Les nevades dels últims 10 anys a horta.

Malgrat que sembli mentira, a Barcelona neva "força" vegades, gairebé cada vegada a l'any, o al menys això és el que mostra les següents dades. He fet un resum de les últimes nevades al barri d'horta des del 1999.

-21/10/1999: La primera va sorprendre tan com per la seva intensitat, com per les seves dates, ja que no és gaire habitual veure nevar en plena tardor (mai millor dit, perquè tot just faltava un any per entrar a l'hivern). Probablament aquesta nevada, junt amb les tempestes, és el que em va fer entrar en "passió" per la meteorologia i només tenia 6 anys.
Aquell matí del Diumenge 21 es presentava fred i ennuvolat i allà cap a les 11:00 del matí va començar a nevar amb molta intensitat sobre la ciutat de Barcelona, tampoc es que va durar gaire, però en les 2/3 horetes que va nevar va deixar gruixos importants de neu... la següent imatge és prou significativa, i encara va nevar més estona des de la fotografia:

-25/1/2000: A primeres hores del matí, a gran part de Barcelona plovia, però amb fred. A la part alta de barcelona (de la vall d'hebron cap a munt) ja nevava i per la ràdio anunciaven que collserola estava blanca. Allá cap a les 10 del matí l'aire fred es va desplomar, ja que portava tot el matí plovent amb intensitat, i es van començar a veure els primers flocs de neu, grans, entre la pluja i la nevada va durar fins les 12:30 hores més o menys. Va nevar a barcelona dels 70 mts d'alçada cap amunt.

-14/12/2001: Juntament amb la del 1999, la nevada més important dels últims 10 anys a Barcelona. Va començar a nevar cap a les 10:30 fins les 16:30, una nevada més haviat feble i malgrat nevar casi 4 hores seguides no va quallar, o si ho va fer va ser molt poc. Llavors, cap a les 20:00 hores va tornar a nevar, però aquest cop intensament i com a l'any 1999 va quallar bastant i a apart de quallar als cotxes (lo habitual) va fins i tot quallar a les boreres i fins i tot asfalt on menys cotxes passaven. Va ser una llàstima ja que a mitjanit, l'aire fred s'anava enretirant i la cota de neu pujant i de neu va començar a caure aiguaneu i posteriorment pluja, que va desfer la majoria de neu quallada. Al matí següent una panormica increible de la serralada de collserola molt blanca... a horta (90 mts) quedaven alguns "rastres" de neu als cotxes. De 150 metres cap amunt es va conservar molta neu. A catalunya central va caure la nevada del segle i molt punts van acumular de 50 a 1 metres de neu, nevada que tmbé podria haver estat històrica a barcelona si no hagués plogut.

-Gener/principis de febrer 2003: Aquesta nevada es poc coneguda, perquè poca imformació he trobat sobre ella, pero del que si m'enrecordo es que vaig despertar-me per anar al colegi a les 8 del matí i alguns cotxes tenien per sobre "restes" de neu (molt poc, sobretot es veia en els cotxes que baixaven de la muntanya) i es veia tota la serralada de collserola blanca.

-29/2/2004: Aquell dia bixest del 2004 es va presentar amb una glopada freda important i malgrat fer sol durant bona part del dia, feia fred i alla cap a les 17:00 hores va nevar i ho va començar fent amb 5/6ºC!! va nevar a tota barcelona, pero no va quallar, exepte al tibidabo i collserola que van quedar ben enferinats. Com a curiositat, en aquest dia he vist la temperatura a 5o0 hpa més baixa... -40ºC!! no m'extranya que encara que estiguessim a 6ºC nevés (logicament amb el pass dels minuts la temperatura es va desplomar fins arribar a 1/2ºC).

-28/2/2005: Tot just un any després de la nevada del 2004 va toranr a nevar des de la matinada fins les 12 del matí. Va quallar tot el que són els cotxes, taulades, plantes, etc. A la part baixa de la ciutat no va quallar.

-28/1/2006: Això pràcticament no ho podem considerar nevada a horta, ho tindriem que considerar aiguaneu, pero bé, el diccionari defineix nevada a allo que vegis que caigui un floc de neu, encara que sigui un i barrejat amb aigua. Comentar que pràcticament tot va ser pluja, però alla cap al mitjmatí entre la pluja es van veure alguns flocs, pero res, va durar una estona i no va passar d'aiguaneu. Tot al contrari de collserola, ja que va caure un bon paquet de mitja muntanya cap a munt (15 centimetres).

- 6-7/1/2009: Després d'uns anys sense veure l'or blanc, el dia de reis del 2009 va retornar, encara que poc, tenint en compte que vam estar 4 anys sense veure neu (la del 2006 no conta).
Va ploure tot el migdia i tarda, però alla cap a les 21 hores es van veure els primers flocs a horta entre la aigua... a les 22:00 ja era tot neu, encara que els flocs eren petits i apenes quallava (potser algun intent, però mai va acabar de quallar del tot) i va nevar fins les 0:45 més o menys.
al matí seguent tot colserola enfarinada.
La següent imatge mostra el que va "quallar" a horta el dia 6-7:

0 Response to "Les nevades dels últims 10 anys a horta."