Montjuïc: Morrot, Espai Natural.

El Morrot, es la zona de la muntanya que dona al mar en forma de penya-segats i que, tot i estar marginada pels ciutadans, te un gràn valor biològic, geològic i arqueològic. Pot ser aquesta zona, en pocs anys, canviarà substancialment. L'ajuntament de Barcelona ha engegat un procès per protegir aquesta part de la ciutat, que en breu, es veurà afectada per les obres de reorganització del trànsit entre Colom i la Zona Franca.


Foto: El Punt


El valor biològic resideix en que es un enclau de descans per a les aus migratòries, a part de les residents, entre les que podem trobar una colònia de xoriguers i la presencia de especies rares com la gralla, el mussol comú i una parella reproductora de falcons pelegríns.
El Morrot ès un lloc de caça per aquestes aus, rapinyaires moltes i tambè hi ha presencia de ratpenats.
El valor geològic el tenim a la vista, el gran penya-segat, que forma part del sky-line de la ciutat, es una sèrie sedimentaria del Micè marí, única a Catalunya.
Arqueològicament parlant, poseeix el cementiri jueu mes important de la mediterrania occidental, actualment cobert desprès de les cates arqueològiques.
Antigament, al seu peu, hi havia una platja de sorra on va ser el primer port de Barcelona, avui es terreny guanyat al mar.
La meva apreciació, es que si el reordenament del trànsit es fa amb cura, l'ampliació del port permeteix liberar a aquesta zona de les penuries a les que el port comercial la tè sotmesa i esdevé port turístic, tindrem un lloc nou a la ciutat que sería ùnic. Un Parc Natural al centre de la ciutat. No mes cal esperar que la construcció de 10.000 vivendes que alguns volen fer al port, no acabi per fer desapareixer la seva imponent imatge, si es que s'arriben a fer.



Al solars que hi ha actualment al costat del cementiri, es preveu la construcció d'un jardí. Es una bona manera de recuperar per Barcelona un lloc negre a la seva història, que ha sigut maltractat i ha sigut escenari dels episodis mes tristos de la nostra història.

0 Response to "Montjuïc: Morrot, Espai Natural."