NEVADES A LA VISTA

Atenció a l'episodi de fred i precipitacions que encetem demà dimecres i que es podrà perllongar fins dijous matinada i potser matí en algunes comarques. No tant per les quantitats de precipitació que es podran recollir que seran entre minces i modestes en general sinó per que moltes d'elles seran en forma de neu amb les afectacions que això sol comportar al territori.

Aniré al grà per que sinó aquesta entrada es podria fer eterna i no entraré en masses detalls.

Mireu...Demà a migdia i tarda ja tindrem configurada aquesta baixa cap al País Valencià:



En aquesta posició inicial, les bosses humides a 700Hpa que son les que afavoreixen les precipitacions en aquestes situacions, afectaran amb els seus màxims les comarques Gironines i nord-Barcelonines. Per tant, demà a entre el migdia i sobretot tarda serien aquestes comarques les afectades per les precipitacions més abundants. Degut a que son vents d'origen marítim, cal esperar que siguin les comarques de més a l'est les més afavorides.



Va avançant dimecres i arribem al vespre. La baixa es desplaça cap a les Balears.



Les bosses humides a 700Hpa començen a afavorir ja més plenament les comarques Barcelonines i també les Tarragonines. Lògic per que amb aquesta posició els vents humits incidirien més cap al centre i sud del Litoral. En canvi a les comarques Gironines tot aniria girant més a nordest marcat, vent més fred però a l'hora més sec que faria que allà lentament al vespre i nit anessin remetent les precipitacions.



Arribem a la matinada-matí de dijous. La baixa comença a fer camí cap a l'est de les Balears.



Els vents van girant cada vegada més a nordest més freds però més secs i per tant ls bosses humides cada vegada van més a la baixa resistint com poden entre la Costa Central el nord del litoral de Tarragona. Les precipitacions per tant anirien restringint-se cada vegada més en aquestes àrees:



I atenció al que podria passar(estaria per confirmar) dijous avançada la tarda i vespre en que si us fixeu, les isòbares que eren marcadament de nordest fred i sec, viren per unes hores un xic més a est arreplegant una mica d'humitat:



Això podria crear un front de retrocés(això estaria per confirmar) que ens entraria pel nordest i que podria arribar a donar ruixats de neu a qualsevol cota en un primer moment a les comarques Gironines desplaçant-se cap a les de Barcelona. Així ho podem veure en aquest mapa d'humitat a 700Hpa per la tarda vespre de dijous:




Així donç i resumint després de l'exposat:

Demà dimecres dia molt ennuvolat a tot el País. Al matí ja podria sorgir algun ruixat aíllat difícil d'ubicar però en general aguantarà.

A mesura que avancin les hores, especialment a la tarda, aniran generant-se ruixats a les comarques de Girona i nord de Barcelona els més importants a litoral i prelitoral on podran ser entre febles i localment moderats però també podran formar-se'n cap a més a l'interior d'aquestes zones en general de caràcter feble. De fet, de ruixats se'n podran crear en d'altres punts del País però sempre molt més dispersos i febles i fins i tot hi haurà algun punt on no arribi a precipitar.

Al vespre-nit tendència a anar-se desplaçant les precipitacions cap a les comarques de Barcelona i Tarragona especialment les del Prelitoral i Prelitoral però també arribarien a la Catalunya Central a l'hora que anirien desapareixen les de Girona i nord de Barcelona. En aquestes zones les precipitacions podrien ser entre febles i moderades i localment de certa intensitat ja que en entrar m´s aire fred en alçada s'afavoreix molt més la creació de núvols més efectius. Aquestes precipitacions anirien perdent pistonada a mesura que ens acostem al matí moment en que lentament anirien fent-se més febles i més disperses fins acabar desapareixent per complet.

La cota de neu dimecres en general seria d'uns 800m tot i que a la zona de Girona ja podrien iniciar-se en uns 500-600m baixant ràpidament de cota al vespre a 200-300m esporàdicament per sota. Entrada la nit cota ja de 200-300m a bona part del País baixant progressivament fins a nivell de mar avançada la matinada i matí de dijous.

I deixem en condicional el front de retrocés que us comentava pel vespre i nit de dijous a divendres per que la cosa encara no està del tot clara.

Bé, donç aquesta és la meva opinió del que pot passar però entre aficionats i professionals hi ha opinions per tot per que és una situació molt complicada de preveure. Per tant, a seguir-ho minut a minut i sobretot esteu atents a les previsions de demà al matí a primera hora per si hi ha canvis de darrera hora en la posició de la baixa.

FREDORADA PER LA PRIMERA SETMANA DE FEBRER 2012

El dia 24 de Gener de 2005 vaig llegir aquesta noticia al diari i vaig decidir a començar a fer anotacions diarias, amb les dades de cada dia, la noticia invitava a fer-ho, i d´aquesta manera va començar l´historia de Meteosag

clikar a sobre de la noticia del Diari i dels mapes, per veura-ho en gran

Pel 27 de Gener de 2005 semblava pels mapes que veureu, que seria el dia de màxim fred



i a partir del 25 de Gener les temperatures van ser les sigüents:

25 de Gener: mínima   1º     màxima  9º
26 de Gener: mínima   0º     màxima  8º
27 de Gener: mínima  -2º     màxima  8º
28 de Gener: mínima  -1º     màxima  8º
29 de Gener: mínima   2º     màxima 13º
30 de Gener: mínima   0º     màxima 12º
31 de Gener: mínima   2º     màxima 13º

i a partir d´aqui, ja va anar remontan una mica

ara us posso els mapes per dijous dia 2 de Febrer de 2012



No us sembla que la situació s´asembla força ?????

Resum Fotogràfic de Gener


Dia 8 desde el Tibidabo

Dia 8, Pantà de Vallvidrera

Posta del dia 9 desde Montjuic

El Puigmal nevat desde el Castell de Montjuic, dia 13

Panoràmica del Baix desde Montjuic, dia 13

Vista desde Sant Jeroni el dia 15

Vista desde Sant Jeroni el dia 15

El cel de Barcelona el dia 16

El cel de Barcelona el dia 16

POSTA DE SOL D'AVUI DIUMENGE

Imatges de la posta de sol d'aquesta tarde desde Sant Just Desvern, preciosa!!


ESPECTACULAR TIME LAPSE D'AURORA BOREAL

Una tempesta solar que es va produir fa pocs dies va provocar grans aurores boreals.

Us deixo un time lapse espectacular que es va grabar al Parc Nacional Abisko National Park de Suècia.



Lights Over Lapland Photo Expedition video of CME impact on 1-24-2012 from Lights Over Lapland on Vimeo.

TEMPS CAP DE SETMANA

A partir d'avui mateix en que s'ha iniciat un descens tèrmic a tots els nivells i molt especialment a partir d'aquest cap de setmana que iniciem, en que el descens tèrmic es consolidarà amb escréix, podem dir que donem el tret de sortida a la primera onada de fred d'aquest hivern. I per ser la primera no està gens malament la pinta que te de poder-se convertir en una de les més riguroses en molts hiverns. Però d'això ja en parlarem en una altra entrada.

Ara toca analitzar una mica el que pot passar aquest cap de setmana ja que es presenta força interessant malgrat a nivell general de Catalunya no passarà massa cosa i només destacarà el comentat descens tèrmic molt marcat.

Demà dissabte comença a entrar pel nord del País una bossa freda en alçada a uns 5500m amb temperatures al seu centre de l'ordre dels -36ºC. En aquest mapa podeu veure com demà tarda inicia la seva penetració pel nord:



Els vents demà dissabte tarda seran de nord i nordoest als dos extrems del Pais i com sol passar moltes vegades, entre tots dos vents es crea aquest passadís de vents d'origen marítim entre la Costa Central i el sud de la Costa Brava:



Amb aquest escenari comentat, la previsió per demà dissabte seria la següent:

Matí encara amb restes de nuvolositat a la meitat est del Pais amb tendència ràpida a anar-se trencant al llarg del matí i cels més asserenats a la resta del País. A la tarda, l'arribada de la bossa freda en alçada provocarà a la meitat nord, especialment interior de les comarques Gironines i nord de les Barcelonines(zona prelitoral) el creixement sobtat de nuvolades que podran generar ruixats aïllats de curta durada. Amb el pas de les hores i gràcies al fluxe de vents marítims entre la Costa Central i el sud de la Costa Brava també aniran sorgint ruixats al litoral. La matinada de diumenge aquesta possibilitat de ruixats quedaria circumscrita a la zona litoral entre el Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme. Podria formar-se alguna tempesta local. La cota de neu a la tarda aniria baixant fins a 500m-600m i de matinada ja podria situar-se en uns 200-300m. Això sí, de matinada i en moments de forta precipitació i allà on el nucli del núvol estigui just a sobre, els desplomaments podrien fer baixar la cota de neu fins a nivell de mar.(demà matí i amb mesoescalars es precisarà aquesta previsió)



Per diumenge es preveu que la bossa freda en alçada ens passi gairebé pel damunt però massa a l'est pels nostres interessos. Per tots és sabut que la zona més activa d'una perturbació és el seu flanc est i en aquest cas estarà dins el mar:




Hi haurà bosses d'humitat a uns 3000m que son les que normalment poden afavorir precipitacions. Aquí en teniu la seva distribució al mapa:



El problema diumenge els que els vents per sota d'aquests 3000m serà de component nord i nordoest a la major part de comarques i per tant això eixugarà l'atmosfera per sota d'aquests 3000m i el que sí podrem veure segurament son aquells típics núvols amb cel variable que deixen penjar precipitació però que no arriba al terra pel fort vent i la baixa humitat.

La única zona on els mapes ens mostren per la tarda de diumenge que hi ha una mica de conflicte de vents i no son tan marcadament de nord-nordoest, seria la zona del voltant de la Costa central(següent mapa), però en cas de caure res en aquesta zona, serien 4 flocs mal comptats. I dic flocs per que la cota de neu en aquest cas ja seria cota 0 amb gairebé tota seguretat.





Per tant diumenge amb aquest escenari s'esperaria un dia amb algune nevades al Pirineu i amb domini del sol però amb alguns intervals de núvols a la resta del País que difícilment deixarien cap mena de precipitació i que només en el cas de la Costa Central i amb molt baixa probabilitat podrien deixar caure algun floc despistat.

Per la complexitat de la ubicació de la bossa freda en alçada que pot patir alguna petita variació, us recomano seguir les previsions de demà al matí pels possibles canvis que poguessin patir.

MATI A OSONA

Segueix la tonica de boires i gelades cap a l'interior, però per poc temps ja.
Avui la boira a Osona era menys extensa que altres dies però molt espesa en alguns trams.

Per començar, observe com el fum d'aquesta xemeneia li costava ascendir fruit de l'inversiò térmica.


A Vic la boira era força baixa, el sol s'entreveia be, senyal de que avui era un bon dia per anar a caçar "espectres de broken"

Cami de Roda de Ter, la boira molt espesa


I pujant a l'Esquirol cels despejats i les vaques pasturant en mig dels camps gelats

Espectacular Enfonsament a Eslovàquia

El següent video recull el moment en que el sostre d'una pista de gel recenment inagurada a Eslovàquia, s'esfondra per causa del pes de la neu acumulada.



El succès ha tingut lloc a la localitat de Namestovo, mentre Richard Zednik,  exjugador de la lliga nordamericana entrenava amb uns joves. Afortunadament  tot ha pasat sense provocar ferits.

QUE PODRIA PASSAR DIUMENGE?

Fa dies que parlem que a partir del cap de setmana les temperatures baixaran amb molta claretat i també es parla de possibles canvis més importants. La configuració dels centres d'acció que tindrem a partir del cap de setmana fan pensar en que podem tenir uns quants dies d'oportunitats de veure precipitacions amb fred i per tant potser neu a cotes més baixes del que seria habitual.

Diumenge tenim la primera oportunitat, de baixa probabilitat, però bé, no deixa de ser una primera oportunitat de canvi. Anem a veure que ens mostren els mapes per diumenge per entendre una mica la situació.

Per començar us faré una comparació. Segons el GFS, diumenge ens passaria una bossa freda pel damunt amb temperatures de l'ordre de -35ºC. Aquí en teniu el mapa:



I aquí teniu el mapa del GFS del 21 de novembre de 1999. Mapa molt similar amb la diferència que el fred en alçada era una mica més potent i que a 1500m ens entrava la isterma -6ºC-7ºC quan per aquest diumenge es preveu la -4ºC. Les presion aquell dia també eren més baixes amb la qual cosa els geopotencials baixos van permetre que la cota de neu també toqués mínims. La bossa d'aquella dia també era una mica més extensa i abarcava més territori. Ja sabeu que va passar a la Costa Central i molt concretament a Barcelona aquell dia:



Per aquell 21 de novembre es preveia un dia sense complicacions i estable. I així va ser al 90% de Catalunya. La bossa freda però va generar ruixats amb convectivitat sobre el mar que de forma molt local van afectar la Costa Central amb el resultat per tots conegut.

Per aquest diumenge la situació és similar si es mantenen els mapes. La previsió si som objectius és de dia estable amb pas d'alguns núvols i amb aquesta possibilitat que al damunt del mar es generi convectivitat. Igual que aquell dia del 1999. La possibilitat de que afecti algun tram de costa és baixa tot i que existeix i per tant no es pot descartar.

De fet, si mirem els meteogrames de la Costa Central d'aques matí veurem que pel que fa a l'embossament en alçada la línia negre que és la de la sortida principal del GFS, va ben sola en el seu pronòstic. La gran majoria de la resta de línies no veuen aquesta possibilitat de que l'embossament ens passi pel damunt ni tampoc de que hi hagi aquestes precipitacions. Aquí teniu encerclat el que us explico:




I que ens diuen la resta de models? Donç la majoria ens mostren aquest embossament escorat un pel massa a l'est de la nostra posició. Aquí teniu el WRF:



El NOGAPS:



L'Europeu:



O el GEM:



Així donç, anem a seguir els models de cara a diumenge per que encara pot canviar la cosa per que queden moltes hores.

Si sent objectius amb el que es veu als mapes ara mateix haguessim de fer una previsió, hauríem de dir que diumenge seria un dia variable, estable en conjunt però amb aquesta petita possibilitat de ruixats i potser algun fenòmen tempestuós sobre el mar que no es podria descartar de forma local que pogués tocar terra ferma. I que si es donés el cas de que toca terra ferma, la cota de neu seria imprevisible(sempre a cotes baixes) degut a la possibilitat de desplomaments.

Per tant, possibilitat baixa de sorpreses el diumenge, però no descartables ni mlt menys. Si al 1999 va passar, aquesta vegada també podria ser.

DIVENDRES RUIXATS I TEMPESTES

Com ahir ja us avançava, divendres ens arriba un front que com podeu veure en aquest mapa, ens porta temperatures a uns 5500m de l'ordre de -26ºC a -27ºC.



Aquesta vegada l'anàlisis de la situació és força sencill. Mireu aquest mapa de vents on podeu veure que a la meitat nord, especialment sector nordest del País, els vents de Nord i nordest més aviat eixuts, ventaran tota aquella zona mentre que tota la meitat sud està dominada amb aquests colors com més blanquinosos que son reflexe de la convergència que hi haurà a la zona.



Els vents de nord i nordest que us comentava abans ventaran la meitat nord i sobretot nordest del País, faran que el percentatge d'humitat entre superfície i 5500m(mapa de sota) sigui relativament baix en aquella zona, mentre que a la meitat sud i degut a la convergència que us comentava i al no ser afectats pels vents eixuts anteriorment comentats, l'humitat serà molt elevada en tota la vertical atmosfèrica:



Resumint.....Cal esperar possibilitat de ruixats en qualsevol punt del País, molt aïllats i en general poc importants a la meitat nord i en canvi, ruixats freqüents, fins i tot amb algun fenòmen tempestuós i amb possibilitat de calamarsa a tota la meitat sud. Fins i tot és possible que en algun punt d'aquesta meitat sud es pugui acumular algun registre relativament important de precipitació.

El mateix divendres a primeríssima hora en la previsió diària ja afinarem quines seran les comarques de la meitat sud on les precipitacions podrien caure amb més intensitat i en quines seran més probables els fenòmens tempestuosos.

PRIMER FRONT PER DIVENDRES

Abans que no ens vingui tot el que molt possiblement ens pugui venir a partir del cap de setmana, divendres obre la llauna de l'anticicló un front fred que es vol presentar força actiu en algunes comarques.



En principi sembla que el front podria produir ruixats que serien possibles en qualsevol punt del País, però els més probables correspondrien possiblement al centre i sud del País, on a més podrien anar acompanyats de fenòmens tempestuosos locals amb possible calamarsa i amb neu baixant de cota tot i que de moment no s'espera que nevi fora de les muntanyes.

Demà analitzo el front amb més detall!!

Potent Tempesta Solar i Aurores a Baixes Latituts

Segons informa la NASA en la seva pàgina web, diumenge pasat va tenir lloc una tempesta solar, la més forta desde el 2005 segons el Centre de Predicció del Clima Espacial del NOAA.
En la mateixa notícia comenten que desde avui, es podràn veure aurores boreals en latituts molt més baixes del que es habitual. 
 
Aquest video recull les imatges de la tempesta.

 Aquesta tempesta ha produït una ejecció de material coronari compost de protons altament carregats, amb molta energía i que viatgen a una velocitat de 1.400Km per segon i que impactara durant el dia d'avuí a la magnetosfera terrestre.
 
En aquest altre video es pot veure la interferència que crea en els equips d'observació la radiació de l'explosió.

Actualitzat 23:25h.-

El servei de prediccio del NOAA te un avís vigent clasificat com a G3,  el següent paragraf esta copiat i traduït automaticament de la pàgina:

G 3
fort
Sistemes d'energia: les correccions de tensió poden ser necessaries,  falses alarmes provocades en alguns dispositius de protecció.

Les operacions de la nau espacial: la càrrega superficial pot produir-se en els components de satèl · lits, pot augmentar la resistència dels satèl · lits en òrbita terrestre baixa, i les correccions poden ser necessaris per als problemes d'orientació.

Altres sistemes: intermitents de navegació per satèl · lit i de baixa freqüència problemes de navegació de ràdio pot passar, ràdio d'alta freqüència poden ser intermitents, i l'aurora s'ha vist tan baix com Illinois i Oregon (típicament 50 ° de latitud geomagnètica .)**.



NOVA PUGNA MODELÍSTICA

Si tot just fa una setmana i davant d'un possible canvi de temps important els dos considerats "grans" models, Europeu i GFS van entrar en una batalla modelística que al final va acabar guanyant el GFS, aquesta setmana sembla que novament davant la possibilitat d'un important canvi de temps, altra vegada s'inicia una nova batalla modelística entre els dos "grans". Anirem analitzan-t'ho dia a dia per veure al final qui guanya aquesta nova batalla.

Anirem per hores, ja que les primeres diferències les trobem ja a només 96 hores. Mentre l'Europeu(primer mapa) li dona més amplitud i profunditat al front de dijous-divendres, el GFS(segon mapa) ens el modelitza molt més efímer i estret i per tant amb un radi d'acció menys ampli debilitant menys el flanc est de l'anticicló que no pas en el mapa de l'Europeu:




A 120 hores les diferències encara s'aguditzen una miqueta més degut a la diferència que us he comentat que els mapes presentaven en les 96 hores i és que mentre l'Europeu(primer mapa)configura bosses fredes en alçada per tot el sud Peninsular i fins i tot cap al sudoest de Portugal, el GFS(segon mapa) desplaça aquestes bosses fredes en alçada més cap a l'est, al nord del continent Africà, deixant pas lliure a la dorsal anticiclònica per que abraci el sudoest Peninsular:





I és clar, per aquella petita diferència que semblava tan poqueta cosa en el front que ens ha d'arribar a 96 hores a cada mapa que va més enllà en les hores, les diferències es van fent més grans per efecte papallona com podeu veure també en aquests mapes a 144 hores. I és que l'Europeu(primer mapa) configura un embossament fred que és capaç de plantar cara a l'anticicló i per tant mantenir-lo suficientment allunyat com per permetre després que ens arribin més canvis per l'est i en canvi el GFS, no dona prou força a l'embossament com per debilitar prou el flanc est anticiclònic i per tant aquest el tindriem massa al damunt com per esperar que ens pugui arribar res interessant:




Ho seguirem per que està prou interessant. Falten moltes hores i cada petit detall en el curt i mig termini pot fer variar totalment els pronòstics a llarg termini.

Qui guanyarà aquesta nova pugna? GFS o Europeu? En pròximes entrades ho analitzarem!!