NEVADES A LLOCS INSOLITS: CAPITOL 16: SUR ASIATIC
Be, en aquest episodi, abarcarè una zona molt gran del mon, el sud asiatic; concretarè alguns paisos que veureu reflexats en una bola del mon per les seves dimensions i alhora veureu exactament on estan situats respecte a Espanya per exemple i als paralels del globus terraquis. Part d'aquest paisos, son molt montanyosos, fins i tot hi podem trobar algunes de les muntanyes mes grans del mon per lo que a cotes altes es molt normal i frequent veure-hi neu.
Començant d'est a oest:
-Pakistán: pais colindant am l'Afganistan i l'India, te una composociò climática curiosa doncs està força influenciada per l'existencia de 3 llacs "artificials"(Rawal, Simli and Khanpur Dam). La capital es Islamabad, pero a 15 kilometres nomès, trobem la ciutat de referencia d'aquest capitol, Rawalpindi, l'antiga capital: aquesta ciutat està situada a 500m. sobre el nivell del mar, te un clima amb uns estius molt calits i amb molta pluja a causa dels monzons, entre juliol i agost; els hiverns son freds pero força secs; mentres neva força a les muntanyes properes, en aquesta ciutat no hi cau res solid; els unics episodis de nevades han produit al 1924, 1964 i un mes recent i algu mes important el 2003; mireu al mapa amb un color verd clar i veureu que aquesta ciutat la podriem nivellar amb un pais com Tunicia
-India: al segon pais mes poblat del mon per exemple es dificil veure nevar en lloc del territori per sota dels 1000m. sempre parlant per damunt del tropic de cancer, per sota mai s’ha vist caure ni un sol floc de neu, per lo que no es pot parlar de casos curiosos o anecdotics a zones inusuals.
-Nepal: l'hivern nepalí coincideix mes o menys co el nostre, comença cap a finals de novembre i dura fins al mes de febrer; durant aquest periode, les zones interiors i mes altes son durament castigades per les nevades, tant que inclus durant aquest periode, l'entrada a turistes està molt restringida; parlem de la capital Katmandú, situada en la zona central del pais i a una latitud de 1300 metres sobre el nivell del mar, podriem nivellarla a una latitud semblant a les Illes Canaries; les uniques 2 nevades de les que es tenen constancia els ultims 100 anys, es van produir al gener del 1944 i al febrer del 2007, fet que va sorpendre molt als habitants d'aquesta ciutat; el fet de que la neu sigui tan poc habitual no es deu pas a que no hi faci fred, al contrari, en fa força sense ser extrem; el fet està en que l’hivern a la zona es extremadament sec i perque es pugui veure neu, s’ha de produir una conjucciò de factors que no es gens habitual. Si be aquesta zona del Nepal, està rodejada de per les cadenes muntanyoses mes altes del mon, a la capital quasi mai es baixa dels 0 graus .
Si viatjem mes cap a l'est, cap al sudest asiatic, ja no es troben casos de nevades a llocs inusuals, ja parlem de zones de climes molt calids i tropicals. Els estius son molt plujosos doncs els corrents van de les zones oceaniques cap a l'interior, en canvi els hiverns son mes secs doncs aquests corrents circulen totalment al reves i son força mes secs.
Per ultim, adjunto 2 enllaços de videos per veure la nevada del febrer del 2007 a Katmandú, gracies a la col.laboraciò d'en Victor fabregas.
http://www.youtube.com/watch?v=leC_dzmyjbg
http://www.youtube.com/watch?v=JyNMEE4djbc&feature=related
0 Response to "NEVADES A LLOCS INSOLITS: CAPITOL 16: SUR ASIATIC"
Publicar un comentario