L'explosió de volcà...



L'espectacular fotografia de l'erupció del volcà Sarchev, pertanyent a Rússia i situat en la petita illa Matua al nord-oest de l'arxipèlag de Japó, va ser presa el passat 12 de juny de 2009 per astronautes de l'Estació Espacial Internacional de forma casual, ja que en aquell moment l'estació passava per allí -a més de 350 km d'altura.

La cendra del volcà ha arribat a 2.407 quilòmetres al sud-est del fenomen natural i a 926 quilòmetres al nord-oest. Dies abans els avions comercials que volaven prop del lloc ja van ser advertits per a evitar fallades mecàniques en els motors a causa de les cendres.
Sarychev Peak Eruption - La detallada fotografia (realitzada utilitzant una Nikon D2XS amb un 400mm) ha entusiasmat als vulcanòlogs al capturar, amb tot luxe de detalls, molts dels fenòmens que ocorren durant les primeres fases d'una erupció volcànica violenta. A més de la columna de vapor obrint-se pas entre els núvols apartats per l'ona de xoc de l'erupció, és especialment cridaner el flux piroclàstic (fum blanc a nivell del terra) que descendeix volcà baix.
La columna principal és una de diverses que es van alçar sobre la Illa Matua el 12 de juny. El plomall apareix com una combinació de cendres marrons i vapor d'aigua blanc. La força ascendent de la columna de vapor li atorga un aspecte com de bombolla obrint-se pas entre els núvols que s'aparten del seu camí (l'obertura en els núvols es deu a un efecte d'evaporació a l'entrar en contacte amb la calor despresa pel vapor i la cendra del volcà). Alhora, més properes al sòl, es produïxen columnes de cendres més fosques descendint des del cim del volcà juntament amb el flux piroclàstic.
El volcà está ubicat a l'illa Matua, afortunadament deshabitada.

Jo m'he posat aquesta imatge com a fons de pantalla...i la veritat és que impressiona.
Us deixo amb el video que van pasar per la CNN:



Foto de la NASA
Salutacions!

0 Response to "L'explosió de volcà..."