En un maig plujós... la calamarsada no va faltar

El dia 24 de maig de 2008, és a dir, fa poc més d’un any, va caure una intensa calamarsada a Artés.

El matí va despertar amb un cel mig mig, és a dir, que no sàvies si plouria o faria sol, però tots els dubtes que teníem van acabar a partir de mig-matí, ja que la convecció va despertar com si res i les nuvolades cada vegada es feien més potents. Les tempestes es van iniciar a la zona de l’Alt Camp, Conca de Barberà i Baix Camp que deixaven entre 30 i 50 litres en poc més d’una hora. Posteriorment van aparèixer tempestes severes a la zona de l’Alt Penedès, Anoia i Bages amb aiguats molt importants. Els ruixats es dirigien de sud-oest a nord-est.

Tornant al meu municipi, Artés, es va tirar tot el migdia amb ruixats intensos, intermitents i de poca durada deixant entre 5 i 7 litres. Vaig disfrutar com un boig, ja que des de casa es podien observar com arribaven les cortines de pluja i darrerament se’t tiraven a sobre deixant un visibilitat molt reduïda. Era prop d’un quart d’una que, després d’un parèntesi amb un mica de sol, s’apropava una gran nuvolada ben fosca i amb potent aparell elèctric. Consultant els radars, ja vaig avisar als meus pares que ja podien tancar els cotxes al garatge.



Imatge del radar del SMC a les 13:12 (11:12 UTC) on es pot veure com un nucli ben roig al sud-oest del Bages anava penetrant cap a l’interior de la comarca fins a arribar aquí, amb colors encara més foscos quan va arribar al centre de la vila.

Dit i fet, calamarsada al canto i amb avis previ, els meus pares van quedar molt contents amb mi ja que van evitar problemes.

En menys de 5 minuts es van acumular fins a 25 litres per metre quadrat. Els carrers que feien pendent eren com rieres plenes de gel i al capdavall d’alguns carrers es van acumular grans muntanyes. A causa d’aquest fenomen van haver-hi alguns problemes al centre del poble; molts cotxes van quedar atrapats dins de més dos pams de gel / va caure un fals sostre de la sala 2 de gener (sala de balls) per l’acumulació d’aigua / moltes vinyes dels vorals d’Artés van quedar totalment destrossades / la carpa d’una terrassa d’un bar va caure malauradament per una forta ventada... en definitiva, no va portar gaires afavoriments.

A continuació, podreu veure algunes fotografies de les causes de la calamarsada que va recollir un dels fotògrafs del municipi (Ramón Creus) de Cal Tuta.


Gran muntanya de gel acumulada al capdabaix del carrer Raval.




Cotxes atrapats en grans quantitats de calamarsa.


Carpa d'un bar destrossada per culpa d'una forta ventada.

I ara veiem des d’un principi el que va passar, amb un recull d’algunes fotos que vaig fer.


Visibilitat totalment reduïda a causa de la tamborinada, realment espectacular.


Acumulació important en les plantes i parts de la terrassa.


El pati, va quedar impracticable sense un calçat adecuat.


Carrer a la seva totalitat emblinquinat i els veïns s'afanyaven a treure el gel dels costats de casa perquè no els hi entrés l'aigua a les vivendes.


Carretera de Prats que va quedar plena de gel i d'aigua, però els conductors no tenien gaires problemes a l'hora de passar amb els vehicles.


Els horts van quedar com menys ho desitjarien els pagesos.

I finalment, ús deixo amb un vídeo que va poder fer un vídeoaficionat des de casa seva on podem veure que en menys de 2 minuts el terra de la terrassa queda totalment emblanquinat.



Al final de la jornada es van recollir 30,2 litres, no és una gran quantitat, però vaig quedar molt satisfet dels diversos fenòmens que vaig poder disfrutar.

0 Response to "En un maig plujós... la calamarsada no va faltar"