Caulerpa Taxifolia: un invasor de ciencia ficció



En el món encara desconegut del ecosistema submarí també acostuma a passar allò de que "la realitat supera la ficció". Moltes vegades em vist la típica pel.liculeta sobre essers extranys vinguts d´un altre planeta que envaïxen la Terra i destrueixen tot tipus de vida.
Doncs això també ha passat al nostre fons marí: Una alga invasora, la caulerpa taxifolia, fa molt temps que ha estat introduida 'accidentalment' en les nostre aigues, arrassant milles de costa i colonitzant la vegetació típica mediterrània, tot trencant la cadena tròfica marina. Però primer que tot parlarem una mica quan a què és aquesta alga invasora, la Caulerpa. Es tracta d´una alga tropical completament tòxica (pels animals marins, no per les persones) la qual, com explicarem desprès, creix a un ritme desorbitat, destruint tota forma de vida vegetal que hi troba i afectant directament els biotops naturals que s ´hi formen al fons marí i s´alimenten d´ell. Acaba formant praderes molt espesses i compactes, des de la superficie fins a profunditats que poden arribar als 100 metres.
Jo vaig tenir coneixement d´aquest invasor a principis dels anys 90 (tot va començar als 80'), quan una biòloga marina va fer una xerrada al local social del meu club, Associació de Pesca Submarina, tot alertant-nos del perill que aquesta alga portava i demanant-nos, com a submarinistes, pescadors i apneistes, informar de l´aparició de qualsevol brot per intentar erradicar-lo. Aviat, molts de nosaltres vàrem comprovar l´impacte destructor d´aquest `invasor'. Al nord de la Costa Brava, apareixien inmenses praderes verdes. Molt verdes, massa verdes... d´un color poc propi de la vegetació autòctona. Allà on apareixia no es veia ni una cua de peix. El malson havia començat... però, on havia començat? Com hem dit abans, té un origen 'accidental'... i 'de pel.lícula de ciencia ficció'. Als anys 80, científics del Museu oceanogràfic de Mònaco (institució que pertany, no ho oblidem, al famòs equip de Jacques Cousteau) duen a terme experiments amb l´alga caulerpa taxifolia per adaptar-la als seus aquaris tropicals. Aviat comproven, com aquell consumidor que es compra un animal exòtic a la botiga, li creix i acaba tirant-lo per l´inodor, que la caulerpa te la molesta costum de creixe per les parets dels aquaris i no és apta per la funció que busquen.
I ara ve l´accident: buiden els tancs amb l´alga tòxica a la mar... Suposo que mai vàren pensar que un vegetal marí que necessita una temperatura elevada, es reproduiria en aigues de la mediterrania. Però va ser un gran error. Aquí entra el factor 'de pel.lícula': la caulerpa sufreix una mutació genética degut als experiments abans esmentats i s´adapta totalment a la temperatura del mare nostrum. Aviat apareixen rastres d´aquest mortal invasor en aigües de França, Catalunya, Italia... i Balears.
Tothom es pregunta: per què s´exten tan ràpid i de la península a Ses Illes? la resposta aviat la vàrem saber i ens va produir pànic: Les àncores de les embarcacions d´esbarjo, en fondejar als indrets on hi és introduida, l´àncora dels barcos queda recollida a través del molinet dins del pou d´àncores (a proa) un departament humid... lo suficient per mantenir viu l´invasor assasí fins arribar a les precioses cales Mallorquines...
Ja veieu. Un accident humà, un error terrible produit per professionals en la matèria, aquells que en teoria vetllen pel futur del ecosistema submarí, gairebé són responsables de la destrucció sistemàtica de la nostre fons. Hores d´ara, la plaga està ben localitzada i controlada... si no tornen a haver sorpreses.
Perque, de vegades, la realitat supera qualsevol ficció...

texte: david fluxà http://www.midamazul.blogspot.es/ http://www.apsub.org/
foto: http://www.marenostrum.org/

11 Response to "Caulerpa Taxifolia: un invasor de ciencia ficció"

  1. Ostres, d-li error es mes aviat ser benevolent, jo li diria "cagada".
    Pert cert, com ho controlen?

    David, no siguis raciste, diuen que em de ser tolerants amb tot inmigrant, encara quie es tracti de plantes, je, je.
    Fenomenal reportatje, et fel.licito!!

    Magnífic reportatge!!

    La de quantitat de km2 que no coneixem sota l'aigua!

    Però, com en Lluís, em faig la mateixa pregunta: com controlen que les àncores no tornin a escampar aquesta planteta?

    Quin reportatge més currat, i enllaços genials!!!!

    argonauta says:

    Moltes gràcies.
    en resposta als comentaris, repeteixo que la caulerpa està 'localitzada i controlada' al tanto: no està 'erradicada'.
    s´han probat molt mètodes per erradcar-la, a quin més ridícul:
    abocament de sal, calç viva (!!!), i, si no recordo malament, cubrir amb un plàstic fosc (no poden viure sense llum) les pedres afectades!!!
    tot un esforç per a res.
    ara sembla que s´ha aturat el creixement. Tot plegat és com la pesta negra de l´epoca medieval: s´aturarà del tot quan la meitat dels essers vius estiguin morts...
    :-(
    de tota manera, l´ultim que m´han dit els biòlegs és que volen introduir un depredador de la zona on és originaria la caulerpa i, fins i tot, posar-hi una 'cosina' , una altra alga que és semblan, creix més, però no és tòxica...
    la pel.licula encara no ha acabat...

    una abraçada

    Felicitats pel reportatge,calero !

    Aquest de l´Institut Costeau, és podien haver dedicat a altres coses menys perilloses!
    Lo fotut del cas ,és que la Caulerpa Taxifòlia no és l´única alga perillosa que podem trobar.
    Un estudi interessant,(els del centre d´estudis avançats de Blanes ho van dir)serà veure si les zones devastades pel temporal de llevant,són regenerades per espècies autòctones o si bé, s´hi estableixen espècies invasores.
    Caldrà estar atents.

    Salut !

    danigava says:

    No deja de ser curioso lo de estas algas malas malisimas.Estoy aprendiendo mucho sobre este tema del mar, algas, fondo marino. David sigue ilustrandonos sobre el mar.Saludos.

    Moisés says:

    Molt bon reportatge. Gràcies a tú encara ens convertirem tots en uns experts de la mar. Esperem que algún dia es pugui erradicar per complet aquesta alga invasora. A aquests ciéntifics encara se'ls hi te que explicar que amb la natura no es juga ? Que ho facin a les seves banyeres.

    Jaume Deu says:

    David, continuo dien que jo no tenia ni p.i. del fons mari i amb aquests reportatges teus i aquesta enllaços en quedo amb la boca oberta.
    Bona feina David, ets el crak mari del nostre grup sense cap tipo de dubte, encara que ja un parell, que et segueixen d´aprop, això es lo bó d´aquest grup, que ja molta gent que sap de que va, lo que diu.
    Enhorabona
    Jaume

    argonauta says:

    moltes gràcies Jaume per l´ensabonada, je je!
    però penso sincerament que no sóc cap 'crack' ni molt menys. en serio. Simplement faig el qwue feu vosaltres: viure amb passió una cosa que t´agrada i explicar-ho lo millor possible. Amb ganes.
    I sempre partin de la base que puc estar equivocat...

    una abraçada

    Felipe says:

    Moltes felicitats David pel magnífic i instructiu reportatge, tota una lliçó pels qui, com jo mateix, el món de la mar és gairebé desconegut.