DIUMENGE: CANVI DE TEMPS

Molt atents hauem d'estar diumenge a l'arribada d'un front a Catalunya que aquí podeu veure representat en aquest mapa isobàric:







En alçada a uns 5500m ens passarà pel damunt una llengua freda amb temperatures de l'ordre de -15ºC. Ho podeu veure representat en aquest mapa previst per diumenge a aquella alçada:





Aquest solc fred en alçada juntament amb les temperatures molt elevades que es trobarà a nivells baixos i mitjos de l'atmosfera, farà que el gradient tèrmc vertical es dispari i la formació de grans nuvolades estarà a l'ordre del dia. Aquí teniu un mapa aproximatiu de les pecipitacions focalitzades sobre Catalunya:








Caldrà estar-ne molt atents per que en aquesta època aquestes llengüetes fredes poden comportar certs nivells de severitat a casa nostra.

Estem en un dels mesos amb més probabilitats de tempestes violentes i tot i que els mapes hores d'ara no indiquen cap gran cosa, aquests graus de severitat no es poden determinar fins hores abans de que comenci l'episodi.

Us recomano seguir la previsió diària d'aquest blog el mateix diumenge per que no us agafi desprevinguts algun fenòmen allà on aneu.

NUVOLS A PRIMERA HORA

Aquest mati a primera hora, a Barcelona quedaven restes dels nuvols que han donat tempestes aquesta nit a l'interior, fins i tot sobre les 5 del mati es sentien trons llunyans desde la ciutat. A les 7,30h del matí es podien apreciar sobre el mar nuvols de tempesta que encara deixaven ruixats, de fet el radar marcava a aquesta hora força activitat davant la costa central però mar endins


Amb els nuvols trencats, els rajos de sol s'escolaven per força llocs

LES TEMPERATURES SEGUIRAN ALTES


En la imatge del damunt teniu les temperatures que s'esperen per avui dimarts. Avui les temperatures seguiran per la banda alta però no pujaran respecte les d'ahir. Es mantindran estables o fins i tot en alguns punts de l'interior podrien recular una mica.

Per demà i passat demà(imatges de sota) les temperatures tornaran a disparar-se de nou i tindrem dues jornades ben càlides possiblement amb algun valor a l'interior del País que podria arribar a tocar o superar lleugerament la xifra dels 40ºC.





RESUM CAP DE SETMANA A CALELLA DE PALAFRUGELL

Magnific cap de setmana a Calella, pocs nuvols, calor moderada i aquestes dades:
-Temp. minima: 18,3ºC
-Temp. maxima: 31,3ºC
-Pluja 49 h: 0 litres
-Estat desl cels: despejats tot el cap de setmana amb alguns cirrus decoratius
-Estat de la mar: pla tot l'episodi
-Vents: alternança de vents de l'est al mati i garbi fluix per les tardes.

3 imatges d'aques "aburrit meterologic" cap de setm

-Dissabte tarde vem tenir una bona estona aquests cirrus estriats pels vent d'altes capes



-La nit de Sant Joan, amb temperatures molt agradables van permetre gaudir dels petards i focs artificials

TEMPERATURES PER AQUEST CAP DE SETMANA







Cap de setmana amb temperatures que estaran en la banda alta. Farà calor típica d'estiu però sense grans exageracions, com podem veure en aquest mapa previst de màximes per avui dissabte:




I per demà diumenge, encara pujaran més que no pas avui dissabte. Però de moment estariem parlant de temperatures càlides però habituals per l'època:



CUMULONIMBUS SOBRE PEQUIN

Aquest espectacular cumulonimbus es va formar dijous passat dia 14 sobre la capital xinesa, Pequin (Beijing).
Fixeu-vos-hi en la combinació dels colors de la posta de sol sobre aquest núvol: és el que fa que sigui completament original respecte dels que hem vist fins ara.


L'avió que hi surt a la foto...


...el podeu veure travessant la imatge d'aquest video.
 


Font d'informació: http://www.accuweather.com 
Foto realitzada per: George H. Khabbaz

ESCALFAMENT PLANETARI



segons els científics de la NOAA, aquest passat mes de maig, va ser el segon mes de maig més càlid des del 1880, inici dels registres de dades.

Només Austràlia, Alaska i oest Americà es lliuren d'aquesta anomalia positiva de temperatures. Que el planeta s'escalfa és evident.

El que pot passar més enllà d'aquest escalfament ja és un altra debat per que hi ha moltes teories i per tots els gustos. Però el que és evident, és que cada vegada la cosa està més calenta.

I us dic una cosa, això és com quan poses a bullir aigua en un pot. Es va escalfant lentament i visualment no notes canvis. Quan ja és força calenta, comences a veure una bombolleta per aquí(glaciar que retrocedeix), bombolleta per allà(illa que desaparéix), i arriba un moment que de cop i volta l'aigua bull i tot son bombolles i canvia totalment la ´dinàmica d'aquella aigua.

Nosaltres ara estem en el punt aquell de bombolleta per aquí bombolleta per allà.....L'ebullició començarà sobtadament quan menys ens ho esperem. És inminent(a pocs anys vista). I el pitjor de tot és que no sabem quina de totes les teories existents serà la que la natura aplicarà.



SUPER-CÈL.LULES



Com tots sabeu, estem en plena temporada de formació de super-cè.lules i tornados als estats del Mig-Oest i  les Grans Planícies dels Estats Units.


Us deixo amb dos videos d'aquestes formacions tan espectaculars, filmats el mes passat.


El  primer va ser gravat a Piedmont, Oklahoma, el 29 de maig:





I el segon, a Adrian, nord de Texas, el dia 21 del mateix mes:





Agraeixo a la meva companya Judy "Kindred Souls", haver-me facilitat el segon dels videos.
Thanks a lot, my friend!!!

AUGMENT DE LA INESTABILITAT

Entre demà dilluns i la jornada de dimarts, un front s'anirà apropant a casa nostre i ens farà augmentar la inestabilitat i fer reaparéixer les precipitacions en algunes comarques. Demà dilluns, com podeu veure en aquest isobàric, el front estarà llepant el quadrant nordoest de Catalunya:

I el dimarts, el front no haurà estat capaç d'arribar a nosaltres per que la falca anticiclònica que emergeix per la Mediterrània occidental li fa de barrera, però es genera aquesta línia d'inestabilitat que podria afectar sobretot al centre i oest del País com podeu veure esquematitzada en el següent isobàric:


Així donç i a grans trets, per demà dilluns podríem tenir un repunt de les precipitacions especialment al quadrant nordoest del País on els ruixats i les tempestes podrien fer acte de presència:



 


I dimarts, gràcies a aquella línia d'inestabilitat, els ruixats i tempestes es podrien escampar per més comarques i ser la jornada més inestable de tota la setmana vinent amb diferència:



 



Us recomano seguir les previsions del temps diàries d'aquest blog per que en elles s'acabarà de perfilar amb detall com seran d'extenses i quines seran les ubicacions de les possibles precipitacions dels dos pròxims dies.

TEMPESTA DE SORRA: BARCELONA 12 JUNY 2012

Ahir tarda, vaig tenir la sort de viure un espectacle de la natura, el qual recordaré durant molt temps. Son molts les vegades que baixo d'exprés a les platges per caçar algun fenòmen interessant però en aquest cas, no us penseu que vaig anar d'exprés a buscar-lo, va ser el fenòmen qui em va trobar a mí.

Tornava tranquilament a casa de treballar, ahir tarda, tot tranquil tot passejant pel passeig marítim. De cop i volta es va formar una extranya nuvolada. Va ser tot molt ràpid:


De JUNY 2012
De cop i volta, de la zona del Fòrum venia disparada cap a la meva zona, el Bogatell, un núvol de sorra que anava engolint el paisatge. A la zona del Fòrum vaig poder veure un primer vòrtex que no vaig poder fotografiar:


De JUNY 2012


Tot eren crits i corredisses. Al meu darrera un altra vòrtex es formava davant el vela, just al cantó oposat  d'on s'havia format el primer. Aquest sí vaig poder-lo fotografiar:


De JUNY 2012


De cop i volta, totes les platges de la zona es van veure engolides per una terrible tempesta de sorra que tirava gent pel terra, feia volar hamaques, etc. Hi havia gent plorant asustada, gent amb sorra als ulls que eren atesos per d'altres i la policia tancava tots els accessos als espigons.


De JUNY 2012


Un fenòmen que sens dubte mai oblidaré. Aquí us en deixo aquest video per que pogueu valorar vosaltres mateixos la magnitud del fenòmen.

TARDE A BARCELONA

Dia mogudet a Barcelona, hem tingut una bona ventada, els cels han estat preciosos durant tota la jornada ja que la bona visibilitat acompanyada amb la desfilada durant tota la jornada d'aquests cumuls de cotò.han deixat els cels molt fotogenics, i per acabar la "tempesta" de sorra a la zona litoral de la ciutat que hem pugt veure per tv gracies sobretot a la gran caça del nostre company Ramón López. Segons deien a l'espai del temps de TV3, aquesta "forta ventada" es pot haver produit per la cofluencia entre els vents de nord que bufaven cap al nord i el mestral de mes abaix, aquesta conjucciò podria haver provocat aquests remolins. .

-Personalment, aquests cumuls humilis que hem vist avui m'encanten especialment i mes quan es veuen tan be com avui.


Poc abans de la posta de sol, ja s'apreciava amb claretat l'estela de fum de l'incendi de Canyelles, que el mestral duia cap al mar.



I ja possant-se el sol pel darrera el Tibidabo, la confluencia amb els nuvols donava aquesta preciosa tonalitat.

MATI PEL NORD DE CATALUNYA

Aquest mati he viatjat pel nord de Catalunya, desde osona, passant per la Garrotxa i fins l'Alt Empordà; dia força nuvol amb alguns ruixadets inclosos, a mig mati entrada notable de la tramuntana

-la primera imatge de nuvols per la zona de la Garrotxa. concretament a la Vall d'en Bas


-entrant a l'alt Empordà, ja es divisaven les primeres cortines d'aigua cap al Pirineu

-arrivat al Port de la Selva, cels ven tapats i alguna cortina de precipitaciò tambè mar endins, la mar ben calmada.



-i ja de tornada, de cami entre el Port de la Selva i Llança sonre les 12,00h els primers ruixats


-i prop ja de Figueres, la pluja seguia caient intermitentment, i els que estaven a l'intemperie anavent mullant-se, com aquesta noia que descansava sentada en una cadira a peu de carretera........................

CANVI BRUSC DE TEMPS PER DEMÀ DILLUNS

Compte demà dilluns, a partir de la tarda i vespre, depenent del moment en que arribi el canvi, per que és d'aquells canvis que poden portar més moviment de l'esperat.

No se n'està parlant massa del canvi de demà. Es diu que hi haurà alguns ruixats i tempestes, que baixaran les temperatures i poca cosa més. Però compte, per que estem ja a mitjans de juny, a més, en mode estiuenc des de fa uns dies, amb temperatures molt elevades i fortes xafogors i hi ha certs factors associats al canvi de demà que fan pensar que en algunes comarques podria haver-hi força moviment. El primer que cal tenir en compte, és que si mireu aquest mapa de temperatures en alçada(5500m), poquetes vegades es veu a aquella alçada un gradient tèrmic horitzontal tan i tan marcat.

És a dir i per entendre'ns, mireu en quants pocs quilòmetres es passa de colors vermells intensos a verds foscos. Això indica que el front que separa el aire càlid del fred és molt i molt marcat. Brusc seria la paraula!


 


De fet, avui mateix tenim al damunt(5500m) uns -9ºC i passarem de cop demà vespre a tenir-ne -18ºC -19ºC. Realment forta la baixada!!.

Fixeu-vos en aquest mapa isobàric per demà, com aquesta entrada freda en alçada formarà aquesta "L"(és una baixa) entre les Balears i el litoral Valencià. Una baixa que és molt poqueta cosa però que serà suficient per anar-nos impulsant bona part de la jornada vents d'origen marítim amb humitat que aniran afegint llenya al foc:


 


I aquí teniu aquest mapa de precipitació prevista per demà tarda-vespre que podria perfectament una bona aproximació al que podria passar.

Malgrat tot, no feu massa cas a aquests mapes de precipitació, per que només son aproximacions a la realitat i demà, de ruixats i tempestes segurament amb tant aire fred que entrarà, se'n podran produir a moltes més comarques que les que aquest indica.



 


Tot plegat, fa pensar que demà a la tarda i especialment a partir del vespre, els ruixats i tempestes que podran aparéixer en qualsevol punt, podrien acabar sent bastant forts en zones especialment del litoral i prelitoral.

I especial atenció al moment en que entri la tramuntana i el mestral per que les tempestes podrien ractivar-se i afectar l'àrea central del litoral. A més, en molt casos aquestes tempestes aniran acompanyades de calamarsa o pedra i fortes ràfegues de vent.

La neu a més, podria tornar als cims més alts del Pirineu que dimarts es llevarien enfarinats.

Demà en la previsió del matí d'aquest blog, afino més l'ubicació de les precipitacions així com la possibilitat dels diferents fenòmens que puguin portar associats.

IMATGES DESDE GAVA

3 imatges de la meva visita a gavá avui, cal a destacar la forta ventada que hi ha ahgut durant to el dia.
-Com comentava a l'ultima entrada, les estel.les dels avions deixen molts cops ombres projectades en els nuvols que passen per sota.

-El fort vent feia les delicies dels "kitsurfers"



-Al igual que en zones de l'Empordà, resulta curios veure com els pins creixen a ras de terra i els costa molt aixecarse, tot per culpa de l'intensitat i frequencia del vent.


ESTEL.LES DE CONDENSACIÒ

Les esteles dels avions es produeixen quan les particules generades per la combustiò dels motors dels avions produeixen nuclis de condensaciò que provoquen aquest tipus de nuvols; están formades per vidrets de gel i al formar-se en capes altes es poden calificar com nuvols “cirriformes”

Quines son les condicions perque es produeixin les esteles?
-Força humitat, perque el nuvol generat es mantingui
-Vent uniforme i no molt intens, en cas contrari l’estela no s’arriva ni a formar, molts cops podem apreciar la direcciò del vent a aquelles capes quan les estel.les començenb a desfer-se, com es veu en aquesta imatge pressa avui mateix a Barcelona
-Temperatures fredes: en aquestes alçades això sempre està garantitzat

Aquesta imatge l'he press aquest mati a Barcelona, veiem com l'estela es desfà cap a un costat






Per comprobar en un momet donat quines condicions tenim a les alçades on volen els avions i on es generen les estel.les, haurem de mirar les dades a 300 hpa (uns 9100 metres)

Quan els avions sobrevolen zones amb nuvols, molts cops es produeixen ombres que es tradueixen visiblement en linees fosques paral.leles a la mateixa estel.la. com es veu en aquesta foto pressa a Calella de Palafrugell fa 2 setmanes

COM SERÀ AQUEST ESTIU?

Aquesta és la típica pregunta que ens fem sobretot abans de l'inici d'alguna estació. Ara som a pocs dies de l'inici de l'estiu i potser ja és moment de començar a valorar i preveure com es podrien comportar especialment els dos mesos estrella de l'estiu, que son juliol i agost.

Si donem un cop d'ull als models estacionals, a dia d'avui ens mostren el següent. En quant a temperatures:






I en quant a precipitacions:




 

Resumint el que es veu en els mapes anteriors, podem arribar a les següents conclusions:

Juny, el mes actual, serà un mes més càlid de l'habitual(de moment ja ho està sent) i serà també més sec de l'habitual(que de moment ja ho està sent). De fet, si mirem mapes convencionals, avui estem a dia 8 i no es veuen grans canvis, entesos com a situacions de pluges generals i generoses, al menys en 15 dies vista. Si que tindrem situacions de tempestes i ruixats irregulars i que no afectaran ni de bon tros totes les comarques, però no sembla que haguem de passar d'aquí.

Juliol, ens el mostren com un mes en que pel que fa a temperatures aquestes serien les habituals o lleugerament inferiors i en quant a precipitacions també ens marquen les habituals o lleugerament superiors. Resumint, podriem dir que s'espera un juliol dels que son habituals a casa nostra, és a dir, sol, calor i temps estable gairebé tot el mes, això sí, amb alguna jornada per entremig amb activitat tempestuosa per trencar la monotonia habitual d'aquest mes majoritàriament estable.

I agost, ens el presenten com un mes en que pel que fa a temperatures aquestes serien inferiors a les habituals i pel que fa a precipitacions, les habituals o lleugerament superiors. La lectura que en podem fer, és que aquest agost trencarem l ratxa dels darrers anys d'agosts secs i extremadament càlis que hem tingut i passarem a tenir un agost més típic dels que tots recordem més habituals amb les primeres entrades fredes en alçada que provoquen els primers episodis tempestuosos importants de l'estiu avançat i que nrmalment es solen presentar cap a la segona quinzena de mes.

Per tant, aquest estiu fa pinta de ser el típic estiu que defineix el comportament habitual del nostre clima mediterrani. Sense excesos, amb un juliol molt estable en general i en canvi un agost en que l'estiu ja comença a punxar. Ja veurem si es compleix tal qual ens ho mostren aquests models. Ho sabrem a finals d'agost quan ja hagi passat!!

Barcelona-Londres. Curiositat climàtica


El clima a aquestes dues ciutats és molt diferent tot i la proximitat però la influència de l'Atlàntic en una d'elles i el domini de la Mediterrània en l'altra, fan que els contrastos siguin més que notables. Però, ens guarda tot això una sorpresa? Per descomptat. Tots tenim a la retina la imatge d'una Londres gris i plujosa, passada per aigua i per descomptat no se'ns ocorreria viatjar a aquesta ciutat sense un paraigües. Si viatgem un simple cap de setmana llarg, ens mullarem gairebé amb total seguretat. D'altra banda els britànics quan vénen a la nostra ciutat de turisme tenen en el seu cap diverses coses però una d'elles és el Sol. És normal que pensin així però, hi ha tanta diferència entre una i altra ciutat? Per sorprenent que sembli, la mitjana anual de precipitació a Barcelona és lleugerament superior que la Londinenca. A Barcelona gaudim de 640mm de precipitació anual de mitjana i a Londres aquest percentatge és de 620mm anuals.
A les figures que tenim a sota podem apreciar a peu de cada gràfic els numeros de dies que plou dins de cada mes.




 Curiós i sorprenent, però amb trampa. La imatge de la ciutat britànica regeix en que aquests litres de pluja es reparteixen entre 110 dies anuals de precipitació aproximadament. Això ens diu que 1 de cada 3 dies plou a Londres i a més d'una manera lenta i persistent en llargues hores del dia. En canvi a Barcelona ho fa en uns escassos 55 dies anuals, és a dir, un de cada 6 dies i a més, moltes de les ocasions en poc espai de temps. Tot això fa que l'apreciació de pluja en una i altra ciutat sigui distorsionada per la manera de ploure a cada lloc. En la següent figura veurem la intensitat del gràfic en quan a hores de Sol en un lloc i l’altre. Això ens indica com ja hem comentat avanç que les hores de pluja a la ciutat Britànica son mes extenses que a la ciutat comtal.




En aquests gràfics podem observar les horas de Sol que afecten a cada ciutat. La primera es la ciutat de Barcelona i la de sota correspont a Londres.


Això evidencia  aquest curiós efecte climàtic en quan a pluja. Ara ja sabem i poguer dir que a Barcelona plou més de mitja que a Londres. Increible
Daniel Roses.




EL TRÀNSIT DE VENUS

Així he pogut captar avui dimecres, el trànsit de Venus des del barri de Glòries de Barcelona:


De JUNY 2012

CONCURS DE FOTOGRAFIES " ELS LLAMPECS " DEL MES DE MAIG 2012

PRIMERA POSICIÓ, AMB 13 PUNTS I, PERT TANT, FOTOGRAFIA GUANYADORA DEL MES DE MAIG  2012, FOTOGRAFIA Nº 9,
 AUTOR: FELIFE

SEGONA POSICIÓ, AMB 9 PUNTS,
 FOTOGRAFIA Nº 48, AUTOR :FELIPE

  TERCERA POSICIÓ, AMB 7 PUNTS,
 FOTOGRAFIA Nº 76, AUTOR : MOISÉS


cada vegada més, la dispersitat de la votació es més gran, en aquest més, sols ha obtingut una votació de tres personas la fotografia guanyadora, 8 fotografies amb 2 votacions i 17 fotografies amb una sola votació, sincerament es una votació subrealista, ja que les guanyadores tindrian que guanyar per més punts, com passava mesos enredera, no pot ser que hagim fet fotografies tan similars, ja moltes diferencies i si es trata de votar les millors fotos, no vol dir que siguin les més impactants, simplement es un comentari, que intento que sigui constructiu i sols es la meva opinió.

!!!!! felicitats als guanyadors !!!!!

moltes gràcies a tots els participants i anims als demés perquè també feu i penjeu fotografies.

Salutacions a tots els companys