El Hierro, actualitat volcànica.

Última Hora

07/11


El INVOLCAN confirma un creixement de CO2 a l'aire. Comunicat oficial
Espectrograma dia 7 de novembre.




06/11
14:45h;
-L'erupció està mes calmada aquest matí, tot i que es detecta un repunt en l'activitat sísmica.
-Els afectats podràn tornar a les seves cases de manera controloda durant una hora, per recollir les pertinences mes essencials.
-El focus eruptiu es troba a la mateixa distància de la costa.
Comunicat oficial
Foto: Canarias7
Espectrograma dia 6 de novembre
05/11
21:44h;
- Nou comunicat oficial on anuncia la evacuació de La Restinga "per observar canvis en el fenòmen eruptiu" Comunicat

20:10h;
-S'evacua la població de La Restinga.(20:00h;)
-Surt un "gep" a la zona de la taca, imatges del començament de la fase aerea. Canarias7

Foto: Delmi Álvarez, Canarias7

Foto: Delmi Álvarez, Canarias7


-Com anunciavem, han fet el comunicat oficial decretant entre altres mesures, el tancament del túnel dels Roquillos. Anunci oficial.
-S'espera la roda de premsa del PEVOLCA en que s'espera l'anunci del tancament del túnel fins a nou avís. DiarioElHierro
-Diversos terretremols, tres de magnitut superior a 3 sacsejen El Hierro durant el matí.
-El senyal del tremor, lluny d'estar estabilitzat, va pasar gran part del dia d'ahir amb el senyal saturat i a la nit va petir una baixada sobtada. Sembla que durant la matinada ha tornat a pujar a nivells semblants a ahir.
-En les últimes hores s'ha produït un terretrèmol de 4.5 de magnitud, tot i que els veïns asseguren que es el mes fot que han sentit desde el començament de la crisi, paral.lelament el senyal del tremor a petit una baixada d'intensitat.
-Per fí, s'ha tancat el túnel dels Roquillos, tot i que temporalment de nit, fins a les 7 del matí.
-11 famílies han sigut desallotjades de la zona de les Puntas per risc de despreniments.
Comunicat oficial

Espectrograma 5 de novembre
04/11
15:15h;

14:35h;
COMUNICAT OFICIAL
"Avui s'aprecia al Mar de las Calmas l'aliniació dels focus d'emissió de l'erupció de El Hierro"
Foto: Govern de Canàries
13:25h;
-El volcà torna a expulsar material a la superfície, diversos testimonis asseguren haver vist "columnes de fum". Font: DiarioElHierro
-24 terretremols de prop de 3 de magnitut en les últimes 6 hores. Font: Canaras7

Imatge aèria del dia 31, on s'aprecia l'enorme taca. RapidEye
-El tremor continua molt alt en començar la mitjanit.
Imatge de la taca amb La Restinga al fons ahir, 3 de novembre.
-Un geòleg demana cautela sobre els resultats dels analisis dels piroclàstes.
"Podem estar treballant a la frontera de la diferència entre traquita i riolita i en conseqüència ambdues poden ser interpretacions fins a cert punt compatibles, pero dir alguna cosa més és precipitat, va assegurar Rodríguez Losada.
A més, s'ha de tenir en compte la possibilitat d'una certa heterogeneïtat de les mostres que han analitzat el Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de Barcelona, va concloure Rodríguez Losada, qui ha comentat que el caràcter riolític del magma del volcà submarí de El Hierro és, de moment, "un cas remot" i de ser-ho hauria implicacions "molt inquietants" per l'elevada explosivitat de les erupcions amb les que sol associar-se". Font: ABC notícia completa

Espectograma del dia 4 de Novembre
03/11
21:55h;
Comunicat oficial:
"Els fenomens sísmics de Frontera corresponen a l'escenari de l'erupció de La Restinga."
Comunicat complet.


16:17h;
La Direcció de Protecció Civil del Ministeri de Interior ha comunicat que està seguint els moviments de El Hierro i està preparat per oferir "qualsevol tipus d'ajuda" Font: Europapress
Algunes fonts parlen de l'evacuació de tota la illa. 20minutos

14:20;
El govern canari descarta una evacuació a La Restinga, tot i que molts veïns marxen voluntariament.

Segons publica el diari Publico, el PEVOLCA ha ocultat un informe encarregat per la mateixa institució. Aquest informe alerta de la perillositat del túnel de Los Roquillos.

Imatge de la taca de La Restinga avui 3 de novembre
13:42h;
El PEVOLCA es troba reunit per analitzar l'evolució del senyal i pendre les decicions oportunes.
Font: Diario El Hierro

Al web de la UB, hi ha una nota de premsa amb data d'avui en que continua amb la mateixa hipotesi d'ahir:


11:50h;
Augment notable del senyal de tremor.
Augmenten els dubtes sobre la composició dels piroclàstes. Ahir, un rofesor de la UB que va analitzar les mostres a petició pròpia, va concloure que s'estava infravalorant el factor explosiu del volcà i dubtava que fos un procès surtseià, que es com s'està tractan la crisi. Poc després va sortir el comunicat oficial que es portava dies esperant i que en certa manera, desacreditava l'analisi del catedràtic i cientific del CSIC. Aquest va fer una rèplica en que remarcava la "casualitat" de la publicació del comunicat unes hores despres de les seves declaracions, quan els resultats es tindrien que haver publicat un dia despres, o sigui, fà dues setmanes. Com comentava ahir, es el punt de discòrdia.
Espectrograma del dia 3 de Novembre
Resum de la crisi sismo-volcànica:

El pasat mes de Juliol i a causa del increment de fenomens sísmics, es va incrementar la vigilància a l'illa canaria de El Hierro, ja que en ser en un dels punts volcànics mes importants del món, podría significar l'activació d'un mecanisme volcànic. Cal dir que desde el primer moment amb sospites fundades, la informació del IGN (Instituto Geográfico Nacional) ha sigut publicada al web en temps quasi real, en un excercici de transparència encomiable.

 Gràfics d'energía acumulada i els terretrèmols de la pàgina del IGN

El mes de Setembre, es va activar el sistema de semafors i es va informar a la població del significat de cada nivell, per aquets dies, a la pàgina de ING, ja hi havía una secció exclusiva de El Hierro, amb els terretrèmols, l'energía acumulada i sismogrames i espectrogrames.
A finals de mes, es va activar el semàfor groc a tota la illa, les posibilitats de tenir un fenomen volcànic eren "del 15%" segons el PEVOLCA.
Devant del augment de terretrèmols, en número i intensitat, s'activa a finals de mes el semàfor vermell a la zona de La Restinga, que finalment serà evacuada.
Paral.lelament, es tanca el túnel de Los Roquillos, ja que no està preparat per soportar una sismicitat elevada.

Una de les primeres imatges de la taca. Gobierno de Canarias

L'actuació de les autoritats va ser afortunada en tots els sentits, tant en les formes com en el moment escollit i l'episodi eruptiu va tenir lloc al fons del mar, creant una gran taca que a dia d'avuí, dona la volta a l'illa. Aquesta erupció va sorgir despres d'un dia en que el senyal del tremor, que enregistra els moviments de magma i friccions, va ser molt elevat, la baixada en el senyal va significar l'inici de l'erupció.
En aquesta erupció es varen recollir materials piroclàstics que suraven al mar, així com a mostres d'aigua i de temperatura a mes de el control de la qualitat del aire. Aquets últims varen ser claus a l'hora de decidir el retorn de la població, tot i que continuen en estat d'alerta.
No tan encertades varen estar les autoritats en permetre l'apertura del túnel, pero com sempre, per a els polítics està per sobre l'economía a la seguretat de les persones, pero no s'ha de confondre amb les decisions científiques, molt més crítiques en aquest aspecte.

Aquest sería el resum de la primera part de l'episodi, que si voleu extendre la informació i veure els comunicats ho podeu fer en el seguiment que varem fer de la situació al nostre bloc.


Un segon episodi?

Evolució del tremor desde l'inici de l'episodi. TodoGeología.

Despres de tot aixó la notícia es va refredar, pero no el fet, ja que l'erupció continua en curs i els terretremols, lluny de desapareixer, s'han desplaçat a la part nord de l'illa on desde fa uns dies han augmentat d'intesitat i fan cada vegada mes probable, i posiblement inminent, una nova erupció a la cara nord.
De confirmar-se aquest extrem, veurem en els següents dies la posibilitat d'una evacuació molt mes nombrosa, de fet el dia 1 de Novembre, l'UME ha finalitzat el transport d'un campament de fins a 2000 persones i la Creu Roja un altre de 500, de fet, la cara nord es la mes poblada de l'illa.
Degut a la gran eficiència que han mostrat els científics alhora de pendre les decisions, podem dir que no hi ha motiu per preocupar-se per l'integritat de les persones degut a una erupció, de fet sería mes probable que hi hagues victimes al túnel que els polítics es neguen a tancar, ja que els terretrèmols si que no es poden preveure en cap aspecte, només es sap que el túnel es extremadament perillos si hi ha un sisme de 4.5, segons els experts. Pero es veu que els polítics en saben mes. Sense anar mes lluny, en el moment d'escriure aquestes línies, en el matí del 2 de Novembre, s'ha enregistrat un terretrèmol de 4.3, esperem no lamentar una desgràcia en el túnel.
Ara l'escenari al nord es força similar a la primera erupció, podría ser submarina, mes somera o fins i tot a terra, com en l'anterior vegada. Encara no hi ha confirmació de si es un episodi independent o forma part del mateix procés.
Algunes veus diuen que es probable que en l'espectrograma de l'illa s'estigui visualitzant dues senyals de tremor diferents, en comptes d'un, fet que faría mes dificil analitzar cada procès per separat. La qüestió es que aquest senyal no ha parat i tampoc ho ha fet la deformació de l'illa. A mes, l'enrgía acumulada no para de crèixer, per tot aixó, després de l'augment de sismicitat, una erupció a la cara nord agafa cada vegada més cos.

Informació vs rumors

En l'apartat de la informació, com sempre, sorgeixen rumors que poden infundir temors a la població de manera totalment infundada. Desde aquí intentaré donar una opinió, sempre personal, del per qué de totes aquestes informacions.
Seguin la notícia per la xarxa, hi ha hagut moltes veus que asseguraven que s'estava ocultant informació per part de les autoritats. Aixó es un fet habitual, son tantes ocasions anteriors en les que s'ha fet que es normal una certa desconfiança per part de la població mes sensible.
Però, només hem de veure com han anat els fets per veure el gran treball que han fet fins ara, en transparencia i informació, per descartar qualsevol dubte sobre el treball dels científics. Es indiscutible la seva profesionalitat i com a mostra, només cal veure com han ampliat la informació en temps real els últims dies a la seva pàgina i a més, desde avuí, es poden visitar les estacions que tenen a les illes de manera personal, es pot accedir a tota la informació de la que ells disposen i estan receptius a escoltar qualsevol hipotesi. Només els podem felicitar.

Imatge de la taca, mes vermellosa i extensa.

Un altre de les alarmes va ser sobre un posible tsunami. La meva opinió es que es una informació totalment sensacionalista, donada en un mal moment. Tot i que la posibilitat d'un tsunami es plausible, cal dir que no sería en un escenari com el que estem travessant, son fenomens totalment diferents, sense relació. Pero tot i que sigui dur dir-ho, aquesta posibilitat es pren com "amenaça real" als EEUU. La confusió ve d'allà, on nombrosos documentals han posat desde fa força temps un tsunami procedent de les Canàries impactant a la costa est dels USA.
Ara, alguns blocs apocal.líptics no han dubtat en assenyalar El Hierro com el responsable de que aixó els hi pugui pasar. En primer lloc, el tsunami no l'esperen de El Hierro si no de La Palma. A El Hierro ja va succeir fà 50.000 anys, la zona del golf es el testimoni de tan brutal fenòmen, una gran part de l'illa es va esfondrar a l'oceà generant el tsunami.


El tsunami es una posibilitat, pero no ho es ni a El Hierro ni en un escenari com l'actual, llavors no es correcte informar d'aquesta posibilitat com a probable i només contribueix a l'angúnia que pateixen els afectats. No s'ha de relacionar amb aquest episodi.

L'unic punt discutible giraría al voltant dels anil.lisis fets al piroclastes, ja que normalment els resultats arriven en pocs dies i ja han pasat setmanes.
Recordem que en el nostre seguiment ja varem apuntar a la posibilitat de que es tractés d'un piroclaste amb força contingut en sílice, basant-se només en un analisi visual de les fotos. Força temps després, es continua especulant sobre aquets piroclàstes de color blanquinós, quan els resultats fa dies que es tindríen que conèixer.

Piroclàste recollit a la primera erupció, motiu de discòrdia.

Un científic de la UB ja ha comentat que s'està menyspreant el volcà, ja que sería mes explosiu del que es diu si finalment es com s'havía dit en el primer analisi visual. Es l'únic punt que pot generar confusió, pero es relativament normal que s'extremi la prudencia en donar informacions d'aquest tipus, una errada dels científics podría significar que la població deixés de creure els comunicats i podría dificultar un hipotètica evacuació. No hi ha motius per desconfiar.
Desde aquí demanem un esforç en no difondre per la xarxa informacions catastrofistes que no estiguin confirmades per una font oficial. Es una forma de contrubuïr a fer menys traumàtica l'experiència pels afectats.

Recordem que l'única veu oficial la té el govern de les illes, us deixem els enllaços que us poden ser d'utilitat:

Seguiment Especials de Els LLampecs Aquí trobareu informació en temps real i una webcam.

Comunicados Oficiales Gobierno de Canarias L'única pàgina amb veu oficial

Instituto Geográfico Nacional Informació mes extensa de terretremols, diferents estacions a les illes.

TodoGeología Fòrum d'internet amb alt nivell, on es poden seguir algunes hipotesis diferents, evitant sempre el sensacionalisme.

Nosaltres continuarem el seguiment dels fets en aquesta entrada, a la part superior a mesura que es desenvolupi la crisi volcànica.

0 Response to "El Hierro, actualitat volcànica."