La corona lunar
Corona lunar.Font : http://www.nightskynation.com/objects/phenomena/lunar-corona
Ahir a la nit vaig poder veure el fenòmen anomenat "corona lunar",va ser espectacular,degut a la nitidesa i grandiositat dels diferents cercles que el conformaven i les boniques coloracions que presentava.
Cal no confondre´l amb "l´halo lunar" que representa només un cercle al voltant de la lluna,en el cas de la corona lunar,apareixen varis cercles,amb els colors de l´Arc de Sant Martí intercalats.
Ahir es podia veure degut a la lluna plena que hi havia,juntament amb una capa de núvols mitjans,les gotetes d´aigua dels quals ,provocaven la difracció de la llum de la lluna i produïen el fenòmen.
Depenent del tamany de les gotetes d´aigua que formen els núvols,la corona serà més gran o més petita.,quan més petites siguin les gotes d´aigua ,més gran serà la corona.
Corona lunar.Tot i la utilització d´una càmera no adequada, per fotografiar aquest fenòmen i poder captar tots els colors,vaig poder fer aquesta foto.
Símbol de la corona lunar. Font : http://www.acom.cat/
No te irás a dormir sin saber una cosa más....
Però jo en vull saber dos :)
Aleshores quina és la diferèni entre "halo" i "corona"?
Bon treball Jordi i quina sort poguer veura aquest fenòmen.
L´halo solar és un fenòmen exclusiu dels núvols alts
( Cs )constituïts per cristalls microscòpics de glaç, en forma d´agulles hexagonals. Es produeix per la refracció de la lum solar en travesar aquests cristalls, que actuen com a prismes hexagonals de vidre i desvien els raigs de llum incidents cap a una mateixa regió del cel, amb la qual cosa es forma un anell prim i lluminós de colors clars ( blanc, groc i vermell) al voltant del Sol.
La corona solar, la produeixen alguns núvols mitjans ( As i Ac ), les gotetes líquides dels quals difracten la llum del Sol i divideixen els seus raigs al voltant del disc solar. Es forma a leshores, enganxada al disc solar, una aurèola lluminosa de color blanquinós, per bé que en determinades ocasions mostra tonalitats dels colors de l´arc de Sant Martí. Els halos i les corones també es poden observar en nits de Lluna plena.
informació treta del llibre Núvols i fenomens meteorològics d´en Marcel Costa i Jordi Mazón-
Pòrtic - Mini Guies Natura
Jo tampoc ho conexia, i sembla ser un efecte preciós de veure.
Bona resposta Jaume !
Com diria en Chuster "no hay nada más que decir"
La veritat és que es veia molt clar,mai n´havia vist un d´igual !!
Deurien haver-hi altoestrats o bé altocúmuls al cel,que gràcies les fines gotetes d´aigua de què estan formats, provocaven el fenòmen.
Us deixo un enllaç molt interessant on el catedràtic i gran divulgador Fernando Llorente,diu més o menys el mateix que ens ha dit en Jaume.
Es parla de la formació dels fotometeors,com és el cas dels halos i de les corones:
http://www.meteored.com/ram/1180/meteorologa-ixel-tiempo-atmosfrico-y-la-observacin-de-los-meteoros-ii/
Salut !
M´oblidava de dir que dels llibres de la col.lecció Pòrtic Natura en tinc uns quants i estàn molt bé !
Però em falta aquest que has anomenat,Jaume,serà qüestió d´afegir-lo a la col-lecció !
Records.
Segur Jordi que el llibres que tens de Pòrtic, són d´arbres i plantes.
Una abraçada
aquest blog és un llibre obert! un privilegi per a mi. Moles gràcies per la lliçó Jordi, i per la complementació del Jaume.
Como aprendo de este blog felicidades a todos haceis buenos articulos felicidades a todos.Dicho esto si que es verdad que se ve preciosa la luna por la noche con estos halos o coronas.Saludos.
Efectivmanet ahir hi havia lluna plena, i a mes era molt grossa; fa un parell de messos, o sigui fa dues llunes plenes vem tenirla en el punt mes proper a la terra dels ultims anys. Era grossa com una sindria, es podia veure fons i tot la bandera americana, ja, ja, ja!!
Llastima, no vaig veure el haro per això!!