DUBTES SOBRE LA NEVADA DEL DIA 8 DE MARÇ

La nevada del passat dia 8 de març, ens va deixar molts interrogants pel que fa a alguns factors.

Ens vénen al cap preguntes com:

per què va nevar a Barcelona ciutat, quan era d'esperar que el vents marítims produits per la perturbació mediterrània ens escombréssin l'aire fred cap a l'interior?

Per què quan cap al migdia ja nevava a molts barris de Barcelona fins a nivell de mar, a molts punts del Vallès Oriental(Montmeló, Granollers o Sant Celoni) hi plovia o en el millor dels casos hi queia aiguaneu, quan és una comarca amb més alçada i més a resguard del vents temperats marítims?

Perque al Maresme plovia i després va nevar sense gairebé cuallar i el vent de llevant va ser tan fort?

Perque del Llobregat cap al sud tot i nevar no va gairebé cuallar tot i ser a pocs kms de Barcelona?

Hi ha moltes altres preguntes d'altres punts del territori català, però ara em centraré en la Província de Barcelona que ja té prou teca.

Aquí teniu tres gràfiques del Fabra, on es veu l'evolució que van tenir el vent, la presió i la temperatura durant aquella jornada. Fixeu-vos que cap a les 10h és quan podem dir que el vent comença a apretar i la presió i temperatura inicien el descens més decidit:









Cal destacar que fins a les 10h del matí, els vents van ser del NNE i que per tant, per la seva condició de marítims eren més atemperats i mantenien les temperatures a ratlla.

Però a partir de les 10h, alguna cosa canvia que fa que els vents girin a NNW, frenant per tant l'efecte atemperador del mar i a més aportant-nos aire fred de l'interior. La baixada de temperatures s'inicia i la cota de neu comença a baixar progressivament. No es tracta de cap desplomament ja que la baixada de cota es progressiva, barri per barri i segons molts observadors es veia a simple vista com anava baixant aquesta cota. Per tant, l'únic responsable fins ara d'aquesta baixada de cota és aquest gir els vents de NNE a NNW.

Però, aquests vents eren realment catabàtics? En la meva opinió no. Els vents van girar a NNW perque la perturbació es va situar una mica més al nord del que estava previst i el mateix gir ciclònic feia que la direcció del vent fos aquesta. En l'imatge del meteosat que aquí teniu, ho podeu veure clarament. El Barcelonès i rodalies queda ubicat a la banda de la depresió on els vents han de ser de NNW.

És per aquest mateix motiu, el gir ciclònic per aquesta posició de la baixa, que el Maresme rebia l'impacte directe dels vents en aquest cas de procedència marítima i a més molt forts perque era la zona més pròxima a l'ull de la depresió.




Aquí teniu les dades del radiosondatge sobre la vertical de Barcelona del migdia, moment en el que ja gairebé es veia nevar a nivell de mar a la ciutat:




I aquí teniu la gràfica del mateix radiosondatge, per que veieu com els vents en superfície eren de NW, però no gaire més enllà dels 1000m d'alçada ja eren de ENE:




Un cop vist tot això que he exposat miraré de contestar les preguntes que he exposat al principi:

1- per què va nevar a Barcelona ciutat, quan era d'esperar que el vents marítims produits per la perturbació mediterrània ens escombréssin l'aire fred cap a l'interior?

. Donç perque la perturbació es va situar més al nord del previst i els vents, lluny de ser d'origen marítim com estava previst, van ser de NNW fruit del mateix gir ciclònic

2- Per què quan cap al migdia ja nevava a molts barris de Barcelona fins a nivell de mar, a molts punts del Vallès Oriental(Montmeló, Granollers o Sant Celoni) hi plovia o en el millor dels casos hi queia aiguaneu, quan és una comarca amb més alçada i més a resguard del vents temperats marítims?

. Donç perque a Barcelona com ja s'ha dit, els vents de NNW van ajudar a la baixada progressiva de temperatura i en canvi, al Vallès Oriental li arribaven els vents que havien de saltar per sobre la serra litoral després de passar pel Maresme. Aquests vents que arribaven al Vallès Oriental, evidentment eren més atemperats i per tant la cota de neu era més alta.

3- Perque al Maresme plovia i després va nevar sense gairebé cuallar i el vent de llevant va ser tan fort?

. Al matí i migdia, al Maresme hi plovia perque els vents eren d'origen marítim i per tant la temperatura no va poder baixar al mateix ritme que a Barcelona. Tot i així, quan la tempesta s'hi va apropar a la tarda, els desplomaments van fer que la neu també caigués a nivell de mar. Segurament li va costar cuallar perque l'intensitat de precipitació no va ser la mateixa que a Barcelona.

4- Perque del Llobregat cap al sud tot i nevar no va gairebé cuallar tot i ser a pocs kms de Barcelona?

. Aquesta és senzilla i no te massa secret. No els va arribar a afectar la part més activa de la tempesta i per tant, tot i que hi va nevar i que en alguns moment va ser amb intensitat, no va cuallar igual que del Llobregat cap al nord. de fet, si mirem l'imatge del meteosat que he posat més amunt, podem veure com el Baix Llobregat està afectat per una massa de nuvolositat menys desenvolupada que no pas del Llobregat cap al nord.

I resumint en concret el que va passar a Barcelona ciutat, a partir de les 10h del matí, els vents giren a NNW i fan que la cota de neu comenci a baixar lenta però progressivament fins arribar nivell de mar. Fins aquí, la nevada és més aviat dèvil i no acava de cuallar fora del que és de la Ronda de Dalt en amunt.

A la tarda, és quan gràcies als desplomaments i a l'intensitat de la precipitació ens cualla a tota la ciutat. De no ser per aquests desplomaments i per la forta intensitat de la precipitació, a Barcelona no hauria cuallat més que en cotxes i potser alguna teulada fora del que no és la part més alta de la ciutat, encara que hagués estat nevant tota la tarda. Just sobre Barcelona se'ns va posar la part més activa de la tempesta. Son aquelles coses que passen cada molts anys i que fan confluir un munt de factors en l'espai i el temps.

I ja per acabar, comentar que aquesta és la meva humil opinió. La opinió d'un simple aficionat a la méteo. Una opinió que evidentment espera obrir un debat constructiu per part de la major part d'aficionats a aquesta ciència i perque no, un debat obert també als professionals que em consta que de tant en quan ens llegeixen. Les aportacions de tots ens faran aprendre per futurs episodis que puguin afectar el nostre País.

Espero les vostres aportacions.

0 Response to "DUBTES SOBRE LA NEVADA DEL DIA 8 DE MARÇ"