ABRIL CÀLID I HUMIT

Això és el que indiquen els models estacionals. Un abril amb temperatures que previsiblement estaran per sobre de la mitjana:



I en el capítol de precipitacions ens indiquen que serà un mes en que plourà més del que és habitual:



Si fem una conjugació dels dos factors temperatura/precipitació, podríem extreure que serà un mes amb episodis de tempestes marcats i importants, provocats precisament per la major energia que s'acumularia per calor. Ho anirem seguint!!

IMATGES DEL DIA

Mogudet el dia d'avui, no a Barcelona i rodalies però si cap al nord, sobretot comarques centrals del nord, Osona, Girones, la Selva, Pla de l'Estany, Berguedà....on les tempestes han sovintejat deixant vorça registres de mes de 20 litres. El dia a la nostra ciutat s'aixecava ja amb força nuvols, presagi d'un dia molt variable.
I ja coincidint amb la posta de sol, un petit ruixat ha caigut cap al nord de la ciutat, deixant uns cels força fotogenics.
Fins i tot en els moments previs al ruixat, el cel s'ha possat molt negre, , de tal manera que per uns moments semblava fins i tot que es podia formar una supercel.lula per les formes que agafven els nuvols, però, evidentment, això no ha succeit.

EL PIRINEU ARAGONÉS EN 360 GRAUS

Us vull mostrar cinc fotos del Pirineu Aragonès en format esfèric o de 360º. I en què consisteix això? doncs, que movent el ratolí podeu canviar el vostre angle de visió en 360º horitzontals i 180º verticals, també podeu apropar o allunyar l'imatge per a reduïr o augmentar el vostre camp visual: ho veureu com si estiguèssiu allà.

La primera foto és de la via ferrata del Barranco de Sorrosal, a Broto, Osca.

La segona és del Valle de Pineta, també al P.N.d'Ordesa.

La tercera és del Parc Nacional d'Ordesa en plena tardor.

La quarta des del cim de l'Aneto.

I la darrera està feta des del Macizo de Bisaurín una muntanya de 2.670 mts. d'alçada.

Si voleu veure més imatges, no tant sols del Pirineu Aragonès sinò també d'altres indrets, visiteu aquest web.

El Cel de Barcelona Diumenge 27/03

Aquestes imatges estan fetes desde Monjuic, ahir diumenge a la tarda.
Cel molt variat, Altostrats, cúmuls, algún lenticularis, ja que hi havía vent i temperatura molt contrastada entre sol i ombra.
La visibilitat no era molt bona, queda patent en la imatge del Baix Llobregat.






Condicions actuals a Pl. Espanya: 16.3º, 53%, 1014hPa.
Bon seguiment!

DIUMENGE A AGRAMUNT

Ahir diumenge vaig passar el dia a Agramunt. Després d'un ruixat que hi va caure de matinada, els cels van quedar variables i el vent de mestral hi bufava amb certa força.

De FOTOS MARÇ 2011


De FOTOS MARÇ 2011


A la tarda els núvols van créixer amb força cap al nord i es va poder veure aquest cumulonimbus que deixava entreveure una potent cortina de precipitació a la seva base al fons de les imatges.

De FOTOS MARÇ 2011


En el bell mig del poble i al damunt d'un magatxem de gra que actualment està en desús hi aniuen les cigonyes:

De FOTOS MARÇ 2011


De tant en quant aquestes cigonyes baixaven a recollir branquetes pel niu i en aquesta imatge es pot veure com una d'elles em va saludar en veure'm:

De FOTOS MARÇ 2011

MÀNEGA A PALMEIRA

Ahir tarda, una mànega va sorprendre alguns observadors a la costa Gallega. Aquí en teniu una imatge que he trobat a google images:




El fenòmen va produir-se davant la costa de Palmeira-Ribeira, a la ria de Arousa a un quart de vuit de la tarda. Aquí en teniu un video que he trobat a youtube:


IMATGES DEL DIA

Maravellos dia metereolgicament parlant, hem tingut ruixats a primera hora, i força nuvolades la resta del dia; he estat a la zona del Valles oriental, concretament a Corrò d'Amunt, entre la Garriga i Granollers mes o menys, i cap al migdia he captat varies imatges entre elles aquestes dues: Les nuvolades creixien per tot arrei en aquest cas es barreixaven amb aquests cirrus ondulats Algunes "torres" creixien i creixien.....
I ja cap a la tarde, als voltants de les 18,30h, mirant cap al Montseny una sorpreseta, aquests altocumuls lenticulars força ben definits


JA ESTÀ AQUÍ EL CANVI

Tal i com us comentava ahir matí en l'entrada d'anàlisi de models aquesta matinada la major activitat de l'inestabilitat s'ha produit cap al centre i ponent del País i ara s'hauria de desplaçar cap al litoral i prelitoral central. Aquesta és la situació actual del radar ara que son les 7.30h del matí en que els ruixats i tempestes ja son a tocar del litoral i prelitoral central on segurament d'aquí a una horeta o poc més ja ens arribaran les precipitacions:



En el mapa de llamps de les darreres hores es pot veure on s'ha centrat la màxima activitat en forma de fenòmens tempestuosos.



Cap al centre i sud del País(a excepció de la zona dels Ports), aprofitem tot el ue pugui passar aquest matí per que de cara a la tarda no son d'esperar grans coses. De fet, a la tarda, tal i com també es veia ahir als mapes(i sembla que es mantenen les previsions), la màxima inestabilitat es produirà ala meitat nord, especialment Pirineu i Prepirineu i zona nordest. A la resta del País moltes clarianes fins i tot amb força domini del sol i sense poder descartar per complert que algun cap de núvol pugui deixar anar algun ruixat aïllat.

Dia Primaveral al Pirineu.

La inestabilitat ha marcat el dia avuí al Pirineu Oriental, mes concretament, desde l'alt Ripollès, que es on s'ha realitzat l'observació i fotografies.
De camí a la muntanya, a l'alçada de Vic, es podíen veure boires, un cop a la muntanya, el matí ha estat marcat per la presencia del sol, sota el cual la temperatura era força alta, tot i que aviat l'astre rei s'ha vist rellegat a un segon plà amb la irrupcio de cumuls, que ja al migdia han descarregat en forma de tempesta cap a la zona del Taga i plugim a la resta. Encara hi ha força neu a les parts altes. La temperatura ha sofert canvis forts per moments, alternant els moments càlid amb els frescos.

 Alguns cumuls anunciaven un dia variat.

 Aixopluc.




Un arc de Sant Martí devant de Queralbs. 

 Detall del Arc.

 Curiós núvol que recorda a un tornado, pero en horitzontal.

Un segon Arc de Sant Martí amb la precipitació. Abandonant el Taga a la dreta de la imatge, es poden veure les cortines de pluja.

Es pot dir amb certessa que al Ripollés ha sigut un dia entretingut pels que hi som als núvols!
Bon seguiment!

EL CANVI JA PICA A LA PORTA

Aquesta tarda a Premià ja es notava que els canvis son a la porta. Per una banda bufava vent fresc i molt humit que feia que els núvols baixos quedéssin ben retinguts a les muntanyes.

De FOTOS MARÇ 2011





I per una altra banda, la posta de sol ha estat entre aquest llagany de núvols alts i mitjos que ja presagien el canvi que en les pròximes hores portarà alguns possibles ruixats a la zona:

De FOTOS MARÇ 2011

ARRIBEN CANVIS

Demà diumenge ens arriben canvis. Aquí tenim el mapa isobàric previst per demà diumenge a migdia. Una línia frontal ens passarà pel damunt ondulant-se cap al nord del País:



Aquesta ondulació comentada, és el reflex de la formació d'una petita baixa al damunt nostre i que segons els mapes d'avui(vegeu mapa de sota) es formaria cap al nord del País. Aquest aspecte, el fet de que es formi la baixa més al nord(com ara indiquen els mapes)o que es formi un xic més al sud, vindrà a ser rellevant en la previsió del que pugui acabar passant.



De moment però, els mapes ens posen la baixa al nord de País i sembla que acabarà sent el més probable i per tant, analitzaré el que pot passar si finalment acava sent aixi que repeteixo, és el més probable.

En aquest mapa previst per la matinada de diumenge podem veure com la bossa freda a 5500m ja ens comença a penetrar per l'oest.





I en aquest mapa també previst per la matinada de diumenge, podem veure on es trobarà la bossa més important d'humitat a uns 3000m que seria a ponent, centre del País i àrea litoral i prelitoral central. Això fa pensar que al llarg de la matinada i matí els ruixats podran sovintejar en aquestes zones fins i tot amb alguna tronada local tot i que no es de descartar que també en puguin aparéixer en d'altres zones. No son d'esperar grans quantitats de pluja recollida però sí que alguns ruixats puguin caure amb forta intensitat de forma local i recollir uns quants litres en molt poqueta estona.






Aquesta seria ja la posició de la bossa freda de cara a la tarda ja més centrada sobre el nostre Pais. Aquest seria per tant el moment de més inestabilitat potencial.



I aquesta seria la distribució d'humitats a 3000m que tindriem en aquell moment de la tarda i que sembla que sobretot beneficiaria al terç nord del País. Això fa pensar que les tempestes i ruixats podrien sovintejar al Pirineu, Prepirineu i nordest del País. Com que la inestabilitat seria molt marcada aquestes tempestes de tarda podrien ser més espectaculars que les del matí. Per entendre'ns, serien tempestes més enèrgiques, malgrat tampoc son d'esperar grans acumulacions d'aigua. El que sí podria ser molt més marcat seria l'aparell elèctric i les possibles calamarsades locals. Fora de les zones comentades no es pot descartar algun ruixat però seria molt menys destacable.



Cal seguir però la situació per que com he comentat al principi, la posició final de la petita baixa i de la bosseta freda en alçada seran determinants per que hi pugui haver canvis substancials en aquesta previsió.

De moment, avui dissabte tarda ja tindrem els primers símptomes de canvi amb alguns ruixats de tarda(poc importants) que segurament tindran dos focus principals de formació típics en aquest tipus de situació. D'una banda l'àrea dels Ports cap al sud del País i d'una altra el triangle Ripollès-Berguedà-Osona, tal i com he intentat reflectir en aquest mapa de sota.


ESPECTACULAR TIME LAPSE DE AURORAS BOREALS

Alteveus activats, amplia el video a tota pantalla, apaga el llum, i desconecta amb 2 minuts de paisatges espectaculars il.luminats per auroras boreals amb música de Hans Zimmer (BSO Gladiator)


The Aurora from Terje Sorgjerd on Vimeo.

El núvol radiactiu es a Catalunya.

Segons els models informàtics de dispersió, el nuvol radioactiu arriba avuí a Catalunya. Cal dir que no es tenen dades fiables de les concentracions dels diferent components radioactius, amb el que es pot fer un model de com es dispersa, pero no amb dades reals de concentració. El següent mapa es un model de dispersió del Cesi 137, en el que es pot veure que, segons el model, avui arriba al nostre país.



Mentrestant, a Fukushima, s'han detectat increments de la radiació en el reactor més perillos, el Nº 3 que funciona amb Plutoni, el que fa pensar que s'ha trencat el dipòsit de contenció radiactiva.

Tot i que es normal que hi hagi uns cert nivells de radiació de manera natural, s'ha de dir que aquets components no es "degraden" com ho poden fer altres elements com el CO2, que es absorbit amb relativa facilitat per la natura, els materials radiactius només s'acumulen durant milers d'anys, els augments son definitius parlant amb termes humans, amb el que no es pot posar com excusa que ja hi ha per no alarmar. El cesi no es biodegradable, s'acumula i cada increment suma, doncs no es asimilat.

Es una manera de no dir mentides sense dir la veritat, posar com excusa que ja hi ha radiació, pero la veritat es que aquesta no la eliminarem i els nivells pujaran, molt poc, es cert, pero indefinidament.

Font: http://www.eurad.uni-koeln.de/index_e.html
          http://www.3cat24.cat/noticia/1120066/societat/Els-nivells-de-radioactivitat-fan-pensar-en-danys-estructurals-al-reactor-3-de-Fukushima

IMATGES D'AVUI

Aquest matí he fet un dels meus habituals viatges a Osona, sortint de Barcelona el cel era ben ras, però a mida que entrava al valles i osona he captat aquestes 4 imatges:

-El cim del Montseny estava envoltat per aquesta capa d'estrats que "l'embolicaven"


-Els Pirineus desde Vic, ben plens de neu encara

-Cap a la plana mes interior, es veia una mica de boirina

-I per ultim, imatge del riu Ter al seu pas per Roda de Ter, baixava ben ple fruit de les ultimes plujes i del vessament d'aigua dels pantants de mes amunt!

FRONTS A LA VISTA

El que resta de setmana tindrem un temps en general estable i amb temperatures en augment però destacant el pas d'un parell de fronts.

El primer ens passaria entre dijous i divendres. Seria molt poc actiu i només comportaria augment dels núvols la nit de dijous a divendres i amb molt poquetes precipitacions previstes.

I el segon ens passaria entre diumenge i dilluns. Aquest ja portaria una mica més d'activitat i possiblement porti un augment de l'inestabilitat amb ruixats i algunes tempestes en algunes zones especialment la tarda de diumenge tot i que ja la tarda de dissabte podria haber un petit repunt de l'inestabilitat en zones de muntanya.

En aquest meteograma previst per la Costa Central, he encerclat els dos moments en que es veu el solc a 500hpa fruit del fronts que ens arribaran. I també he encerclat en el capítol de precipitacions el moment de diumenge en que els models veuen més possibilitats de que n'hi hagin.



IMATGES D'AHIR I AVUI

La posta de sol d'ahir va ser especialment maca per la multitud de nuvols baixos i alts que donaven un colorit molt variat al cel, com ja hem pogut veure molt be al video del company Moises

I ja aquest matí, les nuvolades han crescut força sense deixar gaires precipitacions; a l'alçada de gavá he pogut captar la baixada d'aquest aviò amb un fons ben ple de nuvols!!

Anant cap al Maresme he parat a l'estaciò de servei de l'autopista del Maresme i he captat aquesta nuvolada sobre el mar.
Ja a Sant Andeu de llavaneres, el cel era ben negre al limit entre mar i terra, fins i tot quatre gotes i quatre grans de calamarça han fet acte de presencia

La vista desde lo mes alt del poble era espectacular i s'aprecia el limit dels nuvols que no entraven pas a mar. A baix s'aprecia Mataró!