El baròmetre dels peixos
Com ja he dit en altres ocasions, un dels principals motius de per què avui estic amb tots vosaltres compartint informació i i 'farcint-me' de la vostra sabiduria meteorològica, és perque com a pescador i apassionat de les activitats que es realitzen a la mar, necessito està al dia completament quan al temps que farà a la nostra costa.
Tot això em porta a iniciar una sèrie d´articles en aquest benvolgut blog on intentaré mostrar-vos, en la mida que em sigui possible, la conexió important que hi ha entre els peixos i la meteorologia. Avui començarem parlant una mica del baròmetre i la seua incidència directa en la major part de la fauna marina. De la mateixa manera que a terra seca, a la natura exterior, en aquest món que tan coneixeu vosaltres, observeu molt de 'moviment' quan hi ha un canvi sobtat de pressió admosfèrica, la mar, el Blau profund, no és aliena a aquest efectes meteorològics.
Els peixos, com qualsevol altre esser viu, tenen una espècie de 'radar' que els avisa de una entrada de tormenta. De la mateixa que nosaltres consultem la medició del barómetre, ells tenen dins del seu cos un 'medidor natural': la bufeta natatoria. Com tots sabem, la bufeta natatoria és aquesta bossa que porten gairebé tots els peixos (els taurons, per exemple, no la tenen), situada a la caixa toràxica, al ventre i que, tot regulant la quantitat d´aire que hi porten de forma automàtica, els ajuda a 'sustentar-se', a romandre en suspensió entre dues aigües per no 'caure' al fons quan estan descansant o s´aturen. Una cosa semblan a la imitació que va fer l' home quan va inventar els dipòsits de pressió d´aire als submarins per mantenir-se a diferents profunditats, o al que que també imitem els submarinistes quan buidem l´aire del "chaquet" i baixem al fons marí sense aletejar...
És molt conegut entre els pescadors el fet de que cal estar molt al tanto d´aquests canvis admosfèrics. Però val a dir que quan hom és documenta i contrasta opinions, no hi ha consens pel que fa a la reacció exacta dels peixos. Hi ha qui diu que en pressió alta el peix puja i s´apropa a la bora de l´aigua i en pressió baixa l´efecte contrari... en canvi alguns homes de mar diuen lo contrari.
La questiò és que el peix es mou, canvia de constums alimentaris etc... en notar la pressió en el seu barómetre natural: la bufeta natatoria. Val a dir que hi han espècies marines que ho noten més que d´altres, tot va en funció del tamany d´aquest órgan de sustentació. Així és el cas de l' especie que surt a la fotografia, el llobarro, dicentrarchus labrax, de la familia dels serrànids. A la imatge podem veure un grup d´exemplars joves que vaig captar fa uns mesos amb la meva càmera. També us mostro l´enllaç d´un petit video del meu arxiu on podeu veure un llobarro passejant-se just davant meu, d´aquesta forma coneixereu una mica més aquest famòs peix que, com parlarem en propers articles, és molt susceptible als canvis meteorològics. Us recordo que tant la foto com la gravació han estat realitzades en la activitat subaquàtica d´apnea, es a dir, a pulmó lliure.
video submarí: http://www.vimeo.com/1810119
I ara, si em disculpeu, us deixo me,n baix a pescar. Per cert... Com està el baròmetre?
texte, fotografia i video: david fluxà http://www.midamazul.blogspot.es/
Ara estem a 1008 hPa
Donc ha baixat una mica, a veure si els llobarros pujen cap a tu i t´en fas un a la donostiarra, que està de mort. ;)
Aprenem molt amb tu. Gràcies
Perdoneu la brometa, però a partir del segons 35-40 no us començàveu a afogar? A mi ja em faltava l'aire jejeje. Molt bon "reportatge"!!
Per cert, com anècdota, em sembla que no m'equivoco, però crec recordar que llobarro en japonès és Suzuki (si, si com la marca dels cotxes jeje)
ostres, Meteocalonge! aquesta no la sabia!! ja ja!
David, molt bons videos, són uns reportatges molt bons, ara jo crec que quan la pressió està alta és quan els peixos no pujan i quan la pressió esta baixa és quan els peixos pujan, quan la pressió és molt alta, fa baixa el nivell del mar, amb les famoses mimbes de gener, és quan la gent te més malt de cap.
En quan els baròmetres com afectan a la natura, és normal, quan ja la pressió baixa, vol dir que estem o estarem de seguida amb una depressió, que vol dir que ploura o farà vent, i a altres besties no sé, però una bestia com jo et puc asegurar que quan té que baixar la pressió hem comença un mal d´ossos que no en fa falta mirà el baròmetre !!!!!!!!!!!
La natura no para de sorpendrans cada dia, només tens que veura amb aquest més i poc més que portem, de la quantitat de fenòmens meteorologics que han pasat !!!!!!
Beno i que segueixi així, això sí sense fer mal !!!!!
Salutacions
Jaume
Yo hace años también buceaba y la verdad que es muy guapo bucear es como si volaras por encima de las rocas y ver peces al lado tuyo.Donde disfrute fue en Costa Rica buceando en el caribe y bañandome en el Pacifico que de Pacifico poco.Dá respeto y es muy movido.Saludos.
I muy frias las aguas del Pacifico, al menos en la zona que jo lo conozco que és a lo lago de ese inmenso pais, valga la rebundancia de largo, que és Chile, me bañe, però un momento i nada más i en Viña del Mar i Valparaiso, más abajo no lo volvi a intentar.
Jaume
Com sempre un reportatge interessant,calero!
Això és un baròmetre submarí !!
Però ojo amb la bufeta,que pot portar a moltes corredisses!
Salut !
Molt bon reportatge, David, tant pel text com pel video...i com aguantes tanta estona sota l'aigua??? jo als 10 segons ja estaria ofegant-me!!! :-)
P.S.: també et felicito per la banda sonora de la filmació ("On the turning away" de Pink Floyd).
MeteoCalonge: així cada cop que diem "Suzuki" mencionem a un llobarro???
ja,ja,ja!!!
Felipe: val a dir d´aquesta filmació no tota estit sota l´aigua. Ara ja no estic en forma, però quan entrenava moven-me teia una apnea de 2 minuts, mes o menys. i estàtica: uns 3 i mig.
conec gent que aguanta més de 4 minuts.
gràcies pels conmentaris