previsio per el dia 31-1-2010

bé, com que avui en ramón esta a camprodon, m'he près el luxe de fer la previsio per un dia emocionant com avui.

al matí les temperatures no seran gaire baixes, pero el cel s'anira tapant de nuvols alts i mitjencs, la qual cosa farà que les temperatures no pujin gaire mes, i amb dificultats passem de 8 o 9ºC. Algunes nevades molt febles a la cara nord del pirineu a totes les cotes durant practicament tota la jornada

A la tarda els nuvols s'aniran fent mes compactes arreu, potser en alguna zona del NE quedi encara alguna escletxa i les plujes aniran abançant de S a N, si bé les mes importants poden situar-se en els dos extrems, la pluja pot ser una mica general i afectar moltes zones. La cota de neu se situarà en un primer moment a uns 800 metres a l'extrem S, a uns 600 a la zona central i a uns 300/400 metres al NE. La cota aniria baixant ràpidament fins situar-se a pràcticament cota 0 al NE, a uns 200/300 a la zona central i uns 400 al sud de catalunya. Al llarg de la nit la neu pot fer acte de presència fins i tot arran de mar en practicament tot el litoral, si bé a la zona sud potser no baixi dels 200 metres.

Les temperatures màximes oscilaran entre 7-9ºC a la costa, entre els 4 i 7ºC al prelitoral, a zones interiors entre els 0 i 4ºC i a les valls pirinenques no passaran dels 0ºC.

Les minimes es donaran al final de la jornada a practicament del territori.

EL CEL A BARCELONA AQUESTS DIES

Aquesta setmana hem tornat a tenir uns cels força espectaculars, i sobretot amb varietat de nuvols, hem vist cirrus, estrats i cunuls, tots ells en boniques estampes, aqui deixo algunes:

-Dimecres el dia s'aixecava amb aquests cirrus rattlats per l'efecte del vent, vistos desde Sant Gervasi



-Dijous la sortida de sol tornava a ser preciosa, aquest cop totalment ataronjada i amb cirrus novament intersants tambè desde Sant Gervasi.



-Ahir divendres a mig matí, desde Pla de Palau a Barcelona, es podia veure una capa d'estarts entrant per darrera la ciutat.




-I ja avui dissabte per la tarde, el cel s'ha omplert d'aquests cumulets que han donat una posta de sol força maca de nou, un cop mes de Sant Gervasi








-Podre possar alguna foto de neu demà diumenge?.........







L'alba d'avui a Badalona



Hola a tots i totes:

Avui preciosa alba amb temperatures un poc més altes que ahir encara que la temperatura ha fet la "muntanya russa". A primera hora teníem temperatures dos graus més altes que ahir (4,2ºC) però a partir de les 8:10 hores la temperatura ha caigut fins als 2,7ºC, la mínima d'avui que s'ha produit a les 8:47 hores. Sens dubte molt fred un dia més acompanyat pel sol i els núvols alts que són els responsables de les tonalitats vermelloses d'aquest matí. Un dia en el qual és molt possible que vegem fenòmens òptics com halos, parhelis o iridiscències. Les dades actuals:

*Temperatura ara: 5,3ºC
*Humitat relativa: 79%
*Pressió atmosfèrica que descendeix constantment i es situa en baixes pressions, 1004,0 hPa, reflex d'una Borrasca que ens impulsa una situació de vents del nord-oest a una mitjana de 16 Km/h els últims 10 minuts Hem tingut una ratxa màxima de 40,2 Km/h.
*L' índex UV 2,9 i la radiacion solar que arriba a els 206 W/m2.

Feliç cap de setmana, gaudiu del fred i si aneu cap al Pirineu, aneu abrigats i precaució al cotxe amb les plaques de gel i amb les nevades que poden caure per sobre dels 700 metres, esporàdicament per sota.

Us deixo un video per a riure una mica...el meteoròleg una professió de risc...



Salutacions!!

PREVISIÓ PER DIVENDRES 29 DE GENER




Per avui divendres cal esperar un dia amb cels molt ennuvolats al Pirineu i nuvols força variables de tipus alts i mitjos a la resta del País, segurament més abundants aquests núvols al migdia i primera hora de la tarda i més escassos la resta del dia. Al Pirineu es produiran precipitacions, especialment a la seva cara nord que seran dèvils al matí i moderades a la tarda.

La cota de neu al Pirineu rondaria els 700-800m i a la resta del País es situaria en uns 1000m.

Els vents a primeres hores encara seran de Tramuntana al nordest i amestralats a la resta de zones. A partir de migdia, seran amestralats a l'extrem sud i de component sudoest a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran molt similars a les registrades ahir o llugerament més altes.

PREVISIÓ PER DIJOUS 28 DE GENER




Per avui dijous cal esperar un matí amb cels despejats amb el pas d'algun núvol alt poc important a gran part del País. Son possibles alguns núvols baixos en punts del litoral de Girona, nord de Barcelona i interior de Tarragona, que haurien d'anar disminuint amb el pas de les hores. Al Pirineu i especialment en la seva cara nord, aniran augmentant els núvols a mesura que passin les hores.

A la tarda es mantindran els cels despejats arreu del País. Al Pirineu més occidental i Principat d'Andorra cels ja molt carregats de núvols i avançada la tarda poden començar a caure les primeres nevades, especialment en la seva cara nord.

Els vents seran de Tramuntana a l'extrem nordest, variables amb predomini de component sudest entre La Selva i Costa Brava i amestralats a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran similars o més baixes que les registrades ahir i les màximes similars o lleugerament més altes.

Mar Baltic en congelació.



Val la pena esperar al final. Mes info amb webcams, i dades meteo a la web:

http://www.keri.ee/

L'alba d'avui a Badalona i NEU!



Hola a tots i totes:

Avui ha començat el dia amb sorpreses anecdòtiques. A l'hora de dur els nens al cole ha caigut neu granulada. No conforme amb veure caure alegrement aquests flocs vaig decidir anar-me a buscar la neu sense granular...i la vaig trobar a Terrassa. Us deixo unes quantes fotos però abans les dades d'avui:

*Temperatura mínima: 2,7 a les 6:11
*Humitat relativa: 75%
*Pressió atmosfèrica: 1021,1 hPa UV 3,2
*Radiació solar: 216 W/m2.

Aquí teniu el reportatge.









Més fotos i un petit video aquí

Salutacions!

PREVISIÓ PER DIMECRES 27 DE GENER




Per avui dimecres cal esperar un matí amb força núvols a la meitat sud i al nordest del País i Pirineu. Son possibles algunes precipitacions dèbils i molt disperses en alguns punts del litoral de la meitat sud i en punts del nordest i Pirineu més oriental. Tot plegat molt poca cosa. Cota de neu a uns 300-400m.

A la tarda, predomini de cels força despejats arreu del País amb presència d'alguns núvols en punts del Pirineu més occidental.

Els vents seran de Tramuntana a l'extrem nordest, amestralats a l'extrem sud i agregalats a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran més baixes que les registrades ahir.

L'Alba d'avui a Badalona


Hola a tots i totes:
Avui ens aixequem amb fred...res de l'altre món però com avui tenim 5 graus menys que ahir, es nota més. Al final ahir van caura 4,9 litres més amb un total de 42,9 l/m2 en tot el mes. (L'any passat vam recollir 62,1 al mes de Gener, així que encara falta...)
*La temperatura mínima s'ha produït a les 5:57 hores i ha estat de 5,2ºC.
*La humitat ha descendit al 72%
*La pressió atmosfèrica no baixa de cap manera, 1023,2 hPa
*El vent, que avui serà notícia, però mentre faig aquest resum solament arriba a una ratxa màxima de 35,4Km/h del nord-oest i una mitja de 13 Km/h els últims 10 minuts.
*El sol llueix pletòric pertot arreu amb un índex UV de 2,7 i una radiació solar de 190 W/m2.
A tenir en compte avui els tres avisos del Servei Meteorològic de Catalunya: Neu en cotes superiors a 600 metres al sud, vent fort de gregal i tramuntana i notable alteració marítima.
Salutacions!

PREVISIÓ PER DIMARTS 26 DE GENER




Per avui dimarts cal esperar un matí encara a primera hora amb força núvols a l'extrem nordest, en punts del Pirineu i a l'extrem sud del País, amb clara tendència a anar despejant al llarg del matí-migdia. A l'extrem nordest, probabilitat especialment a primeríssima hora del matí d'alguns ruixats sobre el mar que difícilment arribin a afectar algun punt del litoral Gironí, tot i que no es pot descartar. A la resta del País, cels ja força més despejats encara amb alguna resta de núvols poc importants. Presència d'algunes boires o boirines en zones fondes del Pirineu, centre i interior del País.

A la tarda, predomini de cels força despejats arreu del País amb presència d'alguns núvols alts, aïllats i de poca importància. Augment dels núvols al llarg de la tarda al Pirineu, sobretot al seu vessant més occidental, que no es descarta que cap al vespre puguin donar alguna lleu precipitació en aquella zona.

Els vents seran de Tramuntana a l'extrem nordest, amestralats a l'extrem sud i agregalats a la resta de zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes seran similars o lleugerament superiors que les registrades ahir degut a la major presència de sol.

L'alba d'avui a Badalona



Bon dia a tots i totes:

El cel està a vessar de núvols aquest matí però de pluja ben poca cosa. Un poc d'inestabilitat en terreny enemic (altes pressions) ens deixaran ridiculas quantitats de pluja. Ens aixequem amb temperatures superiors als 9ºC, concretament la mínima d'avui s'està produint mentre faig aquesta secció sent ara mateix (9:42 a.m.) de 9,1ºC. encara que pot ser que la mínima la tinguem la pròxima nit ja que les temperatures van a la baixa.

*La humitat relativa es situa en 88%
*La pressió atmosfèrica segueix alta en els 1022,1 hPa
*El vent del nord-oest suau, a una mitja de 6 Km/h els últims 10 minuts.

En els pròxims dies haurem d'estar atents al vent del nord-est que podrà bufar amb força, a la alteració maritima i al descens de temperatures que podrà fer caure la cota de neu encara que predominarà el sol.
Salutacions!

PREVISIÓ PER DILLUNS 25 DE GENER




Per avui dilluns cal esperar un dia molt ennuvolat arreu del País amb possibilitat de plugims intermitents i molt febles en qualsevol moment del dia i en qualsevol punt del País, més probables a la meitat sud. La cota de neu estarà en general entre els 1000-1200m a excepció del Pirineu on podrà estar per sota del 800m.

Els vents seran de Tramuntana a l'extrem nordest, amestralats a l'extrem sud i agregalats a la resta de zones marítimes.

Les temperatures seran lleugerament més baixes que les registrades ahir.

L'alba d'avui a Badalona i parheli

Hola a tots i totes.
Encara que un poc tard us deixo la foto de l'alba d'avui que no ha estat tan espectacular com la d'ahir però quan el sol ha sortit ha donat una bella tonalitat daurada als núvols amb les quals ha clarejat.
*La temperatura mínima registrada a les 6:24 hores ha estat més alta que ahir: 8,7ºC.
*La humitat relativa es situa en 71%.
*La pressió atmosfèrica segueix alta 1020,9 hPa
*El vent fluix (3 Km/h) de l'Est.
*L'índex UV arriba a els 3,6 i la radiació solar 246 W/m2 .
M'acomiado amb una foto presa ahir d'un fals sol que captat ahir venint de la bonica població de Sils (Girona)
Salutacions!

L'alba d'avui a Badalona



Hola a tots i totes:

Avui hem tingut una alba preciosa que ha fet que hagi valgut la pena aixecar-se d'hora.

*La temperatura de bon matí ha descendit fins als 4,9ºC a les 4:54 hores.
*La humitat relativa es situa en el 84%.
*La pressió atmosfèrica contínua alta a 1021,3 hPa però descendirà al llarg del dia per l'arribada d'una Borrasca que es cola per l'Estret de Gibraltar.
*El vent del NW a una mitja de 14 Km/h els últims 10 minuts.
*L'índex UV de 3,4 i la radiació solar 258 W/m2.

Salutacions!

EL VI I LA METEREOLOGIA

INTRODUCCIÒ


Llegint nomès el titol, no sembla que aquests dos “productes” hagin de tenir gaire rel.laciò però la cosa es totalment diferent.

El vi, aquesta gran beguda descoberta fa uns 5000 anys entre les zones del Mar Caspi i el Mar Negre es una de les mes apreciades arreu del mon; a casa nostra va ser introduida pels romans quan pertanyiem als seus dominis. L’anomenat “or vermell” o “sang de deu” te una historia molt interesant, però sobretot un procès d’elaboraciò desde els seus incis, quan ecara es raim, molt curios i complicat.









Es pot dir que el vi depen exclusivament i com a factor principal de la metereologia.

Be, l’explicaciò es força elemental i llogica: tots sabem que el vi provè del raim, fruita que dona l’arbre o arbust de la vid, tambè anomenat en el mon vinícola com “cep”.


GEOGRAFIA DE CULTIU AL MON


Doncs be, anem pel principi: el raim es cultiva arreu del mon, però sempre dins de dues franjes força delimitades a l’hemisferi nord i al sud, segons el mapa que podeu veure a continuaciò : les franjes compreses entre les x (aproximadament) son les arees on es cultiva raim, fora d’aquestes no es pot cultivar aquesta fruita, degut a les condicons climatiques, inviables totalment per la producciò.







Doncs be, dintre d’aquestes zones, hi ha moltes “subzones” clasificantles com a tals depenen la qualitat del raim i en consequencia dels vins i cadascuna directament rel.lacionada amb la metereologia amb la qual es afectada.


Les zones del mon on millors cepes es cultiven, son Nortamerica,, l’Europa Mediterránea, paisos centrals de Sudamérica (Xile i Argentina), Sudáfrica i Australia (on diuen que es produeixen els millors vins delmon).


FACTORS CLIMATICS NECESARIS DE PRODUCCIÒ.



El raim necesita , com a norma general un clima ben marcat per a cada estaciò, a l’hivern molt fred, sense arrivar a ser extrem, a la primavera força pluja, sense arrivar a ser excesiva, l’estiu calid i sec i una tardor que aporti tambè pluviositat: amb aquests factors ja podem aconseguir conrear vinyes de raim i a partir d’aquí, ja hem de buscar dins de les anomenades “subzones”, arees mes petites i limitades que seràn les que ens donaràn els millors fruits per aconseguir els millors caldos.


L’explicaciò d’aquestes necesitats, es que a l’hivern l’arbre està sense fulles i el fred el “conserva”, la pluja de la primavera obviament el farà florir i desprès donar pas al fruti que anirà creixent; l’estiu, l’epoca de la maduraciò ha de ser sec perque no convè que el raim s’ompleni amb massa aigua ni s’ofegui; el raim ha de tenir la mida justa doncs en cas contrari, si es queda petit per falta d’aigua, serà massa dolç i per tant el vi resultant serà massa fort; hi ha una rel.laciò directe entre grau de dolçura del fruit i volum d’alcohol que tindrà el vi resultant, per això la maduraciò ha de ser l’optima.







El raim negre es el mes consumit i el mes apreciat, així com le que te mes varietats


EL VI A ESPANYA:


Dins la peninsula iberica, trobem 3 zones diferenciades de conreu , clasificaciò que be donada pel clima en que es produeix la fruita.






Zones de producciò viticola a Espanya

-Clima atlantic: parlem basicament de la zona de Galicia, on es produeix basicament vi blanc (el famos albariño) o al Pais Vasc (el conegut xacolí); zones molt plujoses amb temperatures que a l´hivern no son excesivament freds i els estius tampoc son gaire secs ni calurosos, clima idela per al raim blanc amb que es produeixen aquests vins.
-Clima continental: afecta al centreEspanya i aquí tenim una subdivisò:
*Centre nord: hiverns freds, primaveres plujoses i estius força secs, amb poca humitat,; tot junt fa que el raim en aquesta zona trigui mes a madurar i es converteixi en la millor zona per aconseguir bons fruits i per tant bons vins: parlem de zones com El Bierzo, a Lleò, la Ribera del Duero per tots coneguda, Somonteno a l’Alt Aragò o Lleida, amb els famosos Raimats
*Centre sud: les temperatures globals solen ser una mica mes altes, tan a l´hivern com a l’estiu, les plujes tambè acsotumen a ser inferiors i les oscilacions entre temperatures minimes i maximes potser son mes petites que a la zona anterior; això fa que el raim no tingui tanta qualitat i les zones productives mes conegudes, com Madrid, Valdepeñas (Toledo), Extremadura o la Mancha, botinguin caldos de menor qualitat i prestigi; cas a part es la zona d’Andalucia on la producciò ja es diferent, utilitzant un tipus de raim especial, mes sofert d’on s’obtenen els famosos finos.
-Clima Mediterrani: hiverns suaus, estius calurosos , humitats altes i plujes suficients (en una temporada normal) ; aquí trobem les zones, o tambè podem anomenarles “Denominacions d’Origen” com serien l’Empordà. Alella, Penedès, Conca de Barberà, Valencia, Jumilla (Murcia) o Benissalet (Illes Balears)
-Conjunciò dels 3 climes: a mes a mes, hi ha una franja on conflueixen els 3 climes, la zona on es consegueix el millor raim i per tant els millors vins: el triangle format per la zona de La Rioja, Navarra i Cariñena (Aragò): aquí es produeix una barreja del millor de cada subclima i amb això s’aconsegueix produir en les millors condicions materia prima de primera quailtat.

Us preguntareu com afecta el clima mediterrani en aquesta zona: doncs molt senzill: a l’igual que a l’hivern el riu Ebre canalitza molt be el fred durant el seu recorregut, el mateix riu fa el mateix per reconduir “riu amunt” les caracterisitques del clima mediterrani

Son tan variades les condicions en cada zona, que trobem divisions i subdivisions fins i tot en la mateixa comarca o area; per exemple, dintre la Rioja, s’han dividit dues zones anomenades Rioja Alta i Rioja Baja, separadas no gaires kilometres: perque?, doncs la Riojan Alta es el punt estrategic del pais per rebre el mes bo de cada clima, el millor de la metereologia i així es contrasta en els vins finals. Degut això, i per no desprestigira alguns vins de la mateixa Denominaciò d’origen, es prohibeix per la mateixa “empresa” etiquetar les botelles amb Rioja Alta o Baja, senzillament nomès veureu “Rioja”.





Zona de cepes a la Rioja


CONSERVACIÒ DELS VINS:


Be, aquest capitol ja no depen de les condicions metereologiques, però si de les ambientals que els productors li donin a l’entorn on es “maduren”.

L’envelliment del vi, nom que es dona al procès de transformaciò a un bon caldo, precisa d’unes condicions esencials a saber:

*Humitat estable i alta, un 75% aproximadament

*Llum: poca o gens, no li es bon el contacte amb llum articial i menys amb la dels sol.
*Ventilaciò: força, necesita un espai on no si acumulin olors i corri l’aire per evitar estancaments o saturacions de l’ambient.

Hi ha molts altres requisits, però d’ambientals aquests son els 3 basics.


En fi, nomès he volgut comentar l’afectaciò climática a l’hora de cultivar el raim, però la creaciò del vi tindria una segona part que seria la transformaciò del raim cap a la beguda en cuestiò, molt llarg e interesant, però ja fora de l’ambit metereologic.


EL FUTUR



Any rere any, i un copm analitzada la temporada anterior, es clasifican les “anyades”de dolentes fons a excelents. L’ultima considerada com a molt bona es va donar l’any 2005; la cusa de que desde aleshores no s’hagin aconseguit collites molt bones o excel.lents es deu segons dieun els entesos, al canvi climatic. La progresiva desertitzaciò i escalfament, fa que les zones cultivables de raim vagin minvant o desapareixent de sud a nord per una banda, i per un altre al ploure menys, el raim no creix tants, i, com he comentat abans, queda mes petit i dolç per lo que els vins resultants cada cop son mes forts en nivell d’alcohol.

Si tot això es cert o no, ho veurem o sabrem d’aquí uns quants anys!



Espero us hagi agradat aquests reportatge.


atges tretes de la wikipedia

L'Alba d'avui a Badalona



Bon dia a tots i totes:

El sol torna a brillar pertot arreu amb pinzellades decoratives de núvols alts que segurament ens avisen del canvi de temps per al cap de setmana. Sembla que les pluges ens visitaran encara que no seran molt importants.

*Ens aixequem amb una mínima de 5,2ºC assolida un poc més tard que ahir, a les 7:38 hores.
*La humitat relativa segueix alta, al voltant del 80%.
*La pressió atmosfèrica també alta: 1020,4 hPa
* i el vent que bufa del NW a una mitjana de 23 Km/h els últims 10 minuts.
*L'índex UV es situa en 3 i la radiació solar en 257 W/m2.

Us deixo amb un recent i espectacular video d'una tempesta en el desert de Kalahari. A part dels preciosos llamps, important posar el so...



Us desitjo un feliç cap de setmana!

PREVISIÓ PER DIVENDRES 23 DE GENER




Per avui divendres cal esperar un matí amb cels força despejats amb presència d'alguns núvols alts a l'extrem sud del País. Presència de boires i boirines en zones fondes de l'interior, valls Pirinenques i Catalunya Central, que cap a mig matí, podrien quedar en forma de boira alta o núvols baixos en aquestes zones. Començaran a augmentar els núvols baixos en alguns punts del litoral sud.

A la tarda, els núvols baixos aniran fent-se cada vegada més extensos i avançada la tarda i cap al vespre, ja podrien afectar a tot el litoral, prelitoral i Pirineu. Cap a ponent els cels romandran més despejats.

Els vents seran al matí agregalats al nord del litoral i allevantats a la resta de zones. A la tarda seran entre llevant i sudest a totes les zones marítimes.

Les temperatures seran més baixes que les registrades ahir, especialment les mínimes.

L'Alba d'avui a Badalona



Bon dia a tots i totes:

Al final, després de tants dies de núvols, ha arribat a inundar el sol les nostres llars. Això si, les temperatures han baixat aquest matí uns quants graus respecte a ahir.

Ens despertem amb una de mínima de 6,5ºC que es va produir a les 6:28 del matí.
La humitat ha descendit per fi al 75%.
La pressió atmosfèrica pujant lentament assolint a l'hora de fer aquest informe els 1021,1 hPa.
El vent bufa del nord-oest a 23 Km/h de mitja els últims 10 minuts i l'índex d'UV del sol en puja 2,7. amb una radiació solar de 192 W/m2.

Ahir a la tarda un petit xàfec va deixar a la nostra estació 1,8 l/m2 com a guinda a l'episodi de pluges febles dels últims 5 dies. M'acomiado de vosaltres amb un preciós video que mostra una enorme recopilació d'espectaculars imatges del nostre món. La bellesa entra a la pell de la mà d'unes melodies belles i relaxants.

Gaudiu-les!



Fins demà!

PREVISIÓ PER DIJOUS 21 DE GENER




Per avui dijous cal esperar un matí amb cels força despejats, encara amb força núvols al Pirineu sobretot més occidental, que a primeríssima hora encara podrien deixar anar algun floc de neu a la vessant nord de les muntanyes. Podran aparèixer per l'extrem sud alguns núvols prims. Presència de boires i boirines en zones fondes de l'interior, valls Pirinenques i Catalunya Central, que cap a mig matí, podrien quedar en forma de boira alta o núvols baixos en aquestes zones.

A la tarda, els núvols alts aniran progressant per gran part del País i a darrera hora es podrien fer una mica més espessos. Al Pirineu més oriental i comarques pròximes els núvols podrien ser més compactes, però sense més consequències.

Els vents seran al matí de tramuntana a l'extrem nordest i amestralats a la resta de zones marítimes, a excepció de punts de La Selva i Costa Brava on poden ser més variables i tenir component més marítim. A la tarda, s'anirà imposant el component sud-sudoest a totes les zones marítimes.

Les temperatures mínimes seran més baixes i les màximes similars o una mica més baixes que les registrades ahir.

L'Alba d'avui a Badalona i passeig per Collserola

Hola a tots:
Avui, primer dia que apunta el nas el sol, encara que no més hagi durat un minut (de 8:38 a 8:39 hores), us mostro la seva bellesa gràcies a la seqüència de fotos que realitzo de Badalona diàriament.
Dades:
La temperatura mínima d'avui ha estat suau: 10,2ºC
La humitat relativa continua molt alta, entorn al 90%,
La Pressió atmosfèrica de 1016 hPa amb tendència a pujar lentament
El vent com la cervesa 0,0 encara que quan ha bufat per última vegada, la seva direcció ha estat de NE
Durant els últims quatre dies hem recollit beneficiosos 6,9 litres per metre quadrat que han caigut en forma de plovisqueig, "xino xano" i sense pressa, donant aquesta tonalitat grisenca al cel. Estarem atents a la setmana que ve a veure si els models encerten amb una possible ona de fred.
Us deixo amb unes imatges que vaig captar el diumenge día 10 al passeig de les Aïgues (Collserola). Papallones i flors primaverals i gel en ple ivern.
Una abraçada a tots i fins demà.


PREVISIÓ PER DIMECRES 20 DE GENER




Per avui dimecres cal esperar un matí amb cels que s'aniran despejant pel sud, encara amb presència d'alguns núvols alts. A la meitat nord els núvols seran encara bastant abundants i es produiran precipitacions al Pirineu. Presència d'algunes boires o boirines en zones fondes del Pirineu i Osona.

A la tarda, a la meitat sud cels bastant despejats amb presència d'algun núvol alt a l'extrem sud. A la meitat nord els núvols es faran més compactes i hi haurà precipitacions que es podran presentar en qualsevol de les comarques d'aquesta meitat nord.

La cota de neu que al matí rondarà els 1500-1600m, haurà d'anar baixant a la tarda progressivament fins a uns 1000m. aprox.

Els vents seran al matí de tramuntana a l'extrem nordest i amestralats a la resta de zones marítimes, a excepció de punts de La Selva i Costa Brava on poden ser més variables i tenir component més marítim. A la tarda, seguirà bufant el mestral a l'extrem sud i la tramuntana a l'extrem nordest, essent els vents a la resta de zones molt variables, amb predomini d'est i sudest.

Les temperatures mínimes seran molt similars a les registrades ahir i les màximes en general pujaran i ho faran més clarament al litoral i prelitoral .

ANALISI MODELS PRÒXIMS DIES

Interessant la situació meteorològica que s'està configurant pels pròxims dies. Fa força dies que un gran anticicló està situat entre l'Europa més oriental i Rússia i està allargassat de manera que a nosaltres pel seu vessant sud, ens aporta un fluxe de vents molt humits que son els que estan fent que tinguem, dia sí dia també, cels carregats de núvols molt baixos i plugims i roïnes intermitents.

Ara us posaré a continuació una sèrie de mapes que m'agradaria comentar, sense entrar massa en detall, conscient que queda molt temps per arribar a la situació que plantegen i que justament son els detalls el que anirà canviant en aquests mapes en cada actualització nova que vagi sortint a la llum.

Per començar, ens fixarem en la situació que planteja el model Europeu en els seus mapes per dimarts 26 de gener al migdia. Un Anticicló molt potent de 1040 Hpa es posicionaria sobre els Països Escandinaus i faria una mena de pont anticiclònic entre l'Anticicló rus i un altra anticicló que emergiria al voltant de les Açores.

A la Mediterrània, la formació d'una baixa relativa, seria suficient per tal de canalitzar entre ella i l'Anticicló Escandinau-Rus, vents humits de recorregu marítim i ben barrejadets amb aire fred continental. La situació que a hores d'ara planteja L'Europeu, potser ens agregala un pel massa els vents al meu gust, però això no deixen de ser detalls que encara no bé al cas comentar.


En aquest següent mapa de temperatures a 850Hpa, també del model Europeu pel mateix dimarts 26 al migdia, podem observar com ja ens ha penetrat la llengua d'aire fred.



Aquest altra mapa, pertany al model GFS, també pel dimarts 26 de gener. És molt semblant a l'anterior de l'Europeu, però en aquest cas, els centres d'acció son força més marcats, especialment l'Anticicló Escandinau que seria de 1050Hpa. Tela !!!
Com a diferència destacable respecte l'Europeu, els vents impulsats cap a nosaltres son molt més marcadament marítim i per tant, l'aportació d'humitat seria molt superior.


En el mapa del GFS de temperatures a 850HPA, també podem observar, tal i com passava amb l'Europeu, que la llengua d'aire fred ja ens hauria penetrat.



I per últim comentaré una mica un parell de meteogrames. Es tracta de meteogrames d'un punt de la Costa Central.
El primer, és de l'actualització de les 0h d'avui dia 19. Es tracta d'una actualització amb radiosondatge incorporat i per tant de les que jo n'hi dic completes.
Podem observar, com a 850Hpa, la isoterma de 0ºC o inferior, la tindríem des de les 0h del dia 25, fins l nit del dia 28(Ho he acotat amb dues linees verticals). Independentment del que marqui la linea negre, que és la de la sortida principal, veiem que moltes de les altres linees o perturbacions, estan rondant els 0ºC, però encara n'hi ha unes quantes que superen els 5ºC.
A 500Hpa, no sembla que vulgui entrar massa aire fred, al menys segons aquesta actualització.




Si mirem ara, l'actualització de les 12h, també amb radiosondatge, podem observar com l'evolució ha estat a més fred a 850Hpa. Per una banda, la isoterma de 0ºC o inferior la tindríem des del 25 a les 0h fins la tarda del 30. Amb això ja veiem que l'episodi s'allarga més que en l'anterior sortida. Però a més, ja no veiem cap linea que superi en aquest periode l'isoterma dels 5ºC i el conjunt de linees que marquen temperatures negatives ho fan amb més contundència que a l'anterior sortida.
Pel que fa a 500Hpa, també ens augmenta i bastant el fred que ens entraria i a més, també en millor bastant el capítol de precipitacions.



Les pròximes actualitzacions seran claus per veure cap a on va tot plegat, però sembla bastant clar que amb l'anticicló situat a Escandinàvia, cosa en la qual estan d'acord els dos grans dels models i amb una baixa relativa a la Mediterrània, cosa en la que també estan força d'acord, el fred i l'humitat els tenim gairebé segurs.
La questió és....... Quina quantitat de fred ens acabarà entrant? I l'humitat afectarà a tot el Llevant català? Son els detalls en els que haurem d'anar fixant les mirades els pròxims dies. De moment, sembla que les primeres precipitacions ja ens arribarien el dissabte. A partir d'aquí, sembla que aquestes continuarien i que la cota de neu aniria baixant paulatinament cada dia que passés. L'emoció està servida.