NEVADETES AL BAGES

Situació d'una petita baixa situada entre les Balears i la costa de Catalunya que ens està portant més problemes dels en un principi previstos. De fet és entre les comarques de Girona i Barcelona on hi està nevant per damunt de tant sols 300 o 500 metres, depenent de les zones. Com més a prop del litoral i prelitoral, més amunt està la cota. En general però, ha d'anar remitint al llarg d'aquestes properes hores i per tant es quedarà en això, una petita sorpresa o un petit espant pels que demà han d'anar a treballar o han d'agafar el cotxe.

Us parlaré d'aquí al Bages, que és on he pogut seguir de primera mà aquesta nevada a diferents cotes i a diferents pobles. Primer he sortit del meu poble (Artés 300mts). Eren quarts d'una, hi plovia. Pujant curves amunt per anar a la Vista Pirineu (500mts) encara hi queia aigua, fins i tot a la mateixa Vista Pirineu. Anant més amunt, a Calders (550mts) hi continuava plovent, tret del flanc oest del poble on ja hi queixa aigua-neu. Ha sigut entre la carretera de Calders (550mts) i Moià (700mts) on la nevada ha començat a ser maca. Parant el cotxe al costat d'una casa a la vòra de la carretera he pogut observar com la nevada era intensa i fins i tot començava a quatllar als vorals de la carretera i a les herbes, així com també damunt del cotxe, ja que en menys d'un quart d'hora m'ha deixat ben bé un dit de neu. Espantat per la intensitat de la nevada, torno a pujar al cotxe i reemprenc la "caça de neu" però ara en direcció altra vegada cap a casa (a cotes més baixes). Sorprès per la blancor de la carretera, ben espantat, he hagut d'afluixar molt la velocitat, i és que ja sabem que cotxes més neu a la carretera no són compatibles. Segueixo el camí, lent i amb un temor interior ben fort fins que arribo més a prop de Calders (550mts) on encara no hi havia neu a la mateixa carretera. Faig una parada a una estació de servei i la nevada ja era maca i intensa, tot i que com dic no quatllava encara. Seguint el trajecte cap a Artés, passo per la Vista Pirineu (500mts) i també sorprès perquè també hi queia neu amb alegría. Baixant per les curves direcció a Artés, ho continuava nevant, fins just entrant al poble (400mts). Allà era aigua-neu. A les parts més baixes del poble (300m) ja era aigua, tot i que en alguns moments s'escapava algun floc entre gotes.

La cosa ja va minvant però us deixo una imatge del meteosat per ensenyar-vos aquest recargol ben definit de la pertorbació entre les Balears i Catalunya, aportant núvols a gran part però ja obrint-se clarianes pel sud:


I també l'imatge del radar, aportant aquestes precipitacions amb neu a cotes molt i molt baixes entre les comarques de Girona i Barcelona:


Ara ja va passant, però serà una nit recordada per molt temps pel seguiment i el faroling, i és que aquest ha sigut el primer cop en la meva vida que surto a "caçar neu", fa poc que tinc vehicle propi. Una nit màgica que espero que molts l'hagueu gaudit tal i com he fet jo.

EVOLUCIÓ MIG I LLARG TERMINI

Tal i com ja es preveia des de fa dies, avui dimarts mateix ja s'ha tallat l'entrada freda i les temperatures inicien ja una recuperació el que resta de setmana, això sí, amb petits alt-i-baixos deguts al pas de perturbacions atlàntiques.

Precisament una d'aquestes perturbacions, la que ens arriba el cap de setmana, sembla que seria la que es mostraria més activa i generosa en quant a fred i precipitacions. En aquest mapa podeu veure una aproximació de les precipitacions que ens esperen, tot plegat amb una nova baixada de temperatures que faria que la neu pogués baixar novament fins els 800-1000 metres, difícilment per sota d'aquesta cota.





I amb els ulls posats ja a mitjans de la setmana vinent, momet en que una nova perturbació podria saltar a la Mediterrània i tornar a refredar de forma acusada la Mediterrània occidental. Ho haurem d'anar seguint:



ELS RUIXATS D'AHIR DILLUNS

Al final les possibles precipitacions que s'esperaven per ahir dilluns tarda, van fer acte de presència però afectant únicament un parell de comarques de la Costa Brava, on fins i tot va arribar a caure calamarsa, com és el cas de Palamós i Calonge on els carrers van quedar ben blancs.

 Aquesta és una imatge del radar d'ahir vespre del moment en que descarregaven aquests ruixats convectius a aquella zona:




DEMÀ DILLUNS ALGUNS RUIXATS DE NEU

Tal i com ja vaig anunciant de fa dies, aquest cap de setmana ja ensha rebassat el front deixant algunes precipitacions amb cota de neu que ha anat baixant però de moment, sempre a cotes mitges, no encara baixes.

Es a partir d'aquesta nit de diumenge i sobretot demà dilluns, que la cota de neu anirà tirant cap avall fins a situar-se en uns 300-500m i esporàdicament per sota si precipita amb força, sense descartar poder arribar al mateix nivell de mar. Això sí, en cas de baixar per sota dels 200-300m sempre seria en forma de neu rodona o calabruix.

Tal com també us comento de fa dies, aquesta nit de diumenge iniciem aquesta possibilitat d'alguns ruixats dispersos i molt especialment aquesta possibilitat es donarà entre el migdia de demà i primera hora de la matinada de dimarts màxim estirar.

Aquest model per exemple, entre d'altres, veu aquesta possibilitat demà dilluns tarda. Ruixats que podrien visitar de forma dispersa però localment amb intensitat les comarques del litoral i prelitoral entre Barcelona i el sud de Girona. localment potser amb algun fenòmen tempestuós:



SORTIDA DE SOL, AMB ALTOCÚMUL LENTICULAR


Avui, des de Cornellà de Llobregat,  s'ha vist una preciosa sortida de sol amb la sorpresa de la presència d'un triple altocúmul lenticular.
Un cop més, la Natura recompensa amb escreix el sacrifici de llevar-se d'hora.











RUIXATS DE NEU A PARTIR DE DIUMENGE NIT

Després del pas del front que ens ha de visitar entre dissabte i diumenge, l'entrada sobtada d'aire fred en alçada, tan a 5500m amb una -32ºC:





Com a 1500m amb una -2ºC:




En superfície encara li costarà una mic de baixar la temperatura quan en cpes altes ja hagi penetrat l'aire fred:





Aquest gradient tèrmic vertical marcat que tindrem entre diumenge nit i dimarts matí generarà núvols a les comarques de més a l'est de les comarques de Girona i Barcelona que podran donar algunes precipitacions disperses de neu en un principi diumenge nit encara per sobre dels 500m baixant al llarg de la matinada i jornada de dilluns fins a uns 200m. Localment en moment d'elevada intensitat podria arribar fins i tot la neu a nivell de mar. L'elevada inestabilitat podrà generar alguna tempesta local que afavorís localment el desplomament de la cota de neu per sota del que en principi preveuen els mapes.





ES MANTÉ L'ESCALFAMENT ESTRATOSFÈRIC

Amb el fred a la vista a partir del cap de setmana, cal destacar que encara es manté l'escalfament estratosfèric que ja fa dies que estem patint tal i com es pot veure en aquest mapa:






Això vol dir que tot i que a partir de dimarts es talli l'entrada freda que s'iniciarà aquest cap de setmana i les temperatures puguin anar remuntant una mica al llarg de la setmana vinent(sempre però mantenint-se a la banda baixa), es mantenen les possibilitats de noves fredorades a partir del dia 20 en endavant.

SITUACIÓ JA DEFINIDA PER DIUMENGE-DILLUNS

Això que pode veure en aquest primer mapa és el que se'n diu "dispersió". No és més que un mapa on es pot veure la estabilitat del que hi ha configurat en els mapes que normalment mirem.

Per entendre'ns, podem veure si el que ens marquen els mapes te moltes o poques possibilitats de variar respecte al que ens marquen. Com més freds son els colors(0 a l'escala de sota el mapa), més estables estan colocats els centres d'acció a la zona acolorida. Com més càlids son els colors(fins a 30 a l'escala de sota el mapa), més fàcil és que els mapes en pròximes sortides del model presentin variacions respecte l'anterior sortida.

En el cas de la situació actual per la nit i matinada de diumenge a dilluns, fixeu-vos que els colors a la nostra zona son molt freds(liles) i això vol dir que poc variaran ja els mapes per nosaltres.





Per tant ja podem dir amb força seguretat que la baixa quedarà més o menys en aquesta posició amb una temperatura a 500Hpa de més o menys -32ºC:




Que el fred a 850Hpa serà més o menys el que ara mateix ens indiquen els mapes per aquella nit i matinada(aprox. una -2ºC):




I que les precipitacions es podran presentar en punts del Pirineu i de manera irregular en punts de l'est de les comarques de Barcelona i Girona.




Cal esperar però a mesoescalars de 24 o 48 hores anteriors a aquella nit i matinada per acabar de veure l'abast i extensió de les precipitacions i la cota de neu que en tot cas, sembla que seria en cotes baixes i poc habituals.

En tot cas, parlariem de precipitacions irregulars i que no serien ni molt menys de caracter general.

Ho anirem seguint!!!

NEU A COTES BAIXES A LA VISTA

Seguim aquest inici de setmana post festes, amb aquestes temperatures elevades i bonança general que sempre precedeixen a episodis significatius de fred i neu a casa nostra.

El cap de setmana vinent, el pas d'un front fred trencarà d'arrel aquesta inèrcia de suavitat i sequetat que ens acompanya de fa força setmanes i entrarem en dinàmica de fred i precipitacions.

Ja el cap de setmana ens visitaran coincidint amb el pas del front fred les precipitacions amb caiguda progressiva de temperatures i cota de neu.

Posteriorment, la formació a inicis de la setmana vinent, com ja us avançava la setmana passada, d'un àrea depressionària a la Meditàrrania podria animar molt més el cotarro amb arribada de més fred i més precipitacions, situació que es pot veure en els dos mapes següents.


En el primer podem veure la formació de les baixes pressions mediterrànies:








I en aquest segon la llengua freda que ens afectaria:








Tot plegat, una configuració de centres d'acció que fan pensar que a partir de diumenge i en endavant, entrarem en un periode de fred i inestabilitat amb possibles nevades a cotes baixes on la neu és poc habitual de veure's.

En el que resta de setmana anirem analitzant la situació i entrant en els detalls del pronòstic per tal d'esbrinar quins dies seran els més freds i més moguts de l'episodi que s'iniciarà coincidint amb el cap de setmana vinent.

L'ALBADA DEL 5 DE GENER, DES DE CORNELLÀ DE LLOBREGAT

Aquestes són dos de les fotos que he fet aquest matí a l'albada. Tot i que la temperatura no era massa freda (al voltant dels 10ºC), un ventet que bufava entre fluix i moderat ha fet que m'abrigués força per a no passar fred. Tot i així, ha valgut la pena llevar-se d'hora per la presència d'aquests núvols prims sobre el mar que han près aquesta tonalitat vermellenca.



PRONÒSTIC SEMANAL FINS A LLARG TERMINI

La situació a curt termini(mapa següent)que tenim, és d'anticicló potent gairebé al damunt nostre amb garantia d'estabilitat a tots els nivells i per tant amb garantia de bon temps arreu, fora dels llocs típics amb boira on el sol serà més car de veure.






A mitjans de setmana vinent, és a dir a mitjà termini(mapa següent), tendència a debilitar-se la zona anticiclònica que ara mateix ens afecta però de moment sense canvis significatius a la vista tret de més presència de núvols en zones de l'est del País i potser alguna cua de front que pugui afectar tímidament el Pirineu:








I a llarg termini(mapa següent), els mapes ens mostren una tendència a formació de baixes presions a la Mediterrània que podrien portar-nos més inestabilitat i sobretot més fred de l'interior Europeu:







A tot això, ens hem de fixar en que ara i a curt termini(mapa següent) ens trobem dins una bombolla càlida que ens dona temperatures per damunt de les que serien habituals per l'època:








A mitjans de la setmana vinent la bombolla càlida tindrà tendència a anar-se debilitant i per tant les temperatures aniran agafant una tendència a la normalització especialment a la segona meitat de setmana. Mentre això passi a casa nostra, una potent onada d'aire fred afectarà de ple la zona del sudest Europeu(àrea de Grècia):






I a llarg termini, la possible gestació de baixes presions a la Mediterrània en combinació amb un bon posicionament de l'anticicló, ens podria esbombar cap a nosaltres freds rigorosos de l'interior d'Europa. Tot plegat això seria ja de cara a la segona quinzena de mes de gener que pinta podria ser totalment diferent a aquesta primera quinzena que serà càlida i seca.



LA PRIMERA SORTIDA DE SOL DEL 2013

Tot i anar-me'n a dormir ben entrada la nit, m'he llevat a les 7:40' per a fotografiar la primera sortida de sol de l'any nou. Ha valgut la pena la manca de son per tal de veure aquest magnífic cel rogent.
BON ANY NOU A TOTHOM!