CICLES DE NEU I FRED A CATALUNYA


De fred i neu a Catalunya en tenim cada any, en menor o major quantitat, pero sempre; nomès cal veure ja a aquestes alçades la diferencia entre l'any passat i aquest: l'hivern 2009-2010 va ser especialment fred per les continues irrupcions d'aire fred i episodis de grans nevades, al sud del territori per dos cops, als Pirineus i finalment al litoral central i nord, com a episodis mes destacats; aquest hivern 2010-2011 tot el contrari, apenes hem tingut dues entrades d'aire fred i a mes força seques, els Pirineus els tenim força pelats de neu i els anticiclons s'instalen sobre nostre com no ho van fer l'any passat en cap moment.

Be, aquesta petita entrada es nomès per deixar clar que parlar de cicles de fredorades o grans nevades es molt relatiu; he estat investigant les fredorades i episodis de neus dels ultims 150 anys , que per cert, n'hi ha hagut forces, i els episodis mes destacats, interesants o sonats tenen una curiosa caracteristica; entre un i altre hi ha un espai d'entre 24-25 anys aprox. es a dir, podriem "parlar" de cicles entre aquests casos? suposso que no, de casualtiats potser; el fet de que m'intereses per aquesta circumstancia ve de que als ulñtims episodis de grans nevades i fredorades que recordo o que he sentit a parlar perque no les he ni viscut, hi havia aquesta corel.lacio temporal, veiem:
1962 - 1985/6 - 2010

Parlem de 24-25 anys d'espai entre elles, per això he estat indagant anys enrere, on per cert, he trobat quantitat de casos d'anys amb grans freds, i nevades, però els casos meterologicament mes interesants son aquests, en ordre descendent:
2010: continues irrupcions d'aire fred sobre catalunya, grans nevades al sud de Catalunya primer i al litroal central i del nord despres; a destacar la nevada a Barcelona del 8 de març amb registres de 10 cmts. a la part alta.


1986: entrada important d'aire siberià a tot catalunya que provoca nevades destacables, com els 15 cmts. de neu a Barcelona, els 23 cmts. a Premia de Mar o els 40 cmts. de neu a Calella de Palafrugell; la ciutat de Lleida registra una minima historica de -15ºC


1962: gran nevada a Barcelona el dia de Nadal, que deixa un gruix de 40 cmts. de neu, el registre mes important del segle XX; la nevada es va extrendre a gran part del litoral.


1938: hivern molt cru a Catalunya, es va patir una de les dues entrades d'aire fred d'origen siberià mes importants per les baixes temperatures i per la seva duraciò del segle XX ( junt amb la de 1956 que va supossar el patir els registres mes baixos de temperatures fins a dia d'avui).
Així mateix no va ser especialment humida però les temperatures es van desplomar com fins aleshores no ho havia fet en els 50 anys anteriors).


1914: el gener va ser el mes mes fred del que es portava de segle a tota Espanya, l'Observatori fabra que ja emitia dades va enregistrar -5,2ºC, Blanes -5,0ºC, fins i tot una entrada d'aire novament siberià va provocar que es veies neu en quantitat a la mateixa ciutat d'Alacant.


1890-91: hivern recordat per lo "llarg que va ser", m'explico: les entrades d'aire fred van perdurar desde octubre fins ben be la primavera, això si, sempre seques, una rera l'altre; a Barcelona Universitat (no se se exactament en aquell any d'on era aquest registre) s'indica es va arrivar a -4,7ºC en un d'aquests episodis. La temperatura va arrivar als -9,5ºC a Tortosa arrivant a gelarse fins i tot les aigües de l'Ebre a la zona de la desembocadura (efecte canalaitzador en tota regla eh?)


1862-64: si ve d'aquests anys no tinc registres de Catalunya, si he trobat dades de dos grans nevades Madrid: la primera el 24 de Novembre del 1862, on va estar nevant durant mes de 10 hores acumulant 50 cmts. de neu, crec que per ara el record a la capital, i ja al dia de Nadal de 1964, una altre forta nevada amb acumulaciò de 30 cmts, un temporal de neu que va durar 4 dies. Al gener de l'any següent una altre irrupciò d'aire siberià fa afectar topta la peninsula i durant gran part del mes.


Be, hi ha hagut, com ja he dit d'4ltres episodis, però aquest curiosament son els mes destacats que he llegit; si observem doncs els anys de diferencia entre ells, sempre parlem de 24-25 anys de diferencia, si be no es pot establir cap regla que porti a pensar en cicles cronologics, la coincidencia no deixa de ser curiosa.

De nevades i freds destaco tambè altres dates i registres d'altres dates:
-1887: gran nevada a Barcelona amb acumulaciò de 60 cmts. de neu, per ara el record historic superant al del 62.

-1895: nevada amb acumulaciò de 40 cmts. a Girona

-1944: nevada amb acumulaciò de 133 cmts. a Cervera (Lleida)

-1956: records de temperatures minimes a molts observatoris de catalunya, durant el mes de febrer

-1962: gran nevada del dia de Nadal a Barcelona amb 40 cmts. de neu

-Darreres nevades a Barcelona importants: 1985-1986-1993-1999-2005-2006-2010


Nevada de 1962 a Barcelona: port

0 Response to "CICLES DE NEU I FRED A CATALUNYA"