Marinada o brisa marina. Que és? per què, com i quan es produeix?


 Per explicar d'una manera senzilla hauríem de començar explicant que tot es basa en la pressió atmosfèrica (), i a més per explicar-ho més fàcil, direm que la pressió atmosfèrica és la pressió o pes que exerceix l'aire sobre nosaltres o el sòl. Un cop sabem això, imaginem que la pressió de l'aire està formada per columnes verticals de colors com veurem en el senzill gràfic (fig.1) i que estas tenen diferents colors segons la temperatura de l'aire que la conforma.





Aquestes columnes van canviant de color, és a dir, de temperatura segons les variables meteorològiques, augmenten de temperatura segon vagin passant les hores i la irradiació solar, si el dia està clar, evidentment.
Ara imaginem que estem en una època de l'any primaveral o estiuenca i que avui toca anar a la platja. Si anem a primeres hores notarem la sorra encara fresca o humida i que el Sol comença a escalfar bastant. En qüestió de poca estona anirem notant que la sorra es va escalfant i fins i tot costa de caminar descalç perquè ens crema  els peus. Potser és aquest el moment en que comenci a bufar la Marinada.  Però, perquè?
Abans parlàvem de les columnes d'aire i dels seus diferents temperatures. Ara explicarem que aquestes columnes d'aire es començaran  a elevar si la temperatura puja, deixant així un "buit" a la zona més calenta (fig.2) (per exemple a la platja o la costa) i aquest "buit” ha de ser omplert per una altre massa d´aire per què mai pot haver un buit d'aire. És aquest aire, el que omplirà aquest buit i que vindrà des del Mar a Terra. Com ja sabem el Mar és més fresc  ja que la temperatura de l'aigua és més freda que la de l'aire. Aquesta brisa Marina pot arribar fins bastants quilometres a l'interior i és el causant que descendeixi la temperatura a la franja litoral i que notem aquesta brisa Marina algunes vegades molesta però que gràcies a ella a la costa de Barcelona, per posar un exemple, no passem d'aproximadament 34 º C en ple juliol i a l'interior del país arribin a  temperatures per sobre dels 40 º C.



Daniel Roses,



0 Response to "Marinada o brisa marina. Que és? per què, com i quan es produeix?"