EL GARBI, UN VENT PER TOTS ELS GUSTOS

Avui volia parlar del garbí, un dels vents mes predominants a la Costa Brava sobretot en epoques d'estiu, i volia fer alguns comentaris, però he recuperat un escrit de Josep Pla http://www.lletres.net/pla/garbi.html i he pensat que les sabies paraules de l'escritor predilecte de Palafrugell, al qual vaig tenir l'honor de coneixer quan jo era molt petit, son prou explicites i narrades d'una manera que jo mai podria fer.

El que si li puc contradir al senyor Pla, es que el garbi no acava pas a les set de la tarde i que quan bufa un xic fort, es un vent molt molest i fred, que espanta a totes les families que passen les tardes amb els crios al Pg. del Canadell de la mateixa Calella!

Però a mes d'aquest escrit que m'agradaria llegixiu, us vui fer una petita pregunta / endevinalla, que potser es un xic complicada i rara però te una resposta sorprenent
Resulta que el meu petit apartament de Calella de Palafrugell està en una planta baixa i situat just a sobre del colector que va a parar a la canonada generals d'aigues residuals i que va a desembocar unes quantes milles mar endins. El tema està en que quan tenim garbinades, el pati interior del meu lavabao per on passa dit colector, fa sempre molt mala olor, i nomès succeix quan bufa aquest vent. Fa poc em van explicar perque passa. Per que creieu que passa??

10 Response to "EL GARBI, UN VENT PER TOTS ELS GUSTOS"

  1. Jaume Deu says:

    El reportatge aquest del vent de garbi, molt bó, m´agradat i l´explicació del gran Josep Plá, força bé i en quan a lo que dius que et pasa quan j vent de argi, suposso que deu ser pel rebuf que fa, perquè està encarat cap al SW, no sé si pot ser això ?????

    Molt interessant, jo penso que també té relació amb elrebuf que fá cuan el vent es cola contra corrent del clavagueram i entra l'olor per les canonades, crec eh?...

    Aquest efecte es molt tipic cuan tenim llevant aqui a la Barceloneta que fa que els desagues desprenguin mes olor que l'habitual,nem per bon cami?

    Si, aneu pel bon cami, però te una explicaciò mes "tecnica" encara, pero te a veure amb els corrents que provoquen les garbinades!!

    Be, calella està encara totalment al sud, el garbi ens ve de costat!

    Sempre he sentit això de que el garbí a les 7 s'en va a dormir (7 hora solar)

    Per Calonge també s'el coneix com a vent de St. Feliu (-de Guíxols- direcció SW de Calonge)

    Altres dites:

    El garbí bufa allà i toca els coll...s aquí

    Garbí amb núvol, llevant amb clar, o et fot o et fotrà.

    Garbí d'hivern, dimonis a l'infern.

    A la resposta a la teva pregunta, jo també pensava en corrents i rebufs però esperarem la resposta tècnica.

    Salut!!

    Moisés says:

    Aquests corrents poden fer que li costin més sortir a aquestes aiguas residuals mar endins? Vull dir que fan com una especie de barrera, que fa que les aigues residuals, sortin amb més dificultad.
    I sino ni idea. Per cert, quin és el premi?

    danigava says:

    L'autor ha eliminat aquest comentari.

    danigava says:

    Yo creo que es por la dirección del viento también porque es más bien de mar a tierra y claro lo acerca o no deja salir las aguas residuales no sé digo yo.Saludos

    Be, tots teniu una part de raò: la cosa està es que (jo entenc gaire de com funciona el sistema de clavegueram) hi ha com una força produida per turbines o similar que fan que les aigues residuals circulin per les canyeries fins a sortir milles endir al mar. Però quan bufa un garbi ja amb força moderada, aquestes "turbines" no tenen prou força d'extracciò doncs els corrents del garbi tenen mes força que la d'extraciiò i aquesta circulaciò d'aigues queda estancada o anulada i per això l'acumulaciò al sistema de clavegueram fa que les pudors augmentin en tot el seu recorregut.
    us fel.licito perque tots ho heu mes o menys encertat.
    Demà us donarè un premi a cadascú, però haureu de tancar els ulls primer, je, je, je!!!

    Perdò, vull dir que no enetnc gaire com fucniona....