Efectes del temporal de llevant



Els efectes directes o indirectes del fort temporal marítim de llevant que vàrem tenir per Sant Esteve no ha fet res més que començar. L´altre dia, tot parlant amb persones properes a mí i relacionades amb el món professional de la biologia marina, em comentaven que el fort impacte de les onades contra la costa, a banda de expulsar gran nombre de espècies fora del aigua, ha malmés la vegetació del fons marí a la zona de poca profunditat. Sobre tot a la zona del trencam, on cria moluscos filtradors com el musclo, ja bastant atacat per causes contra-natura com l´explotació humana. També la població de garoines (en fase de criar ous en aquesta época) s´ha vist fortament perjudicada. Algunes roques han quedat literalment 'pelades'.
Sota el sol no hi ha res de nou, va dir aquell sabi. Això ha passat i passarà d´altres vegades. També està clar que la mar té uns recursos de recuperació molt poderosos, però la noticia no deixa de ser preocupant... la cadena tròfica marina queda momentàneament trencada com la onada que trenca contra la platja. Espero en propers dies poder oferir-vos un document gràfic a traves de fotografies submarines quan al que estic parlant. La nostra costa ja ha estat molt 'tocada' pel que fa a la perdua de praderes de planta arrelada com la posidonia, la invasió endémica de l´alga tòxica 'caulerpa taxifolia' (en parlarem un altre dia) i ara, començen a apareixe brots de una altra caulerpa, si fa o no fa pitjor que la primera (invadeix la vegetació autòctona fent-la desapareixe i perjudicant l´alimentació de les espècies ventòniques).
Tots em vist a través de fotos i videos els efectes del terrible temporal però... I l´apartat submari? Ningú en parla? us asseguro que, encara que la majoria de persones no ho vegin, el fons marí no se'n escapa dels edectes meteorològics.


(imatge del meu arxiu fotosub: gòbid descansant sobre la vegetació)

david fluxà, argonauta. http://www.midamazul.blogspot.es/

9 Response to "Efectes del temporal de llevant"

  1. Jaume Deu says:

    Molt interessant reportatge David, endevant i no triguis tant en escriure, que ens agrada les teves explicacions d´aquest desconegut mar !!

    Fel.licitats David, m'ha encantat el teu escrit, ets el nostre "poeta del mar", es un luxe tenirte al blog!!
    Viam quan fem la primera kedada, tinc ganes de tornar a veuros a tots!!!

    Felipe says:

    Gràcies David per apropar-nos aquest món pràcticament desconegut!.

    Viatger says:

    Molt interessant!

    salutacions,
    Viatger

    Lamentablementel nostre mar sols es veu com a una despensa per a uns i un abocador per a altres. Tinc la sensació que sols s´enten la mar com una inmensa pradera blava que te prou espai per malmetre-la sense fer mal al seu ecosistema. Que per una ezscolera, una reordenació de playges o un abocador no pasa res. una pena.

    danigava says:

    Que bonito es el fondo marino lástima de quienes lo contaminan.Me hubiera gustado ver el fondo marino y los rios hace millones de años.Todos bañables ect...

    Moisés says:

    Informació molt interesant. Tenim tot un expert en la mar en tots els sentits. Esperem que no tinguem ara un temporal d'aquests en molt de temps, i es pugui regenerar tot ràpidament, com diu el David.

    argonauta says:

    el luxe per a mí és poder col.laborar amb tots vosaltres i fer que molta gent visiti aquest nou blog. gracies a tots pels comentaris

    Bon escrit calero !

    La veritat,és que el meu germà, que va molt a pescar i a fer uriços,em comentava l´altre dia,que el fons del mar està tot com un desert,es veu tot arrassat i sense senyals de vida!
    És increïble !
    Només una petita anècdota,i és que un treballador que netejava els baixos d´un local de Tamariu,a primera línia de mar,es va trobar un pop mort,al mig de la runa.
    Els que hem anat a pescar,sabem lo bé que s´amaguen els pops, als seus caus,per tant,és fàcil imaginar,la força del temporal per haver arrencat un pop del seu amagatall.

    Salut !