EL CAP D'HORNOS

Tots hem sentit parlar d'aquest indret, conegut per la seva severitat metereologia i maritima; molts l'han patit, l'han gaudit, l'han sobreviscut però molts tambè hi han deixat la vida.
Be per obligaciò o simplement per atreviment i aventura, molts l'han creuat i experimentat com les gasta el mar en un dels pitjors llocs del mon per navegar-hi.

El Cabo de Hornos, està situat a l’extrem sud del continent América, concretament en una illa de 12 Km2, als sud de la qual es troba l’acantilat d’Hornos de mes de 400 m. d’alçada; aquest estret separa el continent americà de l’Antartida, una amplada que s’exten uns 650 km.. 
Això supossa un extensiò de mar obert molt important i amb poca terra que pugui evitar la furia del mar en aquesta zona, de fet es la mes temuda pels navegants, practicament en tot el mon.
Aquí es donen les condicions mes dures que es puguin soportar al mar, onades gegantines, vents fortissims , inclosos alguns icebergs que es despenjen del continent gelat i poden pujar fins latituds properes, corrents forts i traidors.....

Però analitzem una mica el perque de tot això. 
El principal causant d’aquestes continues adverses circumstancies es evidentment el vent, vents que bufen generalment d’oest o de sud, i que poden tenir un recorregut de molts i molts km. Per lo que arriven a aquesta zona amb una força descomunal, que pot arrivar a generar ones de fins a 30 metres, el que en termes nautics s’arriva a considerar amb “mar confusa”. A mes, la força del vent es pot incrementar en aquest punt, per l’efecte “embud” que pot arrivar a ferse entre la Cordillera dels Andes i la Peninsula Antártica de Drake. Aquests vents tenen el seu origen a causa del encontre entre l’aire fred de l’Antartida i la superficie templada en que es troba el mar en certes zones del pacific; al no existir terres properes, la velocitat que es genera no disminueix; parlem de vents entre 50 i 80 nusos, i arriva a la zona esmentada sense perdre efecte. 
A mes, a finals d’estiu i començament de la tardor (sempre de l’hemisferi sud) tambès hi ha dies de calma, i de Aparicio de boires, d’espeses boires que tambè poden provocar problemes en la navegaciò , en aquest cas de caire totalment opossat al que he comentat abans
I per acabar-ho d’adobar, el moviment de les aigües algo mes profundes, genera tambè corrents totalment erratics, sense direcciò ni sentit que poden provocar situacions d’inevitable perdua del control de qualsevol vaixell; això es degut a que les profunditats d’aquest estret, variant moltissim, dels 6000 metres de les zones mes profundes, s’arriva a nomes 400 en altres
 
A causa de tot això doncs, aquí hi van naufragar molts vaixells segles enrere, o be estavellats contra les roques, o inclus contra algun iceberg, o senzillament destroçats pels forts vents; tot això succeia abans de que es construis el Canal de Panama, doncs els vaixells havien de passar per aquesta zona irremediablement ja que era l’unica via de pas entre les costes est i oest de tot el continent americà.



Algu s'atreveix a "navegar" doncs pel famos Cabo de Hornos?

0 Response to "EL CAP D'HORNOS"