El nostre món submarí també està en crisi



A mida que van passant les setmanes, les noticies que ens arriben sobre els efectes del temporal de llevant de Sant Esteve són catastròfiques. L´ecosistema submarí, el més oblidat i el més desconegut, també ha patit, i molt, la força d´aquest fenòmen meteorològic.
Segons el Dr. Daniel Martín, director del Centre d´Estudis Avançats de Blanes (CEAB), no existeix cap precedent anterior (també val a dir que la investigació del fons marí només porta mig secle de vida) d´una "alteració d´aquest calibre en les comunitats bentòniques, els organismes que viuen al fons marí." Practicament tot el fons de roca s´ha vist alterat, alguna zona més que altra, per la potència de les onades, sobre tot el biotops naturals que comprenen dels 0 als 30 metres de profunditat. Això no només afecta a la població animal bentònica (molts alevins han estat expulsats de l´aigua), sino que l´inici de la cadena tròfica submarina pot estar alterada, si més no, momentàneament. Ja vàrem comentar en articles anteriors cóm les incrustacions vegetals de les pedres han quedat literalment 'pelades' pels cops d´onada. Ara ve quan hom diu que la natura té un poder especial per auto-regenar-se. Sí, és cert. Malgrat això no oblidem un trist detall: temporals de llevant sempre hi han hagut, però ara tenim un problema afegit... la invasió d´algues i plantes tòxiques al nostre fons mediterrani (buscar article "caulerpa taxifolia, un invasor de ciencia ficció"). La seua rapidesa en cubrir completament el fons marí, pot ser determinant en que es rebroti amb força ara que la vegetació autòctona està bastant tocada. No és només la meua opinió, és el terrible avis de molts experts.
L´exemple de tot això que estem parlant, segons el Dr Martín, ho té el precedent d'una espècie d´esponja que va apareixer fa dos anys perforant les roques calcaris i malmeten el cultiu d´ostres. Això va passar, precisament, en un moment de manca de recubriment vegetal a les pedres. Tot sembla indicar que el desastre es pot repetir en proporcions més grands. El conegut 'efecte cascada'.
De moment sobre la taula tenim els primers efectes en el fons: S´ha fet un estudi d´impacte a la famosa reserva submarina de les Illes Medes i aquest és el resultat: a banda del fort 'moviment de pedres i canvis de caus' que hem pogut comprovar el col.lectiu de submarinistes i apneistes catalans, espècies protegides com la Nacra, pinna nobilis (una mena de musclo 'gegant' que viu al fons sorrenc, al costat de la posidonia) ha desaparescut en un gran nombre d´exemplars, així com la preciosa població de gorgonies, paramuricea clavata, sense oblidar el pix 'rei' d´aquest paradís submari: el mero. Molts d´ells han estat arrossegats a terra (veure article: "efectes del temporal, 'de la tierra el mero'") junt a altres espècies de valor important.
Amb tot el que hem dit no volem ser catastrofistes, simplement informen del que veiem o comencem a veure. Esperem que tot això no sigui la 'punta del iceberg' d´un problema amagat sota la catifa del desequilibri de la nostra estimada Mediterrània.
Que els déus en ajudin i ens portin a bon port.

texte i fotografia: david fluxà. http://www.midamazul.blogspot.es/
font consultada: Centre d´Estudis Avançats de Blanes.

5 Response to "El nostre món submarí també està en crisi"

  1. David, vols dir que això seria tant catastrofic si el ecosistema mari no estigués tocat per l´home? Vull dir que potser aquest temporal ha estat la gota que ha fet vesar el got...

    A veure com acabarà tot plegat,confiem que el fons marí es regenerarà a partir dels exemplars supervivents,ara tot és qüestió de temps !

    Salut !

    Sembla mentira que al fons marí tambè hi hagi temporal eh? fa l'efecte com si allà baix no s'enteresin de res. Confiem en que el temps ho arregli tot!!

    Moisés says:

    Gran reportatge David. Encara que crec que això és la força de la natura, i poca cosa podem fer per evitar-la. El que si pot fer l'home és intentar ajudar perquè tot torni a la normalitat, quan abans, millor.

    argonauta says:

    Gràcies a tots pels comentaris:
    Lluis, jo no sóc un expert, però amb aquest article venim a dir, tant els pescadors con els biòlegs, que tot hagés estat un fenòmen meteorològic natural (de fet ho és) sense més consequències que esperar a que tot es recuperi...
    però sempre ens queda mantenir el culet apretat perque l´home no té la conciéncia tranquila: la vegetació 'invasora'. posada per error humà, no ho obliden, amenaça en aprofitar-se d´aquesta situació.

    és de les poques vegades de ma vida que desitjo equivocar-me i que tot sigui un malson que passa ràpid.

    una abraçada