SEQUERA O IRREGULARITAT?




Darrerament, després de molts i molts dies de manca de precipitacions i temperatures elevades a molts indrets de Catalunya, ha sorgit un debat en el qual, uns afirmen que hem entrat en periode de sequera i d’altres, entre els quals m’hi trobo jo mateix, pensem que és un d’aquells episodis d’irregularitat pluviomètrica a que tan acostumats ens té el nostre estimat clima mediterrani.

De fet, és cert que hi ha hagut manca de precipitacions a molts indrets del País, però també és cert, que aquest estiu s’ha mostrat força generós en activitat tempestuosa, justament en els indrets on més necessari és que plogui per tal que s’omplin els embassaments o com a mínim, perque es mantinguin en nivells òptims.

Us mostro aquestes dues gràfiques extretes de l’agència Catalana de l’aigua. En elles podem veure per una banda, que pel que fà a les conques internes gairebé tots els embassaments estan per sobre del nivell de les mateixes dates de l’any passat i no només això, sinó que a més estan per sobre de la mitjana dels darres 5 i 10 anys.

La excepció clara és el pantà de La Baells, que tot i estar per sobre de la mitjana dels darrers 5 i 10 anys, si que és cert que baixa descaradament respecte els nivells de l’any passat, però té una explicació i és que l’any passat, les tempestes estiuenques van ser extraordinàriament generoses en aquella zona i en canvi aquest any, tot i que s’hi han presentat, no han estat ni de bon tròs com en d’altres comarques.

I pel que fà als embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, es mantenen gairebé tots a nivells molt semblants als de l’any passat a excepció de Camarasa que baixa de manera destacable.

Resumint, que no sembla que ens trobem davant el típic episodi de sequera que de vegades sòl patir el nostre País. Que sí que fa falta que plogui a moltes zones del País per tal de remullar el terra i aliviar als pobres arbres i plantes que estan patint de valent i que hem de tenir esperances en aquesta tardor que de moment a dia d’avui ja ens ha portat una bona refrescadeta i que segurament tard o d’hora ens portarà les ansiades pluges.




0 Response to "SEQUERA O IRREGULARITAT?"