Resum de l'any 2010 a l'observatori fabra

Bé, tot just començat el 2011, toca fer balanç de com s'ha comportat el 2010 meteorològicament parlant. Com a introducció podriem dir que l'any ha tingut dues parts ben diferenciades, la primera meitat de l'any ha estat freda i extraordinàreament plujosa i la segona meitat ha estat bastant seca i amb temperatures normals o una mica superiors respecte la mitjana. Anem a veure com s'ha comportat, mes a mes, aquest 2010:

GENER:
El gener s'ha mostrat humit i fred, tot i així la precipitació acumulada no ha estat abundant. Vàrem tindre molts dies grisos i amb precipitació, però el fet de que la pluja mensual amb prou feienes arribés a la mitjana va ser que en els dies de precipitació es va acumular poca quantitat d'aigua. Malgrat tot van caure 62,2 l/m2 (la mitjana es troba entorn els 53l/m2) repartits en 17 dies (2 inapraciables), sent així el segon mes amb més dies de precipitació des de que es tenen dades al observatori (1914).

Pel que fa als registres de temperatura, el gener s'ha caracteritzat per ser mes fred del normal amb una mitjana de 6,6ºC (-1,4ºC de desviació respecte la mitjana), on destaca la mitjana de les mínimes de tan sols 3,8ºC. Això va ser degut gràcies a una important onada d'aire fred a principis-mitjan de mes i una entrada freda a final de mes. La temperatura mínima absoluta va fregar els -3ºC mentres que la màxima absoluta no va arribar als 15ºC. Com a consequència de l'ambient fred es va arribar a comptabilitzar 4 dies de neu (dia 7, dia 8, dia 27 i dia 31, totes elles minses o inapreciables)

FEBRER:
El febrer, seguint la linea del gener, també s'ha comportar més fred i plujós de l'habitual, trencant així les estadístiques que diuen que és el segon mes menys plujos de l'any i agafant cos a la dita "El Febrer és molt traïdor, borrascós i gelador.". I es que no hi ha per a menys, ja que la temperatura mitjana es va situar en 8ºC (-1ºC de desviació de la mitjana), gràcies a una important onada d'aire fred bastant duradera, que va arribar a situar els termomtres fins a -2,7ºC. La màxima absoluta, ja sigui perquè el sol està més alt o ja sigui per el vent de ponent, es va enfilar fins gairabé 18ºC a finals de mes.

Les precipitacions van ser abundants i generoses, amb una acumulació mensual de gairabé 100 l/m2 (96,1), unes tres vegades del que cau habitualment, repartides en 13 dies (2 inapreciables). Tot aquest ambient humit i fred fa pensar que la neu ha fet acte de presència, i si, efectivament. S'han registrat 3 dies de neu (el dia 1, la nevada que havia començat el dia 31 de gener, el dia 13 i 14, amb una barreja de neu rodona i neu, totes elles minses). També es va registrar el primer dia de tempesta (dia 19)

Imatge extreta del web fabra.cat, on es veu una mica de neu el dia 14

MARÇ:
Podriem dir moltes coses sobre el març. Sempre s'ha caraceritzat per ser un més explosiu, degut a que el sol escalfa molt, pero encara poden arribar entrades contundents d'aire fred. Deu ni dó si n'ha sigut de contundent la entrada freda que va entrar el dia 7 per la tarda. El significat "històric" s'ha perdut al llarg dels anys, ara considerem d'històric moltes coses quan realment no ho son, però el que va passar en aquell famós dilluns dia 8, allò, si que va ser històric, per el simple fet que a la barceloneta s'hi van acumular 6 cm de neu en ple dia 8 de març, 10 cm als barris per sobre els 100 msnm i per el simple fet de que poques vegades (per no dir gairabé mai) es pot arribar a veure una intensitat de nevada tan elevada amb llamps, trons i un vent huracanat com ho vam viure a bcn. Aquest episodi és, sens dubte, el més destacat de tot el 2010.

Pel que fa als registres, el març s'ha comportat, "per variar" més fred i més plujos de l'habitual, seguint l'exemple dels seus mestres. 76,6 L/m2 és la quantitat mensual de precipitació, on destaca els gairabé 40 del dia 8 (a bcn ciutat es van superar els 40), repartits en 8 dies (1 inap.)

Termològicament el març ha tingut una mitjana de 9,6ºC (-1,1ºC de desviacio respecte la mitjana), amb un mínim absolut de -2,2ºC (la terçera mínima més baixa en un més de març) i la màxima absoluta, igual que el febrer, es va donar a finals de mes, gràcies al ponent, amb 19,3ºC
Pel que fa als dies de neu, el març n'ha tingut 2, la nevada del dia 8 (entre 16-20 cm, amb congestes de 45 cm) i un altre nevada, aquesta inapreciable, el dia 10.

Imatge de collserola el dia 9 al matí, un matí inolvidable

ABRIL:
La priavera va exclatar, literalment, en aquest mes (sobretot pel paissatge). Desprès d'un cru hivern, l'abril se'ns va presentar mes càlid del normal i amb poqueta pluja. 23,4 L/m2 són el que vam recollir en aquell més, quan habitualment es recullen poc més de 50 mm. Però aquestes dades no són prou explicites com per definir el més, ja que s'ha recollit pluja cada 2 dies (la majoria plujims inapreciables, això si). Destaca la tempesta primaveral del dia 4 que va deixar més de 20 l/m2 a la ciutat i gairabé 20 a l'observaori fabra.


Pel que fa a temperatures, l'abril ha tingut una mitjana de 14,1ºC (+1,7ºC respecte la mitjana), amb una primera meitat fresqueta, però amb l'altre segona meitat (com en el febrer i el març) més càlida. El mínim mensual van ser els 6,5ºC que van enregis
trar-se el dia 12 i el màxim de 24ºC el dia 28, unes temperatures clarament contrastades amb les del mar, la qual cosa provocava boires costaneres.

Imatge extreta del web fabra.cat, la tempesta del dia 4 entrant per el NE de la ciutat

MAIG:
"Pel Maig, cada dia un raig" i en aquest 2010 aquesta dita no ha defraudat, al menys en la primera meitat i es que igual que ens els 3 mesos anteriors, el maig ha tingut dues cares ben diferenciades, una primera meitat freda i humida, i un altre meitat mes càlida i seca. El maig 2010 el podriem definir com a molt plujós (el mes més plujós del 2010) i lleugerament més fred de l'habitual.

La pluja ha acompanyat gairabé cada dia en la primera meitat, destaca el temporal de plujes abundant entre els dies 2 i 4, deixant gairabé 100 l/m2. Dia si, dia també ha anat plovent, fins el dia 15. A partir d'aquí no va ploure cap dia més. La quantitat de pluja acumulada, 154,7 L/m2, situen aquest març com el quart maig més plujos des de que es tenen dades.

Pel que fa a temperatures, el març anava llençat a ser molt més fred de l'habitual, ja que fins el dia 19 pràcticament no s'havien superat els 20ºC (exepcte els dies 9, 10 i 11), però a partir del dia 20 els vents del SW es van encarregar a fer que aquest maig tingués una mitjana de 15,4ºC (-o,6 respecte la mitjana). Destaca la temperatura prou baixa que es va registrar el dia 4 amb 5ºC i nevades a la serralada prelitoral. La màxima del mes va ser de 26,6ºC l'últim dia


JUNY:
Ja entrat en l'estiu meteorologic, el més de juny s'ha comportant lleugerament més càlid de l'habitual i pel que fa a plujes una mica inferior. Però les dades no són prou representatives i el motiu és el mateix que els dels 4 mesos anteriors. Una primera meitat fresca i humida (les maximes gairabé no pujaven dels 25ºC cap dia) i una segona meitat amb sol, calor i molta xafogor. Destaquen les plujes entre els dies 9 i 11 i la temperatura "baixa" en el dia més llarg de l'any, amb tan sols 11,2ºC (dia 21). L'estiu no volia acabar de mostrar-se. Però com si d'un "dragon kan" es tractés, les temperatures van pujar de manera contundent a partir de St. Joan fins deixar la màxima menusal el dia 29 amb 31,5ºC. començava el que seria un dur estiu. La mitjana de temperatures va ser de 20,3ºC (+0,6ºC rspecte la mitjana).
A partir d'aquí comença l'altre cara diferenciada d'aquest 2010.

Pel que fa a plujes, com hem comentat aquestes s'han presentat en la primera meitat, deixant uns valors mensuals de 35,7 l/m2, una mica menys de la mitjana (42,8).

JULIOL:
la dita "Pel Juliol, beure, suar i la fresca buscar" no ha estat una exepció en un mes díficil de suportar, ja que ha estat marcadament més càlid de l'habitual i amb poqueta pluja. Del dia 1 al dia 23 el temps ha estat d'allò més monòton. Temperatures dia si, dia també superiors als 30ºC amb un màxim de 34,2ºC el dia 11 i acompanyat amb humitat, la qual cosa feia que la xafogor fós gairabé insoportable. Només els últims dies de mes amb 2 dies de pluja que van deixar els 13 L/m2 del juliol van donar un respir a un estiu que portava tota la seva ràbia a sobre. El mínim mensual es va donar en aquests últims dies amb uns agradables 17,3ºC el dia 24.

Imatge extreta de fabra.cat, on es veu els cumuls que van deixar la poca pluja del juliol, el dia 30.

AGOST:
A diferència del Juliol, els primers dies d'agost van presentar-se força inestables i sobretot, frescos, amb una mínima el dia 14 de 14,6ºC (mínima mensual), un respir considerable tenint en compte tot el que s'havia viscut al juliol. Les tempestes sovintejaven els primers 20 dies d'agost, ja sigui en la llunyania o sobre els nostres caps, deixant una quantitat de precipitació de 24,5 L/m2. Aquest respir que ens otorgava l'estiu va acabar-se a partir del dia 20, on encetariem un altre periode prou càlid, amb màximes que ja superaven de nou amb escreix els 30ºC. El punt culminant, i alhora definitiu d'aquesta nova onada de calor va tenir com a data l'històric dia 27. Un ponent super reescalfat va arribar a situar el mercuri fins a gairabé 38ºC, tot i que no va arribar als gairabé 40ºC, rècord de l'observatori, aquesta temperatura és la quarta més alta des de que es tenen dades. En alguns barris baixos de bcn el mercuri va superar el rècord. 1 hora més tard la temperatura va baixar de manera considerable fins els 25ºC, i aqui van acabar les calorades. Aquest fenomen va ser el més destacat de l'estiu

Així doncs podriem qualificar l'agost com més calid de l'habitual amb una mitjana de 24,3ºC (+1,1ºC de desviació respecte la mitjana) i sec.

SETEMBRE:
El mes de Setembre s'ha presentat força mogut meteorologicament parlant, amb dues parts diferenciades. En el conjunt del mes, podriem qualificar al setembre com més càlid de l'habitual (+0,8ºC de desviació de la mitjana) i plujós, amb gairabé 100 L/m2 de pluja mensual. La primera quinzena del mes s'ha presentat estiuenca amb alguns dies de molta calor (31,2ºC el dia 12, màxim menusal), amb un únic dia de pluja, l'ambient tan xafogos feia pensar a mes d'un que finalment això acabaria explotan. Deu ni do si va explotar. Un molt brusc canvi de temps el dia 16 fa baixar les temperatures més de 10ºC en tan sols 3 dies i el més destacable, acompanyat d'una bona regada. Cauen més de 70 L/m2 en tan sols 1 dia. El temps es torna totalment tardorenc, amb màximes entre els 20 i els 25ºC. Destaca la màxima de tan sols 17,3ºC el dia 18. Els seguents dies es presentarn amb inestabilitat i amb temperatures baixes fins el final (mínim menusal de 11,1ºC el dia 27).

El total de precipitació ha estat de 95,5 L/m2 i la mitjana de temperatures de 20,9ºC

OCTUBRE:
L'octubre 2010 ha estat com ha de ser un octubre. Transicio entre el temps de setembre al principi i el temps de novembre al final. Els primers 10 dies s'han presentat suaus, amb temperatures com deiem de setembre i sense pluja, la màxima absoluta es va presentar precisament aquests dies amb 25,4ºC el dia 6 però la tardor mediterrània es caracteritza per portar canvis de temps en forma de baixades de temepratures i molta inestabilitat degut a que encara el mar està calent i per dalt l'atmosfera es refreda. El famós "llevant" s'encarregava entre els dies 9 i 13 de portar gairabé la pluja mensual amb 91,5 L/m2 i acompnyat amb una clara baixada de temperatures. Els dies posteriors al 13, els temps va continuar fred, pero ja sense inestabilitat. Destaca la mínima baixa del dia 19 amb 5,8ºC i la mínima mensual del dia 26 amb tan sols 5,3ºC amb temperatura de sensacio de -7ºC degut al vent (teniem ambient de novembre). El mes l'acabavem amb una mica de pluja.

Així doncs, podem considerar aquest octubre com a normal, tant en precipitacions com en temperatures, amb una mitjana de 16,2ºC (+0,3 de desviació) i 91,5 L/m2

NOVEMBRE:
Ja igual que en l'octubre i el setembre, el novembre ha presentat dues cares, una primera meitat molt seca i càlida i l'altre meitat molt més freda i una mica més humida, d'altre banda cosa habitual, ja que és un més intermedi entre la tardor i l'hivern. Així doncs el novembre el començavem amb una clara recuperació de temperatures fins arribar al màxim mensual de 23,2ºC el dia 6. Aquest ambient va continuir semblant fins el dia 15 (amb una pausa d'ambient fred), on a partir de llavors una injecció freda va fer baixar progressivament els termometres. Les primeres plujes es van fer pregar, però van arribar entre els dies 17 i 21 amb alguns pocs litrets. Les temperatures van tocar fons a finals de mes amb tan sols 2,4ºC el dia 26. Destaca l'ambient fred del dia 29, coincidint amb el "clàssic" amb una màxima de només 6,9ºC i dèbils precipitacions (coincidint amb el partit). L'últim dia de mes treu les "castanyes del foc" a un mes que semblava que anava de cap a ser extremadament sec i finalment plou 7 litrets molt benvinguts.

Així doncs podem considerar el novembre coma normal amb una mitjana de 11ºC (-0,3ºC de desviació) i sec amb tan sols 14,5 l/m2, sent així el mes més sec de tot l'any 2010

DESEMBRE:
Una muntanya russa és el que ha sigut aquest desembre en quant a temperatures. El començavem amb temperatures prou baixes (properes als 0ºC) per pujar de manera dràstica (degut al ponent) a partir del dia 4 fins arribar al màxim mensual 4 dies després amb gairabé 20ºC (19,5) i mínimes de 15ºC. Una nova baixada de temperatures fa portar els termometres un altre cop a la banda baixa, deixant les temperatures per primer cop sota zero en l'hivern que tot just acabavem d'encetar (-1,1ºC al dia 16). Les temperatures pujen de nou, coincidint amb la primera tongada de plujes important. El dia mes fred va ser el 26 on un NOVA entrada freda va fer portar els termometres a la banda baixa amb una mínima de -1,3ºC i una màxima de 6,4ºC. Posterioremnt les tempertures es van normalitzar i varem acabar el mes tal com ha sigut tot el 2010, amb pluja.

Aquesta disbauxa de temperatures curiosament va clavar bastant la mitjana de temperatures des de que es tenen dades (mitjana de 8,5ºC, -0,4ºC de desviació) i amb 32,8 L/m2, la meitat de la mitjana.
Imatge extreta del web fabra.cat, on es veuen els bassals gelats el dia 26

RESUM EN DADES:

-temperatura mitjana 2010: 15,05ºC (+0,18ºC de desviació)
-Pluja acumulada: 720 L/m2 (mitjana aprox. 640)
-Dies de neu: 9 dies
-Temperatura màxima: 37,9ºC (27-8-2010)
-Temperatura mínima: -2,9ºC (10-1-2010)

Agraiments: a la web www.fabra.cat per facilitarme dades i fotografies


0 Response to "Resum de l'any 2010 a l'observatori fabra"