LA CANDELERA

El 2 de febrer, diada de la Candelera, és un moment d'especial transcendència dins el calendari natural i litúrgic: és a mig camí entre l'inici i la fi de l'hivern.
Des del punt de vista meteorològic, es considera que el temps que faci aquests dies és un signe del que queda per l'hivern. De fet, es considera que a partir d'aquesta data comença la primavera popular i, per això, tenen lloc manifestacions festives com l'entrada de branques florides o els balls i festes de l'Ós.
Des del punt de vista litúrgic, la Candelera és una festa cristiana que, a 40 dies del Nadal, commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la Purificació de la seva mare, Maria, un ritus obligatori en la tradició jueva.
Va ser introduïda a la litúrgia cristiana pel papa Gelasi, el 496 per contrarestar les festes romanes i paganes que duien el nom de Lupercalia, en què els homes, despullats, es cobrien amb pells de llop i s'ungien amb la seva sang, colpejant a qui trobaven amb un fuet. El poble pensava que aquest ritus augmentava la fertilitat de les dones, ja que veien com les fuetades enrogien la seva carn. El Papa Gelasi I va cristianitzar la festa, substituint-la per una processó de petites espelmes beneïdes -candeles- invocant la mateixa fertilitat que les anteriors festes paganes. De fet, fins fa un cert temps, era tradició que les parteres que es trobaven dins la quarantena del part anessin a l'església per ser-hi purificades i presentar-hi el seu nadó. Per això, una de les tradicions associades a La Candelera són les processons amb candeles, en record de les candeles que les dones duien en fer aquest ritus de purificació.
La Candelera tanca el cicle de Nadal que va començar amb la Puríssima, el 8 de desembre, i inicia les festes de Carnestoltes. Per tant, és el dia indicat per desmuntar el pessebre i desar les figures fins l'any vinent.
La Candelera és la patrona dels cerers i els electricistes. Segons les antigues creences, era per la Candelera que els óssos es despertaven de la letargia hivernal i era costum organitzar balls per desvetllar-los i garantir l'arribada del bon temps, tradició que encara es manté a diversos indrets de la Catalunya Nord, com pot ser a Prats de Molló, Arles del Tec i Sant Llorenç de Cerdans.
La festa de la Candelera està molt arrelada a Catalunya, amb festes majors arreu del país (l'Ametlla de Mar, Castelló d'Empúries, Llorenç del Penedès...) i fires comercials (Molins de Rei, Montblanc, Perafita...). A Valls, cada deu anys, celebren les festes de la Candela en honor a la patrona, en compliment d'un vot popular per haver estat alliberats de la pesta
Refranys
"Si la Candelera plora, l'hivern és fora,
si la candelera riu, el fred és viu"
Aquest és el refrany més popular en l'actualitat referit a la Candelera. Tradicionalment s'ha entès que la intenció del refrany és fer entendre que, depenent de si el dia de la Candelera plou o no, la primavera tardarà més o menys en arribar. Així, s'entén que si el 2 de febrer és un dia plujós, el fred ja s'ha acabat, mentre que si és un dia assolellat, el fred encara durarà.
Però una segona interpretació d'aquest refrany, més assenyada, és la següent: si a la nit de la Candelera hi ha lluna nova (és a dir, que no es veu), s'interpreta que la Candelera plora. És llavors quan la primavera s'avança. Si, per contra, hi ha lluna plena, s'entén que la Candelera riu, la qual cosa indica que la primavera tardarà més en arribar.
D'altres refranys relacionats amb la festa expliquen que "Per la Candelera, l'ós surt de l'ossera", en referència amb la creença abans esmentada. Un tercer refrany avisa al despistat de quin dia cau la festa ("La mare de Déu del Candeler, a dos dies de febrer") i dos més apunten que les hores de sol s'han allargat: "Per la Candelera, una hora entera" i "Per la Candelera, el Sol ja corre per la carretera"

Avui tambè es el dia de la marmota a Punshatawn i la marmota Phil ha dit que encara tenen 6 setmanes mes d'hivern.

12 Response to "LA CANDELERA"

  1. Moisés says:

    Esperem que l'hivern encara no hagi dit l'última paraula. Hi haurà siberianada, o no? Una altra vegada enveja sana, per els europeus que els hi esta nevant.

    Molt bona història això de la candelera. En trec unes quantes conclusions:
    - Quines bèsties em sigut i serem. A cops per bastó per que les dones siguin més fertils.
    - Que el Papa aquest va canviar els cops per espelmes. Un detall d´humanitat. Això si, potser no calia cremar vius als heretges.
    - I Que el plor de la candelera és l´antecedent directe del GFS.

    De veritat bona feina

    Molt interessant això dels orígens de la Candelera,la veritat és que no ho coneixia.
    Per cert,a la Cala és festa major,poble agermanat amb Palamós !
    Una altre cosa,tal i com va dir el Viatger ,s´hauria de posar el lloc d´on s´ha tret la informació.Encara ens tancaràn el blog !

    Salut !

    danigava says:

    Hay la candelera la candelera esperemos que nos venga otra oportunidad de nieve en cotas bajas algún dia.Saludos.

    Jaume Deu says:

    La recopilació de dades esta molt bé Ricard, però jo i la esglesia fa dies que nons fem, en canvi si recordo una mica la Candelera de 1.956 que va ser el dia que es va registrar la temperatura més baixa de Catalunya i de España a Estany Gento i encara continua sen el record de mínimes.
    Recordo que aquell dia, jo tenia set anys, la meva mare amb portaba al col.legi i un senyor li va dir, senyora que no veu que aquest nen se li gelarà, i a les hores la meva mare va recular i anem tornar cap a casa a costat de una estufa que teniam de serradures, que portaba el meu tiet que treballaba a una asserradora, i d´aquell dia també recordo que com que és van gelar totes les tuberies, que abans eran de plom, va comença a caure aigua i com que es gelaba, feia uns candelabros, que deu ni do, molt de fred recordo i molt pocs medis, i més a casa meva, que eran gent obrera, o sigui amb pocs medis,però en fa molta gràcia cada any quan arriba aquest dia, per lo que recordo i després per lo que he sabut de més gran naturalment.

    Recordes quina va ser la mínima Jaume?

    Felipe says:

    Molt bona història Ricard!
    No coneixia els origens de La Candelera; com s'acostuma a dir en aquests casos "A la cama no te irás..."
    Respecte a la marmota...el millor la pel.licula "Atrapado en el tiempo"!!!

    Rover says:

    Molt óna tota la historia, que desconeixía... Un parell de comentaris:

    a) El tema de la marmota americana (la de la peli del día de la marmota) sé que es fà cada any... però a quina web es pot veure el resultat de la consulta a la Sra. Marmota? Es pot consultar a internet?

    b) El tema de quan cau la setmana santa no està pas relacionat amb to el que heu dit. Us paso un parell de links que ho expliquen: depén de la primera lluna plena de primavera, contar 40 díes, etc...

    http://www.divvol.org/recursos/fecha_pascua.htm

    http://es.wikipedia.org/wiki/Semana_Santa#La_Fecha_de_la_Semana_Santa

    "La Pascua de Resurrección es el domingo inmediatamente posterior a la primera Luna llena tras el equinoccio de primavera, y se debe calcular empleando la Luna llena eclesiástica; sin embargo, ésta casi siempre coincide con la Luna llena astronómica..."

    He trobat aquesta adreça per internet

    http://popwatch.ew.com/popwatch/2009/02/groundhog-day.html

    buscant Groundhog Day (Dia de la marmota). També hi ha cosa buscant Punxsutawney

    Interessant història la de la Candelera. Per cert, Rover, moltes gràcies. Per fi ja se com va lo de Setmana Santa. Diumenge de Pasqua és el primer després de la primera lluna plena després de l'equinocci de primavera.

    I una cosa, si avui ha fet sol (riu) i ha plogut (plora) què coi farà el temps? Fred o no? jejeje

    Salut!!

    Jaume Deu says:

    Si Lluis, la mínima que mai se havia registrat, va ser a Estany Gento - Pirineu de Lleida, prop de Cabdella i va ser - 32º i encara continua sen la temperatura més baixa enregistrada.

    Doncs portem 3 dies seguits de pluja, aixi que l'hivern potser dura 2 mesos mes, ojalà!!!!

    argonauta says:

    Això si que és un article divulgatiu!!
    excelent, Ricard!!
    La Candelera!!! la patrona del meu poble!!!
    imagineu-vos si vaig de bòlid que em va trucar ma tia per recordar-m´ho. m´havia oblidat!
    i el teu article està molt ben documentat. hi han moltes coses que encara no sabia.

    una abraçada