NEVADES A LLOCS INSOLITS: CAPITOL 12: MEDITERRANI ORIENTAL I SUD

INTRODUCCIÒ:
Dotzeava entrega de les “nevades a llocs insolits".
Be, avui torno al Mediterrani, una zona de la que ja he parlat en mes d’una entrega quan ho he fet sobre el Sud D’Espanya, i sobre Argelia concretament.
Però el mediterrani es molt gran i alberga una metereologia molt i molt diversa. No parlarè del nord d’aques mar, doncs les zones d’Italia, Grecia, paisos Baltics son zones on la neu no es gens extranya i la podem veure casi cada hivern.
Avui vui parlar del Sud, costa oriental mediterranea e illes, on la neu ha fet acte de presencia algun cop; la veritat es que han sigut nevades molt i molt ocasionals i les ultimes fa ja temps en la majoria de casos, per lo que tinc poca informaciò detallada de cada cas. tenir en comte que les dades de neu son a la costa o nivells baixos, perque en molts casos els llocs esmentats poden tenir muntanyes interiors amb suficient alçada `per rebre neu habitualment, parlarè d’un d’aquests casos:

ILLES:
-Chipre: la unica nevada de la que es te constancia va ser al febrer de 1950, primer i ultim cop
-Malta: impresionant mes de gener de 1905 quan es van registrar fins a 3 precipitacions en forma solida en diferents dies; altres petites nevades al febrer de 1942 i març de 1949 ; l’ultim cop que s’ha vist neu, va ser al 2005, quan amb 4º de temperatura es van verue caure flocs de neu sense arrivar a quallar.
-Creta: en aquesta illa van veure neu el 25 de gener del 2004 a plena costa, fet extraordinari.
-Sicilia: destaca la nevada de febrer de 1956 a tota l’ illa, de punta a punta; pensem, que la temperatura mitjana a la costa siciliana es d’entre 10 i 11ºC; nomès a la zona de l’Etna, que supera els 2000 metres es baixa sotazero a l’hivern i allà la neu si que es habitual

COSTA ORIENTAL:
-Turquía: es força extrany que nevi a la costa, però ho ha fet al Març de 1987 a la costa oest i a al Febrer de 1950 a la costa est
-Israel: a la ciutat de Jerusalem es habitual que hi nevi, però ja no ho es que la neu cubreixi tot el pais cpom ho va fer al Febrer de 1950, arrivan a acumularse a la ciutat de Tel Avib fins a 10 cmts. de neu.

COSTA SUD:
-Tunicia: hi ha nevat a nivell de costa al 1945, 1956, , 1981, 1995 y 1999 l’ultim cop
-Siria: a la ciutat de Damasko hi ha nevat varis cops però a Iakatia nomès 2 cops, l’any 1920 i un altre cop al febrer de 1950
-Libia: a la capital Trípoli hi ha nevat el 1913 i 1915, i de nou trobem registres de neu al febrer de 1950
-Libano: registres al 1920, 1042, 1950 i l’any 1997 es van veure caure flocs de neu
-Egipte: al Febrer de 1950 el delta del Nil va rebre una inusual nevada; a la ciutat d’Alexandria es tenen documents d’una petita nevada l’any 1833 y tambè l’observaciò de flocs de neu durant Febrer de 1950. A la capital El Cairo tinc constancia de que no hi ha nevat mai, encara que registres no oficials que m’han comentat, diuen que posiblement pogues haver caigut neu l’any 1639, extrem imposible de confirmar i molt dificil de creure. D’Egipte es curios comentar però que si reb neu regularment a les muntanyes del Sinaí; per exemple, el cim mes alt està situat a 2624 m. sobre el nivell del mar i no es extrany veure-hi neu a l’hivern fins i tot poden arrivar a temperatures de –15ºC; la ciutat poblada amb mes alçada es Saint Katherine, a 1350m. snm. on dificilment baixen dels 0ºC. Una dada curiosa: la poca neu que cau als cims de les muntanyes del sinai, serveix per alimentar els oasis que es troben en latituds mes baixes i que tots em vist algun cop per televisiò o a revistes.
-Marroc: per ultim comentar algunes dades del pais vei: a la ciutat de Marakech tambè hi han vist neu, concretament una petita precipitaciò en forma solida al Febrer de 1935; l’ultim cop que s’ha vist neu a la costa marroquina va ser al 2005 (coincidint amb les nevades a Melilla i Argelia). A lk’altre ciutat coneguda per nosaltres, tanger, no es tenen registres de neu desde 1895.


SITUACIONS:
Un cop detallades totes les dades, em vui fixar en dues situacions en concret; habreu vist que n’hia dues que es repeteixen varies vegades: Febrer de 1956 i molt especialment Febrer de 1950; el primer any el recordem perfectament perque a catalunya i Espanya ven enregistrar tambè moltes temperatures minimes que a dia d’avui encara tenen el record de fred.

Però el Febrer de 1950, a principis de mes, una increible e inusual massa d’aire fred a tots nivells va envair la Mediterranea Oriental i Sud, provocan molts dels episodis que us he anat comentat. Adjunto 3 mapes dels dies claus quan es van produir, veritablement molt i molt curiosos!
*Mioreu fins on va arrivar la ISO -5ªC, cubrin Egipte fons i tot; a 550 hpa l'entrada d'aire fred es epectacular; amb fred a tots nivells es va poder veure neu a forces llocs inusulas.

-I al 1956 , concretmanet el 3 de Febrer, la famosa fredorada que ens va afectar i part del mediterrani, senzillament espectacular, afectant de ple les illes centrals

Font de les dades: cedides per Maximiliano Herrera; mapes: web Wetterzentrale

0 Response to "NEVADES A LLOCS INSOLITS: CAPITOL 12: MEDITERRANI ORIENTAL I SUD"