Un fenòmen climàtic submarí: El Termoclima



Les condicions climàtiques i meteorològiques també afecten al món submarí. Avui m´agradaria parlar una mica d´un fenòmen que els submarinistes coneixem com "Termoclima". Abans de començar, diré que he buscat una mica d´informació quan aquest tema i he decidit tirar pel dret i explicar, simplement, el meu punt de vista com persona aficionada a les activitats subaquàtiques. Que quedi clar que el que pugui explicar, no té per què tenir una base sientífica o física. Tant sols és l ´humil parer d' un home de mar.
El termoclima és l´efecte que notem quan ens sumergim sota l´aigua i, a determinats metres de profunditat, acusem un canvi brusc de temperatura. La sensació és, de vegades, tant sobtada que pot canviar uns quants graus d´un metre a l´altre. Generalment es coneix com una 'capa' d´aigua més freda (tot i que jo penso que també pot ser a l´inrevés: de freda a calenta). Tot això provoca uns efectes visibles que després parlarem; si seguim la inmersió i travessem el termoclima, podem tornar a trobar la temperatura normalitzada uns metres més profund. Com és lògic, aquesta sensació es nota més en els mesos càlids i s´atribueix a que l' aigua de la superficie està més tocada pels efectes del sol i bategada per les onades; allí on no es 'mou' tant l´aigua i la corrent va potser en un altra direcció, la temperatura baixa de forma clara.
Aquesta franja de profunditat amb una temperatura diferent és tant definida que, quan mirem a través de la sonda des de l´embarcació apareix un canvi tenue en el dibuix de la columna d´aigua. És com si aquesta capa tingués un altra densitat i les ones de l´aparell ho detectesin com alguna cosa que està passant per sota la nostra quilla. L´efecte es tant clar que els submarins, en época de guerra, es valen d´aquest fenòmen per despistar les sondes dels barcos enemics.
També em de dir que el termoclima es demostra en el comportament dels peixos de manera molt definida: Quan practiquem el submarinisme i notem aquesta zona d´aigua freda, es pot veure clarament com el peix es mou per sobre o per sota d´aquesta capa, com si volguesin 'esquivar' el termoclima. Aixó fa que els pescadors moltes vegades posin l´asqué sense voler en mig d´aquest fenòmen i facin porra perque el peix es mou una mica més adalt o abaix...
La meua opinió és que es pot parlar de 'termoclima càlid' i 'termoclima fred'. En el primer cas, es beneficien clarament els invertebrats com les meduses, que viatgen amb les corrents calentes (imatge).
Una vegada més, i el que sí està clar, és que es demostra que la meteo i el clima són els que marquen la pauta a l´ecosistema submarí.

texte i foto: david fluxà http://www.midamazul.blogspot.es/

11 Response to "Un fenòmen climàtic submarí: El Termoclima"

  1. Bon article. Ens convertiràs en experts a tots!

    argonauta says:

    gràcies Lluís. ja sabeu que jo sempre dic qu no sóc cap erudit o expert. el que escric no va a misa ;-). és només coneixement popular
    sempre es pot contrastar o debatre... però això ho fa més interesant, no?

    Genial!, jo que he fet el servei militar a bord de un destructor de la Marina com a sonarista, de vegades, tenía que llençar el "Batitermograf", aparell que detecta els canvis de temperatura al fons del mar, aquestes capes, les aprofiten els submarins per amagarse i no ser detectats per el SONAR, que es molt sensible a aquestes diferéncies térmicas, lo que es coneix com "profunditat de capa"

    Bon article!!! Això que els peixos esquivaven les corrents més fredes no ho sabia. Una cosa més que he aprés.jejeje.

    argonauta says:

    Sergi, interesant comentari. complementa molt bé el que jo he dit dels submarins i el termoclima, només que tu ho has arodonit amb la teua pròpia experiencia.

    Moisés says:

    Molt interessant. Ahh, i benvingut Sergi al grup. Tenim grans experts en la mar. Aquests canvis de temperatura, fins i tot els he notat jo mateix a la platja, quan vaig on no toco terra i començo a tenir els peus fresquets ;-)

    danigava says:

    La verdad es que yo también he notado esos cambios de temperatura cuando buceaba o en la misma playa como dice Moisés en los pies je je.No deja de ser curioso lo de los submarinos para que no les detecten en fin una cosa más he aprendido sobre este articulo.

    Ostres David, m'has tornat a deixar bocabadat amb aquest article, molt interesant, no coneixi lo del termoclima; be, els canvis de temperatures a mida que t'enfonses si es clar, però aquesta explicaciò es molt bona!!
    per cert, benvingut Sergi!!

    Calero,molt interessant això dels submarins que fan servir la termoclima per camuflar-se,no sabia.

    Moltes gràcies per fer-nos descobrir les teves experiències marítimes,moltes de les quals, em experimentat,els que ens en submergit(mai millor dit) en aquest món.

    Salut !!

    Jaume Deu says:

    Això David també pasa a l´atmosfera, fins a x metres la temperatura va disminuin, després torna a pujar desmesuradament la temperatura, per més amunt torna a baixar, no obstant jo estic parlan a molts milers de metres i per lo que tú dius intueixo que això es a una profunditat de uns metres, la natura no para de sorprendans cada dia amb coses noves que no coneixem, és maravellós, encara ja moltes coses que és desconeixen, ara que sembla que ja tot està descobert !!!!!

    Jaume Deu says:

    David, dels coneixements populars, en meteorologia, sabem molt més que de lo que ja escrit !!!!!!!!