Un estiu de rècords- resum estiu 2009

Sortiem d'un hivern fred i plujós, seguit per una primavera normal en quan a plujes i temperatures, però va ser arribar a l'estiu i passar-ho realment malament, de fet, l'estiu meteorològic va arribar a la setmana del 15 de juny. Aquells dies les màximes es van enfilar fins als 30.9ºC el dia 19 i la mínima no va baixar dels 23ºC. Va ser una nit difícil d'aguantar perquè pocs dies abans les mínimes eren fresquetes (17ºC constants). A partir d'aquells dies ja les mínimes dificilment baixaven dels 20ºC i teniem constanment mínimes tropicals.
A més, feia dies que no plovia amb ganes i això es notava als boscos i tot plegat anava configurant un possible estiu amb incendis que podien ser greus. Per acabar de rematar, vam acabar el juny amb una calorada i l'últim dia es van assolir els 31.9ºC, màxima del més. Resultat? un més amb molt poca pluja (tan sols 5.5 mm) i temperatures entre 1.5ºC i 2ºC més altes del normal.

El juliol va ser un més una mica extrany, amb molts alts i baixos: el vam començar amb la continuacio de la primera onada de calor de finals de juny, i ja al primer dia la mínima va ser de 24.2ºC i la maxima de 33ºC. Els 3 dies següents tambe van ser molt càlids, però ja la cosa s'anava normalitzant... fins al dia 9, en que plujes generals i abundants van afectar el litoral i pre-litoral central, amb registres de precipitació de més de 40 mm a molts barris de la ciutat de barcelona. Eran unes plujes que anaven molt bé per els boscos, però mlauradament no van caure a tot el territori i la part sud de catalunya anava acumulant sequera i més sequera.Aquell dia 9 també es va caracteritzr per les baixes temperaures, amb tan sols 18.8ºC a les 14:30 ... la màxima no va superarar els 23ºC (la segona màxima més baixa de l'estiu). Un altre canvi també més o menys important va arribar al dia 17, si més no com a baixades de temperatures (17.2ºC de mínima el dia 18 i 17.9ºC el dia 19, bastant fresc observant que es juliol).
Però aquella refrescada, amb nevades al pirineu a cotes de tan sols 2000 metres, era l'últim sospir de l'estiu en un molt llarg temps, ja que la setmana del 20 va començar el malson de l'estiu 2009... temperatures cada vegada pujant fins arribar al històric dia 23 amb una màxima de 37.9ºC a horta i fregant els 39ºC al raval, rècord de l'observatori, i tot "gràcies" a una ponentada.
A l'extrem sud de catalunya els incedis es van disparar i horta de sant joan va viure un dels pitjors incendis.
Els dies finals de més continuaven sent molt càlids, fregant casi sempre els 30ºC, o superant-los.
El juliol pluviometricament es va presentar com a lleugerament plujós, però clar, la majoria de pluja va caure en tan sols 1 dia i en quant a temperatures va ser més càlid del normal

En arribar a l'agost molta gent pensava que les calorades més fortes havien passat, però poc sabien que en acabar el més, l'agost 2009 es convertiria en el segon més d'agost més càlid de la història... si bé, no vam tindre temperatures rècord (exepte algun dia al pre-litoral), pero si que van ser continuades...
d'aquest més poca cosa a destacar, va ser molt monòton... l'unic episodi mes o menys destacable van ser les tempestes del dia 9, que malauradament barcelona es va quedar a les portes, però l'episodi que més va destacar va ser la dura i persistent onada de calor de mitjans de més amb un màxim de 35.1ºC el dia 19, la segona més alta de l'any, per darrera de la del dia 23ºC. La mínima més alta de l'any es produí el dia 15 amb 25.1ºC de mínima. La mínima més baixa va ser el dia 4 amb 20ºC, per tant, totes les mínimes van ser tropicals.

En quant a precipitacions, dir que només van caure 0.2 mm en tot el mes, ja ho diu tot.

Per sort, aquest setembre 2009 s'esta presentant força entretingut.

Si hagués de posar una imatge que resumis aquest mes, seria aquesta

0 Response to "Un estiu de rècords- resum estiu 2009"