Posidonia, la planta afectada




Un dels molts estudis de l´impacte del temporal de llevant passat està investigant fins a quin punt la pradera submarina de Posidonia oceànica s´ha vist perjudicada en ser arrencada del seu hàbitat. La Posidonia, al contrari del que molta gent pensa, no és una alga, sino una planta marina amb tot els components naturals que això comporta: arrels, llavor, fulles, tall, flor... i fins i tot fruit: anomenat 'oliva de mar' per la cultura mediterranea. Les seves fulles arriben a viure fins a 35 anys y el ecosistema que formen comporta un refugi imprescindible per moltes espècies marines, així com la seva reproducció.
Tot això ho explico per que hom pugui entendre fins quin punt és vital aquesta planta. És un tipus de vegetació que ja fa temps que està amenaçat en desapareixe del nostre litoral a causa del efecte destructor de l´esser humà, donc creix en un fons poc profund (de 0 a 30 metres aprox.), fet que el fa vulnerable, per exemple, a la pesca industrial d´arrossegament, la cual malmet el fons marí en ser un mètode molt agresiu de captura degut a que arrenca tot el fons i en el cas que indiquem, impacta amb la població de Posidonia.
Però aquest cop, almenys per una vegada, ens trobem amb l´efecte meteorològic. Sempre que hi ha un temporal, no és inusual veure restes d´aquesta planta, ja seca, a la bora de la platja, tot i que cada cop menys. (veure fotografía). Aquesta vegada la llevantada ha estat brutal, tots ho sabem. Ara cal confiar plenament en el poder misteriòs de regeneració natural del ecosistema submarí. Creuem els dits i mantinguem la esperança:
La natura és més sabia que l´home...
(texte, foto i video: david fluxà http://www.midamazul.blogspot.es/ )








14 Response to "Posidonia, la planta afectada"

  1. be David, jo crec que com tot, això tindrà un procès natural de regeneraciò, que si be pot durar molts anys, tot acava tornant al seu lloc. Es com un incendi, poden passar, 10-20-o 30 anys, però el bosc torna al seu estat inicial.
    A mes, que aixi sigui, doncs no vui pas tenir que prescindir de la meva racciò semanal de sardines i llucets fregidets, je, je, je.

    Moisés says:

    Molt interesant, jo que anomenava qualsevol cosa verda sota el mar "alga". Jeje. En una llevantada a Segur de Calafell, van apareixer moltes restes, d'algues o posidonia. Era semblant a la foto, però tenien un color marró molt claret. Podrien ser posidonia?

    Felipe says:

    Esperem que la Natura faci la seva feina i ho deixi tot a lloc encara que passin uns quants anys.

    Molt bon article calero !
    La veritat és que has fet una molt bona puntualització ,molta gent es confón i creu que la posidonia és una alga,quan en realitat és una planta que fà flor o el que és el mateix,una fanerògama marina.
    Per cert,no fà pas masses anys,la pradera de posidònia, que hi ha a la Badia de Palamós,va florir,cosa que es veu que costa molt d´observar i que és un bon simptoma.
    Jo suposo,que les plantes que hagin quedat tapades de sorra,seràn capaces de crèixer i sobresortir pel damunt.A veure si aviat tenim notícies al respecte.
    Records.

    argonauta says:

    Moisés: la posidonia quan arriba a la platja, es torna de color marronós, i quan se seca queda un marró claret. Potser es tractava d´aquesta planta.

    estic intentant afeigir un petit video submari d´un arxiu meu i no me´l descarrega el blogger.

    sabeu per què pot passar?

    gràcies

    Jaume Deu says:

    David, molt interessant aquest article, una pregunta les fulles sempre estan o es van reproduint ? i el fruits ?, coneixo bastant d´arbres i plantes, però terrestres, no marines i sento molta curiositat per aquest tema.
    Una altre cosa David, dius escrit, foto i video, ha on es pot veura el video ?
    Es regeneran igual les plantes marines, que les terrestres ???? i per ultim, lo de la pesca que restreixa tot el fons mari, està autoritzat ????
    Molt bé David, estic descobrint una part de la natura que desconeixia totalment, encara que sempre he sentit curiossitat per el fons marí.
    Ja veg que aquest cap de setmana el vent us tindrá a port i ben lligades les embarcacions !!!!!!!
    Una abraçada
    Jaume

    SKEGGIA says:

    Bè nois,la veritat ke al lucino! La meva ignorancia es il limitada;sabìa,lo poc fins ara,ke la planta aquesta es una planta "assesina".Sabia ke es difundìa en el mediterrani,arrelava al fond del mar prop les costes.Aixì no donava opciò als peixos de mentjar plancton i cobrint totes les plantes vies del fons marì,corall,estrelles de mar etc... .Perdoneu la meva ignorancia,aixì ke la posidonia es una planta util? No ho sabia....

    Argonauta,es veu que els vídeos tarden molt en carregar-se,jo ho vaig intentar l´altre dia, per posar un vídeo de seguiment de situació i al cap de tres hores encara s´estava carregant i el vaig deixar per inútil.
    A veure si en Ricard, ens pot explicar lo que tarda ell en posar un vídeo,ja que jo com tú,no hi ha hagut manera de posar-ne cap.
    Salut!

    Jaume,et deixo un enllaç on s´explica el què és la pesca d´arrossegament i com funciona,així com els seus efectes sobre el fons marí.,és un tipus de pesca que s´anomena no-selectiva,tot i que és plenament legal i es troba estesa per tots els mars del món..En teoria i segons la llei, només es pot pescar a partir dels 50m. de profunditat i per fons planers.Avui dia ,les barques o bous d´arrossegament porten un GPS que permet tenir-les localitzades i impedir que pesquin en fondàries de menys de 50 m.arran de costa,que és el lloc on es reprodueixen la majoria d´espècies .

    http://www.icm.csic.es/icmdivulga/ca/areas/0202060306a.htm

    ..aquest és l´enllaç correcte :

    http://www.icm.csic.es/
    icmdivulga/ca/areas/0202060306a.htm

    Mak,l´alga perillosa,suposo que et refereixes a una que no és d´aquí i com dius tú l´anomenaven l´alga assessina,aquesta alga assessina és diu "Caulerpa Taxifolia" i és molt perillosa, ja que és tòxica i no té depredadors naturals,a més fà fora dels seus hàbitats les altres espècies d´alga,autòctones del Mediterrani.
    Pel google,hi surt molta informació.
    Records.

    Jaume Deu says:

    Moltes gràcies Jordi, per la teva informació.
    Jaume

    argonauta says:

    moltes gracies palamosí per adelantar-te amb l´aclariment. molt ben explicat!! un altre dia parlarem de la 'caulerpa'.
    miraré de pujar el video a través de 'vimeo'.
    esteu atens a aquest post per si el penjo. Gràcies.

    Jaume Deu says:

    David, també el pots posar el video en un altre entrada, no pasa rés, aqui no te que haveri formalitats extremes, sols una mica d´ordre i res més.
    Jaume