LA TRAMUNTANA

Bona nit:

Be, tots sabeu de la meva devociò per la meva estimada Calella de Palafrugell; he parlat ja força cops sobre temes meteos, imatges i videos que giren entorn al meu poble.
Fa uns mesos vaig parlar sobre un dels 2 vents dominants a la zona, el garbí, i avui ho farè sobre l'altre gran vent, i potser el mes destacable i conegut a la zona: la tramuntana!!!

El seu nom ve del llatí "transmontanus-i" que significa "de mes enllà de les muntanyes"

Aquest vent de nord o nordest, es produeix quan la direcció del vent és entre 338º i 22º ; prove
directament dels Alps, passa pels macizos francesos i atravesa els Pirineus fins arrivar a la Catalunya nord i a les Illes Balears (tambè afecta a altres zones mes orientals d'Europa); aquest atravesar de muntanyes fa que agafi esbransida i velocitat i pugui arrivar amb ratxes superiors als 100 km/h en la zona mes al nord de Catalunya, especialment Alt i Baix Empordà, i això comporta tambè que, generalment sigui força freda, sobretot a l'hivern on incrementa notablement la sensaciò de fredor!

Aquest vent sempre ha sigut motius de discusiò en quan a com la pateixen les persones :el cap de psiquiatria de l´hospital del Mar, Toni Bulbena, que és de l'Empordà, va estudiar com afecta la tramuntana l´estat d´ànim de les persones. Una de les variables que va trobar era l´eufòria, encara que sembli mentira; l'habitual es la irritaciò i el malhumor; a qui no li sona la famosa frase "aquests de Girona estan tocats per la tramuntana"
La mitologia tambè atribueix a aquest vent la capacitat de tornar bojos a qui s'expossa als seus efectes per lo que la cosa ja ve de lluny!!

Capitol a part es el gran numero de referencies literaries en les que la tramuntana ha tingut protagonitsme; grans personatges de l'Empordà l'han fet servir com a inspiraciò, vegeu Salvador Dalí o el gran Josep Pla o el desaparegut Gabriel Garcia Márquez. Fa poc, la companyia teatral Micalet, va represntar una obra titulada "tramuntana": l´obra és la narració de dos còmics, la història d´un poble posseït per la Tramuntana. Durant la Tramuntana no existeix el temps, el passat i el present es confonen i la realitat dels somnis transita.. (No l'he vista però deu ser una paranoia de cuidado)

I finalment, adjunto l'Escala de Beaufort en quan a la força dels vents, per possarli cognoms a la tramuntana depenent de la seva velocitat i força segons la ratxa

Força 0 Calma total de 0 a 1 km/h
Força 1 Brisa molt fluixeta de 1 a 5 km/h
Força 2 Brisa fluixeta de 6 a 11 km/h
Força 3 Brisa fluixa de 12 a 19 km/h
Força 4 Vent suau de 20 a 28 km/h
Força 5 Vent moderat de 29 a 38 km/h
Força 6 Vent fort de 39 a 49 km/h
Força 7 Vent molt fort de 50 a 61 km/h
Força 8 Temporal de 62 a 74 km/h
Força 9 Temporal fort de 75 a 88 km/h
Força 10 Temporal dur de 89 a 102 km/h
Força 11 Temporal violent de 103 a 117 km/h
Força 12 Temporal huracanat més de 118 km/h

(Us puc asegurar que la versiò "tramuntana huracanada a l´hivern" que algun cop he viscut, es insufrible)

Així mateix, en quan a l'afectaciò maritima costera, la tramuntana afecta molt diferent a les diferents zones del litoral empordanès, dons el relleu de la costa fa que per exemple, a localitats com l'Escala o Llançà, els embits de la tramuntana els rebin directament, de cara i a altres llocs com la mateixa Calella de Palafrugell o LLafranc, la reben d'esquena, estan el mar a la zona de la costa en calma total per molt forta que bufi

I per ultim destacar tambè com afecta aquest vent a la flora de la zona, be especialment als pins, arbre per excelencia de la zona; la seva furia i força fa que molts arbres creixin torts i encarats a sud sense poder possar resistencia a l'amo i senyor dels vents! aqui teniu un parell d'exemples.





Fotografies preses a Cala Canyers i Camí de Ronda (Calella de Palafrugell)

0 Response to "LA TRAMUNTANA"