EL MONT WASHINGTON

Fent la meva ultima entrada sobre la boira i comentant el lloc del mon on mes dies de boira es registraven, el Mont Washington, als USA, em va picar la curiositat d'investigar sobre aquest indret i vaig descubrir que es un lloc metereologicament molt mes interesant del que hem pensava. us faig cinc centims del mes interesant sobre aquest indret:

Doncs be, aquest es un dels llocs mes perillosos del mon per embarcarse a fer excursions o montanyisme, de fet està considerada una de les 10 muntanyes mes perilloses del mon i això no resultaria tan extrany si no us diguès que te una cota maxima de menys de 1900 metres snm.; es una zona on hi conflueixen 3 "posibles" corrents generadors de potentes tempestes, fortes ventades i arrivades de llengües fredes entre altres fenomens; tot això a mes de ser un indret extremadament fred doncs encara que la selva alçada no es molt important com ja he dit ( 1820 metres al cim), les temperatures a l'hivern poden arrivar als -35 graus en situacions extremes, que solen sovintejar. A mes, aquí es va establir el record de mediciò de rafaga de velocitat del vent amb 371 kms/hora regustrada al 1934; vamos una zona que metereologicament parlant es molt i molt interesant. A mes, a la selva falda, i tal com ja vaig comentar a l'ultima entrada, la boira es molt i molt persistent, tal i com es pot veure a la següent imatge




Per ubicarlo al mapa, el Monte Washington, està situat a la part nort de l'Estat de New Hampshire, als Estats Units a la zona coneguda com les "Muntanyes Blanques" i frega els 1900 metres.



Degut a la climatologia d'aquesta zona, ja a principis de segle es va voler instalar un observatori per tal de recullir dades i observacions d'aquesta zona tan inospita, però no va ser fins al 1932 que es poder construirlo; actualment l'observatori poseeix tots els aparell necesaris per fer medidicons però amb la particularitat que molts d'ells son especials deguts a les extremes condicions a les que es veu sotmessa la zona molts cops; per exemple, per medir el vent tenen un anemometre estátic disenyat expresament per aquest indret i que s'utilitza normalment al sector de l'aeronautica.



Imatge de l'estaciò
L'estaciò està permamentment habitada per un equip de 6 persones que hi passa una setmana sencera i despres es reemplaçada per un nou equip; la seva funciò es la que es pot fer a qualsevol observatori, es a dir, recollir dades, mantenir els equips, fer previsions, investigacions ,etc, però un dels alicients segons comenten els "inquilins" es saber que cada dia pot fer un dia totalment diferent a l'anterior, la variabilitat metereologica es molt gran.
Com a dada curiosa. el personal te ordres de no sortir a l'exterior quan els vent son superios a 100mph (uns 160 km/h) doncs en aquestes condicions i si les temperatures son molt baixes, es podria fer dificil el tornar a la base!
Així mateix, a partir de certes temperatures, deben assegurarse tambè al sortir fora de que tota la pell del seu cos estigui cuberta o tapada, doncs aquesta podria congelarse en questiò de minuts
Les visites a l'observatori estàn totalment tancades a l'hivern doncs arrivar-hi nomès es pot fer mitjançant la practica de l'alpinisme; els empleats accedeixen i surten mitjançant tractors de neu.
Com ja he comentat mes amunt, el record de mediciò de rafaga de vent es de 371 km/h (record mundial vigent fins ara) i la temperatura mes baixa registrada es de -44 Cº
Una de les explicacions del perque aquí es donen aquestes ventades, es que la muntanya està situada en sentit NE i SW; els vents dominants de la zona bufen just en perpendicular, es a dir, en NO a SE per lo que l'orografia de la mateixa muntanya fa que al xocar els vents, aquests produexin un forçament i s'accelerin. A mes en molts kilometres a la rodona, no hi ha altres muntanyes ni relleus que puguin frenar els vents que hi arriven, així que no es d'extranyar que aquesta zona tingui el record de "ventolera" doncs reuneix les condicions idonees per rebre ventades fortissimes.
Que. algú s'apunta a fer una excursioneta per allà aquest hivern?
Informaciò / imatges obtingudes de la Revista del Aficionado a la Metereologia

PREVISIÓ PER DIJOUS 31 DE DESEMBRE




Per avui dijous cal esperar un matí amb cels molt variables arreu del País. El cel estarà força ennuvolat i amb algunes precipitacions al quadrant nordoest del País. També es poden produir ruixats de curta durada en qualsevol altra punt del País.

A la tarda, els cels s’aniran carregant de núvols i podran produir-se precipitacions en qualsevol punt del País. Les més importants al quadrant nordoest. Les menys probables a la meitat est, tot i que també s’hi pot produir algun ruixadet cap a darrera hora de la tarda.

La cota de neu estarà al matí cap als 1500m i a la tarda-nit baixant ràpidament cap uns 800-1000m.

Els vents seran tot el dia de component sudoest a totes les zones marítimes, La pròxima nit ja entrarà la Tramuntana al nordest i el mestral a les terres del’Ebre.

Les temperatures mínimes seran més baixes a muntanya i interior i seran similars a les d’ahir a la resta. Les màximes, tot i que encara seran suaus ja seran més baixes que les d’ahir.

EL CEL DE BARCELONA AQUESTA TARDA

Mireu quin espectacle d'estratocúmuls que teníem aquesta tarda sobre la ciutat. I quan el sol ha començat a baixar, els colors rogencs a les seves bases encara els feia més espectaculars.

















Escapada al Moncayo

Aquest ultim diumenge, he pogut fer una visita al Moncayo (2315msnm), a l'Aragó i tot i que ha sigut una sortida en familia ha sigut força interesant.
Primer varem visitar el monestir de Veruela, que està situat al camp de Borja, amb interesants vins de Garnatxa.
Desde allà varem pujar fins al santuari del Moncayo, a 1600msnm.
Era tot glaçat, feia força fred, molt agreujat pel "Cierzo" anfitrió. Allà vaig poder disfrutar de unes maravelloses vistes que arribaven fins al Pirineu, que es veia tot nevat.
Vaig disfrutar de núvols força interesants, aqui us deixo una mostra.



Vista que tenia mentre menjava al restaurant. Em recordava a alguns dibuixos japonesos...


Dunes al cel.


Contrallum.


Zoom als Pirineus, ben enfar.inats


"Carambanos"


Vista desde el santuari.


Pirineus.


Últimes llums.





Virga.


Adeu amb cel inestable.

Agrair al meu sogre que em deixes el pepino de cámara de la que encara no se treure el rendiment.
Espero que us hagin agradat les fotos, no he sigut capaç de descartar mes.

IMATGES NEVADA 1962

Veig que com cada any en arribar aquestes dates, son molts els que rebusquen per tot arreu per trobar imatges, anècdotes o el que sigui que tingui relació amb la famosa nevada del 1962.Aquest any, jo també m'he animat a buscar per la xarxa i he trobat un munt de coses.

Avui us penjaré unes imatges que he trobat i que jo personalment encara no havia vist.

Aquesta primera és del front marítim de Badalona. La caseta que es veu son els banys Titus i el que hi ha al mig no és una carretera o camí, sinó la linea de tren del Maresme que queda soterrada per la neu.





Aquesta segona és d'un carrer de Barcelona que no he estat capaç de saber quin és. Si algú és capaç de desxifrar l'enigma li estaré molt agrait.





Aquesta tercera és el conegut carrer Cartagena de Barcelona en la seva confluència amb Sant Antoni mªClaret. A la dreta teniu l'hospital de Sant Pau.




Aquesta quarta és del carrer Providència.



I aquesta darrera imatge, si que l'havia vista però em fa gràcia posar-la per que parla per sí sola. Jo també vull sortir un dia en una foto esquiant a la mateixa Plaça Catalunya. I segur que més d'un dels que ara llegiu aquestes linees també vindrieu amb mí a fer-ho.



Va ànims, que algun dia es repetirà l'espectacle.

Per cert, les imatges les he extret de la web 20minutos.es


PREVISIÓ PER DIMECRES 30 DE DESEMBRE




Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels ennuvolats i pluges al quadrant nordoest del País i amb cels entaranyinats per núvols alts a la resta del País que no hauran d’impedir que pugui veure’s el sol ja que seran força prims.

A la tarda, es mantindran els núvols i les precipitacions al quadrant nordoest del País. Podran augmentar els núvols al centre del País, prelitoral de Barcelona i Tarragona i produir també algunes precipitacions que ja més cap al tard podrien afectar també algun punt del litoral central. A la resta del País, és a dir, al sud del País i al quadrant nordest cels entre variables i força despejats sense més consequències.

La cota de neu estarà al matí al Pirineu Occidental per sobre d’uns 1800m i al Pirineu Oriental per sobre encara dels 2300-2400. A la tarda la cota baixarà cap als 1500-1600m a l’Occidental, mantenint-se per sobre d’uns 2000m a l’Oriental.

Els vents seran tot el dia de component sudoest a totes les zones marítimes, tot i que a la tarda poden amestralar-se transitòriament a la zona del Maresme-La Selva-Costa Brava, per tornar cap al tard al component sudoest.

Les temperatures mínimes seran més altes que les registrades ahir i les màximes seran similars. La pròxima nit les temperatures iniciaran un descens.

BOIRA I EL MONT WASHINGTON

Tots coneixem el que es la boira i mes perque al nostre territori en tenim per tots els gustos, extenses, altes, baixes, adevectives, convectives, al mar, retingudes, orografiques, etc, etc.

Però a la resta del mon tambè hi ha boires, evidentment, i vui comentar algunes curiositats d'aquest fenomen.

-El lloc del mon que registra mes dies de boira es la falda del Monte Washington, a New Hampshire, als Estats Units, on pateixen aquest fenomen una mitja de 300 dies a l'any.
Al mateix continent tenim altres llocs on registren mes de 200 dies de boira l'any, com son la zona de Point Reyes, a California i a l'illa de Terranova, curios lloc, on el xoc entre les corrents fredes del labrador i les calides del Golf produeixen constanment aquest fenomen!!


Si tornem a Catalunya, molt cops hem sentit la "discusiò" de si tenen mes boira a Lleida o a Vic; doncs be, ni a un lloc ni a un altre; el poble on mes es dona es a Artesa de Segre, segons un estudi de fa pocs anys que va sortir fins i tot a TV3; aquest poble està rodejat de muntaneys i hi pasa el riu Segre per lo que les boires en aquest indret els hi costa poc de formar-se i força de marxar

Concretant la zona de Vic, fins fa pocs anys rebia la visita de la boira uns 100 dies l'any; amb la construcciò de l'Eix Transversal, aquesta mitja s'ha reduit a uns 80 dies, fet que fa pensar que aquesta infraestructrua ha supossat una via d'escapament del fenomen; be, no hi ha estudis encara sobre el tempa, però seria molt posible que l'obrir una via de "desiague" de la Vall que forma la Plana de Vic suposses una disminuciò de la mateixa.
Que en penseu vosaltres?

Seria just controlar el temps?

Avui he vist un documental a tv3, quin horror... era un documental de "canviar el temps" i explicaven com destruir un huracà, i hi havien 4 ideas: arrosegar milers d'icebergs per refredar mes de 5ºC la temperatura de l'ocea atlàntic (per tant no es podrien formar), tirar una BOMBA NUCLEAR dins l'huraca per destruirlo (estan BOJOS, pero al menys han dit que no funcionaria) o tirar iodur de plata per al menys afevlir-lo... i la idea que sembla que podria ser efectiva i es podria posar en practica com aquell qui diu ja: es tracta de crear un front fred artificial a les costes de l'oest dels EE.UU, que es desplaçi cap a l'est i impedeixi passar l'huraca i arribar a les costes est.

Desprès parlaven de com crear plujes artificials sembrant núvols, i explicaven que a la china, és el país on més utilitza aquesta tècnica i amb diferència.... amb resultats positius. Es veu que tiraven uns quants coets als núvols amb una substància i en la majoria de casos, al cap d'uns minuts, plovia... i clar, mentres a ells els hi plou, a altres llocs no els hi plou (catalunya per exemple)...

Em fan FÀSTIC aquestes persones que intenten canviar el temps al seu gust, realment el haurien de ficar a la presó a tots!!!

PREVISIÓ PER DIMARTS 29 DE DESEMBRE








Per avui dimarts cal esperar un matí amb cels ennuvolats i pluges al quadrant nordoest del País, cels amb núvols en augment però encara amb presència de sol pel sud i per ponent i cels encara força despejats a tot l’est del País.

A la tarda, els núvols s’extendran una mica més mantenint-se les precipitacions al quadrant nordoest i també en podran aparèixer per ponent, al sud i centre del País. A l’est del País no s’acabarà de tapar del tot i a més els núvols en aquesta zona seran més aviat de tipus alt i mig.

Al quadrant nordoest les precipitacions podran ser abundants i fora d’aquesta zona, les que puguin aparèixer seran més aviat de caràcter dèvil. La cota de neu estarà per sobre dels 2300-2400 durant tota la jornada.

Els vents seran tot el dia de component sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran similars a les registrades ahir i les màximes encara seran més altes que ahir. Alguns registres de les màximes ja podran superar els 20ºC al sud del País i interior de les comarques del nordest.

POSTALS DE NEU

Mai millor dit, adjunto unes postals editades al 1963 en conmemoraciò a la gran nevada del 25 de desembre de 1962 i que no les havia vist mai encara i potser molts de vosaltres tampoc; les vui dedicar especialment a l'amic Jaume que el tenim una mica potxet!!

La Catedral



La Plaça Reial



La Sagrada Familia



El Passeig de Maria Cristina




La Plaça de Colom



Les Rambles



Lers Fonts de Montjuich i al fons la Pl. Espanya




Els tous de neu son impresionants, els 40 centimetres que sempre ens han venut van caure, estàn totalment justificats.
Els meus agraiments al meu sogre Joaquim Sánchez per aquesta troballa tan valuosa!!












PREVISIÓ PER DILLUNS 28 DE DESEMBRE




Per avui dilluns cal esperar un dia amb cels ennuvolats i amb algunes precipitacions especialment al Pirineu, prepirineu i extrem sud i est del País. A la resta del País molts núvols i possibilitat d’alguna roïna poc important.
La Cota de neu, tot i que en punts del Pirineu occidental podrà estar a primera hora del matí tan sols a 800-1000m, tindrà tendència a pujar ràpidament per sobre dels 2000 i escaig metres.

Els vents seran tot el dia de component sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran més altes que les registrades ahir.

FELICITATS A TOTS ELS LLAMPECS



Felicitats a tots Els Llampecs, perquè avui és el nostre primer aniversari com a grup d´aficionats a la meteorologia, amb un any en fet un munt d´entrades, en fet visites, en fet excursions, en fet dinars i sopars i fins i tot un quants anem fer un curset de meteorologia de l´ACOM al Observatori Fabra, on disfruta de la seva feina el nostre amic Alfons Puertas, també avui recordo a tots els que han passat per aquest grup i per un motiu o altre l´han deixat, i que també han deixat la seva petxada al nostre grup.
Com a fundador d´aquest grup, conjuntament amb el Ricard i dues persones més que ja no estan al grup, us vui agraïr a tots la vostra apotació i remarcar que sou una gent fabulosa, com la majoria que comparteix amb nosaltres aquesta afició.

FELICITATS LLAMPECS

Avui també fà 47 anys de la famosa nevada a Barcelona de 1962, la que tos sonmiem que un dia ens tornarà arribar, jo al igual que altre gent de la meva edat, la anem viure, com jo dic encara en fan mal els brassos de la quantitat de pales de neu que vaig tindre que treura del terrat de casa dels meus pares a on vivia, ahir en el programa El Temps del Picó i concretament en el espai del Marcos Amores, el nostre company de grup, va entrevistar al Ramón Baylina per recordar aquesta nevada, que els que som una mica  més grandets creiem va ser la que ens va fer aficionar-nos a la meteorologia, on està plé de bona gent que disfruta d´aquesta afició, que a tots ens fà està pendents, esperan quan arribarà aquesta nevada a Barcelona, que tots desitgem amb tantes ganes, a pesar que som conscients dels problemes que portaria, però que arribi quan abans millor, a mí m´agradaria repetir !!!!!

BON NADAL

us deixo amb aquest petit video, perquè aneu fent dentetes !!!!



a companys no us oblideu de posar ..................!!!!!!!




Moltes gràcies a tots els que heu fet possible aquest bonic grup i també a tots aquells que entran al nostra blog per veure les nostres petites aportacions al magnific mon dels aficionats a la meteorologia.

BONES FESTES

Una abraçada molt forta a tots

Jaume Deu

PREVISIÓ PER DIJOUS 24 DE DESEMBRE




Per avui dijous cal esperar un matí amb cels ennuvolats amb precipitacions abundants a tota la cara sud del Pirineu i en especial a la del Pirineu de Lleida. A la resta del País cels molt ennuvolats i amb possibilitat de pluges o plugims dispersos i de caràcter més aviat dèbil.

Per la tarda les precipitacions quedaran restringides al nord del País, especialment al Pirineu i Prepirineu de Lleida. Amb el pas de les hores, s’aniran obrint clarianes a tota la meitat sud i est del País.

La cota de neu estarà tot el dia per sobre dels 1800m al Pirineu de Lleida i dels 2200 al Pirineu Oriental.

Els vents seran tot el dia de component sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir o lleugerament més altes a Vall de l’Ebre i comarques del nordest.

PREVISIÓ PER DIMECRES 23 DE DESEMBRE




Per avui dimecres cal esperar un matí en que començarà el dia amb molts núvols arreu del País i ja a primera hora del matí començaran a entrar precipitacions per la meitat oest del País que ràpidament cap a mitg matí s’extendran a la resta del País, per acabar afectant a qualsevol punt del territori. Les precipitacions seran entre febles i moderades, essent les més abundants al quadrant nordoest del País. Cota de neu entre 800 i 1000m al Pirineu ocidental amb tendència a pujar amb el pas de les hores i entre 1400-1500 a la resta de la meitat nord del País amb tendència també a pujar.

Per la tarda les precipitacions començaran a quedar restringides a la meitat nord i en especial al quadrant nordoest. Avançada la tarda es podran obrir algunes clarianes a la meitat sud, al quadrant nordest i també a l’est del País. Clarianes que seran transitòries, perque poc després de mitjanit ens visitarà una nova tongada de precipitacions. La cota de neu a la tarda s’haurà enfilat per damunt dels 2000 al Pirineu més oriental i per sobre dels 1600-1700 al més occidental. La pròxima nit tornaran a tirar cap a vall les cotes de neu al Pirineu.

Els vents seran al matí de sud-sudest a totes les zones marítimes girant a la tarda a component sudoest.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir.

NEVADES A LLOCS INSOLITS: CAPITOL 16: SUR ASIATIC

Be, en aquest episodi, abarcarè una zona molt gran del mon, el sud asiatic; concretarè alguns paisos que veureu reflexats en una bola del mon per les seves dimensions i alhora veureu exactament on estan situats respecte a Espanya per exemple i als paralels del globus terraquis. Part d'aquest paisos, son molt montanyosos, fins i tot hi podem trobar algunes de les muntanyes mes grans del mon per lo que a cotes altes es molt normal i frequent veure-hi neu.


Començant d'est a oest:

-Pakistán: pais colindant am l'Afganistan i l'India, te una composociò climática curiosa doncs està força influenciada per l'existencia de 3 llacs "artificials"(Rawal, Simli and Khanpur Dam). La capital es Islamabad, pero a 15 kilometres nomès, trobem la ciutat de referencia d'aquest capitol, Rawalpindi, l'antiga capital: aquesta ciutat està situada a 500m. sobre el nivell del mar, te un clima amb uns estius molt calits i amb molta pluja a causa dels monzons, entre juliol i agost; els hiverns son freds pero força secs; mentres neva força a les muntanyes properes, en aquesta ciutat no hi cau res solid; els unics episodis de nevades han produit al 1924, 1964 i un mes recent i algu mes important el 2003; mireu al mapa amb un color verd clar i veureu que aquesta ciutat la podriem nivellar amb un pais com Tunicia






-India: al segon pais mes poblat del mon per exemple es dificil veure nevar en lloc del territori per sota dels 1000m. sempre parlant per damunt del tropic de cancer, per sota mai s’ha vist caure ni un sol floc de neu, per lo que no es pot parlar de casos curiosos o anecdotics a zones inusuals.





-Nepal: l'hivern nepalí coincideix mes o menys co el nostre, comença cap a finals de novembre i dura fins al mes de febrer; durant aquest periode, les zones interiors i mes altes son durament castigades per les nevades, tant que inclus durant aquest periode, l'entrada a turistes està molt restringida; parlem de la capital Katmandú, situada en la zona central del pais i a una latitud de 1300 metres sobre el nivell del mar, podriem nivellarla a una latitud semblant a les Illes Canaries; les uniques 2 nevades de les que es tenen constancia els ultims 100 anys, es van produir al gener del 1944 i al febrer del 2007, fet que va sorpendre molt als habitants d'aquesta ciutat; el fet de que la neu sigui tan poc habitual no es deu pas a que no hi faci fred, al contrari, en fa força sense ser extrem; el fet està en que l’hivern a la zona es extremadament sec i perque es pugui veure neu, s’ha de produir una conjucciò de factors que no es gens habitual. Si be aquesta zona del Nepal, està rodejada de per les cadenes muntanyoses mes altes del mon, a la capital quasi mai es baixa dels 0 graus .





Si viatjem mes cap a l'est, cap al sudest asiatic, ja no es troben casos de nevades a llocs inusuals, ja parlem de zones de climes molt calids i tropicals. Els estius son molt plujosos doncs els corrents van de les zones oceaniques cap a l'interior, en canvi els hiverns son mes secs doncs aquests corrents circulen totalment al reves i son força mes secs.

Per ultim, adjunto 2 enllaços de videos per veure la nevada del febrer del 2007 a Katmandú, gracies a la col.laboraciò d'en Victor fabregas.

http://www.youtube.com/watch?v=leC_dzmyjbg

http://www.youtube.com/watch?v=JyNMEE4djbc&feature=related

PREVISIÓ PER DIMARTS 22 DE DESEMBRE


Per avui dimarts cal esperar un matí en que ràpidament els núvols aniran tapant el cel arreu del País i que a partir de mig matí començaran a donar precipitacions que`podran caure en qualsevol punt del País i que a diferència d’ahir podran ser força abundants al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona i a tot el Prepirineu. Segurament l’extrem nordest del País no rebrà precipitacions i a més els núvols seran menys compactes i fins i tot amb alguna clariana. La cota de neu estarà sobre els 2000m al Pirineu Oriental i sobre uns 1500-1700m al occidental tot i que a primera hora encara pugui veure’s nevar per sota d’aquesta cota.

Per la tarda les precipitacions començaran a fer-se més febles amb el pas de les hores i a darrera hora es començaran a obrir clarianes pel sud del País.

Els vents seran tot el dia de component sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran més altes que les registrades ahir.