RADIOSONDATGES

Com tots sabeu, els radiosondatges son una eina molt util que permeten conèixer els valors d'algunes variables atmosfèriques a diferents nivells de la troposfera i les parts més baixes de la estratosfera. Mitjançan un globus d´heli amb un GPS que comunica la posición exacta i permet saber la dirección i força del vent en cada moment, a més de les dades de temperatura, pressió i humitat. L´enlairament es fa cada dia a les 00 TU i a les 12 TU des de observatoris d´arreu del món. Una tasca que és mprescindible tant per les previsions a curt Termini com per introduïrles a la inicialització dels diferents models numerics. De fet, aquests, utilitzen fins a 20 capes de dades ded l´atmosfera fins a 15.000metres dálçada. L'enlairament a Barcelona es realitza des de l'observatori depenen del Departament d'Astronomia i Meteorologia i que està situat al terrat de l'edifici de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona. De fet, des de finals del 2008 les dades científiques del radiosondatges de Barcelona s'integraran als butlletins d'intercanvi regional de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) dins la Xarxa Meteorològica Mundial, per tal que el conjunt de la informació sigui útil per a tota la comunitat meteorològica internacional. L´altre estació que realitza radiosondatges per el SMC és la de Sort, tres cops per setmana i que és especialmente valorat per predir calamarçades. Ambdues permeten que el model regional MASS afini les previsions per Catalunya, especialmente en moments d´alta inestabilitat.
I per qui vulgui aprofunditzar, aquest documenté és un pel dens, però molt cientific.
Una web per consultar els radiosondatges europeus.
I es clar, el radiosondeig d´avui.


5 Response to "RADIOSONDATGES"

  1. Jaume Deu says:

    Lluis, molt bona aquesta informació, encara que jo pel que estigui interessat en aquest tema li aconsellaria que lleguix la publicació del SMC " el radiosondatge " que és força interesant i hu explica molt bé i de una manera molt planera, us adjunto l´adreça d´aquesta publicació:
    http://www.meteocat.com/mediamb_xemec/servmet/pagines/Publicacions/Radiosondatge.pdf
    espero que també us pugui ajudar als que volgueu apendra un tema molt interesant com deia en Lluis.
    Salutacions

    Jaume, no funciona el vincle. No el coneixia. Gràcies. A veure si pu8c llegir-ho.

    Jaume Deu says:

    Mira Lluis entras al SMC clikeu el primer apartat, El Servei Meteorologic de Catalunya, despres clikas, Publicacions, i despres busques Breus i allà està aquest llibret, una publicació força interessant que te la pots baixar o llegir, com vulguis, jo també tinc altres treballs sobre el radiosondatge, quan els trobi, ja els posarè.
    Salutacions

    Moisés says:

    La veritat es que fins fa molt poc desconexia els radiosondatges.
    Semblan molt difícils d'interpretar, però no ho son tant crec. Tot i així, és algo bastant més técnic que un mapa de simbols ;-)

    Viatger says:

    Molt bon article, a l´última revista que pblica l´ACOM també en parla del radiosondatge i és força interessant.

    Ah! una última cosa, Lluis Ares, etiqueta les entrades que facis per així en cas de busqueda d´articles poguem trobarlos amb facilitat.

    salutacions,
    Viatger