LES ESTEL.LES DE CONDENSACIÓ


Moltes vegades hem sentit que el fet de veure al cel, ben marcades, les traces blanques que deixen els avions, és sinònim de que hi ha inestabilitat en alçada i que molt probablement veurem ploure en un moment o altra del dia.

Bé, això no és cert del tot i intentaré fer-ne una petita explicació.

Els avions, com a consequència de la combustió del querosè, lliberen vapor d’aigua. Aquest vapor d’aigua, en determinades condicions de temperatura, presió i també segons els índex d’humitat i els vents, es condensa ràpidament, formant aquestes estel.les de condensació que son com núvols de tipus cirriforme.

Les condicions ideals per tal que les estel.les de condensació persisteixin força temps al cel, son que les humitats en l’alçada per on passa l’avió siguin elevades. És necessari que els vents siguin uniformes i no molt forts. També fà falta força fred en alçada.
Podríem dir que és un fenòmen comparable al que es produeix quan en un dia fred d’hivern, treiem fum per la boca.

Per regla general, aquestes estel.les no es formen a la part capdavantera de vaguades ni dorsals molt marcades. Més aviat els son propícies per la seva formació, les àmplies vaguades i les àmplies dorsals.

Així donç, no sempre l’aparició d’aquestes traces al cel son sinònim de que ha de ploure, ja que inclús poden fer presència amb temps anticiclònic. En tot cas, indiquen que en la parcel.la d’aire per la que passa l’avió, es donen les condicions necessàries per la formació de núvols.

0 Response to "LES ESTEL.LES DE CONDENSACIÓ"