El cometa "Lulin" s'acosta i serà visible aquest mes de febrer


En aquests moments, el Lulin és visible unes hores abans de clarejar en la constel·lació de Lliura, però només usant telescopi, dau es tracta d'un objecte de vuitena magnitud, és a dir, de molt poca lluentor.

No obstant això, a mitjans de febrer, l'estel s'haurà acostat prou a la terra perquè pugui ser visible, (entre el 20 i el 25 de febrer), encara que molt feblement, a ull nu des de llocs lliures de contaminació lumínica, és a dir, lluny de les ciutats.

Per aquests dies, la velocitat aparent de l'estel equival a un grau per dia. Per al dia 11 o 12, quan ja creui la constel·lació de Verge, s'haurà duplicat, i en la seva major aproximació a la Terra arribarà a 3 graus cada dia.
En l'última setmana de febrer, en la seva màxima proximitat, estarà a uns 61 milions de quilòmetres de la Terra, menys de la meitat de la distància que separa al planeta del sol.

El Lulin o C/2007 N3 va ser descobert per un astrònom xinès afeccionat de 19 anys en 2007

És important dir que es tracta d'un estel de visibilitat debil, però amb una camara que permeti la posició "B" , amb un tripode i una bona exposició de 15 a 30 segons, potser es pugui tenir un record del pas del primer estel del 2009.

Sabies que...?
D'acord a la convenció introduïda en 1995, els estels són identificats per l'any una lletra que indica el mig mes que van ser descoberts, més l'ordre de descobriment en aquest mig mes (per exemple, C/1999 D3 seria el tercer estel a ser descobert durant la segona meitat de febrer de 1999).


Interessant saber que al gener- febrer del 2007, va passar el cometa C/2006 P1 McNaught, que va poder ser contemplat en l'hemisferi Sud, el més brillant dels últims 30 anys, i tal va ser la seva lluentor, que es deixava fotografiar amb qualsevol camara de fotos digital, i amb tots aquells que volien immortalitzar-se al seu costat com mostra la següent imatge:


A veure si podem tenir les camaras a punt i que l' anticicló que tantes vegades ens molesta es deixi veure almenys ún d'aquests dies de febrer

6 Response to "El cometa "Lulin" s'acosta i serà visible aquest mes de febrer"

  1. Interesantísima explicació i tema, Sergi. La veritat és que ens arriba un Anticicló però últimament els núvols els ha agradat la costa i ens estan fastiguejant més d'un pronòstic. Intentaré captar alguna foto encara que tingui que pujar al Tibidabo..jeje.

    argonauta says:

    m´alegra veure que aportes coneixements del tema astronómic molt interesants. serà bo 'empapar-me' de que vagis escribint.
    fa gràcia saber que els astronoms, en contra dels meteoròlegs, prefereixen més aviat els anticiclons... ja ja!

    Jaume Deu says:

    Bueno Sergi veig que ets un crak de l´astronomia, és un article força curiós, segurament des de algún lloc alt del pirineu és podria veura, jo quan tenia una casa a les afores de Ripoll, sobre tot a l´estiu, posaba una amaca al jardi i m´estiraba a veure les estrelles a la nit, quan havia anticiclons, que és quan és veia millor, ara tindrás que treura la teva vena meteoroloica, que a mí m´ha dit un ocellet que en saps molt !!!!
    Una abraçada

    danigava says:

    Jaume si es que lo sabes todo je je.
    Asi aprenderemos de astronomia un poco ya que en mi caso no sé casi nada.Este blog cada vez más interesante entre meteorologia astronomia y la mar...Somos unos cracks.Felicidades a todos y vamos a seguir en este grupo fantástico que tenemos.

    Moisés says:

    Osti Sergi, gran info. Si he entès bé, en el tema de la nomenclatura. El gener seria A i B, el febrer C i D, i així fins el desembre, no?
    Millor que el dia d'anticiló sigui el 20 de febrer, pq si és el 25 de febrer voldrà dir que nanai de la situació que deien ahir els mapes.

    Felipe says:

    Molt bon article Sergi!!!
    Però hauries d'aclarir la forma de batejar els cometes perqué no ho tinc clar del tot...crec que va tal i com ho explica el Moisés, oi?