Quants llamps tenim a Catalunya?

Bones gent, com el "nostre bloc" es titula "ELS LLAMPECS", que millor manera de saber quina és la zona de Catalunya, on hi ha tempestes amb més freqüència i, per tant, on hi ha més llamps.

Si observem el següent mapa elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya, a partir de la xarxa de detecció de llamps podem comprovar com l'àrea del cap de Begur i al sud del delta de l'Ebre tenen la freqüència de llamps més baixa i cap a l'Alta Ribagorça i el Ripollès, la més alta.
El mapa indica la densitat anual de llamps (nombre de llamps per km2) en una graella de 20 X 20 km a partir de la mitjana entre el 2.004 i el 2007.


Realment, és un mapa d'allò ben interessant, i segur, que més d'un, creia que en la seva zona hi havien més tempestes que les indicades.

7 Response to "Quants llamps tenim a Catalunya?"

  1. Moisés says:

    Doncs si, jo pensava que per la zona de la costa hi haurien més tempestes. Pel tema de las tempestes d'estiu, i les masses d'aire fred al xoca amb el mediterrani calantet.

    Home, doncs jo el veig molt llogic, pensem que en epoques de calor, les tempestes al Pirineu i prepirineu son molt habituals, mes que a la Costa. Si recordeu quans cops les tempestes a Barcelona ens han fet el salt igual que la neu a l'hivern, ; si a Can Fanga som uns (si em permeteu l'expresiò) uns putos desgraciats, ja, ja, ja!!!

    danigava says:

    Lo que pasa en el pirineo es que en verano pueden haber muchas tormentas por las tardes a veces muy seguidas y aquí en la playa tambien pero más de cara a agosto septiembre son diferentes por eso.Si ricard te doy todo la razón sobre lo de desgraciats....En fin no hay más que eso.Saludos.

    Felipe says:

    Doncs a mi el que em sorprèn és que la Vall d'Aran estigui relativament lluny en el rànquing. A l'estiu, que és quan hi anem, la major part de dies hi ha tempesta a la tarda.

    Jaume Deu says:

    De fet jo he passat molts dies dels ultims 35 anys al Ripollès i sí és cert que hi ha moltes tempestes, el primer any després de casat, al 1975 vàrem anar de vacances a Camprodon, perquè teniem una nena molt petita i allà no feia tanta calor i de fet recordo que cada tarda dels 30 dies que vàrem estar allà va ploure i pedregar, cada dia sobre les tres de la tarda i quan acabava ja podies sortir, això sí, amb un jersei o jaqueteta, i als catorze anys que vaig estar a les afores de Ripoll,també vaig viure tempestes importants, sens dubte és zona de tempestes i unes pedregades espectaculars, vull passar més endevant unes diapositives que tinc a un CD i ja les penjaré, perquè hi ha algunes d'espectaculars.

    danigava says:

    Tienes toda la razón del mundo Jaume pero es que el ripollès es fantástico y espectacular y en agosto un dia y otro también por las tardes llueve y luego sale el sol.Que ganas tengo de ir, bueno ya mismo iré para allá.Saludos.

    Rover says:

    Collons !!! La zona de Pardines al Ripollés està entre un 2,8 i un 2,6 !!! Molt interessant aquest mapa...