Resum meteorològic Artés 2010 (1)

Ha sigut un any amb fenòmens variats; onades de calor, de fred, nevades, grans episodis de pluja, entre molts altres. Tot i així, per sort no hem d’explicar cap gran desastre per culpa de la meteorologia, doncs en aquest sentit s’ha comportat prou bé.

GENER
Vam començar l’any amb un temporal de vent, menys fort que el que vam patir el 24 de gener de 2009, però destacable. La direcció del vent era de ponent, amb una sensació de fredor acusada. Es van registrar ratxes màximes de vent de fins a 60km/h, sembla una registre molt normal, però els de la Catalunya central estem poc acostumats al vent. La primera onada de fred va arribar pel voltant del dia de Reis, en que tot i que va nevar a cotes mitges de l’interior, aquí no va arribar ha caure res, o com a molt algun floc de neu barrejat entre l’aigua. Va ser el dia 8 que vam veure algun floc testimonial i molt petit, però durant forces hores, evidentment no va quallar. Com ha fet destacable d’aquesta mateixa onada d’aire fred, van ser els registres que es van donar el dia 10, amb una temperatura mínima gèlida, de -6ºC i una màxima de tant sols 3ºC, molt poca oscil·lació tèrmica. Aleshores varem tindre uns dies de pocs fenòmens interessants i, per destacar alguna cosa, hem de remuntar al dia 27. La situació que teníem era de cel bàsicament serè, però amb vent fred de gregal i una mica humit. Va ser tot just al matí, entre les 8 i les 9, quan la temperatura encara era molt freda, en que es van formar algunes nuvolades i van deixar un ruixat de neu d’una durada de 10 minuts que va emblanquinar lleugerament alguns objectes, com vehicles, baranes, herbes, etc. Evidentment no es podia comptabilitzar per centímetres de neu caiguda.

FEBRER
El mes va començar amb tres dies seguits amb un temps anticiclònic, amb temperatures mínimes àmpliament negatives. Va ser el dia 4 en que la situació va canviar. Ens van arribar una pertorbació del sud-oest amb vents més càlids portant-nos pluja durant tot el dia. Després d’una pausa pel que fa a la precipitació, el dia 8 i 9 torna a ploure amb ganes. 28 hores seguides de pluja, amb una acumulació total de 21 litres. L’11 de febrer el temps va moure les peces. Entrada d’aire fred amb vent fort (ratxes de fins a 60km/h), i una mínima de -6ºC, i una màxima de tant sols 3ºC. Situació semblant a la del 10 de gener. L’onada de fred va tindre continuació fins al dia 15, amb una temperatura mínima de -7ºC en l’episodi de fred. En canvi, a partir del 15 i fins al dia 28, varem tindre un temps tranquil, amb unes temperatures molt suaus amb un pic màxim de 18ºC.

MARÇ
El dia 3 de març ens va afectar el llevant, portant nuvolositat abundant i pluja continuada durant tota la jornada. A partir del dia 7 ens entra una onada de fred. Va durar 5 dies, fins al 12. Com a fet destacable d’aquest episodi de fred, cal anunciar la famosa nevada del dia 8 de març. Van haver-hi acumulacions de fins a 25cm en alguns punts del municipi, tot i que en alguns llocs l’acumulació era més abundant a causa del vent. La durada de la precipitació en forma de neu va ser de menys de 12 hores. El dies 26 i 27 nova situació de ventades de component oest, amb cops màxims de 40 a 50km/h. La situació es repeteix el dia 30, amb ratxes de 50 a 60km/h.

ABRIL
L’abril va començar amb moviment. El dia 4 ja vam tindre la primera situació de ruixats forts. Va ser en dos tongades, una durant la matinada i l’altra a la tarda, amb algun llamp despistat. El dia següent, es registra una temperatura mínima de tant sols 0ºC, sent a la primavera és un valor més aviat baix. La calamarsada no va aparèixer fins al dia 26. No va ser tant forta com la del 24 de maig de 2008, en que es van acumular fins a 3cm de calamarsa, si no que va anar acompanyat de precipitació líquida i tempesta.

MAIG
El mes es va iniciar amb moviment. Els primers 4 dies va estar plovent intermitentment, amb una registre de 82 litres. Així doncs, vam començar la pluviometria del maig amb bon peu. El 12 de maig ens va caure una forta tempesta a la tarda acompanyada de calamarsa, amb 17 litres caiguts. El dia següent es va tornar a repetir. A la tarda va caure un xàfec acompanyat de petits grans de calamarsa i va deixar 4 litres. A la nit va ser quan es va presentar una nova tempesta, aquesta va deixar 5 litres més, en total 9. El dia 15 una tempesta no va ser la protagonista, si no l’entrada d’aires més freds. L’episodi va fer baixar la temperatura fins als 2ºC de mínima.

JUNY
L’únic fet destacable d’aquest mes va ser la caiguda de fins a 47 litres per metre quadrat en tant sols 24 hores, el dia 14. No va ser un mes de grans fenòmens meteorològics, ni grans calorades ni fredorades importants.

Continuarà, amb la segona meitat de l'any.

0 Response to "Resum meteorològic Artés 2010 (1)"