LES BOIRES (I)

Imatge de Boira Tova a Sant Mateu


Fa uns dies va caure a les meves mans un llibre titulat "Els Noms Populars dels Núvols, Boires i Vents del Maresme"de Albert Manent. Es una petita joia que m'ha donat peu a escriure aquest article, a investigar a Internet i buscar en altres llibres per escriure aquest article.


Moltes vegades, mirant el mar, segur que heu observat a L'horitzó marítim una barrera que va de Mataró a Barcelona i que molta gent confon amb contaminació. Doncs és una boira que els pescadors de viles com Alella, Teia o Pineda en diuen Barra. El DCVB (Diccionari Català, Valencià i Balear) ho dona com un terme Mallorquí.


Un altre nom, recollit a gairebé tots els pobles del Maresme és la Boira Pixanera, molt fina i que mulla imperceptiblement, però si hom e descuida, intensament. A El Masnou li diuen Boira Ploranera.

A Cabrils ala boira espesa i amenaçadora li diuen Boira Negra i a Caldetes, Alella, El Masnou o Premia, Boira Espessa.


A les boires d mar, salabroses, a Vilassar d Dalt li diuen Boira de Marina, a Cabrera Boira Marinera i a Òriius Boira de Cèllecs i segons els avis vol dir que no plourà.
La Boira Plana és un terme recollit a tot el Maresme, es d´hivern i s´aplana. Aquella típica dels Anticiclons.


A Llavaneres, la Boira Pudenta o Boira Salada perjudica les plantes.
I els pescadors de Caldetes en diuen Boira Serrada a la que és tant espesa que naveguen sense veure res.


A El Masnou diuen “Boira a Sant Mateu, aigua al marc”. Es a dir, que no plourà. I la Boira Tova, és blanca e imperceptible gairebé.

La Boira Vermella durà vent diuen a Òrrius, algo així com “cel rogent…”
I a Pineda, els núvols petits de Tramuntana que corren i es desfan s´en diuen boiretes.

Tots aquest termes i molts d´altres, son fruit de la meteorologia popular i tenim que conservar-los, a més, son patrimoni de la nostra llengua, però el que és evident, és la seva validesa científica fruit de l´observació del nostre entorn durant molts anys, potser segles.
I vosaltres. En sabeu d´altres noms de boires?

5 Response to "LES BOIRES (I)"

  1. M´ha agradat molt aquest article Lluís,la veritat és que es tracta d´un bon treball etnogràfic i segur que el llibre aquest del què fas referència és molt interessant.,de fet els llibres locals són un dels meus favorits i en tinc una bona mostra.
    Jo conec un nom curiós de la boira :"La pubilla de la Plana",que és com anomenen la boira a la Comarca d´Osona i que segur en Meteovic la coneix molt bé !

    Salut i a conservar aquests noms de boira !Que no es perdin !!

    argonauta says:

    Interesantisim article!
    és curiòs com a la boira, igual que els vents, se,ls hi posa nom. Això ajuda molt a entendre més la meteo.
    a mí també m´ha agradat molt , Lluís.
    Jordi: jo també coneixia lo de la 'pubilla'. sempre m´ha fet gràcia.

    una abraçada

    Moisés says:

    Molt bé aquest article. Jo no en se gaire de boires, i les que si havia sentit a parlar eren les pixaneres o la ploranera. La "Barra" és força comú i desconexia el nom. M'ha sorpres la Boira pudenta.
    I no ens deixem la boira gebradora.
    Gran feina feta Lluís.

    danigava says:

    Muy interesante Luis lo de las boiras o diferentes nombres aunque yo de esto poco sabia la verdad.Saludos.

    Ostres, m'ha agradat molt que algu parli de les boires, les quals coneixo molt be dons frequento la plana de Vic i me les "menjo" molt sovint; la veritat es que pels noms nomès coneixia la "boira ploranera" que molts cops la trobo en els meus viatges osonencs!
    Aquest hivern per això n'han tingut molt poques per la minça presencia d'anticiclons; els que ho deuen agrair son els de Roda de Ter, que alguns hiverns no veuen el sol durant dies i dies!!