Resum meteorològic Artés 2010 (2)

La segona meitat de l'any ens va portar més tempestes i calamarsades, així com també calorades intenses, però no excepcionals.

JULIOL
La meteorologia també va començar amb ganes al mes de juliol. El dia 4 va caure una tromba d’aigua que va deixar 44 litres acompanyats de calamarsa i tempesta en tant sols una hora. La tranquil·litat meteorològica es va apoderar de tot i fins el dia 23 no va tornar a ploure. Ho va tornar a fer amb ganes. 15 minuts van ser suficient per deixar 8 litres, que també van venir acompanyats de tempesta. Va ser un mes de pocs dies de pluja, però els pocs dies que plovia, ho feia amb ganes, i és que el dia 29 va caure un fort xàfec que va deixar fins a 41 litres en menys d’una hora, amb tempesta. També cal destacar la calor, ja que el dia 8 es va donar la temperatura màxima de l’estiu, amb 37ºC.

AGOST
L’agost va agafar-li el relleu al juliol, doncs el dia 2 ja va caure un fort aiguat. Les fortes ratxes de vent i el potent aparell elèctric van fer més terrorífic aquell xàfec. Aquest mes també va ser força sec, i fins al dia 12 no va tornar a ploure. Una onada de calor va fer que els termòmetres tiressin clarament cap amunt els dies 21 i 22, amb màximes de 36.3ºC i 36.0ºC respectivament. Era dia 23 i la forta calor encara continuava, però començava a remetre; màxima de 35.6ºC. Llavors les temperatures van patir un lleuger descens, però els dies 26 i 27 el sol ja tornava a picar amb ganes, doncs la màxima va arribar als 36.4ºC i 36.1ºC respectivament.

SETEMBRE
Deixant les calors enrere, en aquest mes tornaven a ser les protagonistes les tempestes. El dia 7 en tant sols una tarda van caure uns 63 litres per metre quadrat. La calor també va apretar força ja que la màxima del mes va ser de 33ºC. Quan ja s’apropava l’octubre però, començava a refrescar, ja que el dia 27 vam tindre una mínima de tant sols 6ºC.

OCTUBRE
50 litres per metre quadrat durant la matinada del dia 10, aquesta però, sense tempesta. Les temperatures negatives començaven a reaparèixer i el dia 27 es va registrar una mínima de -1ºC. Va ser un mes normal pel que fa a precipitacions, ja que es van recollir prop de 72 litres.

NOVEMBRE
Poques coses a destacar d’aquest mes. Com a fet destacable, l’onada d’aire fred cap als dies finals, en que van deixar uns dies congelats. Per exemple, el dia 29 es va registrar una temperatura mínima de -5ºC, però és que la màxima no va passar dels 2ºC, amb un dia ennuvolat i humit, per tant doncs, sensació acusada de fred. Pel que fa a precipitacions va ser un mes força sec, ja que només vam recollir 18 litres.

DESEMBRE
El mes més sec de l’any, amb tant sols 13 litres recollits. També el més fred, amb una temperatura mínima de -8ºC registrada el dia 27, justament topant amb uns dies d’anticicló. No cal comentar cap fenomen extrem, perquè no hi ha hagut cap, ni tant sols l’apreciada neu. En definitiva, una mes força avorrit.

Pel que fa al 2011, de moment el comencem amb males prespectives, ja que ni a curt, ni a mig, ni a llarg termini es veuen canvis importants. Així que haurem d'esperar a veure si com a mínim ens plou, que bona falta en fa després d'aquests últims dos mesos bastant secs.

0 Response to "Resum meteorològic Artés 2010 (2)"