Geopotencials

Moltes vegades haureu sentit a parlar, sobretot en situacions espectaculars com la del dia 8, que la cota de neu "pot baixar mes perquè els geopotencials serán baixissims".

Per explicar que son els geopotencials, em centraré precisament en els mapes del dia 8, el dia de la nevada a Barcelona.

Com a definició podem dir que els geopotencials són l'alçada on es troba una determinada pressió atmosfèrica, per exemple, en condicions normals (ni anticiclo ni borrasca), l'alçada geopotencial a 850 hpa correspon a 1500 metres i a 500 hpa a 5500 metres. Aquesta alçada varia depenent de si tenim una borrasca freda potent o un anticiclo ampli.

com podem "llegir" als models aquesta alçada? Primer de tot parlaré de l'alçada geopotencial a 850 hpa. En les isòberes podem veure uns números (...148,144, 140, 136...) que son precisament aquesta alçada, només cal afegir un "0" a la dreta i ja tenim la alçada geopotencial que es preveu per el mapa en questió

Ho podem veure en el mapa del dimarts dia 9 a les 00 UTC, on podem veure que fregant la costa catalana tenim el "132", si li afegim el "0", surt que l'alçada geopotencial a 850 hpa era de 1320 metres (va arribar a tenir un mínim de 1280 metres al mitjdia del dia 8, enmitj de la nevada)







Ara parlarem de com llegir l'alçada geopotencial a 500 hpa. En aquest cas no hi ha cap número indicador de l'alçada i el que hem de fer es mirar per colors. Efectivament per saber l'alçada geopotencial a 500 hpa hem de mirar el color de la zona on ens interesa, i hi ha una columna a la dreta del mapa en la que cada color correspon a un numero (...552, 548, 540...), igual que a 850 hpa li hem d'afegir un "0" a la dreta per obtenir aquesta alçada .

Ho podem veure al mapa de 500 ha del dia 9 a les 00 UTC, on podem veure que a la costa catalana teniem l'alçada geopotencial de 500 hpa a 5320 metres:


El càlcul d'aquestes alçades són molt importants per calcular les cotes de neu, ja que si en la situació del dia 8 no haguessim comptat els geopotencials, barcelona potser s'hagués quedat a les portes de la neu (la cota en aquella ocasió sortia 200 metres mes alta si no haguessim comptat els geopotencials), o sigui que si els geopotencials haguessin estat "normals" la cota no hagues arribat a 0 probablament.

0 Response to "Geopotencials"