TEMPORADA D'HURACANS


La temporada d0huracans ha començat amb molta força a la zona del pacific, ja hem pogut veure la destrucciò a Guatemala, i segons diuen els experts, aquest any podria ser dels pitjors en molt de temps.

En quan a la zona Atlantica, i de la que sentim a parlar mes sovint, la temporada tambè ha començat, encara que de moment no s'ha format cap tempesta tropical.

El llistat de noms per aquesta temporada es el següent:


Alex Bonnie Colin Danielle Earl Fiona Gaston HermineJ Igor Julia Karl Lisa Matthew Nicole Otto Paula Richard Shary TomasVirginie Walter


Algun nom us sonarà, je, je, aquest any tinc representat!


Be, el pronostic es d'uns 14-15 fenomens dels quals la meitat poden ser tempestes tropicals i l¡altre meitat passar a huracans, dels quals 3 o 4 podrien ser potencialment molt perillosos; aquest estudis / pronostics estan realitzats per l'Universitat de Colorado, i en concret per William Gray, catdratic d'aquesta universitat i expert en ciclons tropicals.


Caldrà doncs seguri la situaciò!















"La destrucció d'Agatha"

La Coordinadora Nacional per a la Reducció de Desastres (Conred), ha fet un comunicat posant com a dada oficial 73 morts, tot i que alcaldes de pobles mes aillats han confirmat mes morts no quantificats en aquesta xifra, que seria de 95 provisionalment.
Es preveu que la xifra de morts i desapareguts a Guatemala s'incrementi en les pròximes hores, ja que des de desenes de comunitats de l'interior del país continuen amb una crida d'auxili a través dels mitjans locals. "En pròxims informes es tractarà de consolidar les dades de víctimes, ja que per la magnitut de l'emergència no ha estat possible comptabilitzar tots els esdeveniments", va dir a Efe un portaveu de la Conred.



Segons el president guatemaltec, Álvaro Colom, "Agatha", que aquest matí es va degradar a "sistema de baixa pressió", ha provocat danys majors als causats per l'huracà Mitch, en 1998, que va deixar més de 268 morts, i la tempesta tropical Stand de 2005, que es va cobrar la vida de 669 persones.
ambé ha reportat més de 80.000 persones evacuades, de les quals unes 20.000 han estat traslladades als albergs habilitats per les autoritats. A més, s'han comptabilitzat 1.200 habitatges danyats, ponts i carreteres col·lapsades, pèrdues en cultius i infraestructura que encara no han estat quantificades per les autoritats. Segons Colom, "la prioritat segueix sent salvaguardar la vida de les persones, i encara que la tempesta ha perdut força, la humitat encara està provocant pluges".

Font: Efe

PREVISIÓ PER DILLUNS 31 DE MAIG




Per avui dilluns cal esperar un matí amb cels variables al Pirineu que podrien deixar alguna gota o feble ruixadet seu vessant més occidental. A la resta, cels molt despejats amb algun nuvol alt, poc important, en alguns puns de la meitat nord.

A la tarda es mantindran els cels variables en punts del Pirineu i creixeran algun núvols al voltant del Montseny i serralada transversal, en principi, sense risc de precipitació. A la resta, cels molt despejats.

Els vents al matí seran de tramuntana a l'extrem nord del litoral, de mestral a l'extrem sud i de xaloc al litoral de Tarragona i Barcelona. A la tarda es mantindrà el mateix règim de vents, això sí, girant els vents a garbí al litoral de Girona.

Les temperatures seran més altes, especialment les màximes.

CAP DE SETMANA A CAMPRODON

Aquest cap de setmana he estat a Camprodon i he visitat el precios poble de Beget; no tinc dades metereologiques però he pogut fer unes quantes fotos dels cel de dissabte, sense pluja però amb molta nuvolositat, llastima que avui ha sigut un dia molt lleig!
Tambè he captat unes boniques imatges del rierol que passa per Beget, li dedico al Dani Martra que se que li agraden molt i per ultim, unes imatges de la gran quantitat i varietat de flors i plantes que he pogut gaudir en aquest precios poblet.
Espero us agradin!

http://picasaweb.google.es/ricardsotazero/CAPDESETMANAACAMPRODON#

Guatemala en Alerta.

Aquí ens estem avorrint de mala manera, pero mentrestant a Guatemala, estan succeïnt fenomens de gran severitat que estan posant el pais en una situació d'alerta.

Primer l'erupcío del volcà San Vicente, amb gran virulencia, ha creat un núvol de cendra que manté els aeroports tancats, ha obligat ha desallotjar poblacions i ja posta 2 victimes mortals, una d'elles un periodista que cobria el succés i que ha perdut la vida en una de les explosions.



Per altra banda, també els hi està afectant la primera tempesta tropical de la temporada, Aghata, que ja ha provocat crescudes importants i inundacions, fins i tot el colapse d'un pont.





Veurem com evoluciona tot plegat i esperem que no hi hagi mes victimes, esta clar que les desgracies mai venen soles.

L'ALTERACIÓ DE LA NAO ENS PORTARÀ MÉS SEQUERES



Els canvis en la circulació atmosfèrica de la Oscilació de l'Atlàntic Nord (NAO) provocats pel canvi climàtic portaran a la península Ibèrica més sequera, onades de calor més frequents menys recursos hídrics.
aquesta és una de las conclusions del congrés sobre els impactes socioeconòmics, hidrològics y ambientals del principal mode de circulació atmosfèrica que afecta a la regió mediterrània, que s'ha celebrat aquesta setmana a l'Edifici Paraninfo de la Universitat de Saragossa.

D'aquest fenòmen depenen els fluxes de vent, la nubolositat, la trajectoria de les borrasques, les precipitacions, les sequeres, etc. segons ha explicat a EFE Sergio Vicente, científic del CSIC.

Segons paraules d'aquest científic:

"La oscilación del Atlántico Norte ha provocado que este invierno sea el más extremo, desde que se dieron registros de este modo de circulación atmosférica, con olas de frío en europa central o las inundaciones en parte de la Península Ibérica"

Els models de canvi climàtic prediuen que la NAO determinarà una menor arribada de borrasques a casa nostra, cosa que comportarà més onades de calor y sequeres més frequents, encara que segons ha precisat aquest científic, això encara no és segur al cent per cent.

Informació extreta de l'Agencia EFE.

I per últim, us penjo la previsió de la NAO pels pròxims dies:

PREVISIÓ PER DISSABTE 29 DE MAIG




Per avui dissabte cal esperar un matí amb cels variables encara a primera hora a les comarques de l'est de Girona, que amb el pas de les hores hauran d'anar deixant pas a cels més despejats. També hi haurà a primeres hores bancs de núvols baixos en punts de l'interior, Catalunya Central i Osona que ràpidament haurien d'anar disipant-se cap a mig matí. A la resta del País cels força despejats amb ambient molt assoleiat.

A la tarda creixeran núvols en zones de muntanya de la meitat nord que no seria impossible que poguéssin deixar caure alguna gota o petit ruixat entre el Berguedà-Lluçanès-Ripollès-Osona, que seria molt poca cosa i si s'arriba a produir. A la resta del centre i sud del País, cels molt despejats amb algun nuvolet despistat per fer bonic.

Els vents al matí seran de tramuntana a l'extrem nord del litoral, de mestral a l'extrem sud, de xaloc al litoral de Tarragona i Barcelona i de garbí al litoral de Girona. A la tarda es mantindrà la tramuntana a l'extrem nord del litoral i s'imposarà el vent de garbí a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes son més baixes i les màximes seran més altes.

El cel d'ahir.

Tot i que l'episodi de tempestes no ha arribat a tenir la força que s'esperava, ahir al vespre varem poder gaudir d'un cel espectacular i variat, es veien castellanus a l'horizó, cap a la Catalunya interior, pero a sobre la ciutat de Barcelona, varem gaudir d'uns mammatus, algun núvol lenticular aïllat i núvols baixos que es trencaven creant formes de gran espectacularitat. Tot aixó, amb una ténue llum ataronjada a l'horitzó.

Mirant cap a l'interior, es veuen els núvols desenvolupant-se.

Els mammatus es van mantenir una bona estona.

Aquarel.la sobre Calatrava.

Es va formar de manera aïllada algun lenticularis.

Núvols baixos trencant-se.

Ahir varem tenir un cel molt agraït d'observar.

Veient aquest espectacle, realment esperava més d'aquest episodi, (o alguna cosa), fins i tot va guspirejar una estoneta, fet que no s'esperava tan aviat.
A veure si avui ens cau tot plegat!! Bon seguiment!

PREVISIÓ PER DIJOUS 27 DE MAIG




Per avui dijous cal esperar un matí amb cels variables arreu del País que amb el pas de les hores, els núvols s'aniran fent més compactes i ja a partir de migdia podrien donar algun ruixat, de moment aïllat.

A la tarda, els núvols es faran més compactes arreu del País i podran caure ruixats i tempestes en qualsevol punt del País. Els més importants cauran al Pirineu, Prepirineu i Catalunya Central. A la costa els costarà molt més d'arribar els ruixats a la tarda, però també n'arribaran alguns de cara al vespre-nit. Alguna tempesta pot anar acompanyada de calamarsa.

Els vents al matí seran de est-sudest a totes les zones marítimes, girant progressivament a la tarda a component est-nordest, a excepció de l'extrem nord del litoral on podran ser de migjorn.

Les temperatures mínimes seran molt similars o una mica més altes a les registrades ahir i les màximes ja iniciaran una davallada.

SORPRESA EL PASSAT DILLUNS

Ja sé que no té gaire o gens a veure amb la méteo, però és que mai m'havia trobat un exemplar de serp de tal dimensió passejant al davant mateix de casa a Camprodon i volia compartir-ho amb vosaltres.

Us poso primer una foto on surt un nen al costat de la serp, perque pogueu fer-vos l'idea del tamany de la serp, que era d'un metre de llargada aproximadament.

Ja veure-ho que en el video sembla que la serp sigui molt petita, ja que amb els nervis d'evitar que els nens s'acostéssin a agafar-la, vaig posar la ma davant la càmera i al estar la ma molt aprop de l'objectiu es veu gegant en comparació a la serp. Però us ben asseguro que el bitxo feia el metre de llargada i a més si escolteu el so ambiental, a més dels comentaris, podreu sentir el soroll que feia la serp en treure la llengua.


PREVISIÓ TEMPERATURES ESTIU 2010

Avui m'he quedat força sorprès quan he fet un cop d'ull al model estacional IRI. En les seves previsions pel periode juny-juliol-agost, preveu que les temperatures siguin superiors a la mitjana a gran part del territori mundial. Realment el mapa parla per sí sòl.



Lluny del que es diuen alguns cercles mediàtics, de que aquest estiu serà més fresc del normal, el mapa aposta precisament per tot el contrari. A veure que passarà.

PREVISIÓ PER DIMECRES 26 DE MAIG




Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels despejats arreu del País només amb presència d'alguns núvols prims en punts del Pirineu i de l'extrem sud del País.

A la tarda creixeran núvols al Pirineu que podran donar algun ruixat en aquella zona. Com que els vents en alçada seran de sudoest, aquestes nuvolades agafaran direcció sud de França on es produiran tempestes. Avançada la tarda poden augmentar força els núvols a l'extrem sud del País i no es descarta que pugui caure alguna gotellada, fruit de la desfeta de les tempestes del sistema ibèric. A la resta del País cels molt despejats tot i que, ja a tocar del vespre, aniran apareixent alguns núvols prims en moltes zones.

Els vents al matí seran de xaloc al litoral de Tarragona i de garbí a la resta de zones marítimes. A la tarda, el xaloc bufarà al litoral de Tarragona i Barcelona i seguirà bufant garbí a tot el litoral de Girona.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir dilluns.

Un parell de Videos. Tornado a Sallent i pedregada americana

Bones companys,

us deixo un parell de Videos brutals.

Tornado 'penjant' a Sallent (Bages) el passat 15 de Maig.


I espectacular calmarsada americana. Heu de mirar tot el video. Flipareu!


Una abraçada amics.

JA TENIM AQUÍ ELS INCENDIS

Fa una setmana us advertia que el risc d'incendi començava a augmentar en alguns punts el sud de Catalunya. Donç bé, ahir dilluns ja es va declarar el primer incendi de la temporada a Benifallet. Avui dimarts, segueix cremant però ja està sota control. Aquí en teniu una imatge extreta de ELPAIS.COM



I aquí us torno a posar el mapa de risc d'incendi on podeu veure el risc moderat que hi ha a les comarques interiors de la meitat sud del País.


PREVISIÓ PER DIMARTS 25 DE MAIG




Per avui dimarts cal esperar un matí amb cels despejats arreu del País només amb presència d'alguns núvols prims, més probables cap a ponent del País.

A la tarda creixeran alguns núvols d'evolució al Pirineu i apareixeran núvols prims en molts punts del País, que no han d'impedir que la tarda es mantingui molt assoleiada. No és impossible que avançada la tarda pogués arribar algun feble ruixat pel sud o ponent, restes de tempestes del sistema ibèric.

Els vents al matí seran de xaloc al litoral de Tarragona i de garbí a la resta de zones marítimes. A la tarda, el xaloc bufarà al litoral de Tarragona i Barcelona i seguirà bufant garbí a tot el litoral de Girona.

Les temperatures seran molt similars a les regitrades ahir dilluns.

RESUM CAP DE SETMANA A CALELLA DE PALAFRUGELL

Cap de setmana sense complicacions metereologiques a Calella de palafrugell amb un gran protagonista diumenge, la boira, que ens va visitar pel mati i es va deixar veure dins del mar per la tarde de manera força fotogenica. A continuaciò dades de l'episodi:

-Temp minima: 14,6ºC

-Temp. maxima: 25,2ºC

-Vents: divendres tarde lleugera tramuntana, dissabte al mati vents variables, tant que en questiò de 10 minuts vaig veure bufar tramuntana, passar a llevant i acabar en migjorn; tot el mati molt cambiant per deixar pas al garbi fluix per la tarde; diumenge mati, vent quasi en calma facilitant la boira espesa entrant a terra, a la tarde el garbi va relegarla mar endins a partir del cap de San Sebastià cap a vall, però en aquesta zona, s'hi va estra fins ben entrada la nit; a les 22,00 h del vespre, l'aspecte del far il.luminan la boira era fantasmagoric.

Avui dilluns, el garbi s'ha impossat ja de bon mati i ha anat de menys a mes; cap al migdia ja era d'intensitat moderada.

-Estat de la mar: tranquil tot el cap de setmana, nomès avui ha passat a mar risada quan la garbinada ha pujat d'intensitat.

les imatges del cap de setmana son les següents:

-Divendres tarde s'apreciaven alguns cumuls desenvolupats que no van anar a mes:



-Dissabte mati, i coincidint amb la llegua d'aire fred que fregava la costa, es podia observar mar endins la formaciò de grans cumuls que desconeixo si van arrivar a donar precipitaciò sobre el mar, ja que a terra no van arrivar.



-Dissabte per la tarde la nuvolositat es reduia a alguns cumuls humilis donant el toc de color el cel.

-Fins i tot la posta de sol ja va ser amb el cel quasi despejat



-Diumenge al mati, sobre les 11,00h, i encara amb un bon sol, ja s'aprecia com una manta de boira s¡aproxima a terra a gran velocitat i en mitja hora, l'imatge a la plataj del Canadell es el següent:

-A la tarde la boira escampa a terra però es matè mar endins a partir del Cap de San Sebastià cap avall, donant aquesta curiosa imtage poc frequent durant tota la tarde i part de la nit
-La col.locaciò de les boyes, ja indica el començament de la temporada d'estiu.

-I per ultim, adjunto imatges dels dos animalets que mes campen aquests dies de primavera pel meu jardinet-


DIUMENGE 23 DE MAIG DES DE CAMPRODON

Així començava el dia a Camprodon, sense un sol núvol al cel i amb un solet espatarrant. No va ser fins les 11h gairebé que es van veure els primers núvols.



Ja dalt a Vallter 2000, als volts de migdia començaven a aparèixer núvols i vam poder aprofitar que encara quedava força neu per fer unes baixadetes en trineu.



Sobre aquest pic, ja creixien amb potència les nuvolades. Tot i que a la foto no es veu, era impresionant com tirava cap a dalt verticalment aquest poderós núvol.



Aquí teniu una panoràmica des de l'aparcament de pistes enfocant muntanya abaix.



Sense haber de caminar massa, vam trobar aquesta peculiar banyera natural, ideal per refrescar els peus inmediatament abans de menjar-nos un bon pica-pica amb una fabulosa truita de patata i seba.



Els núvols seguien creixent aquí i allà i tot plegat va acabar amb un ruixat sobtat, que muntanya més abaix, a l'alçada de Setcases va ser en forma de tempesta.



I en arribar a Camprodon, just en el moment que ja s'enretirava la nuvolada, es podies veure les muntanyes més altes enfarinades per la calamarsa. No son les muntanyes de Vallter 2000(aquestes quedarien a l'extrem dret)les que es veien enfarinades, sinó la carena muntanyosa que hi ha entre Tregurà i Pardines(centre de les imatges), lloc on deuria caure localment en forma de calamarsa.

DISSABTE 22 DE MAIG DES DE CAMPRODON

Tot i que el dia començava amb cel totalment ras, a mig matí els cels ja eren força carregats de núvols com es pot apreciar en aquesta imatge on al fons es veuen les muntanyes pròximes a Vallter amb el poble de Camprodon en primer terme:



Cel carregat de núvols que també podem observar en aquesta altra imatge on tenim el poble de Llanars en primer terme:




Ja als volts de migdia, es veien núvols força més desenvolupats, com podeu observar en aquest dues pròximes imatges. Fins i tot als voltants de les 13h va caure una petita gotellada.







Tota la primera meitat de la tarda el cel va quedar molt tapat i amenaçador, com es pot veure en aquesta imatge amb la serra de Cavallera al fons esquerre de les imatges:




I avançada la tarda van començar trencar-se els núvols escolant-se entre les clarianes potents ullades de sol:




I ja coincidint amb les últimes llums del dia, el cel es va despejar gairebé del tot i la posta de sol només es va veure obstaculitzada pels núvols enganxats a les muntanyes més altes:

Una visita al Parc de Montjuic.

Després de un hivern i una primavera molt humides a la ciutat de Barcelona, els seus parcs i els seus jardins tenen un aspecte radiant.
Es molt recomanable fer un passeig per gaudir de l'espectacle d'aquesta primavera i en aquesta entrada, us faré un parell de propostes.

Si voleu gaudir a plena ciutat d'un oasi de natura, només hi ha que anar al Jardi Botànic vell, situat darrera del MNAC. Es va localitazar en aquest lloc, una antiga cantera, té un rierol artificial i alguns dels arbres mes grans de la ciutat. La millor hora per gaudir-lo es al matí i s'ha de tenir en compte que tanca a les 17:00h.


Un rierol travessa el jardí.

Te un aspecte de bosc natural.

Podem trobar arbres de gran tamany.

Un lloc per gaudir.

La segona proposta, ens porta als Jardins d'en Mossen Cinto, es un dels quatre jardins dedicats a poetes catalans que es van inagurar als anys 70. Aquest Jardí es un dels més macos de la ciutat, amb una gran varietat d'arbres i plantes, pensats per que cada estació de l'any sigui un espectacle diferent.
La col.lecció més important que té el parc, es troba a la part alta i és dedicada a les plantes aquatiques.
Una trentena de safareigs esgraonats serveixen per mostrarnos una de les mes completes seleccions d'aquest tipus on també es poden veure les granotes i una gran varietat d'ocells atretes per la diversitat del parc.
Personalment, recomano la visita per la tarda, en un dia laborable, la tranquilitat del parc només es veu trencada pel cant dels ocells i les granotes.


Els safareigs esgraonats amb l'escalinata central.

Aspecte d'un safareig.

Detall d'una nimfa.

La gent s'ho mira de ben a prop.

Bulbosa de vermell espectacular.

Si no teniu res a fer aquets dies, aquesta es una proposta per a la gent que vol una estona de calma, que a més es pot completar acabant al castell, per gaudir de la posta de sol i si teniu sort, l'avistament d'algún fenomen meteorològic desde una atalaia espectacular.