La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) del Servei Meteorològic de Catalunya

La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) del Servei Meteorològic de Catalunya suposa un important pas endavant en la detecció a temps real de les tempestes i en el pronòstic a molt curt termini de la seva trajectòria. La XDDE es composa de tres detectors (Begues, Castellnou de Seana i Muntanyola) i d’un sistema de processament que es troba a la seu del SMC. La disposició en el territori de les antenes està pensada per proporcionar una bona cobertura a tot Catalunya, amb una precisió en la localització dels llamps de 500 metres per bona part del territori català.


Precisió en la localització dels llamps

Detector de llamps

Els llamps: característiques i detecció remota.

Les descàrregues elèctriques atmosfèriques emeten diverses formes de radiació. A part de la llum i de les ones sonores que perceben les persones, les descàrregues emeten ones de ràdio, que són enregistrades pels sistemes de detecció. Les descàrregues núvol-terra emeten ones de baixa freqüència (LF, Low frequency) mentre que les ones de ràdio de les descàrregues que es produeixen a l’interior dels núvols són de VHF (Very High Frequency). Així com la majoria de sistemes de detecció només treballen en LF, la tecnologia de la XDDE permet detectar les descàrregues de l’interior dels núvols. Aquesta particularitat és important en meteorologia, ja que aquestes es produeixen durant la formació de la tempesta, mentre que les descàrregues a terra no es donen fins que la tempesta no ha madurat. La XDDE permet doncs, seguir les tempestes des del seu origen, essent una important eina de vigilància meteorològica.

http://www.meteocat.com/marcs/marc_xemec.html



15 Response to "La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) del Servei Meteorològic de Catalunya"

  1. danigava says:

    Buen artículo Viatger y encima esta en Begues yo no lo sabia la verdad.Saludos.

    Jaume Deu says:

    Molt bé megacrak, que per cert no és una mida d´electricitat?????
    Bon reportatge
    En van dir que et deian el follonero, porque serà !!!!
    Fins aviat

    Com sàvies que aquest tema m'apassiona eh?, je je, bé, els detectors de llamps són molt dificils d'ajustar, treballen per triangulació, en el fons és una mica semblat a un GPS (no confondre amb GFS...), l'important d'un bon seguiment de llamps és la immediatesa, les diferents webs ens faciliten dades cada 30 o 60 minuts, i en ocasions de poc ens val, és com al radar, no hi ha cap que s'actualitzi en temps real, quantes vegades veiem la taca de damunt i ja ha passat la pluja?

    Jo personalment, segueixo els pocs detectors d'afeccionats que hi ha en la peninsula, cada 60 segons s'actualitzen, si et compres l'antena i el programa la broma et pot sortir per 600 euros, però et garanteix veure el llamp en el mateix moment en el qual cau i també saps de quin tipus es.

    Per als que es trobin a casa o en la muntanya i vulguin escoltar-los, ja sabeu, poseu un transistor en AM (ona mitjana), en una freqüència lliure de senyal i llestos!

    Magnific tema!

    Felipe says:

    Bona entrada Viatger d'una xarxa que desconeixia completament la seva ubicació i funcionament.

    Òstres Sergi!, això del transistor en AM és una mica "rollo McGyver", oi??? Ho probaré!

    Viatger says:

    Gràcies companys però l´article no és meu, està tret de la pàgina del meteocat i com aquestos temes relacionats amb l´electricitat m´apasionen doncs teniu que aguantar-me amb aquestos temes.

    una abraçada a tothom, al Jaume una abraçada follonera jeje

    viatger

    Ja arriba la primavera. D'aquí poc començarem a seguir-ho ben d'aprop.
    M'encanta el seguiment de les tardes tempestuoses.

    Bon dia: jo tinc un detector de tempestes que em va tocar a la festa del programa de "el temps del pico" l'estiu passat, i potser algu em podri dir com reb la senyal. Es a dir, poc abans de que hi hagi un llamps amb el seu tro, el detector pita, i tambè fa un seguiment lluminos de si la tempesat marxa o s'apropa. Això ultim imagino ho detecta amb la "presiò atmosferica" doncs aquesta deu variar quan tens una tempesta a sobre i quan s'allunya, però, com detecta els llamps?, perque ho he pogut comprobar varis cops i no falla!!

    Viatger says:

    Ricard, per dir-ho ràpid; els llamps i els llampecs quan es produeixen fan una frecuència i és precisament per això que els detecta com molt ben ha dit el Sergi amb una ràdio d´ona mitjana la típica AM es podem sentir encare que en aquest cas és una interferència.

    una salutació Ricard!

    osti, no sabia lo de la AM, gracies viatger, sal.lutacions tambè!

    Jaume Deu says:

    Jo crec Viatger que els detectors de tempestes els han tret fa poc, precisament per detectar els llampecs, ja que cada vegada veig mes gent interessada en aquesta tempesta que és forma quan un llampec és dispara, o no hu vaieu aixins vosaltres !!!!!!!
    Ara penseu, que no ja cap llampec que aixi arribat a terra per mata a ningú o fer mal,són totalment inofensius, fan molt de soroll, però res més.

    Ullet companys!!
    Els llamps poden ser mortals i si no veieu aquesta noticia:

    "Un total de 75 brasileños murieron víctimas de los rayos en el 2008. La cifra es muy superior a la del 2007 con 47 muertos, informó el Instituto Nacional de Pesquisas Espaciales (INPE) en un comunicado.
    Hasta ahora el año con mayor número de muertes en Brasil provocadas por las descargas eléctricas de la atmósfera era 2001, cuando se registraron 73 casos."

    Ricard, el teu detector es un sintonitzador de ona llarga, frecuencia molt sensible a les descárregues, i no deixa de ser una forta senyal de radio que provoquen els llamps, curiosament, aquesta frecuencia pot viatjar a sota del aigua i sempre se havía utilitzat per les comunicacions de radio entre submarins i vaixells, carai quin tema mes interessant!

    Jaume Deu says:

    Sergi els llamps si que són perillosos, però els llampecs !!!!!!!

    Ja Ja, aixó no ho sé encara!

    Moisés says:

    Gran informació nois. Tenim en el blog auténtics experts en tots els temes. Fanatàstic.

    Viatger says:

    Els llampecs Jaume són tan perillosos com els llamps de fet molts llampecs indueixen corrents a lineas de alta tensió que es tradueix en problemes a tota la xarxa i si estàs a prop d´un llampec pots quedar bastant sucarrimat pensa que la temperatura mitjna d´un llampec o un llamp és d´uns 27000 ºC, o sigui que els llampecs també fan molt mal podem dir que no té efectes tan directes com el llamp, però mols efectes indirectes tan agresius com el llamp.

    salutacions,
    viatger