Medicions d´una onada



Responent a una pregunta del apreciat company Ricard en la meva darrera entrada, en que demanava cóm es medeix l´altura d´una onada, us passo una mica d´informació al respecte que he pogut recopilar. Us he estalviat els detalls més tècnics per no fer aquest article pessat; tot i això, adjunto uns quants altres paràmetres de medició d´ones marines a banda del de l´alçada:
Altura: Distància vertical entre una cresta i una vall (part més baixa de l´ona) consecutius. Període: Temps que transcorre entre el pas de dues crestes (o dues senos) consecutius per un mateix lloc (per exemple, un objecte flotant sense velocitat pròpia). Longitud: Distància entre dues crestes consecutives. Interessen a més els següents paràmetres: Amplitud: De l'ondulació fins la meitat de l'altura. Velocitat: De propagació, és la d'avanç d'una línia de crestes; resulta igual a la longitud dividida pel període. Pendent: És el quocient de dividir l'altura per la longitud d'ona. La cridada "altura significativa" de l'ona es defineix com «l'altura mitja del terç major de totes les ones observades». Encara que aquesta definició pugui semblar una mica complicada, per naturalesa, un observador tendeix a posar més atenció a les ones majors, de tal manera que quan reporta l'altura de les ones, normalment aquesta altura és coincident amb l'altura significativa.
Especificacions de les ones de mar de vent i mar de fons a) Longitud de les ones de mar de fons Curta 0 - 100 mts. Mitjana 100 - 200 mts. Deixa anar més de 200 mts. b) Altura de les ones del mar de fons Baixa 0 - 2 mts. Moderada 2 - 4 mts. Gran més de 4 mts. c) Veure Escala Beaufort. En tot cas es tria sempre la longitud o altura corresponent a la categoria menor, és a dir quan té 2 mts. d'altura es denomina "baixa". Quan l'estat del mar no es considera adequat a cap dels termes descriptius dalt esmentats s'utilitza el terme "confús".
Cal recalcar la diferència entre 'ona de vent' i 'ona de mar de fons'. L´origen i la forma d' amdues és diferent, com ja sabeu, de tota manera en podem parlar en un altra ocasió. Bé, espero que hagi servit per alguna cosa. Està clar que no hi ha cap guapo que s´hi posi enmig del temporal a medir amb una cinta mètrica l´altura del mur d´aigua que li ve a sobre...
Per això sempre he pensat que això de la medició d´una onada, en ser un fenòmen meteorològic poc tangible i efimer, com un nuvol, és una cosa molt relativa i que pot donar moltes diferents interpretacions.

Bona Any a tothom!

david fluxà http://www.midamazul.blogspot.es/

6 Response to "Medicions d´una onada"

  1. Bona explicació!

    Precisament, parlava jo més o menys del mateix tema, però des del punt de vista tecnològic, de les boies de la XIAM al meu bloc... Així que m'0estalviaré tornar-ho a explicar a aquí.jejeje.

    Salut i força méteo!!

    danigava says:

    Gracias David por explicarnos lo de las olas con esta técnica.Se nota que llevas muchos años en la mar.Que mareo pillaría yo uffff!Nada más de pensarlo....Saludos.

    Jaume Deu says:

    David:

    Molt bona aquesta explicació, ja fa temps que tinc ganes de coneixe una mica el tema de la meteorlogia i el mar o navegació.

    Una abraçada calero !!!!!

    Felipe says:

    Molt bona explicació David!

    Moltes gracies estimat David, molt bona exlicaciò; ara be, com que ja em supossava que es medien de la menar que has explict, em fa l'efecte que van exagerar doncs quan van dir que a ROoses havien enregistrat una ona de quasi 9 metres. No se, ho veig un pel exagerat no?
    Agrait de nou mestre mariner!!!

    Jaume Deu says:

    Ricard, si mires l´article que ha escrit el Fran de Meteo Tossa, veuras que no és exagerat lo de la ona de 9 metres a Roses, no a faltat gaire, mirat-hu, perquè ja uns grafics molt clars de la zona.

    Una abraçada companys