El Cel de Diumenge 29/4

Dia primaveral, amb el sol que escafava força i amb una mica de vent.
Al matí, els núvols eren testimonials, a migdia-tarda varen aparèixer formacions nuvoloses de gran plasticitat i al vespre augment dels núvols, alguna virga realment espectacular i fins i tot algún mamatus cap a Collserola.





Durant la nit ha caigut un ruixat força intens. Continuem atents al cel, ja que sembla que aquest mes no es vol acomiadar sense donar-nos mes alegríes. Un abril per enmarcar.
Bon seguiment!

ELS MODELS SON MILLORS DEL QUE PENSEM

Aquesta passada matinada la natura ens ha demostrat que els models numèrics son millors del que pensem i encerten bastant el devenir del temps. Mireu els mapes que ahir us mostrava en fer la previsió i que mostraven les zones on l'inestabilitat seria més marcada i on per tant podrien sovintejar més les tempestes. A continuació de cada mapa us hi poso el que realment ha passat amb el mapa de descàrregues el`ctriques i veure-ho com tot plegat a coincidit plenament amb el que preveien els mapes: Inici episodi:





Segona fase episodi:




Tercera fase:







Després el front ha escombrat la resta del País de sud a nord amb ruixats localment intensos però ja sense fenòmens tempestuosos per que els índex d'inestabilitat, tal i com ja preveien els mapes, en aquelles zones no eren tan marcats.

FRONT POTENT DE TEMPESTES PRÒXIMA NIT I MATINADA

La pròxima nit i matinada ens entra un embossament fred bastant marcat en alçada que farà que al damunt nostre se'n formi una mesobaixa i ens impulsi una línia d'inestabilitat en forma de ruixats i tempestes que escombrarà tota Catalunya de sud a nord. Aquí teniu la configuració de tot plegat al damunt nostre vist en l'isobàric previst per la pròxima matinada:


En aquest mapa de sota, podei veure l'embossament fred(colors verds) a 5500m d'alçada amb temperatures de l'ordre dels -25ºC a -26ºC. Això son temperatures molt baixes en aquella alçada per l'època. A més, si us fixeu, quedem just al voral dret de l'embossament que és precisament el més favorable als ascensos de masses d'aire gràcies a que justament enm aquesta zona de l'embossament és on es dona la màxima divergència en alçada i a més es potencia la vorticitat ciclònica:






Anem al gra donç en l'anàlisi del que pot passar. Per començar us presento tres mapes en el que es veu en colors més càlids les zones on l'inestabilitat i per tant les tempestes haurien de crear-se amb més facilitat. En colors verds i sobretot grocs, son les zones on l'inestabilitat serà molt més marcada i aquesta seria la seva evolució al llarg de la nit i matinada.

Com podeu veure, les zones més inestables en començar l'episodi correspondrien al sud i sudoest de Catalunya:




Després la zona més inestable aniria fregant litoral i prelitoral de Tarragona:








I arribaria a litoral i prelitoral de Barcelona:



Especial atenció donç en aquestes zones que marquen els mapes anteriors per que serà justament allà on el risc de tempesta serà més marcat. Les calamarsades podran ser freqüents i la nit i matinada serà sobretot de molt de soroll. Fins i tot hi ha possibilitat en aquestes zones d'algun fenòmen sever tipus esclafit o petit fenòmen tornàdic. No obstant l'explicat anteriorment, el front de ruixats i tempestes també escombrarà la resta del País i de fet, aquí us en mostro la més que probable evolució de les precipitacions al llarg de la nit-matinada i matí resumida en els següents 4 mapes:
Compte especial donç a totes les comarques de Tarragona i litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i sud de Girona. A litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona no es descarta alguna petita inundació local ja que s'espera a més que localment pugui caure molta aigua en poqueta estona.

DEMÀ DISSABTE CICLOGÈNESI EXPLOSSIVA

Demà dissabte s'iniciarà al damunt de Catalunya la gestació d'una nova ciclogènesi explossiva amb una caiguda de presió entre demà dissabte tarda i el matí de diumenge d'uns 15Hpa en poc més de 12 hores. Aquí teniu el mapa de demà migdia just en el moment en que com qui diu se'ns començarà a gestar al damunt:


Per sort, després es desplaçarà a mesura que s'aprofundeixi cap al Golf de Viscaia i agafarà el seu nivell màxim al nordoest de Galícia Atlàntic endins. Demà entre la tarda i la nit i matinada ens anirà afectant l'embossament fred que portarà associat la baixa. Aquest afectarà especialment a la meitat oest del País. Ho podeu veure amb aquests colors més verdosos:






Els vents a tots els nivells ens asseguraran bosses d'humitat important. És el cas dels 5000m en que hi haurà molta humitat:




 



I és també els cas dels 3000m on hi haurà les mateixes condicions:







Resumint, demà dissabte a mesura que avanci la jornada les precipitacions aniran guanyant terreny per la meitat oest del País i lentament, avançada la tarda i vespre i sobretot nit i matinada de dissabte a diumenge, les precipitacions es generalitzaran i es faran abundants en moltes zones del País.

Les més abundoses correspondrien a la meitat oest del Pais i especialment a les cares sud de les muntanyes del Pirineu i Prepirineu ja que els vents del sud hi son molt propicis a la zona.

A la meitat oest no es descarta algun fenòmen tempestuós.

Abril en Imatges

Us poso una selecció fotogràfica del que portem de mes, amb quantitat de fenòmens meteorològics.


Per fí la meteo ens ha compensat després de mesos de sopor al cel.
Bon seguiment!

BARCELONA AHIR TARDA

Aquests núvols d'ahir dijous tarda, ja pressagiaven el canvi de temps que avui ens afecta:
De ABRIL 2012
De ABRIL 2012

EL CAP D'HORNOS

Tots hem sentit parlar d'aquest indret, conegut per la seva severitat metereologia i maritima; molts l'han patit, l'han gaudit, l'han sobreviscut però molts tambè hi han deixat la vida.
Be per obligaciò o simplement per atreviment i aventura, molts l'han creuat i experimentat com les gasta el mar en un dels pitjors llocs del mon per navegar-hi.

El Cabo de Hornos, està situat a l’extrem sud del continent América, concretament en una illa de 12 Km2, als sud de la qual es troba l’acantilat d’Hornos de mes de 400 m. d’alçada; aquest estret separa el continent americà de l’Antartida, una amplada que s’exten uns 650 km.. 
Això supossa un extensiò de mar obert molt important i amb poca terra que pugui evitar la furia del mar en aquesta zona, de fet es la mes temuda pels navegants, practicament en tot el mon.
Aquí es donen les condicions mes dures que es puguin soportar al mar, onades gegantines, vents fortissims , inclosos alguns icebergs que es despenjen del continent gelat i poden pujar fins latituds properes, corrents forts i traidors.....

Però analitzem una mica el perque de tot això. 
El principal causant d’aquestes continues adverses circumstancies es evidentment el vent, vents que bufen generalment d’oest o de sud, i que poden tenir un recorregut de molts i molts km. Per lo que arriven a aquesta zona amb una força descomunal, que pot arrivar a generar ones de fins a 30 metres, el que en termes nautics s’arriva a considerar amb “mar confusa”. A mes, la força del vent es pot incrementar en aquest punt, per l’efecte “embud” que pot arrivar a ferse entre la Cordillera dels Andes i la Peninsula Antártica de Drake. Aquests vents tenen el seu origen a causa del encontre entre l’aire fred de l’Antartida i la superficie templada en que es troba el mar en certes zones del pacific; al no existir terres properes, la velocitat que es genera no disminueix; parlem de vents entre 50 i 80 nusos, i arriva a la zona esmentada sense perdre efecte. 
A mes, a finals d’estiu i començament de la tardor (sempre de l’hemisferi sud) tambès hi ha dies de calma, i de Aparicio de boires, d’espeses boires que tambè poden provocar problemes en la navegaciò , en aquest cas de caire totalment opossat al que he comentat abans
I per acabar-ho d’adobar, el moviment de les aigües algo mes profundes, genera tambè corrents totalment erratics, sense direcciò ni sentit que poden provocar situacions d’inevitable perdua del control de qualsevol vaixell; això es degut a que les profunditats d’aquest estret, variant moltissim, dels 6000 metres de les zones mes profundes, s’arriva a nomes 400 en altres
 
A causa de tot això doncs, aquí hi van naufragar molts vaixells segles enrere, o be estavellats contra les roques, o inclus contra algun iceberg, o senzillament destroçats pels forts vents; tot això succeia abans de que es construis el Canal de Panama, doncs els vaixells havien de passar per aquesta zona irremediablement ja que era l’unica via de pas entre les costes est i oest de tot el continent americà.



Algu s'atreveix a "navegar" doncs pel famos Cabo de Hornos?

IMATGES D'AQUESTA TARDE

Aquesta tarde mentre es possava el sol, el nuvol s'ha omplenat d'altocumuls flocus, preciosos, i que feia dies queno es veien


Al mateix temps aquests nuvols baixos semblava que deixaven caue virgues


Pinzellades de Climatologia


Quina diferència hi ha entre climatologia i meteorologia?
Començarem explicant la diferència entre aquestes dues ciències entrellaçades. La meteorologia bàsicament és la ciència que estudia els fenòmens de la temperieque fa en un lloc concret, en un espai de temps concret i pot pronosticarque farà demà o en pròxims dies basant-nos enuna predicció numèrica i d'observació del cel.
D'altra banda, la climatologia es basa en saber quines són les condicions concretesi / o habitualsd'una zona. Per exemple, la Mediterrània ens diu que té un clima temperat ambperíodes de sequera, amb episodis de diesde pluges generals o estones de pluges torrencials, irrupcions d'aire fredSiberià o Polar i onades de calor Saharià en espais de temps molt dispars.
Intentar saber el clima que farà en un futurproper (10-50 anys) a la Mediterrània i en quins fenóments meteorologics influiran, és el que intentarem transmetre en els diferents articles que aniremafegint. Descobrirem d'una manera didàctica la climatologia, de què es compon i quins elements naturals o artificials de la mà dels humans, són els que poden influir en el canvi climàtic, quins han influïten el clima present i el que tindrem en el futur, sense oblidar el que vam tenir en el passat al Mare Nostrum.

Daniel Roses,

LA CICLOGÈNESI EXPLOSSIVA PETRA

La ciclogènesi explossiva PETRA avui portarà vents molt potents a tota la façana marítima de galícia i Cantàbric amb cops de vent superiors als 100Km/h i registres de pluja que podrien superar els 50mm en 24 hores.

EVOLUCIÓ TEMPS PRÒXIMS DIES

Si analitzem una mica el que pot passar en el mig i llarg termini, podem destacar varies coses. Cal que us fixeu, com un embossament fred es deixarà caure en els pròxims dies per l'oest de la Península Ibèrica.

Això comportarà que a la nostra zona els vents dominants siguin del sector de sud, molt més càlids que els que tenim ara i que per tant, comportin un augment important de les temperatures a partir de mitjans de setmana. En el següent mapa he escenificat amb aquestes fletxes l'origen del vent que ens arribarà per la banda est de l'embossament fred:




En aquest altra mapa, que és el de temperatures a un 1500m d'alçada, podeu veure com una bombolla càlida ens anirà envaïnt al llarg de la setmana:


 


En aquests altres dos mapes segúents podreu veure molt millor això de l'augment clar que tindrem de temperatures. En el primer mapa teniu les temperatures previstes per avui dilluns a migdia i en el segon mapa les previstes de cara a dijous a migdia. Podeu observar el canvi de colors i de valors a clarament més vermells i més elevats de cara a dijous:




Ara bé.....No ens enganyem tots plegats!! Aquesta pujada sobtada de temperatures serà el preludi del que acabarà sent un escenari de temps molt inestable i revoltat en acabar la setmana i coincidint amb el pont de l'1 de maig.

El pont son 4 dies i de ben segur que no estarà plovent tots els dies i a totes hores, però l'embossament fred que estarà a mitjans de setmana a l'oest peninsular, al llarg del pont se'ns aproparà amb decisió tal i com es pot veure en el mapa següent i els ruixats i tempestes i els cels variables ens acompayaran en molts moments del pont:




Ho anirem seguint i comentant els pròxims dies!!!

RESUM CAP DE SETMANA


El cap de setmana a Calella de palafrugell s'ha saldat amb aquestes dades:

-Temp. minima: 10,0ºC
-Temp. maxima: 19,8ºC
-Pluja total: 1,5 litres
-Estat dels cels: bastant tapat tot el cap de setmana, dissabte mati i part de la tarde mes clarianes sense fer net
-Vents: força variables, divendres i dissabte mati, vent d'est i sudest, canviatn a garbi a migdia; avui diuemnge entrada de la tramuntana molt fluixa.
-Estat de la mar: dissabte mati mar arrissat, per la tarde amb l'entrada del garbi mes mogudet i avui amb el canvi a nord, pla a la costa i encrespat mar endins
-Les imatges de l'episodi poques, per lo que les començo ja desde divendres migdia a Barcelona

Les dues primeres son fetes cap a les 4 de la tarde de divendres, un dels cels que mes m'agraden, quan tenim cumuls viatjan amb un fons ben blau




Nomès arrivar a Calella, visita al mar i em vaig trobar una petita virga que quedava il.luminada per la posta de sol



-Dissabte matí i mgidia, els cels no feien net del tot i gran quantitat de cirrus diferent desfilaven per sobre




Diumenge mati cels ben coberts però sense precipitaciò, entrada fluixa de la tramuntana que deixaven aqest mar ben pla a la costa



Apartat gastronomic: mentre duri la fresca, llar de foc a tot drap i bons jalars fets a la brasa, aquest cop amb el ja tradicional pa torrat i bon vinet, conill, panxeta i costellò de porc a la brasa



Per ultim mostrarvos un d'aquells racons de Calella que a vegades mostro, aquest cop la casa mes impresionant que hi ha al poble, aquesta construcciò que sembla fortificada tota de pedra, una antiga mansiò a sobre del mar que encara no he conseguit entrar a visitar; tot el que veieu d'esquerra a dreta en pedra pertany a la casa; us imagineu com es vieuen desde aqui els temporals de mar??



ARCUS RODILLO AHIR DIJOUS

Ahir dijous es va poder veure al voltant de les 20h aquest núvol rodillo de tipus arcus des de la platja de la Nova Mar Bella de Barcelona, que en aquest cas no anava ni integrat ni associat a cap mena de tempesta:
De ABRIL 2012
De ABRIL 2012
De ABRIL 2012