Quan al diari "La Vanguardia", en la seva edició del diumenge 19 de setembre del 1971, s'hi anunciava:
"Para las próximas jornadas hay que esperar tiempo algo inestable por el Mediterráneo, pero sólo pasajeramente. Entrada la semana, lo probable es que vuelva a estabilizarse, y sólo se formen algunas tormentas de carácter local. Las temperaturas serán posiblemente suaves, con ligera tendencia a bajar"
, res faria sospitar el que realment succeirïa a Catalunya (i, en concret a la comarca del Baix Llobregat) en només 24 hores.
En efecte, dilluns dia 20 s'hi va produïr una situació de forta inestabilitat "de llibre": teniem aire fred en alçada gràcies a una gran bossa situada al Golf de Biscaia, mentre que una baixa ens enviava vents humits (xaloc i llevant) a casa nostra que, combinats amb l'aigua calenta de la Mediterrània (recordeu que l'estiu del 1971 va ser el més calorós fins l'any passat), van tenir com a resultat unes fortissimes tempestes.
Alguns dels registres pluviomètrics d'aquell migdia són els següents:
Barcelona: 9'1 l., això sí, amb fortissimes ratxes de vent de més de 90 km/h.
Manresa: 95 l.
Granollers: 108'5 l.
St.Llorenç del Munt: 166 l.
Sallent: 170 l.
Figueres: 190 l.
...i els "plats forts":
Esparreguera: 308 l.
Martorell: 350 l. (en només 4h.!)
...una autèntica bestiesa que va provocar, entre d'altres, la crescuda incontrolada del riu Llobregat: cap a les tres de la tarda, portava un cabdal de 500 m3/segon, quan la mitjana és de 21, és a dir: va augmentar el seu cabdal un 2380%...però això no és tot: quatre hores més tard, el seu cabdal va arribar a la extraordinària xifra de 3.600 m3/segon!...és a dir, l'augment va ser del 17.142%. Les cròniques deien el següent:
"El Llobregat se elevó unos diez-doce metros de su cauce normal y las aguas, aunque respetaron los puentes, entre ellos el del Diablo, inundaron parcialmente el elevado de la Renfe, de menor altura que los demás. La situación fue especialmente comprometida hacia las tres de la tarde. En aquella misma hora unas quinientas personas que habitan bloques de casas —cuatro pisos o cinco como máximo— cerca del polígono lndustrial, en la parte baja de la ciudad, empezaban a estar amenazadas por las aguas que llegaron hasta una altura equivalente a un segundo piso."
El Barri Riera de Cornellà va ser el primer en ser afectat per la riuada: a les sis i deu de la tarda començà a desbordar-se.
Hora i mitja més tard, ho fa a Sant Boi, dirigint-se mica en mica cap a la cruïlla coneguda com "Quatre Camins".
A les vuit i mitja, s'anega de manera important el Barri Riera: veïns comencen a demanar ajut a l'Ajuntament, mentre que d'altres, s'hi dirigeixen, abandonant les seves llars donada la perillosa situació.
Mitja hora més tard, la Policia Municipal i la Creu Roja s'hi veuen impotents de poder socórrer els més necessitats per la manca de mitjans adients...i per acabar-ho d'adobar un tall de fluït elèctric deixa tota la ciutat a les fosques.
A quarts de 10, un allau d'aigua s'abraona sobre Cornellà pels "Quatre Camins", arrossegant tot el que s'hi troba al seu pas: la velocitat de l'aigua era d'uns 80 km/h, l'alçada que s'hi arriba de 1'80 mts, anegant així en només 10 minuts el Casc Antic, Riera i Almeda.
A les 10, l'aigua supera en alguns trams els dos metres i mig d'alçada...la situació empitjora: cotxes destrossats, comerços amb els vidres rebentats, cases completament anegades...
Un quart d'hora més tard comencen a arribar els primers efectius de l'Exèrcit i la Guàrdia Civil, que rebran l'ajut de llanxes particolars del Club Marítim, de la Comandància de Marina i del Regiment d'Enginyers que tornaven de Martorell . Aquests últims comencen a instal.lar un grup electrògen amb un potent focus per tal d'ajudar a les tasques de rescat.
Cap a mitjanit, les llanxes de l'Exèrcit recorren el carrer Rubió i Ors i el Barri Riera, no sense dificultats atesa la magnitud de la corrent, oferint l'ajut als veïns. Dues hores més tard, les llanxes arriben a Almeda.
Als volts de les 3 de la matinada, comença a baixar el nivell de l'aigua.
Amb la llum del dia, el panorama és desolador (aquestes quatre fotos mai havien estat publicades fins ara):
Una papereria després de l'aiguat:
L'empresa "Industrias Metalúrgicas García Moya, SA":
Un habitatge particular:
Un cotxe arrossegat i aixecat per la força de la riuada al carrer Rubió i Ors (fixeu-vos on arriba el nivell de l'aigua).
Aquell mateix dia, comencen a formar-se, al barri d'Almeda, assemblees veïnals on s'hi decideix d'anar a l'Ajuntament a demanar ajuts.Al dia següent, Cornellà és visitada pels Ministres de Gobernació, d'Obres Públiques, de Treball i de Relacions Sindicals. Fins llavors no s'havien efectuat les tasques de neteja, tot i que els barris afectats siguin sota el fang, plens de residus de tota mena, i les restes escampades de més de 2.000 animals morts es corrompeixin acceleradament a causa de la calor, provocant així un greu problema sanitari.
Cap a les cinc de la tarda, uns dos-cents veïns dels barris afectats comencen a concentrar-se davant l'Ajuntament, demanant una solució urgent a la desesperada situació d'aquells barris després de les inundacions. Després d'una hora, quan els concentrats eren uns cinc-cents, l'Alcalde s'hi dirigeix a ells prometent'ls-hi que al dia següent els arribaria l'ajut demanat.
Dit i fet, al dia següent (dijous) la maquinària i l'Exèrcit arriben a Almeda per a les tasques de neteja. El Barri Riera va ser l'últim en ser atès.
Divendres, el diari "La Vanguardia" deia en una crònica:
"Cornellá ha sido sin duda, una de las poblaciones más afectadas por el desbordamiento del Llobregat, que inundó amplias zonas del barrio de Almeda, en el sector más próximo a los márgenes del río. Las aguas que penetraron en la ciudad por un sector situado más arriba del terraplén que separa el curso normal del río y la población, anegó prácticamente el mencionado barrio de Almeda, donde quedaron afectadas viviendas. Industrias, comercios y servicios.Según referencias de las autoridades municipales, en esta ocasión el nivel de las aguas desbordadas ha sido muy superior al que alcanzaron en las riadas de 1962. En algunos lugares se midió una altura por encima de los dos metros y medio.En estas condiciones, todas las planta bajas de las viviendas situadas en aquella zona, las industrias y los comercios quedaron seriamente afectados, hasta el punto de que, dentro de una estimación aproximada las pérdidas son superiores a los siete millones y medio de pesetas.Las mismas fuentes de Información señalan que hay actualmente unas 20.000 personas afectadas y que el número de viviendas dañadas, algunas de ellas de gran consideración y otras ligeramente, es superior a las cinco mil. Muchas personas, la mayoría de condición modesta, han perdido totalmente sus ajuares, y se calcula que alrededor de seiscientas han quedado sin hogar.En daño en la zona industrial ha sido igualmente de unas proporciones más amplias. Trescientas factorías, algunas de ellas de grandes dimensiones, como Pirelli, Siemens, Mata. Etcétera, se han visto seriamente dañadas y en algunos casos se cree que las actividades laborales quedarán interrumpidas durante dos o tres semanas. La Incidencia de paro por esta causa alcanza a unos seis mil obreros.Afortunadamente no hay que registrar ninguna víctima, no obstante la violencia de la riada, que alcanzó su mayor peligrosidad a primeras horas de la madrugada del martes. Se registraron algunas situaciones de heroicidad para rescatar personas en peligro y en estas tareas intervinieron fuerzas de la Guardia Civil, personal de la Cruz Roja y vecinos de Cornellá, con el alcalde de la ciudad al frente.Inmediatamente se han tomado medidas de emergencia para auxiliar a las familias de los damnificados que han quedado atendidos en grupos escolares y en otras dependencias. Las muestras de solidaridad humana entre la población se ha manifestado generosamente, pero en tanto quedan problemas serios por resolver, como es el proporcionar vivienda para unas doscientas familias que han perdido sus hogares."
Bé, aquest ha estat un relat dels esdeveniments que van succeïr a la meva ciutat, Cornellà, fa tot just 40 anys.
Serveixi aquest modest article per a homenatjar les 35 víctimes mortals d'aquelles tempestes que van colpejar Catalunya, i les persones que van ser afectades en major o menor mesura, pels efectes devastadors de les riuades.
Per últim, us deixo amb unes fotos dels aiguats, i aquest video, on s'hi relaten aquells fets:Fonts d'informació: Hemeroteca de "La Vanguardia" http://almeda-cornella.blogspot.com/2009/03/cronologia-de-una-catastrofe.html
Fotos cedides per la Sra.Jovita Cases (moltes gràcies!).