Interpretación de meteogramas y diagramas stuve (sondeos)

Para los que os gusta mirar las predicciones en modo gráfico de evolución de diversas variables (meteogramas), os paso un link de meteored donde explica bastante bién cómo leerlos:

http://www.meteored.com/ram/2104/interpretacin-de-mapas-y-productos-meteorolgicos/

Respecto a los diagramas de Stuve (los conocidos diagramas de los sondajes meteorologicos (globos sonda, etc), una buena explicación está en:

http://www.nevasport.com/phorum/read.php?48,752610

También explica lo de los índices K, Lifted, etc.

Otro link sobre los Cape+Lifted es:

http://meteospain.foroactivo.net/seguimiento-de-modelos-f15/como-interpretar-un-modelo-meteorologico-t99.htm

La gavineta de tres dits


Gavineta de tres dits(Rissa tridactyla).Font :http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=RISTRI

Segons una notícia publicada al Diari de Girona,sembla que la fauna i flora terrestre,no ha estat l´única afectada pel fort temporal de vent del cap de setmana passat,causat per la perturbació "Klaus" (batejada pels alemanys).
Resulta que una gavina ,anomenada "gavineta de tres dits" i típica de mar endins ,a l´Oceà Atlàntic,ha estat arrastrada pels forts vents, fins a llocs insospitats,com són diferents punts de Girona,sud de Barcelona,a Lleida i l´Aragó.El perill que hi ha ara, és que aquestes gavines morin de gana,ja que estàn molt débils i no troben el menjar que és típic del seu hàbitat.Us deixo l´enllaç a la notícia :

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2009012900_3_311523__COMARQUES-ventada-arrossega-ocells-marins-lAtlantic-fins-Banyoles-Costa-Brava


..i la perturbació " Klaus" fruit d´un episodi anomenat "ciclogènesis explosiva" (Fer click,per ampliar imatges):



Imatge satèl.lit del cicló extratropical Klaus.Font : http://www.sat24.com/



Mapa de pressió atmosfèrica a les 02:48h.Font :http://www.meteociel.fr/

TEMPORALS DE LLEVANT A CALELLA DE PALAFRUGELL

Avui voldria comentar els records historics dels temporals de llevant que hi ha hagut en concret a la meva estimada Calella de palafrugell (Baix Empordà). Els 3 episodis mes destacables que hi ha hagut son els següents: (alguna data podria ser erronea perque no es aproximada)

-Dessembre 2008: be, la llevantada del dia de Sant Esteve va ser fortissima, no us comento res que no haguem vist o escoltat, però entra dintre d'aquesta llista.

-¿Setembre 1991-92-93?: aquesta data la tinc una mica despistada, eprque si ve va ser un setembre, podria ser un o dos anys desp`res, no n'estic segur: aquesat llevantada va tenir una repercusiò molt mes grossa que qualsevol de les altres dues pel següent: va ser l'unica que vaig viure en directe i era estiu encara obviament; totes les barques estaven encara "dormint" a les seves respectives boyes quan una nit el temporal va començar a trencar cabs i arrancar cadenes; resultat: mes d'una cinquentena de barques esclafades a les roques i unes quantes mes a les roques: jo tenia una petita Taylor de fibra que, perque us feu una idea de la força del mar, va ser arrastrada uns 25 metres del seu lloc inicial. Penseu que el mort (la pedra que hi ha al fons i que aguanta la boya) pesava uns 200 Kgs. i va correr pel fons del mar aquesta distancia, algo inimaginable; al cab de dos dies, l'imatge era la següent: la meva barca l'unica que quedava aguantada per un fil, de les dos gruixuts cabs que la aguantaven. Un miracle.

Recordo fotograficament l'imatge d'un amic del meu pare plorant desconsolat veient la seva llanxa recient comprada i destroçada sobre les roques. mai he vist una destroça "naval" com aquella.

-Octubre 1983: aquest temporal no el recordo, pero he conseguit aquestes dues fotografies que demonstren que l'iagua va arrivar tan o mes amunt que eldel passat dessembre; la fotografia mostra com encara per aquells anys es permetia la surada de les barques a la mateixa sorra de la platja. Com veieu, hi ha una barca que "navega" per la sorra portada per les onades.












Hi ha algun episodi mes antic que segur el Jordi Palamos o el mateix Jordi Calonge recordaràn i; no reocrdo l'any, debia ser finals dels setanta principis dels 80 i el fet mes destacable va ser que un vaixell carregat de joguines va embarrancar en una platja de palamos, la que hi ha propo de l'Hotel Aubí. Crec que encara avui al fons queden restes d'aquell vaixell que va haver de ser desmontat a peces perque va ser imposible treure'l d'all`.


Espero us hagi agradat el reportatge i en tinc mig preparat un de mes senzillet però curiòs sobre la Siberiana del 186 a Calella de Palafrugell.



Les minves de gener, época de garoines.



Una de les espècies marines més afectades pel fort temporal de llevant del passat Sant Esteve ha estat l' eriçó de mar, també conegut per garota o garoina. La força de les ones ha arribat a 'pelar' literalment moltes roques on viu aquest equinoderm.
Posem com a protagonista aquest marisc perque ara és l´época en que els marisquejadors l´extreuen de l´aigua per vendre com a menja exquisita als restaurants de luxe. De fet, el periòde de l´any conegut com a "minves de gener" és quan l´interior de les garotes són farcides d´ous de color taronja d´un gust que no te res que envejar el caviar rus. Com molts de vosaltres sabreu, es tracta del periode de l´any en el que estem ara (tot i que aquest any no s´ha notat molt) en que les altes pressions fan baixar el nivell de l´aigua de mar. Acostumen a ser dies anticiclònics i que deixen la superficie de la mar completament plana. Aquestes darrers dies, com molt bé sabran els nostres companys de blog empurdanesos, Palafrugell viu la famosa 'garoinada'. Jornada en que es gaudeix de la faceta gastronòmica d´aquest animal amb tanta mala fama per les seus pues afilades i tòxiques, però que fa una funciò vital dins del biotop submarí.
Actualment la la legislació controla la captura d´aquest equinoderm i encarrega fer estudis de població degut a que, encara que de moment a les nostres costes no està en perill, a disminuit el nombre donada la creixent fama que està tenin als plats de marisc. També hi han altres factors que preocupen als biòlegs marins, com és la contaminació de les aigües que ha afectat directament en la disminució dels eriçons i en la salut de les seues pues, tot parlant d´una mena de "calvicie de la garota", ja que s´estan troban molts ejemplars amb perdua de punxes, deixant veure el seu esquelet.
Però aquest dies, si la meteo ho permet i tenim la sort de trobar la superficie de la mar plana i ens sumergim una mica a l´interior d´aquest fantàstic món submari, podem trobar facilment un gran ventall gromàtic de garotes, sent el color granatòs o vermell el que més indica que estan ovades i llestes pel consum.
Que tornem a casa amb alguna punxa clavada ja es un altre problema...


us passo un video meu submari on els primers segons podeu veure l ´hàbitat de les garoines i com uns gòbits s´alimenten i es disputen els seus ous:





a la fotografia podem veure una garoina ovada.


texte foto i video: david fluxà http://www.midamazul.blogspot.es/

Ventada Gavà, segunda parte

Este video es de la playa de Gavà y se puede apreciar como aqui no se ha caido ningún árbol a pesar de que si hizo mucho viento ya que hay paredes y muros en el suelo. Seguramente porque los arboles ya estan acostumbrados a la brisa marina que también es fuerte a veces, además son un tipo de pinos diferentes a los de la Sentiu. Dejo los demás comentarios para los expertos sobre la flora mediterranea.

Ventada Gavà, primera parte






He hecho un minireportage de las consequencias del vendaval del dia 23\01\09 en Gavà.

Este primer video os muestra como ha quedado "La sentiu", el bosque de Gavà, despuès de los vientos huracanados. Nunca se habia visto nada parecido, lo ha destrozado todo. Pasarán años antes de que vuelva la normalidad en esta zona.En el apartado de fotos podréis ver como a dia de hoy los cables eléctricos todavia estan en el suelo y lo que queda viendo como esta todo.

Luego veréis otro video de los pinos de la playa en segunda parte.

Mas fotos.


Estimats llampecs

Estimats Llampecs,

Com ja vam parlar en un altre entrada no considerem correcte segons quina informació donar-la per aquí, el blog.

Llavors he fet un correu per als Llampecs i que poguem utilitzar-lo tothom del blog i en el mateix posar o fer correus per decidir qualsevol assumpte que considerem.

El correu és: llampecs15@gmail.com

Aniré pasan el correu a Jaume i aquest a un altre i així, i que tothom en aquests correu posi el seu correu que té a contactes per així quan tinguem que enviar a tothom un correu ja tindrem la direcció de tots allà.

una abraçada,
Viatger

Després del temporal vé la calma

Després del tràgic temporal que hi ha hagut,us deixo tres vídeos per relaxar una mica l´ambient.Hi podem veure imatges extraordinàries de naturalesa hivernal i imatges molt interessants de diferents núvols i aurores boreals,acompanyades de música d´Enya.A l´últim vídeo, només permeten insertar l´enllaç,així i tot, no us el perdeu que no té desperdici.Em sembla que tenim algún fan d´Enya que segur que li agrada ....







http://www.youtube.com/watch?v=gFiXftlH7ek

Parlant d'arbres caiguts...

Aquest video ja el vaig penjar fa uns mesos al blog del Picó; durant aquests dies que només hem vist imatges d'arbres pel terra me'n he tornat a enrecordar d'aquestes imatges...


ESPECTRE DE BROCKEN


Això que sembla una imatge més propia de un programa de Jimenez del Oso o Cuarto Milenio, no és més que un efecte óptic. Apareix quan tenim el sol a la nostra esquena i la nostra ombra es projecta sobre boira o. Les petites gotes d'aigua surant en l'aire dispersen cap a enrere la llum que els arriba , envoltant el punt antisolar de l'ombra amb un halo blanc o, com veiem aquí, lleugerament iridiscente. Perquè es formi aquest fenomen la boira ha de ser molt densa i estar formada per gotes molt petites.

El baròmetre dels peixos



Com ja he dit en altres ocasions, un dels principals motius de per què avui estic amb tots vosaltres compartint informació i i 'farcint-me' de la vostra sabiduria meteorològica, és perque com a pescador i apassionat de les activitats que es realitzen a la mar, necessito està al dia completament quan al temps que farà a la nostra costa.
Tot això em porta a iniciar una sèrie d´articles en aquest benvolgut blog on intentaré mostrar-vos, en la mida que em sigui possible, la conexió important que hi ha entre els peixos i la meteorologia. Avui començarem parlant una mica del baròmetre i la seua incidència directa en la major part de la fauna marina. De la mateixa manera que a terra seca, a la natura exterior, en aquest món que tan coneixeu vosaltres, observeu molt de 'moviment' quan hi ha un canvi sobtat de pressió admosfèrica, la mar, el Blau profund, no és aliena a aquest efectes meteorològics.
Els peixos, com qualsevol altre esser viu, tenen una espècie de 'radar' que els avisa de una entrada de tormenta. De la mateixa que nosaltres consultem la medició del barómetre, ells tenen dins del seu cos un 'medidor natural': la bufeta natatoria. Com tots sabem, la bufeta natatoria és aquesta bossa que porten gairebé tots els peixos (els taurons, per exemple, no la tenen), situada a la caixa toràxica, al ventre i que, tot regulant la quantitat d´aire que hi porten de forma automàtica, els ajuda a 'sustentar-se', a romandre en suspensió entre dues aigües per no 'caure' al fons quan estan descansant o s´aturen. Una cosa semblan a la imitació que va fer l' home quan va inventar els dipòsits de pressió d´aire als submarins per mantenir-se a diferents profunditats, o al que que també imitem els submarinistes quan buidem l´aire del "chaquet" i baixem al fons marí sense aletejar...
És molt conegut entre els pescadors el fet de que cal estar molt al tanto d´aquests canvis admosfèrics. Però val a dir que quan hom és documenta i contrasta opinions, no hi ha consens pel que fa a la reacció exacta dels peixos. Hi ha qui diu que en pressió alta el peix puja i s´apropa a la bora de l´aigua i en pressió baixa l´efecte contrari... en canvi alguns homes de mar diuen lo contrari.
La questiò és que el peix es mou, canvia de constums alimentaris etc... en notar la pressió en el seu barómetre natural: la bufeta natatoria. Val a dir que hi han espècies marines que ho noten més que d´altres, tot va en funció del tamany d´aquest órgan de sustentació. Així és el cas de l' especie que surt a la fotografia, el llobarro, dicentrarchus labrax, de la familia dels serrànids. A la imatge podem veure un grup d´exemplars joves que vaig captar fa uns mesos amb la meva càmera. També us mostro l´enllaç d´un petit video del meu arxiu on podeu veure un llobarro passejant-se just davant meu, d´aquesta forma coneixereu una mica més aquest famòs peix que, com parlarem en propers articles, és molt susceptible als canvis meteorològics. Us recordo que tant la foto com la gravació han estat realitzades en la activitat subaquàtica d´apnea, es a dir, a pulmó lliure.


video submarí: http://www.vimeo.com/1810119

I ara, si em disculpeu, us deixo me,n baix a pescar. Per cert... Com està el baròmetre?
texte, fotografia i video: david fluxà http://www.midamazul.blogspot.es/

NOU COMPANY

Hola de nou:

Com ja sabeu jo encara llegeixo i comento al blog del Picó, encara que menys asiduament que abans doncs mes molt mes interesant el nostre blog.
Hi ha molta gent nova, massa per ser sincer, però hi ha alguns bloggers que podrien aportar coses al nostre blog, es adir vui propossar ara un nom per convidarlo.
Es el "Sergi meteostation Bcn" que aporta coses força interesants al blog del Picó.
Voleu que el convidi?

PREGUNTA

Perdoneu que obri una entrada per una pregunta , però voldria fer una consulta als mes experts en informatica; tinc dues fotos per escanejar i penjar al blog, però com que aquest nomès accepta format jpg , no se com transformar una foto escanejada ajpg; si ho se fe a pdf però em sembla que no es pot pjuar un pdf oi?
Tinc dues fotos antigues força interesants a comentar!!

Efectes de la ventada

Bona nit:

Vull compartir amb vosaltres un tema personal molt proper. Tal com us vaig acomentar l'altre día, els meu pares van patir (estant patint) de valent la ponentada del dissabte. Ells tenen una bonica casa a Valldoreix on jo vaig viure uns anys (abans vivíem a Cornellà). No es que tingem molta pasta, però no ens podem queixar. Es la típica casa heredada dels meus avis... de quan l'altre banda del tibidabo era una zona d'estiueig de barcelona... Ara es una zona molt pija on es barregen cases de principis de segle amb el seu jardí amb cases multi-milionarias (en euros) dels nous propietaris benestants. Bé, aixó es per que no us penseu que som multi-millonaris... ;-)

La casa te bastant jardí, i en el jardí hi havien uns alts i vells pins moooolt antics. El dissabte al matí van caure quasitots davant de l'espant del meu pare que els considera una part important de la seva vida. De miracle, la ponentada els va empenyer tots cap a l'est de forma que cap va impactar a la casa: tots van caure en el jarí de la part frontal i al carrer... De fet, vam estar de sort...

El meu germà va estar el dissabte a casa dels meus pares un parell d'hores després de que quasi tots els pins caiguesin estrepitosament i va enregistrar un video que ha pujat al youtube. Eren pins de dimensions enormes (sense exagerar uns 25 ó 30 mtrs d'alcada). Es difíl de dir amb precisió.... El meu pare asegura que el mes gran i vell tenía bastants més de 100 anys (ell calcula uns 120 anys). El tronc fá quasi un metro i mitg de diámetre a la base. Ara ja es historia.

Us paso el link al video.

http://es.youtube.com/watch?v=52Y8Fmi0G84

Mai hagés pensat que la meteo ens destroçaría part de la vida... però així ha estat. Ara tot es una feinada de treure els troncs i branques i de pensar en com restaurar lo malmés. Una cosa es segura: pins no crec que replantem.

Una abraçada.

Blog interessant

Us deixo un enllaç ,que vaig posar fà temps al blog d´en Picó.Hi ha una gran quantitat de temes molt interessants,un dels quals parla dels núvols "roll clouds"aquests tant bonics que va posar en Lluís Ares.

http://matiascallone.blogspot.com/2008/03/surf-en-las-alturas-volando-entre-nubes.html

Caulerpa Taxifolia: un invasor de ciencia ficció



En el món encara desconegut del ecosistema submarí també acostuma a passar allò de que "la realitat supera la ficció". Moltes vegades em vist la típica pel.liculeta sobre essers extranys vinguts d´un altre planeta que envaïxen la Terra i destrueixen tot tipus de vida.
Doncs això també ha passat al nostre fons marí: Una alga invasora, la caulerpa taxifolia, fa molt temps que ha estat introduida 'accidentalment' en les nostre aigues, arrassant milles de costa i colonitzant la vegetació típica mediterrània, tot trencant la cadena tròfica marina. Però primer que tot parlarem una mica quan a què és aquesta alga invasora, la Caulerpa. Es tracta d´una alga tropical completament tòxica (pels animals marins, no per les persones) la qual, com explicarem desprès, creix a un ritme desorbitat, destruint tota forma de vida vegetal que hi troba i afectant directament els biotops naturals que s ´hi formen al fons marí i s´alimenten d´ell. Acaba formant praderes molt espesses i compactes, des de la superficie fins a profunditats que poden arribar als 100 metres.
Jo vaig tenir coneixement d´aquest invasor a principis dels anys 90 (tot va començar als 80'), quan una biòloga marina va fer una xerrada al local social del meu club, Associació de Pesca Submarina, tot alertant-nos del perill que aquesta alga portava i demanant-nos, com a submarinistes, pescadors i apneistes, informar de l´aparició de qualsevol brot per intentar erradicar-lo. Aviat, molts de nosaltres vàrem comprovar l´impacte destructor d´aquest `invasor'. Al nord de la Costa Brava, apareixien inmenses praderes verdes. Molt verdes, massa verdes... d´un color poc propi de la vegetació autòctona. Allà on apareixia no es veia ni una cua de peix. El malson havia començat... però, on havia començat? Com hem dit abans, té un origen 'accidental'... i 'de pel.lícula de ciencia ficció'. Als anys 80, científics del Museu oceanogràfic de Mònaco (institució que pertany, no ho oblidem, al famòs equip de Jacques Cousteau) duen a terme experiments amb l´alga caulerpa taxifolia per adaptar-la als seus aquaris tropicals. Aviat comproven, com aquell consumidor que es compra un animal exòtic a la botiga, li creix i acaba tirant-lo per l´inodor, que la caulerpa te la molesta costum de creixe per les parets dels aquaris i no és apta per la funció que busquen.
I ara ve l´accident: buiden els tancs amb l´alga tòxica a la mar... Suposo que mai vàren pensar que un vegetal marí que necessita una temperatura elevada, es reproduiria en aigues de la mediterrania. Però va ser un gran error. Aquí entra el factor 'de pel.lícula': la caulerpa sufreix una mutació genética degut als experiments abans esmentats i s´adapta totalment a la temperatura del mare nostrum. Aviat apareixen rastres d´aquest mortal invasor en aigües de França, Catalunya, Italia... i Balears.
Tothom es pregunta: per què s´exten tan ràpid i de la península a Ses Illes? la resposta aviat la vàrem saber i ens va produir pànic: Les àncores de les embarcacions d´esbarjo, en fondejar als indrets on hi és introduida, l´àncora dels barcos queda recollida a través del molinet dins del pou d´àncores (a proa) un departament humid... lo suficient per mantenir viu l´invasor assasí fins arribar a les precioses cales Mallorquines...
Ja veieu. Un accident humà, un error terrible produit per professionals en la matèria, aquells que en teoria vetllen pel futur del ecosistema submarí, gairebé són responsables de la destrucció sistemàtica de la nostre fons. Hores d´ara, la plaga està ben localitzada i controlada... si no tornen a haver sorpreses.
Perque, de vegades, la realitat supera qualsevol ficció...

texte: david fluxà http://www.midamazul.blogspot.es/ http://www.apsub.org/
foto: http://www.marenostrum.org/

NÚVOLS EXTRANYS

Quina sorpresa es van dur els pilots d'aquest vol comercial el pasat maig a Japó, quan es van trobar, en ple vol, amb una estranya sèrie de formacions nuvoloses sobre el mar de Okhotsk Els núvols presentaven formacions allargades, distribuïdes de manera equidistant al llarg de 100 quilòmetres.

El temps del cap de setmana en vídeo

Per fer els seguiments de situació en vídeo ,he trobat més pràctic,(tot gràcies al comentari que va fer l´argonauta)posar els vídeos a "Vimeo",d´aquesta manera es poden carregar més ràpidament,ja que si es carreguen directament al blog tarden una eternitat.
El primer d´ells es veu la garbinada,pre-frontal, que feia diumenge al matí ,fent les delícies dels windsurfistes i kitesurfistes.
En els altres dos,en un es veu la posta de sol i la mar de fons de dissabte a la tarda i el tercer vídeo és veu la notable mar de fons,del dissabte,amb ones de tres metres.,observeu,com es pot apreciar la mar de fons de migjorn,amb ones molt separades les unes de les altres.,en canvi, en una mar de vent les ones van més juntes.


http://vimeo.com/2965998


També us deixo l´enllaç al meu blog ,on es poden veure vàries fotos de la posta de sol del dissabte:

http://tempspalamos.blogspot.com/

Trobada d'aficionats a la Meteo al Observatori Fabra

Hola Llampecs.
Vull comunicar-vos que, fent complir la promesa que vaig fer en el dinar de germanor de bloggeros l'any passat, el pròxim dissabte 21 de Febrer a les 10:30 l'equip familiar de "el temps dels aficionats"organitza una trobada d'aficionats a la meteo a l'Observatori Fabra. El prestigiós meteoròleg Alfons Puertas ens ensenyarà les entranyes d'aquest espectacular Observatori i ens donarà unes interessants explicacions. Si voleu venir necessito que m'envieu un missatge al correu: eltempsdelaficionat@hotmail.com
amb el vostre nom, cognoms, telèfon de contacte i quants vindreu. L'activitat serà gratuïta però tenim places limitades a 25. En el cas que s'animi molta gent podrem organitzar més visites. La llista d'apuntats la publicaré periòdicament a la meva web. Animar-vos a venir!

La realitat: Respectem la meteo

Bona nit.

Ja sé que no em prodigo molt entre vosaltres ultimament. Vodría però fer un comentari.

Moltes vegades quan escrivíem en el blog del temps de picó tenía la sensació d'una certa frivolitat en alguns comentaris, especialment respecte al dessitg de viure experiencies "meteo-límit". Ja m'enteneu: Nevades espectaculars, pedregades com ous, tornados, supercelulas, etc. Sembla divertit dessitjar-ho sentan devnat de l'ordinador... però allà a fora, la realitat es un altre. Voldría escruire-us unes línies de reflexió sobre aquest tema.

Els aconteixements d'aquests dissabte a Catalunya han estat molt greus. A causa del fort vent, hi han diversos morts, molts ferits, i moltísima gent afectada sense llum, gas, teléfon, propietats devastades, etc. A nivell econòmic un fort impacte. I ningú parla dels boscs, que molts han perdut un molt alt per cent de la seva masa forestal. Els animals segur que també han rebut.

Es una sesnació agridolça. Per una banda hem viscut un procés meteo espectacular.. en els límits. D'quells que dius "uuuuaaaalaaaa".... Però per altre banda a un preu molt alt. Es la lluita de sempre: natura vs humanitat. Es una lluita desigual: sempre guanyarà la natura. Som formigues per molt que ens fiquem als nostres caus.

Ara mateix en el temps del picó tot son condols per les víctimes... es com si es sentísin "culplables" o complices de la tragedia. Com si haver predit/dessitjat el que podia succeir i no haver pogut fer res quan succeia els fés sentir malament. Aquest cop ha estat una ventanda... però i si fos una nevada d'aquesta que tant es demana, i morís gent per no poder arribar als hospitals degut al colapse? No crec que sigui realment tant així, però potser sí que tot-hom té la sensació de que no haurien de fivolitzar amb aquests temes, que la meteo pot ser molt perillosa... Es la meva sensació.

Hauriem d'intentar evitar comentaris del tipus "a veure si cauen 150 litres" ó "vull que nevi 1 metre", "quina merda, a valencia els hi plou 200 mm i a nosaltres res" (us recordeu del setembre?), etc. Una tragedia es una tragedia. I si et pilla allà a fora una fenomen violent deu et trovi confesat. Hi ha molta gent sense protecció allà fora. Molta gent viatjant que no sap res de ciclogenesis convectiva ni d'esclafits i que pot pagar amb la vida (avions, baixells, cotxes, etc). Molta gent humild que ha treballat toda una dura vida explotats per empresaris sense gaire escrúpuls i que poden perdre-ho quasi tot en questió de minuts per una ventada, inundació ó glaçada.

Ara mateix tinc familiars directes molt angoixats sense gas ni aigua ni llum per caiguda d'arbres. Però en el fons ells estàn de sort. Els hi podia haver caigut l'arbre a sobre i ara serien morts o a l'hospital.

Bé, ja em direu que en penseu. Una cosa es tenir una afició i una altre ben diferent es portar-la tant al límit que no siguessim sensibles a la tragedia dels nostres similars. Meto-límit? per mí no gràcies. Com moltes vegades hem dit... "que no fàci mal". I respecte. Molt respecte pel que pot succeir en determinades situacions... Per altre banda, la previsió pot salvar moltes vides.

Records i bona nit.

Fotos del viento

Aqui teneis fotografias de Portbou (aunque no se puede apreciar el viento que en esos momentos hizo un golpe máximo de 80Km/h y eso que lo mejor llegó por la tarde).
Tambien os pongo fotos de las consecuencias del viento en gava donde además de muchos árboles caidos destrozó el techo y parte de la fachada de la piscina.

Fòrum i la Platja de Sant Adrià de Besós

Fotografies d´aquest matí al Forúm i a la platja de Sant Adrià del Besós, que he penjat al meu blog, us deixo l´enllaç :
http://meteosag.blogspot.com/2009/01/frum-i-la-platja-de-sant-adri-de-bess.html
veure-hu que encara ja força neu al Montseny !!!!
Salutacions companys
Jaume

BARCELONA CON MÁS AIRE QUE EN PORTBOU

Hola gente no he desaparecido al final he ido a portbou pero en tren y que quiere decir eso retrasos de buena mañana pero por la ventada que habia aquí no allí.Bueno al llegar a portbou me dicen que para volver no habrá trenes y yo yuhuuu!!!Cahondeo bueno me ido a mirar el viento que hacía y ha visto a un hombre de allí de toda la vida y me ha dicho que la tramontana empezaba ahora y eran las 3 de la tarde y de hecho lo máximo que he registrado han sido 80 KMH y muchos me diréis si aquí ha hecho más ya lo sé en fin cosa de la méteo.Al final he hecho agunas fotos pero más bien de nubes y poco más porque no soplaba fuerte pero el hombre de allí que tenía 65 años y muchas experiencias me ha dicho que muchas veces a soplado a 150KMH en el pueblo y no se caen ni árboles ni nada como aquí y supongo que es verdad porque hasta los árboles son diferentes a los de aquí tienen otra forma y la gente en los balcones no tiene tanta cosa y refuerzan mucho las cosas cómo antenas ect...Bueno al final he vuelto de milagro sin ver casi el pueblo porque los de la renfe me han dicho que si bajaba algún tren sería uno sólo con lo consiguiente que me he tenido que pasar toda la tarde en la estación y hasta las 6 de la tarde han dicho sale un tren para barcelona en 5 minutos o sea que si me llego a mover más por allí me quedo al final a dormir.Nos han puesto un talgo sin pagar ni un duro nada más faltaría y para barcelona.Cuando he llegado a gavà he visto árboles tirados el polideportivo lo ha tirado al suelo el techo me refiero ect...Cómo las fotos que habéis puesto igual esta gavà desastroso menos mal que en mi piso todo bien me ha movido algunas cosas pero pocas yo ya lo habia preparado.Bueno ya os pondré las fotos cuando pueda esa es mi crónica penosa.Se me olvidaba cuando me iba ha empezado la tramontana y luego ya he leido en el blog de tv3 que para las 8 de la tarde empezaba fuerte en portbou si me llego a quedar a dormir lo hubiera vivido.Bueno esa ha sido mi penoso dia de hoy.En porbou ha habido mucho más ahora seguro que tiene que ser espectacular por eso pero tarde.No si he hecho bien en ponerlo así pero es que tenía mucho que contar.Rogamos perdonen las molestias je je.Podéis comentar...

NEVADES A LLOCS INSOLITS: CAPITOL 4 : OEST AUSTRALIÀ

Oceania, el continent misterios i força desconegut pel mon occidental. A primera vista, parlar de neu a un lloc com oceania pugui semblar descavellat, però pensem que es troba a l'hemisferi sud, i la zona mes "freda", es dir Nova Zelanda, al sudoest del gran continent autralià es un lloc on la neu es força frequent, tant que hi ha importants pistes d'esqui i a les seves muntanyes poden arrivar a rebre gruixos de fins a 4m. de neu. Increible! Adjunto imatge del satelit de com es va veia l'agost passat aquest pais, ple de neu a vessar!

Be, he cregut convenient possar aquest petit escrit mes que res com a curiositat, però el capitol d'avui, ens porta a veure neu a un lloc força insolit: l'oest d'Australia, i en concret la ciutat de Perth, una ciutat semblant podriam dir amb barcelona: mes d'1 mil.liò d'habitants i amb un clima podriam dir "algo mediterrani"; temperatures similars pluviometrai algo inferior però semblant, hiverns suaus i estius calids; be, la cosa està en que al 2006, van enregistrar per primer cop una temperatura per sota dels 0 graus, concretament -0,6º C, i l'agost passat va tornar a passar, aquest cop -0,7 ºC acompanyat aquest cop de una lleugerissima nevada. No era el primer cop que nevaba però si es un fet molt menys habitual del que pugui ser a la nostra ciutat.



El vent tomba arbres gegants

Al vent a un fanal de Badalona.



Al Tibidabo




El carrer Bosch i Gimpera de Barcelona (Pedralbes) semblaba que habia passat un huracà...









Espero que us agradi. Una abraçada a tots els Llampecs!

un vent molt fort !!!!!

Unes fotos de les destrosses que ha fet el fort vent a La Sagrera
http://meteosag.blogspot.com/2009/01/un-vent-molt-fort-que-aqui-la-sagrera.html
Salutacions a tots els companys
Jaume

Seguiment situació del vent d´avui

Per aquí per Sant Adrià tenim de mitjana 20/25 km/h i hem arribat a una ratxa a les 7:49 de 42 Km/h, i a les 10:24 45 km/h molt per a aquest poble, encare que no han hagut ferits ha caigut un arbre d´uns 15 metres d´alçada.

Salutacions,
Viatger

Sant Adrià de Besòs, Plaça d´Andreu Molins. Fotos: Viatger.

La posidònia oceànica en vídeo


Fotografia de la posidònia oceànica.Font :
http://www.genciencia.com/2007/05/14-la-posidonia-oceanica-desaparece-exclusivamente-por-la-accion-del-hombre

Vista la curiositat que ha suscitat l´article tant interessant,sobre la posidònia oceànica,que ens va posar en David.,m´ha semblat que podrien ser del vostre interés, uns vídeos molt didàctics,on s´expliquen algunes de les característiques d´aquesta planta marina :




En el següent vídeo, de curta duració,ens explica la importància que pot tenir la posidònia oceànica de cares a reduir els nivells de CO2 a l´atmosfera :

Unes fotos d´aquesta setmana.

Unes fotos d´aquesta setmana que he penjat al meu blog: http://estacionmeteosantadria.blogspot.com/2009/01/fotos-daquesta-setmana.html

salutacions,
Viatger

Posidonia, (continuació)

Com a continuació del meu darrer post en el que parlo de la planta submarina Posidonia oceànica, us passo un petit video que vaig gravar a Les Tres Cales (L' Ametlla de Mar), un dels indrets del nostre litoral on encara hi han praderes d´aquesta planta. Les imatges surten una mica borroses perque estava utilitzan el 'macro' de la càmera quan vaig localitzar la sepia que, si us fixeu, surt els primers segons de la gravació i s´amaga rápidament entre les fulles:



http://www.vimeo.com/2930118


david fluxà http://www.midamazul.blogspot.es/

Temperatura

Aquest article el vaig fer fa temps per al meu blog us poso ací per si us interessa segurament ja ho sabeu, però mai va malament del tot recordar-ho.



salutacions i abraçades,

viatger



Como todos sabemos la temperatura es la magnitud que indica la sensación de calor o su ausencia, se mide en grados Celsius en este país, los aparatos que realizan estas medidas son los termómetros existiendo una gran variedad;



Termómetro de mercurio: se pueden utilizar para realizar medidas de + 360 º C a - 40 º C (punto de solidificación del mercurio), si se introduce nitrógeno en el mercurio puede llegar a medir temperaturas de + 550 º C, se utilizan tanto en meteorología como para usos industriales.







Termómetro de mercurio. Foto: Viatger.



Termómetro de alcohol o tolueno: se utiliza para medir temperaturas comprendidas de – 70 º C hasta + 120 º C, está en proyecto prohibir los termómetros de mercurio y serán sustituidos por los de alcohol.



Termómetro de máxima y de mínima: la finalidad de este termómetro es medir la máxima temperatura alcanzada y la mínima en un tiempo determinado.







Termómetro de máxima y mínima de alcohol, los actualmente denominados ecológicos. Foto: Viatger.



Termómetros de resistencias: se basan las variaciones de resistencias eléctricas de un conductor o de un semiconductor, los más utilizados son las PTC, NTC y PT100, hoy en día las modernas estaciones meteorológicas utilizan estos elementos, suelen ser muy precisos dependiendo de la calidad y montaje de los mismos.



Termómetro húmedo: utilizado en los psicrómetros, hablaremos de él en otro apartado.







Termómetro húmedo de un psicrómetro. Foto: Viatger.



También existen diferentes unidades para medir la temperatura los más utilizados son:



Grados Celsius (que los expertos dicen que no se deben llamar centígrados), en esta escala el agua se congela a 0 º C y hierve a 100 º C (hablamos de agua pura, cuanta más impurezas contenga se necesitarán más grados negativos para congelar y más grados para hacerla hervir).



Grados Fahrenheit esta escala es la más utilizada en Inglaterra o EEUU,



º C = (F-32)/1.8



F = 9/5 .º C +32



Kelvin en esta escala 0 º C = 273,15 K y el cero absoluto – 273,15 K, por tanto:



K = (273,15+ º C)



º C = K- 273,15



En esta escala no se debe escribir ºK sino K.



Las dos siguientes escalas valgan como curiosidad:



Grados Rankine: en esta escala 0º R = - 273, 15 º C/ 491,67 º R = 0 º C



Grados Réaumur: en esta escala 1 º C = 0,8 º Réaumur.



Normalmente cuando se realizan climodiagramas, estadísticas, temperaturas medias, etc. se utilizan una serie de fórmulas sencillas que aunque las modernas estaciones y programas las efectúan automáticamente nunca va mal conocerlas, éstas son:



Como el día tienes oscilaciones de temperatura los valores más representativos son:



1.Temperatura máxima diaria (tMd): valor más elevado del día en cuestión.



2.Temperatura mínima diaria (tmd): valor más bajo diario.



3.Amplitud térmica diaria (Ad): diferencia entre los dos valores anteriores



Ad = tMd-tmd.



4.Temperatura media diaria: valor medio de las temperaturas diarias.







En las estaciones también, como es lógico, se producen cambios de temperaturas sus valores más representativos son:



1.Temperatura media mensual: valor promedio de todas las temperaturas medias diarias:









2.Temperaturas máxima y mínima, media mensual: valores promedio de temperaturas máximas y mínimas diarias de cada mes.







3.Temperaturas máxima y mínima, absoluta mensual:



tMam = Valor mayor tMd (temperatura máxima diaria de ese mes).



tmam = Valor menor tmd (temperatura mínima de ese mes).



4.Oscilación diurna mensual:







5.Amplitud térmica absoluta mensual:







Para acabar existen unos valores térmicos de representación anual:



1.Temperatura media anual: es el valor medio de las temperaturas medias mensuales.



2.Temperatura máxima y mínima media anual: valor medio de las temperaturas máximas y mínimas medias mensuales.







3.Temperatura máxima y mínima absoluta anual: es el valor mayor o menor de las temperaturas máximas y mínimas absolutas mensuales en ese año.





4.Amplitud térmica anual: diferencia entre los valores del apartado anterior.







5.Amplitud térmica absoluta anual: diferencia entre el mayor y menor valor de las temperaturas máxima y mínima absoluta anual.



6.Oscilación diurna media anual: diferencia entre los valores de las tempearturas máxima y mínima media anuales









Vídeo de tornados

Us deixo aquest magnífic vídeo de tornados,del National Geographic.La seva particularitat rau en el fet,que si observa molt clarament l´efecte de succió dels tornados,per la qual cosa és molt interessant des del punt de vista didàctic.
Hi han molt pocs vídeos on s´observi tant bé,els efectes que produeix el pas de tornados,per sobre de construccions.Fixeu-vos ,sobretot ,la manera com s´empassa una casa sencera.

Resum enquesta nº1

Hola a tothom.
Als pocs dies de començar a funcionar aquest blog, vaig veure la opció de fer enquestes. Vaig provar de fer una i aquests són els resultats definitius de la primera enquesta del blog. Han participat 12 membres del blog. Els vots és fan de manera totalment anónima. I no hi han infiltrats com a la assamblea del Reial Madrid.

Que us sembla tenir una enquesta mensual a la web ?

Molt interessant i divertit: 4 vots i un 33%
Em sembla molt bé: 4 vots i un 33%
Perfecta: 2 vots i un 16%
Ei, a mí no em sembla bé: 2 vots i un 16%

Segons els resultats, a la majoria els hi sembla bé.

Com que tinc dubtes com portar aquesta secció del blog, us ho pregunto en forma de enquesta.

D'aquí a uns instants hi serà publicada.

IMATGES 2008

Un recull d'imatges dels desastres provocats per la meteo durant el 2008 al continent americà, a llocs com Haiti, Mexic inclus les petites nevades del Brasil que ahir comentava!
N'hi han un fotiment!!

http://www.metsul.com/blog-24hs/

Posidonia, la planta afectada




Un dels molts estudis de l´impacte del temporal de llevant passat està investigant fins a quin punt la pradera submarina de Posidonia oceànica s´ha vist perjudicada en ser arrencada del seu hàbitat. La Posidonia, al contrari del que molta gent pensa, no és una alga, sino una planta marina amb tot els components naturals que això comporta: arrels, llavor, fulles, tall, flor... i fins i tot fruit: anomenat 'oliva de mar' per la cultura mediterranea. Les seves fulles arriben a viure fins a 35 anys y el ecosistema que formen comporta un refugi imprescindible per moltes espècies marines, així com la seva reproducció.
Tot això ho explico per que hom pugui entendre fins quin punt és vital aquesta planta. És un tipus de vegetació que ja fa temps que està amenaçat en desapareixe del nostre litoral a causa del efecte destructor de l´esser humà, donc creix en un fons poc profund (de 0 a 30 metres aprox.), fet que el fa vulnerable, per exemple, a la pesca industrial d´arrossegament, la cual malmet el fons marí en ser un mètode molt agresiu de captura degut a que arrenca tot el fons i en el cas que indiquem, impacta amb la població de Posidonia.
Però aquest cop, almenys per una vegada, ens trobem amb l´efecte meteorològic. Sempre que hi ha un temporal, no és inusual veure restes d´aquesta planta, ja seca, a la bora de la platja, tot i que cada cop menys. (veure fotografía). Aquesta vegada la llevantada ha estat brutal, tots ho sabem. Ara cal confiar plenament en el poder misteriòs de regeneració natural del ecosistema submarí. Creuem els dits i mantinguem la esperança:
La natura és més sabia que l´home...
(texte, foto i video: david fluxà http://www.midamazul.blogspot.es/ )








The Big Storm Picture

Us copio l´entrada que he posat avui al meu blog.

The Big Storm Picture es el blog amb espectaculars imatges en format XXL del "cazatormentas" i fotògraf Ryan McGinnis.

Ací una de les seves fotos, recomano la visita al blog.

salutacions,
Viatger

Megacriometeors


Megacriometeor
Font :http://www.quetiempo.es/blog/

Després del magnífic vídeo que ens va deixar en Jaume,vaig investigar una mica,sobre si s´havia fet algún estudi al respecte dels trossos de gel que van caure,fà uns anys per tot Espanya i altres llocs del planeta, i Eureka !
Resulta que investigados del CSIC van trobar una teoria factible amb la formació del fenòmen, i la revista Science ho va publicar.
Us deixo l´enllaç on s´explica les investigacions realitzades al respecte :

http://www.meteored.com/ram/355/megacriometeoros/



imatges de neu











fotografias extraidas del power point siguiente: