Onades de fred importants al Bages

Com que s’apropa una onada d’aire fred de primera categoria a Catalunya, vull fer un recordatori de les fredorades més importants i devastadores dels últims anys a la comarca del Bages.

La nevada més recent com tots sabem, va ser la del 8 de març de 2010, però tot i el gruix de neu que va deixar i la continuïtat del fred dels posteriors dies, no va ser una de les fredorades més devastadores, ja que tot va tornar a la normalitat en pocs dies.

En canvi, hem de remuntar 10 anys per trobar una de les onades d’aire fred més considerables dels últims anys. Va ser al 2001, en que l’any s’acomiadava amb una fredorada memorable i rigorosa sobretot a les planes interiors. L’onada de fred va començar el 14 de desembre, quan una imprevista i extensa nevada va caure a Catalunya deixant un gruix de 33 cm de neu a Manresa. Durant disset dies –fins a l’arribada de les pluges- la neu va cobrir el Bages tot creant un paisatge de camps blancs, gel als carrers, aigües glaçades i quietud. El dia de Nadal, l’observatori de l’Escola Universitària Politècnica de Manresa va registrar una temperatura mínima de -12ºC.

L'estany de la Corbatera (Sallent) totalment glaçat durant els dies de la fredorada del desembre del 2001.

L'aqüeducte mediaval de Conangle (Balsareny) per on la Sèquia creua la vall, presentava aquest inusual aspecte amb els caramells de glaç penjant el dia de Nadal del 2001.
Més rigorosa va ser la fredorada del gener del 1985, iniciada amb una nevada a la tarda de la Cavalcada de Reis i que va durar dues setmanes. L’observatori de la UPC, a Manresa, va registrar 9 dies amb mínimes inferiors als -10ºC i una mínima absoluta de -17ºC, com per sortir al carrer. La fredorada del gener del 85 es va deixar sentir sobre la vegetació natural amb la mort d’alguns pins blancs i sobre arbres de conreu com les oliveres.

Gèlida imatge d'una casa del barri Vell de Manresa els dies de la fredorada del gener del 1985.
Més recentment també cal recordar la del 2006. L’últim Cap de setmana del gener va nevar a bona part de Catalunya. Tota l’extensió de la Catalunya central, amb la comarca del Bages inclosa, va quedar coberta de neu. El gruix mitjà de neu al Bages va ser d’un pam. Com a conseqüència del pes de la neu humida acumulada a les branques, els arbres van patir una trencadissa generalitzada arreu de la comarca. La destrossa va ser de gran abast i el nombre d’arbres perjudicats va ser incomptable. Arbres amb el tronc principal trencat, amb branques esqueixades i tombades va ser el resultat del vandalisme meteorològic contra els boscos. El pi blanc va ser el que més malparat en va sortir, en especial allà on els troncs eren més febles per la poca llum o per créixer massa atapeïts. Però tampoc en van sortir indemnes les altres espècies d’arbre. Més escenes del Bages després de la nevada van mostrar alzines velles amb branques esqueixades, arbres de parcs i jardins malmesos i oliveres afectades.
Les nevades són un fenomen poc freqüent al Bages (la mitjana anual de dies de nevada a Manresa és de poc més d’un dia) però la del desembre del famós 1962, amb un gruix de 63 cm a Manresa, ha passat a la història.

La plaça de Sant Domènec, a Manresa, coberta de neu el desembre de 1962.

0 Response to "Onades de fred importants al Bages"