TOMAS & ULUI

Tomas i Ului són dos ciclons que van coincidir en el temps ,i gairebé a l'espai, fa uns dies al Pacífic Sud, entre les illes Fiji i Australia.
Tomas va nèixer com una depressió tropical al NO.de Samoa, enfortint-se fins a assolir la categoria 4 (vents sostinguts de 211 a 250 km/h) a l'escala Saffir-Simpson quan passava pel NE. de les illes Fiji: aleshores va prendre direcció SE. afeblint-se progressivament, fins a convertirse en una depressió tropical el passat dia 17.
Ului, ha estat un dels ciclons més potents de la temporada: va nèixer al NE.de les illes Vanuatu, prenent direcció O.-NO.,enfortint-se amb molta rapidesa fins a assolir la categoria màxima de 5, és a dir, amb vents sostinguts de més de 250 km/h, quan passava pel Sud de les Illes Solomon; des de llavors, va prendre direcció S.-SO, afeblint-se més i més a mesura de que s'anava apropant a l'estat australià de Queensland, on s'hi trova hores d'ara, pero ja convertit en una tempesta tropical (vents sostinguts entre els 63 i els 118 km/h).

La foto dels dos ciclons està feta a partir de 3 mostres preses des del satèl.lit Aqua.
Semblen propers, però en realitat estan ben separats: entre els dos centres d'ambdós ciclons hi ha uns 2.500 kilòmetres de distància. En el moment de la imatge, tots dos ciclons assolien la seva màxima potència.



Fonts d'informació: www.tropicalstormrisk.com
www.nasa.gov

0 Response to "TOMAS & ULUI"