Reflexions després del temporal



La actual situació meteorològica no deixa de ser força interesant pel que fa a precipitacions, pluja, calamarça, calabruix, neu... I és molt normal que provoqui expectació la brutal entrada de vent de l´est- nord-est que ens ha visitat aquests dies al nostre litoral. La mar és la protagonista. Aixó està molt bé i jo me, n alegro de que la majoria dels barcelonins facin un gir de 180º i, al menys per una vegada, se interessin per aquesta oblidada massa d´aigua salada que tenen davant de casa. Llàstima que no podem fer molta festa: han hagut pèrdues humanes en aquest temporal, una llevantada en que els homes de mar més curtits els hi costa trobar una de tant devastadora.
Ara que es comença a fer balanç del que ha passat, hom es pregunta: Per què una escullera, com per exemple la del nostre Port Olímpic, no ha estat capaç de contenir les onades i els cop de mar han passat per sobre moltes vegades? Per què les esculleres sumergides que hi ha a poques braçes de l´escullera de llevant no han cumplit en una de les seves principals funcions, aturar les fortes onades de mar de fons que acompanyen els efectes del temporal?
La resposta a la 1ª pregunta, sempre en la meua opinió i en la d´ altres persones relacionades amb la mar, és que aquest temporal ha estat brutal. Feia molts anys que no es veia un de igual i costarà (espero) que es repeteixi. Ja sé que sona a excusa barata, però és que quan la força de la mar es demostra d´aquesta manera, per molts invents arquitectònics que l´home posi bora la mar, ella sempre ens demostrarà qui és el més fort...
Pel que fa a la resposta a la 2 questió, potser primer caldria saber una mica quina és la funció d´una escullera sumergida. El propòsit de sumergir blocs de pedra sota l´aigua fins formar un llarg mur submarí a pocs metres de la sorra seca no és altre que intentar minvar la força de les onades contra terra i evitar perdre l´estat actual de les platges, a més de crear un ecosistema marí ideal per formar biotops a partir de un medi format per la mà del home. En el cas que ens toca parlar avui, aquesta mena d´espigons sota l´aigua fan una tasca de 'muralles' per aturar les típiques grans ones allevantades... aquestes ones que tan heu fotografiat i gravat aquests dies. Una onada profunda, que arrenca la pradera d´alga i planta submarina, com és el cas de la posidonia transoceanica, escasa a les nostres costes tot i que val a dir que els temporals no són la causa primordial en la seva dessaparició. Una onada capàç de arrossegar pedres i no cal dir la sorra del fons marí com és en el cas del que tenim a Barcelona. Què a passat doncs en aquest episodi de fenòmen meteorològic marí per que no actui la escullera sumergida? ja us ho podeu imaginar: tota la sorra que han aixecat les fortes onades han tapat literalment aquest mur submarí, arrodonint-lo fins formar una improvisada 'duna' subaquàtica, tot anul.lant els seus efectes de contenció.
Queda un cop més demostrat que el poder de la natura sobre la Mediterrània està per sobre de la previsió humana. A tots ens toca apendre una mica més cada dia d´aquests fenòmens.
A la foto superior, mostro una imatge del meu arxiu. És una foto que vaig fer a l´escullera més antiga d´aquesta part del mare nostrum. Es tracta del dic que vàren construir els nostres avantpassats grecs quan van trepitjar la platge d´Empuries, fa més de 2000 anys. Allí la teniu... aguantant vents, cops de mar i erosió marina... desafiant als déus poderosos que amaga la mar...
Aguantaràn també dos mil.lennis més les esculleres dels nostres ports?

david fluxà www.midamazul.blogspot.es

4 Response to "Reflexions després del temporal"

  1. Jaume Deu says:

    David, molt interessant aquest article, tens molta rao, a aquells homes que van crea el dique d´Ampuries, no contaban, ni les hores, ni els diners i pensaban que seria una cosa per sempre, en canvi ara, sempre és fan le coses per un fenòmen, sigui el que sigui, seguin una mitja i tot lo extraordinari mai estarà previst i si tinguesim a Barcelon una nevada com la que anem tindre el 1962 seria molt bonic, però costaria molt més que en aquell any per tornar a la normalitat

    Molt interessant la situació meteorològica,ara bé el que hagi perdut el seu negoci o la seva barca,no li haurà semblat tant interessant.
    És lo que tenen aques tipus de situacions.,només de pensar amb els milions d´euros que s´hauràn de gastar per arreglar totes les destroses,millor que no hagués passat.Pensem que tot ho pagaràn amb diners dels contribuents.

    Davdi, tu que ets home de mar segur em pots respondre un dubte!
    Com mesuren l'alçada de les ones?, es a dir, on es considera està la base de la ona a l'hora de medirla?
    perque una onada de 7 o 8 metres a nivell de mar seria com un tsunami no?
    Gracies
    Ricard

    argonauta says:

    Ricard,
    bona pregunta. Quan estudiava navegació recordo tocar un capitol sobre la 'tecnologia de la ola' o algo aixi... (vaig estudiar en castellà perque el capità que ens donava classe era de la vieja escuela) M´has donat la idea de tocar aquest tema potser en una propera entrada. Si tinc temps, buscaré el llibre i prepararé l´article.
    gràcies a tots pels comentaris