CORRENT DEL GOLF. PART II


A la “corrent del golf parte I” vàrem  conèixer una mica el sistema global i general, anem ara a introduir-nos de ple i sense grans explicacions en una  teoria d'alentiment del corrent del golf i posterior refredament d'Europa en un curt i brusc espai de temps.

És evident que hi ha molts factors que intervindran en aquest canvi radical. Fins i tot alguns dels que ni tan sols  imaginem, però el que està clar és la importància que té aquest corrent sota el meu punt de vista amb una implicació de mes del 80% del factor clau perquè Europa arribi a ser una altra vegada un continent gelat bona part de l'any. No obstant això i com en l'actualitat, hi ha llocs a on tot això serà més atenuat. Per exemple ; a la Mediterrània,  per la seva influència amb els vents locals que fan que tinguem  vents humits i càlids d'una Mediterrània d'aigües temperades i  intrusions de Sud en ocasions a l’estiu o vent procedent d'Àfrica con es el cas d’aquesta mateixa setmana.

 Aquests vents del Sud cada vegada seran menys freqüents a causa de les altes pressions que es formaran en el continent Europeu a causa del fred existent. Aquestes situacions  d'altes pressions  no deixen entrar vents des del sud, desviant en aquest cas cap a Orient, zones de Grècia, Turquia, etc., que patiran més aquests atacs de vents africans. També aniran canviant aquestes situacions meteorològiques de forma progressiva.

Arribarà un dia en que les precipitacions a la ciutat de Barcelona en el mes de Setembre podrien ser en  forma de tempestes de neu. Una Mediterrània encara calenta amb la combinació de les primeres irrupcions polars i amb el cicle desenvolupat, tindríem unes Isos a 500mb  de -50 graus aproximadament. Això no vol dir que tres dies mes tard tinguem 25 graus positius a la ciutat a nivell de Mar. Això  serien senyals evidents de canvi imminent climatològicament parlant.

Aquestes isos a 5500mt d’alçada es formarien per les fortíssimes irrupcions d’aire de ja un Oceà Atlàntic refredat per la influencia de la aportació d’aigua freda del Nord i un alentiment del Gulf Stream.

Tot i que no hi ha estudis concloents, s’estima que la antesala de un refredament de la terra comença amb la inusual alteració i increment en la activitat de terratrèmols, volcans, corriments de terra, activitat elevada de tornados, tempestes amb calamarsa brutals, etc ..., també la mort sobtada de animals sensibles aquest canvis com podríem ser les abelles, els dofins, balenes, etc. Encara no ens sorprèn res però quan arribin aquests desajustos començarem a escoltar al planeta. O ja han començat?

Evolució de la petita edad de gel a Europa.
En els propers anys veurem que cada vegada fa més calor que l'anterior  i a més en zones no habituals. En canvi a l'hivern també veurem que cada any fa una mica de més fred i de més precipitació. Cosa que ja passa en l'actualitat. Els Pols cada vegada es fondran mes i mes ràpid i aquí, just en aquest punt d'inflexió començarem a veure canvis realment sorprenents. La fosa de Groenlàndia (figura 3) i els Pols donaran origen a una aportació d'aigua dolça tan desmesurada a l'oceà Atlàntic que farà baixar la densitat de sal en poc temps i això farà arrelen- tir el corrent del Golf i la teoria exposada. A partir d'aquí tot serà imprevisible però l’Hivern següent a aquest fet, ens adonarem que alguna cosa està passant. Estem parlant del termini de 4 ó 5  a 10 no més temps.

Fig.3

A partir de llavors Europa començarà a ser una altra vegada una Europa gelada, com ja va passar entre 1645 i 1715 "La petita edat de gel". En aquesta època les cròniques de llavors i les pintures de l'època feien veure que per exemple les fires a Londres es feien sobre del congelat riu Tàmesi. Per citar un altre exemple i més proper a nosaltres, el riu Ebre prop de la seva desembocadura estava tres quartes parts de l'any gelat. Fins i tot a la Mediterrània a l'altura de Mallorca s'havien vist arribar petits icebergs.

Il.lustració de l'epoca. Rio Tàmesi a Londres

Hem de saber i ser seriosos en aquest tema i dir que d’altres teories que parlan de tot lo contrari també tenen la seva explicació i lògica però amb els mateixos fonaments que la que jo defenso.

El temps parlarà per si mateix.



Daniel Roses,

0 Response to "CORRENT DEL GOLF. PART II"