Bòlid des de Catalunya

Ahir al vespre quan eren quarts de set de la tarda es va poder observar un fenòmen poc visible al cel. Es tracta d'un bòlid.

L'explicació científica diu que un bòlid és un meteor molt brillant que, en tenir una massa de més de 10 grams, causa un solc al penetrar en l'atmosfera terrestre. 

Un bòlid presenta l'aparença d'una esfera de foc, i no un aspecte puntual o estel·lar. El solc lluminós que deixa al seu pas per l'atmosfera persisteix un temps superior a les desenes de segons i pot arribar a ser de diversos minuts i fins i tot de mitja hora. Arriba acompanyat de fenòmens acústics com una explosió i a vegades es poden trobar en el sòl alguns fragments del meteor que resisteixen a la completa volatilizació en el seu pas per l'atmosfera. Segons un estudi cada any entren a l'atmosfera entre 50.000 i 100.000 bòlids.

Personalment vaig poder gaudir d'aquest fenòmen, però malauradament no vaig ser ha temps de fotografiar-lo. Però sí que va tindre sort un veí de Sant Vicenç de Torelló. Segons diu, en aquest moment estava fent fotos a la posta de sol i es va trobar casualment amb aquest bòlid. Les fotografies estan extretes de l'espai del temps de TV3.




Al Youtube hi han varis vídeos sobre aquests peculiars fenomens, i jo n'he agafat un que s'assemblés al d'ahir i el vull compartir amb tots vosaltres.



Esperem que se'n captin més durant l'any i tingueu l'ocasió de observar-ne algun.

0 Response to "Bòlid des de Catalunya"