UN ANY EN 40 SEGONS

Ara que estem a punt d'acabar l'any, us presento un video que, tal i com diu el seu títol, resumeix un any meteorològic en només 40 segons.
D'hivern a hivern passant per totes les demés estacions.

Espero que us agradi i...FELIÇ ANY NOU 2011
!!!

One year in 40 seconds

Previsió especial matinada Cap d'any



La pròxima nit i matinada cal esperar que la nuvolositat sigui abundant arreu del país a exepció del quadrant nord-oest, on hi hauran més clarianes.

S'esperen precipitacions en punts de la costa nord i central, però seran més haviat de caràcter feble i dispers, no espatllaran ni molt menys la revetlla de Cap d'any. A la resta del territori no se'n esperen, si bé podria caure alguna gota com més a l'est del país però la possibilitat és molt baixa.

Les temperatures no seran gaire baixes a causa de la nuvolositat, potser baixaran una mica al pirineu i prepirineu occidental, però a la resta seran semblants a les de la passada matinada.

De la seva banda pot aparèixer algun banc de boira o boirina en punts de l'interior, així doncs, caldrà anar atents a la carretera.

Des de Els Llampecs us desitjem a tots un feliç any 2011 i molta meteorologia!

GRAN NEVADA A NEW YORK

Com tots ja deveu de saber, el dies 26 i 27 de desembre, és a dir, tot just fa un parell de dies, a New York ha caigut una forta nevada. Aquesta és una imatge de satel.lit, on es pot veure la depresió que ha provocat el temporal.




La gran nevada, ha deixat gruixos a la ciutat, de 51cm, passant a ser d'aquesta manera la sisena nevada més important de la història en aquella ciutat. Concretament, la nevada més important de la història es va produir el febrer de 2006 amb 68cm de neu acumulada. La segueixen la de desembre de 1947 amb 67cm, la de març de 1888 i la de febrer de 2010, amb 53cm cadascuna i les de gener de 1996 i la de desembre de 2010(la que tractem) amb 51cm cadascuna.


Aquí en teniu algunes imatges per que us feu una petita idea del que els ha arribat a caure:





TEMPERATURA GLOBAL DEL PLANETA

Avui he volgut fer un cop d'ull a la evolució de la temperatura global del planeta de la que tant es parla darrerament i tot fent un cop d'ull a les següents gràfiques, podem extreure dues conclusions.

És evident i innegable com podem observar en la següent gràfica, que la temperatura global el planeta va en augment i en especial des de finals de la dècada dels 80.



I una segona conclusió que potser ja no és tan coneguda o de la que al menys no se'n parla tant, i és que l'augment d'aquesta temperatura, és molt més palpable a l'hemisferi nord, que no pas a l'hemisferi sud. Les gràfiques següents son prou exemplificadores d'aquesta diferència entre hemisferis.


TEMPORAL DE FRED, VENT I NEU A LA COSTA EST DELS USA

Senzillament brutal, colosal, aquest temporal de neu que ha afectat durant dos dies la costa est dels Estats Units ha estat, metereologicament parlant maravellos; ja ens agradaria als meteo adictes patirlo nomès en la meitat de la seva intensitat.

La magnitud la marquen fets com per exemple el tancament dels 3 grans aeroports de Nova York i la cancelaciò de mes de 5000 vols

No nomès l'area de NY ha estat l'afectada, sino tambè els estats de Carolina del Nord, Carolina del Sud i Georgia e inclus el fred ha arrivat al mes atemperat estat de Florida, on ciutats com Orlando ha tingut una minima de -2ºC (us convido a mirar en un mapa politic on està aquesta ciutat, quedareu sorpresos de que pugui arrivar a tenir temperatures tan baixes una ciutat a nivell de mar). En aquest estat, el mes de desembre ja passa a la historia com el mes mes fred de la historia.

Si comentem ja la nevada a la ciutat dels rascacels, cal destacar els 51 cmts, caiguts a Central park, al cor de la ciutat, llegim-ho be 51 CMTS, tot això acompanyat de temperatures entre els -2 i els -6ºC i forts vents de fins a 100 km/h. s'ha valorat aquesta tempesta com la 5ena mes gran de la historia. De moement no han superat els 67 cmts,. de cota record de neu assolits el 11-12 de febrer del 2006.

Però una mica mes al nord, a la veina New Jersey, s'han arrivat a cotes de mes de 80 cmts. de neu, algo que costa fins i tot imaginarse.

Cal a comentar per això, que aquestes ciutats no es que estiguin acostumades a aquestes grans temporals, però si que hi estan preparats, proba d'això es el desplegament de mes 1700 camions llevaneus i carregats de sal que han estat treballant per netejar els mes de 9000 km. de carrers de la ciutat de NY.

Per fernos una idea de la situaciò que s'ha viscut, aquest es el mapa previst amb isobares a 850hpa, de dilluns, quan el temporal era mes intens; les isos -5 i -10 afectan la costa i les isobares tan juntes ens indiquen la força dels vents; s'aprecia clarament la depresiò situada al nord bombejant l'aire fred cap a latituds força baixes.

Aquesta situaciò podria recordar una mica la nevada del 8 de març a Catalunya i quan teniem la perturbaciò cap al nord i els vents de mestral molt freds van fer baixar les temp. lo suficient per provocar , junatment amb l'inestabilitat que teniem, la preciada precipitaciò solida, en el cas que ens ocupa per això, les temperatures a tots nivells han estat força mes baixes.


I aqueste son algunes de les imatges de la gran ciutat despres de la nevada, sense paraules.






TIMELAPSE A BELMAR, NEW JERSEY.

Espectacular la nevada també a Belmar, un petit municipi d'uns 6000 habitants (any 2000) de New Jersey. 
Una població que està a la costa est dels Estats Units. A nivell (cota 0), a uns 60 kms al sud de New York. 


I aquí teniu el vídeo en timelapse espectacular. Moooooolts cms. de neu !!!!!


December 2010 Blizzard Timelapse from Michael Black on Vimeo.

NÚVOLS ALTS I ESTELES D'AVIÓ

Poca història meteorològica ha tingut el dia d'avui aquí a Camprodon. Temperatures més elevades que en la jornada d'ahir, amb una mínima de -5,5ºC. Marcades inversions tèrmiques a la zona.

El cel ha estat tot el dia bastant net de núvols amb estones amb presència de núvols alts i moltes esteles de condensació d'avions. Tot plegat han deixat entreveure algun que altra efecte òptic al cel:



I també algunes imatges boniques a la vista, tot mirant cap a la coneguda ermita de Sant Antoni a uns 1300m sobre la vertical de Camprodon. En la primera imatge una enorme estela d'avió deixa entreveure el prfil de l'ermita ben marcadet:




I en aquesta segona imatge, aquests núvols alts en forma de catifa recobrint part del cel sobre l'ermita:

Vent i Fred a Osca.

Aquestes imatges corresponen a la comarca de els Monegros, Osca, a les pasades festes de Nadal.
Temperatures sota zero i fort vent donaven un ambient gèlid. Les minimes arribaren als -5º i el vent rondava els 70 Km/h, les màximes no van pujar dels 5º.  El Pirineu es podía veure tot blanc a l'horitzó.







Cal dir que amb les grans quantitats de menjar ingerides aquets dies, es podía soportar força bé...
Bon seguiment!

Catalunya sota zero

Degut a les altes pressions, les temperatures nocturnes estan sent molt baixes, tant baixes que fins i tot a la costa s'apropen els 0ºC, o fins i tot, baixen per sota d'aquesta xifra.

A la Depressió Central i sobretot en planes i fondalades de l'interior és on ha fet més fred, amb temperatures que han assolit els -8ºC en alguns punts. En algunes zones del Pirineu aquest fred no s'ha fet notar tant, ja que com vàrem comentar dies anteriors, en una situació d'altes pressions es presenta l'inversió tèrmica. Els termòmetres que han passat menys fred han sigut els de la Costa Central, ja que amb prou feines s'han apropat als 0ºC, tot i que localment la temperatura ha baixat alguna dècima per sota dels zero graus. Al sud del país les temperatures també s'han mogut per sota dels zero graus, tot i que en alguns punts alts aquests valors han sigut positus.

Amb aquest mapa de suport podreu veure les zones més fredes d'aquesta passada nit. Com veureu la Depressió Central és on hi han els valors més baixos, com he comentat.



La situació ha de continuar al llarg dels pròxims dies, tot i que la pròxima matinada ja no s'esperen temperatures tant i tant baixes, però sí negatives en molts punts.

FRED SEC A BARCELONA, MOLT FRED HUMIT i AMB PRECIPITACIÓ A NEW YORK.

Ara mateix pot ser tenim la nit mes freda amb el que portem de tardor i hivern al Prat, i segurament a gran part de Catalunya.
Ara ( 8:11h ) mateix al Prat de Llobregat, -0,8 ºC



Però a la ciutat germana de New York ara mateix tenen aquestes dades. 

Dades del Weather Channel 

I aquestes son imatges de fa pocs minuts de New York. I s'espera que durant el dia continui la nevada, i el vent sembla que s'intensifica. 



ACTUALITZACIÓ A LES 9.24h amb una nova imatge. 



Hi han previsions de que a New York, poden caure nevades durant tot el dia i arribar als 50 cm. de neu.

Podeu veure en directe imatges del Times Square a New York, en aquesta web. Podeu escollir per veure amb més detall, la CAM1 HD i la CAM2 HD.
http://www.earthcam.com/usa/newyork/timessquare/?cam=7thbroadway

SETMANA INTERESSANT

Aquesta setmana que avui encetem, no ens depara grans canvis a nivell meteorològic, però sí que és una setmana força interessant, per que tot i que en general estarem sota el domini de les altes presions i domini anticiclònic, serà la típica setmana que fa bona la frase aquella de que no per que hi hagi anticicló haurà de fer bon temps.

En el mapa previst per demà dimarts, un anticicló estarà força ben centrat sobre nostre i per tant, poca cosa a comentar. Cels amb alguns núvols alts i mitjos inofensius i boires segurament fent-se persistents en zones fondes i enclotades de l'interior i depresió Central. Temperatures més elevades en general, a excepció d'aquestes zones amb boira, on farà fred de rigurós hivern durant tota la jornada. Important que us fixeu amb la baixa que es despenja a l'oest de la Península.



A partir de dimecres i sobretot dijous(mapa de sota), la baixa que es despenjava a l'oest de la Península amb el seu aire fred associat en alçada fa un intent de penetrar Península endins. En aquest intent, entre la depresió i l'anticicló que s'haurà situat més al nord, ens anirà arribant un fluxe de vents de recorregut marítim, que tot i les altes presions dominants, provocaran un augment progressiu dels núvols, especialment a la meitat est, que fins i tot, de cara a divendres ens podrien portar algunes precipitacions. Com que aquests vents seran una miqueta més fresquets que els que tindrem dimarts i dimecres, les temperatures iniciaran un lleuger descens progressiu.



De cara al cap de setmana, la baixa que intentava entrar a la Península s'haurà disol en el seu intent i l'anticicló s'ens acostarà una miqueta més, però disposant-se en una posició que ens enviarà vents ja no tant marítims si nó de procdència més continental. Això far`que a partir de dissabte i sobretot diumenge, els núvol cada vegada vagin a menys i les temperatures vagin baixant encara una mica més de forma progressiva.



En definitiva, primera meitat de setmana tranquila amb estabilitat i augment de temperatures i segona meitat amb molts núvols, algunes precipitacions i amb temperatures que cada dia que passi seran més baixes.

I ja veurem que passarà la següent setmana, ja que tenim dues possibilitats. Una és que es consolidi la baixada de temperatures i tinguem una nova fredorada continental i l'altra possibilitat és que l'anticicló s'acomodi sobre nosaltres, que per altra banda és una de les situacions més habituals per l'època en la que estem. Ho anirem seguint.

2on ANIVERSARI DELS LLAMPECS: FETS METEOS MES DESTACATS i REFLEXIO

Els Llampecs estem d'aniversari, assolim ja 2 anys de vida i durant aquest temps hem pogut gaudir a casa nostre de variats fets metereologics, episodis dels que a tots ens agraden (nevades, tempestes, temporals) i altres que no tant (calorades, ventades); es per això que vui fer un petit resum metereologic del mes destacat desde el 25.12.2008 fins avui, dia 25.12.2010.
-Doncs recient estrenat el grup, i mes concretament al dia següent de començar el nostre camí, ja vem tenir el primer capitul de temps extrem e interesant; concretament, un durissim temporal de llevant, no gaire usual a finals de desembre va afectar tot el litoral català i mes concretament el barceloni i gironí; poblacions com Platja d'Aro, Tossa de Mar o l'Escala van sufrir importants desperfectes en el seus litorals; si recordem els mapes d'aquells dies, podiem observar com les isobares arrancaven practicament desde la costa italiana ben apretades i rectes fins a nosaltres, el que significava que el Mediterrani carregava energia i força per expulsar-la tota sobre nostre; onades de mes de 14 metres s'enregistraven aprop de la costa i les imatges que veiem per televisò o en directe ens mostraven com el nostre mar pot tambè ser molt agresiu quan vol; les escenes que he pogut veure del temporal a Calella de Palafrugell son esfreidores, mai he vist res de semblant ni per aproximaciò; aquest es un petit exemple de les destroçes a la poblaciò de l'Escala.



Imatge del web emporda.info
-No vem tenir que esperar massa per la primera nevada a cotes baixes de "l'epoca Llampecs", i encara que a la mateixa ciutat de Barcelona practicament no vem veure el preciat solid, si que vam observar la falda del Tibidabo ben emblanquinada. Va ser concretament la nit del 6 de gener, el primer episodi "faroling" en directe que vem poder compartir; aquell episodi va tenir com a curiositat que la neu es va veure quan mes aprop de la zona Besos, quan mes cap a l'oest de la ciutat, menys es va veure i a partir de mitad de ciutat esquerra molt poc o res.
A l'Observatori Fabra es van enregistrar 4 centimetres de neu com a dada destacada.


-I el tercer cas en menys d'1 mes de metereologia adversa destacable, va ser el dia 24 de gener del 2009, quan la ja famosa "ciclogenesi explosiva", una especie de ciclò ens va afectar de ple provocan unes ventades de ponent fortisimes, provocan innumerables destroçes incloent desgracies humanes, com els 4 menors que varen ser malaurdament aixafats per l'esfondrament d'una teulada en un poliesportiu de Sant Boi; les ratxes van arrivar als 216 kmts /h al Porrt d'Envalira o als 200 km/h a Port Bou; les zones mes perjudicades per això, van ser el Tarragones, el baix Llobregat i el Valles Occidental amb molta massa forestal malmessa.



-Ja al mes d'Agost es produexi un altre fet força important, però que al ser mes "silencios" va passar força desapercebut, però no deixa de ser destacable metereologicament parlant, i es el fet de que durant aquell mes a Barcelona no va ploure practicament res, no vem tenir cap episodi de tempestes ni de pluja de cap tipus; l'Observatori Fabra te un registre de 0,4 litres aquell mes fruit de les restes d'alguna tempesta que van arrivar a deixar una petita roina. va ser doncs, el mes mes sec desde 1914, estem parlant quasi dels ultims 100 anys!!

-Seguint aquell mes d'agost, recordarem tambè una impresionant calorada que va tenir lloc durant unes poques hores el dia 23 de Juliol de 2009, de les 13,00 a les 17,00 hores mes o menys, quan l'entrada sobtada d'un ponent mes que reescalfat, va fer dispara les temperatures en algunes zones, destacant els 37,6 graus que es van registrar a la zona alta de Barcelona com a destacable; el gir rapid a vent del NE, va fer baixar de nou les temperatures en espai de molt poc temps.

-I passem ja al dia per excel.lencia, el que alberga el episodi des interesant d'aquests 2 anys, la gran nevada del 8 de Març a la meitat nord de Catalunya; nevades de 8 centimetres en plena costa, desde barcelona fins ben be el nord del Baix Empordà, passant pels 10-20 cmts del prelitoral i gruixos ja mes importants quan mes a l'interior i cap a muntanya, això resumin la situaciò a grans trets; a Barcelona ciutat, a part del caos que es va produir, destaquem els 8 centimetres a la zona alta de la ciutat i els 15 de l'Observatori Fabra, va estar nevant aquell dia desde les 11 del mati aprox fins les 18,00h, amb estones de tempesta, un fet extraordinari.
Per altre banda, un dels mes perjudicats va ser el boscs, milers d'arbres no van aguantar el pes de tanta neu i van caure, deixant paisatges desoladors.

Els mapes d'aquell dia, que per cert, no garantitzaven un episodi de neu tan marcat, eren aquests

Mapa del dia 9 quan l'invasiò d'aire fred era mes marcada, encara que la preciptaciò va ser absent durant aquella jornada; observem que les isos -5 a 850 hpa les teniem a sobre de ple



Imatge de la nevada a la Pl. Gal.la Placidia, en ple centre de Barcelona cap a les 1600 h



-Arrivem al mes de Maig, i un altre fet no gaire destacat però si curios si l'analitzem un xic; la pluja caiguda a Barcelona durant els dies 2-3 de Maig del 2010, va acumular 81 litres; el fet destaca en que va estar plovent mes de 33 hores sense parar, cosa que no es gaire habitual sense ser tampoc excepcional.

-Concretament el dia 27 d'Agost, i com a cas apart i mes concret que l'anterior, destacada va ser l'onada de calor que vam patir aquell dia, que va ser acompanyada d'una bona ponentada que va fer enfilar els termometres fins als 41,1ª a Tortosa, els 38,0ªC a Reus, els 37,4ºC a l'Aerorport del Prat o els 39,3! al mateix centre de Barcelona, batent alguns records de calor historics o en altres casos en un mes d'agost.

Situaciò d'aquell 27 d'Agost, quan una massa hiper calida provinent de la torrida Africa ens va afectar de ple

-Seguim cap a mitjans d'Octubre del 2010, quan un nou temporal de Llevant ens va afectar de ple, deixant pluja i sobretot onatge i molt de vent; les destroces van ser menors que el Sant Esteve del 2008 però una llevantada sempre te els seus efectes

Be doncs, no ens podem queixar el que hem gaudit durant aquests dos anys, això es una petita mostra del que hem tingut, hem gaudit tambè de tempestes, de molta pluja (recordem que aquest any ja hem sobrepassat de llarg la mitja anual de precipitaciò a Barcelona), de força episodis de fredorades i alguna que altre calorada, hem pogut veure manegues al mar (jo encara no per cert), i fenomens de tot tipus que hem anat captan amb les nostres cameres.

-Fora de l'aspecte metereologic, hem gaudit ja de moltes trobades informals, de dinars i excursions, hem tractat infinitat de tems al nostre blog, hem rebut el reconeixement de moltisima gent inclosos metereolegs de prestigi, hem aparegut a televisions de varies maneres (en presencia fisica, promocionant el blog, amb moltissimes fotografies) i el mes important de tot, hem creat un grup d'aficionats a la metereologia que ha coincidit amb un grup de bellisimes i bonisimes persones del que personalent n'estic molt i molt orgullos. us convido doncs a seguri fent gran la nostre "associaciò" com diu l'Alfred R.P. i a continuar gaudint de la meteo, la nostra gran pasiò!

SEGOND ANIVERSARI D´ELS LLAMPECS






Avui Lllampecs ens hem de felicitar per aquets dos anys de existencia del nostre grup, vaig fundar aquest grup en aquest dia tan assenyalat que sempre recordarem amb facilitat després de més de sis mesos de preparació, amb la gran ajuda del meu amic Ricard, que junts vàrem anar construint aquest grup, vàrem seleccionar les persones que per nosaltres eran les millors, sens dubte poc ens vàrem equivocar, altres persones van quedar pel camí, des de un bon principi vàrem comptar per portar a bon port aquesta iniciativa, amb el Dani, el Felipe i el Moises, més endevant es vàrem anar incorporant, l´Enric, el Ramón, el Victor, el Josep, l´Ivan i el Marcos, fins arribar a aquest moment que el grup esta totalment consolidat i reconegut per la gent del mon de la meteorologia de Catalunya, persones importants d´aquesta ciencia ens han felicitat per auquest nou blog que fà pocs dies hem obert al públic amb motiu del comensament de l´hivern, aquesta estació que tan ens agrada, ens ha costat gairabé un any de treball, però tots estem orgullosos, moltes felicitats Llampecs, el primer grup d´aficionats a la meteorologia de Catalunya ha fet dos anys

per molts anys 



EL BRINDIS

En aquest aniversari vui brindà amb tots els meus amics Els Llampecs, perquè això sols sigui l´inici de una llarga amistat i perquè el nostre grup, sigui un grup de referencia i respecte, a l´hora de parlar de meteorologia

gràcies a tots

DATA INOLVIDABLE
LA GRAN NEVADA A BARCELONA DEL NADAL DE 1962

Al arribar el dia de Nadal, no puc evitar de recordar aquella gran nevada a Barcelona, que tanta ansietat tenim per veura un altre d´igual, jo per segona vegada i vosaltres companys per primera vegada, però siguem conscients que a Barcelona es molt dificil, ja que gairabé en els últims 100 anys, sols hi hagut dues nevades d´aquesta magnitut, una a l´any 1924 i aquesta a l´any 1962, ademés aquesta última, en un dia tan assenyalat com és el dia de Nadal, avui 48 anys després, he fet aquest muntatge en forma de pelicula i amb fotografies de diferents arxius, per poguer gaudir al menys d´aquestes anyorades imatges que tan voldriam tornar a veura, jo crec que ja toca i la gran nevada té que esta a prop, encara que no sigui el dia de Nadal.

Us desitjo que disfruteu d´aquestes imatges, també desitjo que disfruteu d´aquest dia tan assenyalat amb les vostres families i a tots des de aquí, us desitjo un

bon nadal


VISCA ELS LLAMPECS

TEMPESTA DE DESEMBRE

De vegades, tot i que no és gaire habitual, una entrada càlida i humida com la que hem tingut els darrers dies, amb una posterior entrada d'aire fred en alçada, pot provocar la brusca crescuda de cúmuls potents que acaben derivant en tempesta.

Aquest és el cas d'avui dijous, en que després d'un parell de dies amb molta humitat i amb temperatures molt suaus en superfície, ens ha començat a entrar una bossa freda en alçada i ha format aquests potents núvols al voltant del Montseny.

Així es veien des de Barcelona en aquestes imatges que he pogut captar poc abans de les 15h:






I així es veien des del Vallès en aquesta imatge cedida per Jordi de Sant Pere de Vilamajor:



I aquí teniu l'aspecte del radar en un dels moments que descarregava al nord del Vallès:



I el mapa de llamps, que comfirma el fet de que es tractava de tempesta ja que la nuvolada a banda de portar precipitació, anava acompanyada d'aparell elèctric:

IMATGES DEL DIA (i2)

I aquesta tarde cap a les 15,45 h, l'aspecte dels cels a Barcelona eren aquests:

-Força cumuls direcciò nord/est que estavne donant en aquests moment precipitacions copioses cap al maresme i la Selva, barrejats amb alguns cirrus i algun petit estrat que enfosquia un xic el cel, imatge pressa a l'inici del Pont Vallcarca

-Primer pla de les nuvolades de la tarde

-I direcciò nord/oest cap al Tibidabo, espectacle de cirrus